Netavisens nyhedslinks uge 13
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 Enigt tysk parlamentsudvalg: Femernforbindelse skal genforhandles

[Netavisen – link 29.03.15] Ingeniøren
En kritisk rigsrevisionsrapport får budgetudvalget i det tyske parlament til at opfordre til en ny aftale om Femernforbindelsen mellem Danmark og Tyskland.

Fælt flop: Førtidspensionsreform gav kun tre job
[Netavisen – link 29.03.15] avisen.dk
Reformen af førtidspension, der skulle sende flere i job, har kun resulteret i at tre nordjyder er kommet i arbejde. Men nedskæringerne fungerer.

Chef på  Århus Havn læste og misbrugte kranførers sms'er: Nu skal han i retten
[Netavisen – link 28.03.15] avisen.dk
Statsadvokaten i Viborg rejser nu tiltale mod Aarhus Havn for i strid med straffeloven at skaffe sig adgang til medarbejdernes sms'er. Ifølge anklagemyndigheden brugte ledelsen oplysninger i de aflæste beskeder - sendt mellem blandt andre kranførernes tillidsmænd - i fratrædelsessager.

Nordmændene gider stadig ikke EU
[Netavisen – link 28.03.15] DR
Trods modstand mod EU bliver Norge stadig mere filtret ind i EU-lovgivning via det såkaldte EØS-samarbejde.

Flyvende IC4 på vej ind ad bagdøren
[Netavisen – link 27.03.15] Information
Inden forligspartierne bag indkøbet af nye kampfly i en kollektiv indkøbsrus beslutter at fyre 30 milliarder kroner af på vedligeholdelsestunge og fejlbehæftede kampfly, kunne de måske ulejlige sig med at fortælle befolkningen, hvad fanden der foregår

Køb af kampfly ventes udsat til efter valget
[Netavisen – link 27.03.15] Information
Danmarks køb af nye kampfly er udsat til efter folketingsvalget. Det siger flere kilder på Christiansborg til Information. Årsagen er, at ingen af forsvarsforligspartierne ønsker at kampflykøbet skal blive en del af valgkampen.
Skriv under mod køb af nye kampfly

Forsvaret vil bruge kamptestede israelske våben
[Netavisen – link 27.03.15] Information
Forsvaret står over for at indkøbe adskillige nye våbensystemer, hvor israelske våbenproducenter er blandt mulige leverandører. Firmaet reklamerer direkte med at våbnene har været testet i kamp i de besatte områder.

Lego lukker dansk fabrik og får skatterabat i Østeuropa
[Netavisen – link 26.03.15] Fagbladet3F
Lukning af fabrik i Billund til fordel for Østeuropa skyldes måske, at den danske klodsgigant fik statsstøtte.

FOA: Ny rapport giver halve sandheder om udlicitering
[Netavisen – link 26.03.15] FOA
Ny rapport udelader konsekvent dårlige eksempler ved udlicitering. Mere skønmaleri, end forskning, mener FOA’s forbundsformand.

MRSA-epidemi og afklippede grisehaler rammer eksporten af dansk svinekød til Sverige
[Netavisen – link 26.03.15] gyllle.dk
Den stærkt kritiske omtale af dansk svinekød i Sverige viser sig nu med al tydelighed i den danske eksport til nabolandet. Salget af danske kødudskæringer er dykket markant. Det viser de netop offentliggjorte eksporttal

Nein danke: Lærere  på Fyn demonstrerer mod tysk underbud
[Netavisen – link 26.03.15] Fyens
Fynske lærere i dansk som andetsprog demonstrerede onsdag imod Odense Kommunes planer om at udlicitere driften af sprogcentrene til det tyske firma UCPlus. Firmaet har nægtet af tegne overenskomst med lærerne

Norske havnearbejdere får dansk og svensk støtte
[Netavisen – link 25.03.15] Fagbladet3F
Det tyrkiske firma Yilport har overtaget containerhavnen i Oslo, men nægter at indgå overenskomst. Nu har danske og svenske havnearbejdere iværksat sympatikonflikt.

Nationalbankdirektør og minister er uenige om boligboble
[Netavisen – link 25.03.15] Information
Nationalbankdirektør Lars Rohde advarer mod boligboble, mens erhvervsminister Henrik Sass Larsen afliver den.

Derfor nedlægges Pegida i Danmark
[Netavisen – link 25.03.15] Modkraft
Den kontroversielle anti-islamiske organisation Pegida lukker i Danmark efter længere tids modvind i medierne og flere voldelige episoder. Ny forening skal føre kampen mod islam videre.

Avis: Regeringen overså milliardgevinst ved Dong-salg
[Netavisen – link 25.03.15] TV2
Da regeringen sidste år solgte aktier til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, havde Finansministeriet beregnet Dongs værdi til 31,5 milliarder kroner. Bare tre måneder senere var den  over 50 milliarder kroner. 

Se også

FAKTA: Det hæsblæsende forløb om salget af Dong

Politisk flertal vil give politiet overvågningsregister
[Netavisen – link 25.03.15] Århus Stiftstidende
Det vil gøre politiets efterforskning lettere, hvis man ved, hvor alle de private og offentlige overvågningskameraer sidder

Se billederne: International dag mod racisme i København
[Netavisen – link 25.03.15] Modkraft

Undersøgelse: Der er plastik i din mad
[Netavisen – link 24.03.15] DR
Øl, vand på flaske og honning er blandt de produkter, der kan indeholde mikroskopiske plastikstykker.

WHO advarer: Roundup kan være kræftfremkaldende
[Netavisen – link 24.03.15] Ingeniøren
Det stærkt debatterede ukrudtsmiddel Roundup er endnu en gang kommet i søgelyset. Denne gang er det verdenssundhedsorganisationen (WHO), som udsender en alarm om, at det verdenskendte middels aktive ingrediens, glyphosat, kan være kræftfremkaldende for mennesker.

Fokus på racisme - TV om kamp mod højreekstremisme
[Netavisen – link 23.03.15] Lorry
FN's Internationale uge for solidaritet med folk, der kæmper mod racisme og racediskrimination, er netop gået i gang. Derfor stiller Søndagsmagasinet skarpt på personer og organisationer i Hovedstadsområdet, der til dagligt kæmper mod racisme. Vi ser blandt andet på, at de højreektremistiske miljøer vinder frem i hovedstadsområdet. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, der er udgivet af den venstreorienterde researchgruppe Redox.

MRSA-plan lader smittede medarbejdere i stikken
[Netavisen – link 23.03.15] Ingeniøren
Fødevareministerens nye plan for at begrænse MRSA hos svinene indeholder intet mål for at nedbringe smitten blandt mennesker eller at behandle de medarbejdere i landbruget, som er inficerede.

Ulovlig data om 2000 danskere slettet efter klageregn
[Netavisen – link 23.03.15] Avisen.dk
Omkring 2000 danske borgere har kontaktet Region Syddanmark for at få slettet oplysninger om deres lægebesøg og medicinering fra den omdiskuterede patientdatabase DAMD. Staten - gennem Rigsarkivet - ønsker den ulovlige database bevaret. Oplysninger fra den kan sælges til medicinalindustrien.

Eksperter: Børn tager skade af for få voksne i institutioner
[Netavisen – link 23.03.15] Avisen.dk
Kvaliteten i mange vuggestuer og børnehaver i Danmark har nået et punkt, hvor selv robuste børn taber ved at være der, og udsatte børn lider skade, siger flere af landets førende forskere.

Landbruget affolker landet
[Netavisen – link 23.03.15] Information
Koncentrationen af kæmpebedrifter har tømt det åbne land for mennesker, påpeger bogen "Oprør fra udkanten" af Steen Piper. Landbruget er offer for liberalisering, senest med åbning for kapitalfondene. »Liberaliseringen er altså lykkedes, medicinen virkede, men patienten har været døende siden. Landbruget lukkes ned og er blevet afløst af maskinel superdrift hen over endeløse marker med monokulturer og af svinefabrikker i selvejerbønders eller deres selskabers regi..."

Opsang til norsk LO fra havnearbejderne
[Netavisen – link 23.03.15] KPML (no)
Råheden mod Norges havnearbejdere tiltager. Ikke bare i Stavanger, Tromsø, Drammen og Mosjøen, men nu også i Oslo og Mo i Rana. Både i Oslo og Mo har de fået opsigelser. Hensigten er at erstatte dem med underbetalte søfolk og anden lejet arbejdskraft. Havnearbejderkonflikten har snart varet i halvandet år.

Sverige: Löfven støtter kup og nyliberalisme i Ukraine
[Netavisen – link 23.03.15] Proletæren (sv)
Sverige låner 860 millioner sv. kroner til Ukraine, meddeler den svenske regering efter Stefan Löfvens officielle besøg i Kiev. Lånet er en direkte støtte til de planlagte nyliberale reformer og til fortsat krig i det sydøstlige Ukraine.

Danske Leopard-kampvogne: 'Helt ny måde at føre krig på'
[Netavisen – link 22.03.15] Ingeniøren
Dataradioer, routere og GPS-systemer vil skabe ‘en helt ny måde at føre krig på,’ siger officer.  Det sker med implementeringen af hærens taktiske kommunikationsnetværk, HTK, som frem til slutningen af 2016 vil medføre en opgradering af kampvognene med dataradio­er, computere, routere, sensorer og GPS for et tocifret millionbeløb.

Flere end nogensinde: 90.000 østarbejdere er i job i Danmark
[Netavisen – link 22.03.15] DR
Antallet af østeuropæiske medarbejdere på danske arbejdspladser fortsætter med at stige.

Antallet af ældre kontanthjælpsmodtagere eksploderer
[Netavisen – link 21.03.15] NNF
I dag er der 96 % flere 60-64 årige på kontanthjælp end i 2010. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Fødevareforbundet NNF frygter, at det tal vil stige yderligere i de kommende år

Rusland: Tilslutning til USA’s missilforsvarssystem gør danske krigsskibe til atommål
[Netavisen – link 21.03.15] Information
I et debatindlæg kommer den russiske ambassadør i Danmark med en skarp advarsel. Går Danmark med i missilforsvaret ,  bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler. - Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade, siger ambassadøren.

Pædagoger i Randers: Vi må ignorere gråd og sult
[Netavisen – link 21.03.15] avisen.dk
Randers er den af de største danske kommuner, der bruger færrest penge på småbørn. Pædagogerne har sendt et opråb til politikerne, hvor de blotlægger børnenes hverdag. Få et kig ind her.

________________________________

 

Arkiv - Nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder