Netavisens nyhedslinks uge 09
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

MRSA trives med populært zink-lægemiddel til svin
[Netavisen – link 1.03.15] Politiken
Medicinsk zink er mere populært end nogensinde, men øger fare for mennesker.

Ekspert om tvangsfjernelse af 15-årig: Værst tænkelige beslutning
[Netavisen – link 1.03.15] TV2
I terror-psykosens skygge:
Integrationsminister Manu Sareen roser Aarhus kommunes tvangsfjernelse af teenager, for at undgå at han blev 'radikaliseret'. Eva Schmidt udtaler, at dette nærmere må kaldes den værst tænkelige beslutning og en sikring af at drengen kommer i 'dårligt selskab'.

Se filmen: Sådan spændte antifascister ben for Nordens største nazi-march
[Netavisen – link 1.03.15] Modkraft
Ny dansk produceret dokumentarfilm fortæller historien om 12 års antifascistisk modstand imod de store nazistiske marcher i den svenske by Salem. Se filmen her.

SAS bad politiet om at fjerne egne medarbejdere fra lufthavnen
[Netavisen – link 27.02.15] DR
Flere hundrede af SAS' kabineansatte er samlet på Hilton Hotel i København, hvor de siden i formiddag har valgt at nedlægge arbejdet, selvom det er ulovligt ifølge deres overenskomst. SAS-ledelsen har sat hårdt ind og har hidkaldt politi og sikkerhedsfolk for at forhindre de strejkende i at kontakte deres kolleger og få dem til at slutte op om strejken.

Tvangshjemsendelser: Hensynet til børnenes tarv fortoner sig i kasseopdeling
[Netavisen – link 27.02.15] Information
Når Udlændingestyrelsen efter at have taget hensyn til børnenes tarv kan beslutte, at en niårig dreng, en syvårig pige og deres forældre skal sendes til det nordlige Irak uden at inddrage, at det bare ikke kan lade sig gøre, så må der være noget galt

Sverige - en af de store våbenleverandører til Saudi-Arabien
[Netavisen – link 27.02.15] Politiken
Sverige annoncerer, at de vil føre en 'feministisk udenrigspolitk til forsvar for menneskerettighederne', mens landet siden 2009 har eksporteret våben for 5,1 milliarder svenske kroner til Saudi-Arabien, der er Sveriges vigtigste handelspartner i regionen. På lige fod med Danmark deltog også Sverige i den saudi-arabiske kong Abdullahs begravelse for nylig.

Forligsmand forhindrer grøn strejke
[Netavisen – link 27.02.15] Fagbladet 3f
Der er ikke opnået enighed i forhandlngerne om OK for ansatte på landets gartnerier samt i landbruget og de danske skove, selvom den nuværende overenskomst udløber i den kommende weekend. Lykkes det ikke parterne at lave en aftale, vil en strejke omfatte landbrug, gartnerier, skovbrug, planteskoler, agroindustrien samt firmaer med fiskeopdræt.

Forhandling mellem SAS og kabinefolk stoppet
[Netavisen – link 27.02.15] Avisen.dk
Tirsdag nedlagde kabinepersonalet arbejdet i frustration over situationen, da et medlemsmøde udviklede sig til et fagligt møde. Arbejdsnedlæggelsen varede i omkring fem timer og resulterede i aflysninger og forsinkelser for SAS' passagerer.

Aarhus-studerende til bestyrelse: Vores demokratiske værktøjskasse større end jeres
[Netavisen – link 26.02.15] Modkraft
Syngende studerende fra bevægelsen Et Andet Universitet afbrød onsdag bestyrelsesmøde på Aarhus Universitet med krav om mere demokratisk indflydelse. Se video her. Nationalt stormøde i marts.

Demonstration imod Ryanair foran arbejdsretten
[Netavisen – link 26.02.15] Modkraft
Demonstranter krævede torsdag den 26. februar overenskomst og ordnede forhold i det irske flyselskab Ryanair, da Arbejdsretten hastebehandlede et såkaldt »anerkendelsessøgsmål« indsendt af LO.

FE får mere magt end NSA
[Netavisen – link 25.02.15] Politiken
Forsvarets Efterretningstjeneste får videre beføjelser end de amerikanske og britiske kolleger. Eksperter slår alarm, men minister lover tilstrækkelig kontrol.

Krigsministeren affejer kritik af at FE får mere magt end NSA
[Netavisen – link 25.02.15] Information
Forsvarets Efterretningstjeneste får mere magt end NSA, men det gør Danmark sikrere, mener forsvarsminister

Fire år efter massakre genopstår sommerlejr på Utøya
[Netavisen – link 25.02.15] Information
Den socialdemokratiske ungdomsorganisation i Norge er nu klar til at tage tilbage til øen Utøya og genoptage traditionen med at afholde sommerlejr på øen i Tyrifjorden vest for Oslo.

Pegida-flop i København
[Netavisen – link 25.02.15] Modkraft
Omkring 45 mennesker deltog mandag i den ugentlige antimuslimske Pegida-demonstration i København, mens 200 gik på gaden for mangfoldighed. I Sverige og Norge var der ingen mandagsdemonstrationer, mens den engelske højrefløj prøver i weekenden.

Socialrådgivere om dyrt kæreste-koks: Vi sagde det jo
[Netavisen – link 25.02.15] avisen.dk
Formand for socialrådgiverne er langt fra overrasket over fejl i sager om forsørgelsespligt, der sender mange tusinde kroner tilbage til kontanthjælpsmodtagere med kærester.

Borger.dk gav forkerte oplysninger om kæreste-penge

[Netavisen – link 25.02.15] avisen.dk
Borger.dk har rettet vejledningen om, hvornår kontanthjælpsmodtagere skal forsørges af deres kærester. I København undersøger man om oplysningerne er forkerte. De forkerte oplysninger får kritik fra politiker og advokat

Grønland vil have kompensation fra USA
[Netavisen – link 24.02.15] Information
Grønland har tabt milliardkontrakt på Thule Air Base. Danmark og Grønland mener, at USA er forpligtet til at betale et plaster på såret

Partiet Alternativet har samlet støtte nok til et folketingsvalg
[Netavisen – link 24.02.15] DR
Alternativet har fået indhentet de påkrævede 20.260 vælgererklæringer, som et parti skal have for at være opstillingsberettiget til Folketinget.


Hemmelig partistøtte: Dansk Erhverv betalte for LA-fremstød
[Netavisen – link 24.02.15] Ekstrabladet
Regning for LA-beregning blev betalt af Dansk Erhverv, men organisationen er ikke nævnt i partiets regnskab.

Hjælpen til samfundets svageste skrumper
[Netavisen – link 23.02.15] Ugebrevet A-4
På fem år har kommunerne skåret over 800 millioner kroner væk af støtten til økonomisk trængte. Flere får nej, når de søger om støtte til blandt andet sygebehandling, flyttehjælp eller tilskud til begravelse. Spar selv op af kontanthjælpen og betal selv, lyder beskeden. Men organisationer oplever, at nogle bliver hjemløse og dropper medicin, når de ikke får støtte.

Sygedagpenge: Flere ender uden forsørgelse
[Netavisen – link 22.02.15] Fyen.dk
Katrine Jespersen fik frataget sine sygedagpenge, selv om hun mener, hun er for syg til at arbejde. På grund af den gensidige forsørgelsespligt har hun i fem måneder været uden indkomst, og hun er ikke den eneste i den situation.

Dansk politi afviser fredsring
[Netavisen – link 23.02.15] DR
Politiet har afvist et muslimsk initiativ med en fredsring omkring den jødiske synagoge på tværs af religioner inspireret af det muslimske initiativ i Norge.
Den praktiske begrundelse "af sikkerhedsmæssige årsager" lyder mere end hult på et tidspunkt, hvor der er stort behov for at neddrosle spændinger på tværs af religiøse tilhørsforhold ovenpå drabene i København.

Sammen mod jødehad og muslimhetz
[Netavisen – link 23.02.15] KPml (no)
Det står stor respekt av de unge muslimene som tok initiativet til markeringa Fredens Ring i Oslo.

Muslimsk fredsring om synagoge
[Netavisen – link 22.02.15] NRK (no)
“Allahu akbar!” råbte overrabbiner Michael Melchior til de omkring1300 fremmødte uden for synagogen i Oslo lørdag aften.

Indsats mod radikalisering i fængsler kan give bagslag
[Netavisen – link 22.02.15] Information
Nultolerance og øget brug af isolation skal angiveligt forebygge radikalisering i fængslerneog er en del af regeringens nye antiterrorplan. Eksperter frygter, at initiativerne kan få modsat effekt. »Har du i forvejen en følelse af at være marginaliseret, bliver den følelse ikke mindre af at være i isolation. Snarere er der risiko for, at den reproduceres og forstærkes,« siger bl.a. Steffen Jensen fra Dansk Institut mod Tortur.

Danske muslimer melder om hadske overgreb efter terror
[Netavisen – link 21.02.15] DR
Kvælertag, spyt og afrevede tørklæder: Det muslimske miljø i Danmark oplever i disse dage diskrimination og deciderede overgreb som følge af weekendens terrorangreb i København.

Sygeplejersker: Corydons krav er en ligelønsbremse
[Netavisen – link 20.02.15] DR
Arbejder du på et sygehus, et plejecenter, i kommuner eller i det offentlige generelt, så må du ikke få større lønstigning end ansatte i det private.
- Lønningerne til kvinder ligger cirka 18-20 procent efter lønningerne til mænd. Og det her vil udelukkende være med til at øge den her forskel, siger Grete Christensen, Dansk Sygeplejeråd.

Med terrorpakken kan FE overvåge danskere i udlandet – uden rettens ord
[Netavisen – link 20.02.15] Information
Forsvarets Efterretningstjeneste vil kunne overvåge danskere i udlandet på et alt for løst og retssikkerhedsmæssigt betænkeligt grundlag, hvis et nyt forslag fra regeringen bliver gennemført, mener tænketanken Justitia. Også Amnesty og Institut for Menneskerettigheder er skeptiske

Afslag på førtidspension: Blind kvinde smides ud af sit hjem
[Netavisen – link 20.02.15] Fagbladet 3F
Næstved Kommunes afslag på førtidspension er på vej til at ruinere 56-årige Carol Rask. Den næsten blinde 3F'er flytter i weekenden fra sit hjem med en gæld på over en halv million kroner.

Danmarks rigeste 2014
[Netavisen – link 20.02.15] Berlingske
De rigeste familier og enkeltpersoner i Danmark er alle miliardærer. Danmark allerrigestes formue er vokset fire gange så meget som resten af landets indbyggeres. Især efter finanskrisen er de rigeste stukket fra resten af landet.

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder