Netavisens nyhedslinks uge 05
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

 

Grækenland: Privatisering stillet i bero
[Netavisen – link 1.02.15] DR
Salget af dele af det statslige elselskab DEI, leasingprojekter af dele af havnene i Piræus og Thessaloniki og privatisering af det statslige togselskab og olieraffinaderier er foreløbigt stillet i bero, efter at Tsipras og hans Syriza parti vandt det græske parlamentsvalg i søndags. Udsalg af offentlige værdier er et af kravene fra EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF).

Tyrkiet: Kampagne for genansættelse af sundhedsrabejdere
[Netavisen – link 31.01.15] PSI/DISK (eng)
Hospitalet på Maltepe Universitet fyrede 98 sundhedsarbejdere, da de meldte sig i den progressive fagforening for sundhedsarbejdere. Efter at have stillet krav om nedsat arbejdstid og lønforhøjelser, der var blevet lovet i årevis, blev de fyret.

Spanien: Ti-tusinder i demonstration mod EU's nedskæringspolitik
[Netavisen – link 31.01.15] The Guardian (eng)
Demonstranter i ti-tusindvis havde fulgt Podemos opfordring til at demonstrere mod EU og nedskæringspolitikken. Demonstrationen forbandt sig med den græske protestbevægelse, der har givet Syrizia dets store valgsejr.

Tyskland: 70.000 arbejdere i bilindustrien strejker
[Netavisen – link 30.01.15] RT
Omkring 70.000 arbejdere fra 300 virksomheder i bilindustrien er gået i 'advarselsstrejke' med krav om højere løn.

Græske rengøringsassistenter genansat
[Netavisen – link 30.01.15] EU-fagligt Netværk
De 595 rengøringsassistenter, som blev fyret af finansministeriet sidste år har været et symbol på den græske fagbevægelses kamp mod det såkaldte ”memorandum af forståelse” som EU og Trojkaen har dikteret som betingelse for lån. De blev genansat ved den nye finansministers ankomst til ministeriet.

Europarådet advarer mod masseovervågning
[Netavisen – link 30.01.15] Politiko
I en ny rapport advarer Europarådet mod at indføre masseovervågning på baggrund af terrorangrebene i Paris. Det er et klart bevis på, at EU ikke skal paniklovgive ud fra enkeltstående terrorangreb, mener EU-parlamentariker Rina Ronja Kari.

Kongressen trodser Obama og godkender omstridt olieledning
[Netavisen – link 30.01.15] Information
Senatet har sent torsdag givet grønt lys til det omstridte Keystone-projekt, som skal fragte olie fra Canada til Texas. Den amerikanske præsident har tidligere sagt, at han vil nedlægge veto mod den videre opførsel af projektet, hvis kongressen trumfede det igennem.

Skotland sætter foreløbigt stop for fracking
[Netavisen – link 29.01.15] Ingeniøren
Skotland vedtager et moratorium mod at at foretage nye fracking-boringer indtil befolkningen er blevet hørt og en grundig undersøgelse af implikationerne for lokalområdets miljø og sundhedsrisici er tilvejebragt

Amerikansk genkolonialisering af Indien? Investeringsaftale under forhandling
[Netavisen – link 29.01.15] Global Research (eng)
Det er nu officielt, at USA og Indien starter forhandlinger om en bilateral investeringsaftale. Deres udspil til indholdet er umiddelbart vidt forskelligt.

EU gør nyt forsøg på at etablere omstridt flypassagerregister
[Netavisen – link 29.01.15] Information
Det nye forslag om oprettelsen af et fælleseuropæisk flypassagerregister, der skal notere oplysninger om rejsende ind og ud af unionen, er en revideret udgave af et forslag fra 2011, der er blevet blokeret af Europa-Parlamentet.

Alexis Tsipras: EU-kritik af Rusland er ikke i mit navn
[Netavisen – link 28.01.15] DR
EU-præsident Donald Tusk udsendte tirsdag eftermiddag en erklæring i samtlige 28 stats- og regeringschefers navn med kraftig kritik af Rusland. Den pågældende erklæring blev udsendt uden om den foreskrevne procedure for at sikre tilsagn fra medlemslandene og i særdeleshed uden at sikre Grækenlands tilslutning fastslår Alexis Tsipras (Syriza). Og understreger, at han ikke slutter op om erklæringen. Erklæringen giver Rusland ansvaret for weekendens begivenheder i det østlige Ukraine, hvor 30 civile blev dræbt.

Google udleverer mails fra WikiLeaks-redaktører til de amerikanske myndigheder
[Netavisen – link 27.01.15] DW (eng)
Den amerikanske regering har krævet alle oplysninger angående en gruppe WikiLeaks-folk udleveret fra Gogle; emails, inklusive slettede emails, kontaktlister og IP adresser de har logget på fra. Også personlige emailkonti med personernes netværk fra før der var kontakt til wikiLeaks. Google har tilsyneladende ikke forsøgt at sætte sig i mod udleveringen som tidligere twitter med held har gjort det.

Ny græsk regering klar med lovpakke vendt mod EU-aftaler
[Netavisen – link 27.01.15] EU-fagligt Netværk
Genindførelse af faglige rettigheder, hævet mindsteløn og annullering af fyringer står først på regeringens program, love som i praksis er et opgør med den tidligere regerings aftaler med EU.
Ifølge den græske netavis ekathimerini, har højrepartiet ”Uafhængige Grækere”, godkendt SYRIZAs økonomiske program, mens ændringer på andre politiske områder er sat i bero, bl.a. adskillelse mellem stat og kirke.

Berlin i chok over Syrizas sejr
[Netavisen – link 27.01.15] Information
- Grundlæggende er holdningen, at man ikke vil komme grækerne i møde, fordi man ikke ønsker at have andre kriselande rendende med lignende krav. Hvis man giver Syriza en sejr, styrker man radikale kræfter andetsteds. Problemet er bare, at man risikerer at løbe ind i en ny krise, hvis man indtager en alt for hård position", siger økonomen Sebastien Dullien.

Kurdere har kontrol over 90 procent af Kobane
[Netavisen – link 27.01.15] Information
Islamisk Stat er stort set slået tilbage i Kobane. USA forsøger at tage æren for en sejr der er opnået gennem Kobanes egen kamp og indbyggernes væbnede modstand.

Grækenlands nye regering er på plads
[Netavisen – link 26.01.15] Politiken
Valgets store sejrherre, det venstreorienterede Syriza-parti, fik lige præcis ikke parlamentspladser nok til at få et absolut flertal i parlamentet i Athen. Det går derfor sammen med centrumhøjrepartiet De Uafhængige Grækere.

Græsk valg gør nyfascister til det tredjestørste parti
[Netavisen – link 26.01.15] Politiken
I skyggen af det opsigtsvækkende oprør mod den EU-dikterede nedskæringspolitik står et andet resultat, nemlig det yderligtgående nationalistiske Gyldent Daggrys stemmetal. Partiet fik tredjeflest stemmer, kun overgået af Syriza og det konservative Nyt Demokrati.

Syriza vinder det græske valg
[Netavisen – link 26.01.15] RT (eng)
Syriza, har i følge exit polls fået mellem 35.5 and 39.5 procent af stemmerne ved dagens parlamentsvalg, hvilket er 10 procent mere end regeringspartiet Nyt Demokrati. Om Syriza kan danne regering alene er endnu uafklaret.

Mindst 11 dræbt på årsdag for opstand i Egypten
[Netavisen – link 26.01.15] DR
Det nye vestligt støttede egyptiske militærdiktatur under Abdel Fattah al-Sisi har begået en ny massakre på demonstranter.

Edward Snowden: Apple iPhone har hemmelig overvågningsmekanisme
[Netavisen – link 26.01.15] Tech Times
En Iphone har indbygget en særlig software, der kan aktiveres og anvendes til overvågning. Apple er et af de firmaer hvis samarbejde med NSA om overvågning gennem Prism, Snowden afslørede.

Dansk øjenvidne: Egyptisk politi dræbte kvindelig demonstrant
[Netavisen – link 25.01.15] Information
Politiet skyder og dræber kvindelig egyptisk demonstrant op til fireårsdagen for den egyptiske revolution. De skød, som ville de dræbe, fortæller en dansk kvinde, der overværede episoden på tæt hold

Dyster fremtid for Europa: Øget ulighed og fortsat jobkrise
[Netavisen – link 24.01.15] Folkebevægelsen mod EU
FN’s arbejdsorganisation, ILO advarer om stigende arbejdsløshed de næste fem år og spår en dyster fremtid for EU og Eurozonen. Voksende ulighed er en vigtig forklaring på den fortsatte jobkrise, påpeger ILO.

USA sender træningstropper til Ukraine
[Netavisen – link 23.01.15] AntiWar (eng)
USA optrapper konflikten med Rusland og sætter tropper ind i form af 'træning' af den ukrainske hær i kampen for at slå oprøret i det østlige Ukraine ned. Amerikanske soldater skal træne 4 kompagnier i Ukraines Nationalgarde.

Merkel vil stadig have nedskærings'reformer'
[Netavisen – link 22.01.15] DR
Den Europæiske Centralbank vil sende 447 milliarder kroner ud i den europæiske økonomi om måneden indtil september 2016, og måske i en længere periode, for skabe en situation med inflation. Denne manøvre må ikke betyde, at EU's nyliberale nedskæringskrav bliver droppet, understreger den tyske forbundskansler Angela Merkel fra Davos.

Superrige samles i Davos for at diskutere den vaklende økonomi
[Netavisen – link 22.01.15] RT
Verdens rigeste erhvervsledere samles med statsoverhoveder til det årlige møde i World Economic Forum i Davos. På dagsordenen er imperialismens krise og udfordringer som oliepriserne, klimaforandringer, Kinas fremgang, deflationen i Eurozonen, konflikten i Ukraine og den voksende ulighed i verden. Problemer der ikke vil kunne løses under kapitalismens betingelser.

Dokumenter viser at Tyrkiet har sendt våben til al-Queda og IS i Syrien
[Netavisen – link 22.01.15] Todays Zaman(eng)
I følge lækkede dokumenter er våben til al-Queda og Islamisk Stat ført til Syrien gennem NATO-landet Tyrkiet på ordre fra daværende premierminister Recep Tayyip Erdoğan. Tyrkiske gendarmer blev anklaget for, på "ulovlig vis", at have undersøgt de lastbiler der blev brugt til transporten, mens anklagere der har bragt sagen op er blevet suspenderet. Lastbilerne var ejet af MIT, det tyrkiske efterretningsvæsen.

Berlin: 50.000 i demonstration mod TTIP
[Netavisen – link 22.01.15] Common Dreams (eng)
Modstanden i EU-landene mod handels- og investeringsaftalen TTIP vokser. Under overskriften "Vi har fået nok" sagde 50.000 mennesker nej til industrilandbrugets ødelæggelser, elendige dyrevelfærd , riskoen ved brug af GMO-produkter og til den samlede TTIP-aftale.

Se også

Wir haben es satt!


____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder