Netavisens nyhedslinks uge 02
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Paris: Omkring 3 millioner mennesker demonstrerede i solidaritet med ofrene på Charlie Hebdo
[Netavisen – link 11.01.15] RT (eng)
Demonstrationen var en kæmpemæssig manifestation imod vold og terror. På hyklerisk vis deltog dog også en række af verdens regeringsledere, der selv står i spidsen for netop krig og terror mod verdens befolkning. Deres deltagelse må ses som et forsøg på at kapre dagens demonstration og gøre den til et udtryk for en klasseløs 'national enhed' og vinde opbakning bag deres 'krig mod terror'.

Spanien: 80.000 i demonstration for fangerettigheder
[Netavisen – link 11.01.15] Revolution News (eng)
Demonstrationen i det spanske Baskerland, krævede en retfærdig behandling af de omkring 600 politiske fanger fra ETA, den baskiske løsrivelsesorganisation, der sidder i de spanske fængsler.

Brasilien: Protester over buspriser mødt med politivold
[Netavisen – link 10.01.15] PressTV (eng)
Flere tusind mennesker demonstrerede mod forhøjelsen af buspriserne. Politiet satte ind med tåregas og peberspray og arresterede omkring 50 af demonstranterne.

Terrorister var hjemvendt fra NATO's stedfortræderkrig i Syrien
[Netavisen – link 08.01.15] Global Research (eng)
De to mænd der mistænkes for attentatet mod Charlie Hebdo var netop vendt tilbage fra NATOs stedfortræderkrig i Syrien, hvor ekstreme Islamister blev og bliver understøttet som en del af USA´s og de vestlige landes kamp for at vælte Assad styret og sikre kontrollen over landet.

Titusinder er samlet i Paris for at hædre satire-ofre
[Netavisen – link 08.01.15] Information
Titusinder af mennesker er onsdag aften gået på gaden i flere franske byer for at hædre og mindes ofrene for massakren på satiremagasinet Charlie Hebdo.

EU åbner for at tage patent på celler fra menneskeæg
[Netavisen – link 07.01.14] Ingeniøren
EU-domstolen har foretaget en kovending, og har omgjort en tidligere afgørelse, som de nu kalder en fejl. Stridens kerne er yderst kontroversiel. Det drejer sig om intet mindre end kimen til et menneskeliv, altså hvornår noget er et menneskefoster. Årsagen er, at stamcelleforskning i såkaldte embryonale stamceller udvundet fra et menneskefoster er omgivet af store moralske og etiske spørgsmål.

Hætteklædte mænd dræber 12 på satiremagasin i Paris
[Netavisen – link 07.01.15] Information
Vi har hævnet profeten, råbte gerningsmænd på Charlie Hebdo i Paris. Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har blandt andet udgivet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskriver profeten Muhammeds liv inspireret af de danske Muhammed-tegninger.

Palæstinenserne bliver optaget i krigsdomstol til foråret
[Netavisen – link 07.01.14] DR
Mahmoud Abbas, den palæstinensiske selvstyrepræsident, får tilsyneladende sit ønske, om at selvstyret kan tilslutte sig Den Internationale Straffedomstol (ICC), opfyldt. FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, har oplyst, at palæstinenserne vil kunne slutte sig til krigsdomstolen 1. april. Israel straffer palæstinenserne økonomisk for deres ansøgning til ICC.

Frygt for et nyt våbenkapløb
[Netavisen – link 06.01.15] Information
Washington hævder, at Rusland krænker en af de vigtigste våbenkontroltraktater fra Den Kolde Krigs tid, og USA taler nu om at genopstille krydsermissiler i Europa efter 23 års fravær.
USA har ingen skrupler mht selv at bryde de samme aftaler og benytter sig gerne af løse påstande og selvfabrikerede fjendebilleder i deres egen heftige oprustning.

Tyskland: Tusinder i demonstration mod den anti-islamiske Pegida-bevægelse
[Netavisen – link 06.01.15] Revolution News (eng)
Den invandrerfjendske Pegida-bevægelse har gennem de sidste 4 måneder afholdt mandagsdemonstrationer i Stuttgart vendt mod indvandrere. Nynazister er aktive i bevægelsen, der findes i Dresden, Berlin og Köln. Store moddemonstrationer blev afholdt i flere byer mandag.
Se også

Reportage fra Arbeit Zukunft

Oliver Stone antyder at CIA stod bag et kup i Ukraine
[Netavisen – link 06.01.15] Aftenposten (no)
- Skap nok kaos, slik CIA gjorde i Iran i 1953, Chile i 1973 og i talløse andre kupp, så kan den legitime regjeringen bli veltet. Det er Amerikas myke maktutøvelse kalt 'pensum i regimeskifte', udtaler Stone, der er i gang med at lave en dokumentarfilm om situationen i Ukraine.

Kulmineprojekt møder modstand
[Netavisen – link 06.01.15] Information
Planer om at anlægge et kulkraftværk og åbne brunkulsbrud på noget af Polens mest frugtbare landbrugsjord møder voldsom modstand blandt lokalbefolkningen.

Flertallet i Palæstina støtter voldeligt oprør
[Netavisen – link 06.01.15] Information
En meningsmåling på Vestbredden og i Gaza viser, at udviklingen går i retning af troen på væbnet kamp fremfor forhandlingsløsninger. I forrige uge gik den palæstinensiske ledelse med Abbas i spidsen til FN for at få fastsat en tidsfrist for afslutningen på den israelske besættelse og oprettelsen af en palæstinensisk stat. Resultatet var et afslag. Tiltroen til resultater af denne vej er faldet stærkt og der er nu, i følge meningsmålingen, for første gang flertal for at et voldeligt oprør med en tredje intifada er nøvendigt.

Belgier begår selvmord med statens hjælp
[Netavisen – link 05.01.15] DR
Han er ikke døende eller noget, der ligner, og han lider heller ikke af uudholdelige smerter. Alligevel har en domstol i Belgien givet en fængselsfange lov til at få aktiv dødshjælp.

Piketty vil ikke være fransk ridder
[Netavisen – link 05.01.15] Information
Den franske økonom Thomas Piketty blev på årets første dag udnævnt til ridder af den franske æreslegion, men afviste rungende at tage imod hædersbevisningen. Han er blevet berømt og feteret i den vestlige verden for sin bog Kapitalen i det 21. århundrede, der argumenterer for ‘en social forbedring af kapitalismen’ ved hjælp af en millionærskat.

Kurdiske kæmpere i fremgang mod IS i Kobane
[Netavisen – link 02.01.15] PressTV (eng)
Det rapporteres at de kurdiske kæmpere nu kontrollerer 70 % af Kobane og at IS mister terræn.

Valg i 8 EU-lande i år: EU-kritik på dagsordenen
[Netavisen – link 02.01.15] DR
Estland, Finland, Polen, Grækenland, Portugal, Spanien, Storbritannien og Danmark holder parlamentsvalg i 2015 og prognoserne siger, at yderfløjene går frem og reaktioner og protest i forhold til EU's nedskæringspolitik vil komme til udtryk.

Egyptens militærstyre er mere diktatorisk end nogensinde
[Netavisen – link 02.01.15] Information
General Abdul Fatah al-Sisi hersker per dekreter, forbyder alle protester og indskrænker ytringsfriheden til et minimum
Se også
Egypt’s military-backed government amends university law
[Netavisen – link 02.01.15] PressTV (eng)
En ny lov fordømmer enhver form for protest blandt de studerende eller lærerne som vold.

Fukushima-ulykke fordobler radioaktiviteten ved Canadas vestkyst
[Netavisen – link 02.01.14] Ingeniøren
Radioaktivt udslip fra Fukushima kan måles i vandet ved Nordamerika, men de canadiske forskere nedtoner fuldstændigt problemet, og påstår at der ingen risiko er ved dette.

Sydkorea vil tage imod Kim Jong-uns tilbud om dialog
[Netavisen – link 01.01.15] DR
Både i Nordkorea og Sydkorea er der tilsyneladende et ønske om at genoptage samtaler på højeste niveau.

xxx


____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder