Netavisens nyhedslinks uge 10
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Vrede Arla-ansatte varsler strejke til påske
[Netavisen link 08.03.15] 3F
Arla outsourcer 130 arbejdere, hvoraf de fleste er chauffører, fra Arlas afdeling i Leeds til brittisk firma uden overenskomst. Fagforeningen GMB har varslet strejke.

Samarbejdsregeringen under besættelsen  overvejede dødsstraf til modstandsfolk
[Netavisen link 07.03.15] KD
I sommeren 1943 overvejede den danske regering alvorligt at indføre dødsstraf for sabotage. Det fremgår ifølge historikeren Joachim Lund af den daværende trafikminister Gunnar Larsens dagbøger, som snart udkommer i bogform

Ryanair pumper jobtal i København
[Netavisen link 07.03.15] avisen.dk
Ryanair kommer ikke til at holde jobfest i Københavns Lufthavn, selvom selskabet lover flere tusinde arbejdspladser. Sådan lyder dommen fra professor i økonomi ved RUC, Bent Greve

Dansk forsker: Cocktaileffekt øger risikoen for kræft markant
[Netavisen link 07.03.15] Ingeniøren
Ny dansk forskning viser, at kræftfremkaldende stoffer bliver langt farligere, når de blandes sammen. Grænseværdierne kan derfor være sat for højt, lyder advarslen.

Skruebrækkere: Her er flyselskaberne der holder Norwegian på vingerne
[Netavisen link 06.03.15] DR
En række flyselskaber er hyret ind for at tage en del af Norwegians ruter, der ellers var ramt af piloternes strejke. Skruebrækkeri, lyder kritikken.

Sammenbruddet i Norwegian spidser til: 3F varsler 'sympati-konflikt'
[Netavisen link 06.03.15] DR
3F varsler sympatistrejke med Norwegian-piloter. 3Fs medlemmer står for catering, påfyldning af brændstof og bagagehåndtering.

For lidt plads i naturen presser 2.000 danske arter
[Netavisen link 05.03.15] Ingeniøren
Det står sløjt til med Danmarks og resten af EU's overholdelse af målene for biodiversitet. Flere arter er på vej ud, fordi marker, byer og veje fylder for meget, siger dansk forsker.

Overenskomst: FOA forhandler på ny med KL
[Netavisen link 05.03.15] FOA
FOAs separate organisations-forhandlinger om ny overenskomst er alligevel ikke afsluttet. FOAs hovedbestyrelse sagde i dag nej til en model, der skulle forenkle overenskomst-systemet mod at give de ansatte ret til erhvervsuddannelse.

Norwegian-modellen: Norwegian har nu 19 datterselskaber
[Netavisen link 05.03.15] DR
På få år er Norwegian gået fra seks til 19 datterselskaber. Det sker som led i en omfattende outsourcing-strategi, der også er gået ud over de strejkende piloter. Det er samme model, SAS nu anvender.

Norwegian flytter piloter for at spare penge
[Netavisen link 05.03.15] DR
Hvis piloterne ikke accepterer at lade sig overflytte til nye datterselskaber, mister de deres job.

Dansk forbund varsler sympatistrejke med Norwegian-piloter
[Netavisen link 05.03.15] DR
Piloterne i Norwegian får opbakning fra Serviceforbundet i Danmark.

Ryanairs piloter støtter kollegerne i Norwegian
[Netavisen link 05.03.15] DN (no)
Piloterne i Ryanair giver de strejkende Norwegian-piloter helhjertet støtte og opfordrer alle andre selskaber og piloter til at holde sig fra opgaver for Norwegian, mens strejken pågår.

Sverige for 75 år siden: Værste terrorattentat i Sveriges historie
[Netavisen link 05.03.15] interpres
Fem døde efter bombeattentat mod avisen “Norrskensflamman”. De største terrorattentater i Norden fra nazi til Breivik har været begået af fascister og været rettet mod venstreorienterede, indbefattet unge socialdemokrater på sommerlejr på Utøy.

Metroregning til naboer
[Netavisen link 05.03.15] DR
Lejere får kæmperegning for et nyt metrobyggeri. Og det er helt på sin plads, når ejendommene stiger i værdi, mener selskabet bag.

Venstre-kampagne mod kontanthjælpsmodtagere til grin på sociale medier
[Netavisen link 05.03.15] Modkraft
Venstres annoncekampagne vendt mod børnefamilier på kontanthjælp er manipulerende, skadelig og misvisende, lyder kritikken. Regnemetoder bag kampagnen har dog også fået mange til at more sig. 

En enig bestyrelse i Frederiksberg Lærerforenings anbefaler et NEJ til OK15
[Netavisen link 04.03.15] Folkeskolen.dk
Den indgåede aftale med KL sikrer ikke lærere og børnehaveklasseledere de mest grundlæggende vilkår for et godt arbejdsmiljø og en kvalitativ undervisning. Derfor anbefaler en enig bestyrelse i FLF alle medlemmer at stemme NEJ til aftalen.

Venstres plan: Danskernes løn skal ned
[Netavisen link 04.03.15] JP
Danmark skal have tyske lønninger og svensk skat, lyder det i en økonomisk plan fra Venstre. Får Venstre regeringsmagten vil de fortsætte den nuværende regerings kurs med pres på lønningerne og skattelettelser for erhvervslivet og de rigeste.

Rejsekortet kritiseres for at gemme persondata fra 100 millioner rejser
[Netavisen link 04.03.15] JP
Rejsekort A/S gemmer oplysninger om alle passagerers rejser i fem år. Hvert eneste tjek ind og tjek ud med rejsekortet og prisen for rejserne ender i en stor database, som siden 2011 har registreret mere end 100 millioner rejser. Tilsammen udgør oplysningerne et mønster over alle kundernes personlige bevægelsesmønster.

Danmark bad USA klappe i om krigsindsats
[Netavisen link 04.03.15] Information
Danmark har givet USA besked om ikke at omtale de danske flyangreb i Irak. Det fremgår af en aktindsigt, som Information har fået. Den viser, at Forsvaret koordinerer sin kommunikation tæt med både USA og Storbritannien. Og helst fører krig i det skjulte.
Danske medier er nægtet besøg hos de danske F-16-piloter i Kuwait, i Nordirak, og hos de danske styrker, som nu træner den irakiske hær i Anbar.

Strejke-ramt Norwegian forsøger at hente fly og piloter i udlandet
[Netavisen link 04.03.15] EB
Fagforeningen Parat, der organiserer piloterne, mener, at Norwegian med sit tiltag tager konflikten til et nyt niveau og forventer, at internationale fagforeninger nu kommer på banen.
- Dette er ligeså moralsk forkasteligt og uacceptabelt ude i verden, som det er hos os. Jeg håber og tror, at de vil komme og hjælpe os med sympatiaktioner og ting, som kan bidrage til at stoppe Norwegian i at gennemføre strejkebrud, siger Hans-Erik Skjæggestad, formand for Parat.

SMS’er: Sådan var budskabet til de SAS-folk der gik på arbejde under arbejdsnedlæggelse
[Netavisen link 04.03.15] DR
SAS har suspenderet 27 SAS fagligt aktive ansatte og truer med en ren politisk fyring. Deres påskud er 'SMS-chikane fra de fyredes side'. I SMS'erne, der er sendt til kabinepersonale, der endnu ikke har tilsluttet sig strejken, kan bl.a. læses: "Vi har set SAS långsiktiga plan. Det är nu eller aldrig. Titta inte bort och tro att det handler om någon annan. Styrkekram!"

Regeringen trækker EU-kortet i kamp mod arbejdsklausuler
[Netavisen link 04.03.15] Ugebrevet A-4
Med et nyt EU-argument fejer beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) et forslag om at forpligte kommuner og regioner til at bruge arbejdsklausuler af bordet.

Nu er over 130 milliarder kroner i skattelylande
[Netavisen link 03.03.15] DR
Danske kroner strømmer stadig til skattely. Det viser Nationalbankens seneste opgørelser. Både i 2013 og 2014 steg tilstrømningen med omkring ti milliarder kroner.

Ekspert: Skattesystemet er i frit fald

[Netavisen link 03.03.15] DR
Den opadgående kurve for danske investeringer i skattelylande understreger, at skattesystemet er i frit fald, mener professor, der foreslår skrappe midler.

Kabinepersonale forlader SAS-møde: I behandler suspenderede uanstændigt
[Netavisen link 03.03.15] DR
Et møde mellem SAS og de kabineansattes fagforening CAU har ikke givet svar på, hvad der skal ske med 27 suspenderede ansatte.

SAS-ledelsen løj om trusler
[Netavisen link 03.03.15] DR
SMS’er: Sådan var budskabet til de SAS-folk der gik på arbejde under arbejdsnedlæggelse

EU: Danmark har langt igen med miljøet
[Netavisen link 03.03.15] Information
Der er rigtig god plads til forbedringer i det grønne Danmark, fastslår EU's Miljøagentur i ny rapport.

SAS-ansatte i arbejde igen - men flere er suspenderet
[Netavisen link 02.03.15] DR
I et forsøg på at svække og straffe de kabineansatte har SAS suspenderet 27 af de strejkende, formentlig nogle af de mest aktive, som nu bliver bagtalt af de få der valgte at være strejkebrydere.

Norsk LO advarer mod arbejdsvilkårene i flybranchen
[Netavisen link 02.03.15] Information
- Vi er vidne til en nedadgående spiral i flybranchen, og lønforholdene er i frit fald. Det går til sidst ud over sikkerheden, siger Peggy Hessen Følsvik, førstesekretær i Norges LO

Trukne pistoler og brandbomber på årsdagen for Ungdomshus-rydning
[Netavisen link 02.03.15] Modkraft
Politiet trak deres pistoler ved søndagens demonstration på Nørrebro, da sortklædte aktivister kastede molotov-cocktails og flasker imod betjente ved den tidligere Ungdomshus-grund på Jagtvej 69 på Nørrebro.

Talsmand for strejkende SAS-medarbejdere: Det stopper ikke her
[Netavisen link 02.03.15] DR
De strejkende hos SAS har på baggrund af ledelsen trusler besluttet at gå i arbejde. Jakob Esposito, talsmand for det strejkende personale, er imidlertid overbevist om, at en genoptagelse af arbejdet mandag vil betyde, at en ny konflikt følger med, når 147 ansatte efter planen flyttes til SAS' nye datterselskab Cimber.

Sådan vil Norwegian slippe af med "genstridige" piloter
[Netavisen link 02.03.15] avisen.dk
Chefen for flyselskabet Norwegian, Bjørn Kjos, er parat til at erklære datterselskabet Norwegian Air Norway konkurs og på den måde få afsluttet den igangværende konflikt med selskabets næsten 700 piloter.


Erhvervskorrespondent: SAS-konflikten er meget usædvanlig
[Netavisen link 02.03.15] DR
SAS er i bund grund ude på at kortslutte det danske overenskomstsystem, mener DR's erhvervskorrespondent. Stridighederne mellem SAS og selskabets ansatte er højest usædvanligt. Det er nemlig ekstraordinært, at en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse varer mere end tre døgn - særligt når Arbejdsretten har sagt, at personalet skal tilbage i arbejde.

Scorer kassen på at smide syge ud
[Netavisen link 02.03.15] Fagbladet 3f
Mindst otte af landets kommuner har i de seneste år forgyldt socialrådgivere med tusindvis af skattekroner i form af ekstra løn for at afvikle sygedagpengesager. Det viser Fagbladet 3F's aktindsigter.

København bekæmper sygefravær: "Brug din ferie på influenza"
[Netavisen link 02.03.15] Avisen
En pædagogisk leder har givet medarbejderne besked på at bruge ferie- eller omsorgsdage på at være syge, fordi sygefraværet er for højt. En ulovlig manøvre, der forarger fagforbund.

Bitter oliestrid om Svalbard
[Netavisen link 02.03.15] Klassekampen (no)
Norsk oliepolitik har udløst konflikt med Rusland om retten til olien uden for Svalbard. Rusland ønsker dialog for at løse striden, men Norge har ikke besvaret invitationen.

Alternativet giver udslag i måling
[Netavisen link 02.03.15] Avisen
Partiet Alternativet er blevet opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg, og i den første måling, hvor partiet har været blandt valgmulighederne, henter det støtte fra 1,2 procent af vælgerne.

SAS-chef i ultimatum: Genoptag arbejdet eller bliv fyret
[Netavisen – link 1.03.15] TV2
Kabinemedarbejderne i SAS skal mandag inden kl. 12.00 meddele, om man er klar til at møde op på arbejde, ellers kan man betragte sig selv som færdig i SAS.

MRSA trives med populært zink-lægemiddel til svin
[Netavisen – link 1.03.15] Politiken
Medicinsk zink er mere populært end nogensinde, men øger fare for mennesker.

Ekspert om tvangsfjernelse af 15-årig: Værst tænkelige beslutning
[Netavisen – link 1.03.15] TV2
I terror-psykosens skygge:
Integrationsminister Manu Sareen roser Aarhus kommunes tvangsfjernelse af teenager, for at undgå at han blev 'radikaliseret'. Eva Schmidt udtaler, at dette nærmere må kaldes den værst tænkelige beslutning og en sikring af at drengen kommer i 'dårligt selskab'.

Se filmen: Sådan spændte antifascister ben for Nordens største nazi-march
[Netavisen – link 1.03.15] Modkraft
Ny dansk produceret dokumentarfilm fortæller historien om 12 års antifascistisk modstand imod de store nazistiske marcher i den svenske by Salem. Se filmen her.

SAS bad politiet om at fjerne egne medarbejdere fra lufthavnen
[Netavisen – link 27.02.15] DR
Flere hundrede af SAS' kabineansatte er samlet på Hilton Hotel i København, hvor de siden i formiddag har valgt at nedlægge arbejdet, selvom det er ulovligt ifølge deres overenskomst. SAS-ledelsen har sat hårdt ind og har hidkaldt politi og sikkerhedsfolk for at forhindre de strejkende i at kontakte deres kolleger og få dem til at slutte op om strejken.

Tvangshjemsendelser: Hensynet til børnenes tarv fortoner sig i kasseopdeling
[Netavisen – link 27.02.15] Information
Når Udlændingestyrelsen efter at have taget hensyn til børnenes tarv kan beslutte, at en niårig dreng, en syvårig pige og deres forældre skal sendes til det nordlige Irak uden at inddrage, at det bare ikke kan lade sig gøre, så må der være noget galt

Sverige - en af de store våbenleverandører til Saudi-Arabien
[Netavisen – link 27.02.15] Politiken
Sverige annoncerer, at de vil føre en 'feministisk udenrigspolitk til forsvar for menneskerettighederne', mens landet siden 2009 har eksporteret våben for 5,1 milliarder svenske kroner til Saudi-Arabien, der er Sveriges vigtigste handelspartner i regionen. På lige fod med Danmark deltog også Sverige i den saudi-arabiske kong Abdullahs begravelse for nylig.

Forligsmand forhindrer grøn strejke
[Netavisen – link 27.02.15] Fagbladet 3f
Der er ikke opnået enighed i forhandlngerne om OK for ansatte på landets gartnerier samt i landbruget og de danske skove, selvom den nuværende overenskomst udløber i den kommende weekend. Lykkes det ikke parterne at lave en aftale, vil en strejke omfatte landbrug, gartnerier, skovbrug, planteskoler, agroindustrien samt firmaer med fiskeopdræt.

Forhandling mellem SAS og kabinefolk stoppet
[Netavisen – link 27.02.15] Avisen.dk
Tirsdag nedlagde kabinepersonalet arbejdet i frustration over situationen, da et medlemsmøde udviklede sig til et fagligt møde. Arbejdsnedlæggelsen varede i omkring fem timer og resulterede i aflysninger og forsinkelser for SAS' passagerer.

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder