Netavisens nyhedslinks uge 04
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Dansk øjenvidne: Egyptisk politi dræbte kvindelig demonstrant
[Netavisen – link 25.01.15] Information
Politiet skyder og dræber kvindelig egyptisk demonstrant op til fireårsdagen for den egyptiske revolution. De skød, som ville de dræbe, fortæller en dansk kvinde, der overværede episoden på tæt hold

Dyster fremtid for Europa: Øget ulighed og fortsat jobkrise
[Netavisen – link 24.01.15] Folkebevægelsen mod EU
FN’s arbejdsorganisation, ILO advarer om stigende arbejdsløshed de næste fem år og spår en dyster fremtid for EU og Eurozonen. Voksende ulighed er en vigtig forklaring på den fortsatte jobkrise, påpeger ILO.

USA sender træningstropper til Ukraine
[Netavisen – link 23.01.15] AntiWar (eng)
USA optrapper konflikten med Rusland og sætter tropper ind i form af 'træning' af den ukrainske hær i kampen for at slå oprøret i det østlige Ukraine ned. Amerikanske soldater skal træne 4 kompagnier i Ukraines Nationalgarde.

Merkel vil stadig have nedskærings'reformer'
[Netavisen – link 22.01.15] DR
Den Europæiske Centralbank vil sende 447 milliarder kroner ud i den europæiske økonomi om måneden indtil september 2016, og måske i en længere periode, for skabe en situation med inflation. Denne manøvre må ikke betyde, at EU's nyliberale nedskæringskrav bliver droppet, understreger den tyske forbundskansler Angela Merkel fra Davos.

Superrige samles i Davos for at diskutere den vaklende økonomi
[Netavisen – link 22.01.15] RT
Verdens rigeste erhvervsledere samles med statsoverhoveder til det årlige møde i World Economic Forum i Davos. På dagsordenen er imperialismens krise og udfordringer som oliepriserne, klimaforandringer, Kinas fremgang, deflationen i Eurozonen, konflikten i Ukraine og den voksende ulighed i verden. Problemer der ikke vil kunne løses under kapitalismens betingelser.

Dokumenter viser at Tyrkiet har sendt våben til al-Queda og IS i Syrien
[Netavisen – link 22.01.15] Todays Zaman(eng)
I følge lækkede dokumenter er våben til al-Queda og Islamisk Stat ført til Syrien gennem NATO-landet Tyrkiet på ordre fra daværende premierminister Recep Tayyip Erdoğan. Tyrkiske gendarmer blev anklaget for, på "ulovlig vis", at have undersøgt de lastbiler der blev brugt til transporten, mens anklagere der har bragt sagen op er blevet suspenderet. Lastbilerne var ejet af MIT, det tyrkiske efterretningsvæsen.

Berlin: 50.000 i demonstration mod TTIP
[Netavisen – link 22.01.15] Common Dreams (eng)
Modstanden i EU-landene mod handels- og investeringsaftalen TTIP vokser. Under overskriften "Vi har fået nok" sagde 50.000 mennesker nej til industrilandbrugets ødelæggelser, elendige dyrevelfærd , riskoen ved brug af GMO-produkter og til den samlede TTIP-aftale.

Se også

Wir haben es satt!

Rusland og Iran indgår militær samarbejdsaftale
[Netavisen – link 22.01.15] The Times of India (eng)
De to lande har indgået en militær samarbejdsaftale vendt mod "amerikansk indblanding i regionale og internationale anliggender".

Ulighed + klimaændringer = socialt kaos
[Netavisen – link 22.01.15] Information
Globalt vokser såvel forskellene på rig og fattig som skaderne på klodens klima. Tilsammen er det en selvforstærkende cocktail, der kan lede til faretruende social instabilitet, lyder det i oplægget til World Economic Forum i Davos. Verdens ledende erhvervsfolk og politikere er bekymrede for fremtiden og deres egen overlevelse, men er dog ude af stand til at løse problemerne i kapitalismens anarki og konkurrencekamp.

Den Europæiske Centralbank trykker 500 milliarder nye Euro
[Netavisen – link 22.01.15] DR
EU satser på at kick-starte den europæiske økonomi ved at sende 500 milliarder Euro i omløb. Teorien går ud på at stimulere de nationale centralbanker til at købe obligationer i deres egne lande af private banker og investorer. Dette forventes at give to virkninger. Bankerne vil låne flere penge ud til virksomheder og forbrugere med vækst til følge. Desuden forventes indgrebet at give faldende renter på statsobligationerne, hvor investeringer herefter vil blive flyttet til andre lande, Euroen mister derved værdi - og det igen vil betyde bedre konkurrenceforhold for Euro-landene. Mere eksport, vækst og inflation. Højere inflation vil betyde, at vores løn bliver mindre værd.

Se også

Danske Bank: Laveste renter siden 1818 er lige om hjørnet
[Netavisen – link 22.01.15] DR

ILO: Dystre jobudsigter
[Netavisen – link 21.01.15] EU-fagligt Netværk
FN's arbejdsorganisation, ILO advarer om stigende arbejdsløshed de næste fem år og spår en dyster fremtid for EU og Eurozonen, voksende ulighed er en vigtig forklaring på den fortsatte jobkrise

Forklædt som nyfascist
[Netavisen – link 20.01.15] Information
En amerikansk journalist gik undercover hos det græske højreparti Gyldent Daggry. Inden længe bragte partiet ham tilbage til den by på Peleponnes, det hele er vokset ud af

Kiev regeringen i massivt angreb på Østukraine
[Netavisen – link 19.01.15] RT (eng)
Ukrainske tropper har startet en offensiv mod selvstyreområderne i Østukraine med raketter, mortergranater mm. Udenrigsministeren i Donetsk appellerer til det internationale samfund om at forholde sig til udviklingen og "gøre en indsats for at stoppe det ustraffede massemord, der finder sted i hjertet af Europa".

Pres for ny terrorlovgivning i EU
[Netavisen – link 19.01.15] EurActiv (eng)
EU-præsident Donald Tusk forsøger at udnytte momentum efter terrorangrebet i Paris til en hastevedtagelse af en fælles EU-registrering af alle flyrejsende. Der udføres lobbyvirksomhed med hjælp fra den franske regering for at overvinde den modstand der er i visse lande og i EU parlamentet mod den ny terrorlovgivning, der medfører en øget overvågning af alle rejsende.

Halvdelen af verdens rigdomme ejes snart af én procent
[Netavisen – link 19.01.15] Information
Gabet mellem de rigeste og resten af verdens befolkning udvider sig. Og det går hurtigt, advarer Oxfam. Dette er dog ikke ensbetydende med, at verdens klasseskel står mellem 1 % og de øvrige 99. Der er store kapitalinteresser udover den ene %. Totalt er 94,5 procent af alle værdier ifølge Oxfam ejet af de 20 procent rigeste.

Frankrig: Massearrestationer for ytringer
[Netavisen – link 19.01.15] Klassekampen (no)
Til og med sidste uge var 70 franskmænd tilbageholdt for ytringer ‘til fordel for terror’ i kølvandet på attentatet mod Charlie Hebdo. Det gælder typisk spontane ytringer på sociale medier.

Ny forskning: Jorden kan blive ugæstfri planet for mennesker
[Netavisen – link 17.01.15] DR
Der er i den grad grund til at male fanden på væggen, når det gælder det globale miljø, siger forskerne.

Reaktionær jødisk avis fjerner alle billeder af kvinder
[Netavisen – link 16.01.15] DR
Ultrareaktionære jøder fjerner konsekvent kvinder fra alle billeder i deres aviser.
Det har vakt international opmærksomhed fordi flere kvindelige statsledere, der deltog i paris-marchen er blevet udraderet.

Slavearbejde i Qatar
[Netavisen – link 15.01.15] Fagbladet 3F
1,4 millioner migrantarbejdere fra fattige lande i Asien er strømmet til det lille land på Den Arabiske Halvø for at få del i det byggeboom, der er opstået, fordi Qatar arrangerer internationale sportsbegivenheder som VM i håndbold. Og de lever og arbejder under kummerlige forhold.

Østrig: Aktivister blokerer stort europæisk nazibal
[Netavisen – link 15.01.15] Revolution News (eng)
Ballet i Wien d. 30. januar er en international fest og møde for nazistiske og højrepartier i Europa. Antinazister vil demonstrere og oprette blokader en række steder i byen.

EU’s krisepolitik har svækket den græske fagbevægelse
[Netavisen – link 15.01.15] EU-fagligt Netværk
EU’s og den såkaldte Trojkas krav til Grækenland til gengæld for kriselån har ikke bare handlet om nedskæringer på de offentlige budgetter og privatisering af offentlig ejendom, det ”memorandum af forståelse”, som den græske regering har bundet sig til at gennemføre har også handlet om at svække fagbevægelsens muligheder for at forsvare medlemmernes interesser.

Bulgarske faglige i kamp mod besparelser
[Netavisen – link 15.01.15] Fagligt EU
De bulgarske jernbaner skærer ned efter fald i statsstøtte og vil fyre op mod 1.500 ansatte. Fagforeninger lægger op til konflikt.


____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder