Netavisens nyhedslinks uge 07
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder
Den indspiste danske elite er blevet kortlagt
[Netavisen – link 15.02.15] Information
To sociologer har i over tre år kortlagt den danske elites netværk. De har indhentet data om bestyrelser i fonde og virksomheder og analyseret oplysninger om 37.000 personer og deres netværk. Målet er at udvikle en holdbar metode, der kan identificere, hvem magteliten er, så vi på baggrund af fakta kan diskutere, hvorfor så meget magt er koncentreret på så få hænder

Gerningsmanden identificeret
[Netavisen – link 15.02.15] Ekstrabladet
Gerningsmanden til de to terroranslag i København er Omar Abdel Hamid El-Hussein. Han blev 22 år.

37-årige Dan Uzan blev dræbt foran Synagogen i Krystalgade

[Netavisen – link 15.02.15] DR
Det Jødiske Samfund er i chok over drabet på den 37-årige Dan Uzan

Filminstruktør var lørdagens første offer i København

[Netavisen – link 15.02.15] DR
Det var en 55-årig filminstruktør, som lørdag døde af skud til et arrangement i kulturhuset Krudttønden, ifølge DR's oplysninger

Dennis K efter forhandlingspause: Aldrig oplevet tilsvarende
[Netavisen – link 14.02.15] avisen.dk
Forhandlingerne om en ny overenskomstaftale for de kommunalt ansatte står natten til lørdag i en meget special situation, lyder det fra Dennis Kristensen, formand for Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA).


Ny aktion på Christiania: Hash for en million beslaglagt
[Netavisen – link 14.02.15] DR
Københavns Politi har beslaglagt hash til en værdi af knap en million kroner. Det sker mens 10 personer fredag fik domme for hashandel.

Forsvarer efter Christiania-hashdom: Jeg er grundlæggende uenig
[Netavisen – link 14.02.15] DR
10 tiltalte er fundet skyldige i en stor hashsag på Christiania. Det virker som en tynd dom, der straffer småpushere og søger at stemple Christiania som tilholdssted for kriminelle mere end seriøs narkobekæmpelse.

Skandalefirma på metroen anklages for sort arbejde
[Netavisen – link 14.02.15] Fagbladet3F
Det italienske metrofirma Cipa har ikke indbetalt skat for mange af deres ansatte, som fortæller, de har fået løn i kontanter. Det er korrekt og sker efter mundtlig aftale med SKAT, hævder hovedentreprenørens kommunikationschef.

51.000 er røget ud af dagpengesystemet siden 'reform'
[Netavisen – link 13.02.15] DR
Da 'reform'angrebet på de arbejdsløse blev vedtaget påstod regeringen mod bedrevidende, at 'kun' mellem 2.000 og 4.000 ledige ville ryge ud af systemet årligt. Tallet er nu oppe på 51.000 i perioden siden 1. januar 2013. Regeringen nægter at ændre på den skandaløse lovgivning - og Enhedslisten støtter fortsat regeringen.

Krisemøde blandt SAS-stewardesser
[Netavisen – link 13.02.15] DR
150 kabineansatte flyttes til tidligere Cimber, som SAS købte i december. De skal her arbejde på langt ringere overenskomster. Samtidig flyttes også 137 fuldtidsstillinger blandt SAS-piloterne.

Eksperter: Meget omtalt partitest til skolevalg er vildledende
[Netavisen – link 12.02.15] Ugebrevet A4
Det meget omtalte prøvevalg blandt skoleunge, der har fået borgerlige kommentatorer til at konkludere, at dagens ungdom er ’blå’ kritiseres for usaglighed og lusk.

Antal smittede med svine-MRSA er fordoblet på et år
[Netavisen – link 12.02.15] Information
I alt 1276 danskere blev smittet med den multiresistente bakterie svine-MRSA i 2014. Det er flere end ventet.

EU's politichef: Retsforbehold truer Danmarks sikkerhed

[Netavisen – link 12.02.15] Politiken
En internationalt koordineret skræmmekampagnen mod den danske retsundtagelse er i gang: Danmarks og Europas bekæmpelse af kriminalitet og terrorisme bliver svækket, hvis ikke vi får ændret det danske retsforbehold, advarer direktøren for Europol.

Droner til Grønland
[Netavisen – link 11.02.15] Ingeniøren
Militariseringen på Arktis er i fuld gang. DTU-forskere forudser, at man allerede frem mod 2017 kan begynde at benytte eksempelvis Global Hawks droner i overvågningsopgaver. Global Hawks benyttes i dag af det amerikanske luftvåben og Nasa og hører med en pris på over 200 millioner dollars til sværvægterne på dronemarkedet.

Plantefrø-entusiaster holder ulovlig byttebasar på Nørrebro
[Netavisen – link 11.02.15] Politiken
Det er i øjeblikket ulovligt at udveksle frø i Danmark, men efter pres fra bl.a. organisationen Frøsamlerne har Dan Jørgensen nu sendt sagen i en ny høring. EU-lovgivningen der ligger bag de danske regler fortolkes ekstra hårdt i Danmark. Et lige så stort problem er det, at hvis producenter vil begynde at dyrke de gamle danske sorter, som ofte er langt sundere og mere velsmagende, stoppes de af lovgvningen. Det er meget dyrt at få godkendt en ny sort, og det er kun lovligt at dyrke sorter der er anerkendt på EU's frølister. Reglerne betyder at en håndfuld store frøfirmaer/kemigiganter fuldstændigt dominerer på området.

Danmarks Lærerforening støtter krav til Ryanair
[Netavisen – link 11.02.15] DLF
Danmarks Lærerforening støtter Flyvebranchens Personale Unions bestræbelser på at indgå overenskomst med Ryanair og opfordrer medlemmerne til ikke at benytte sig af Ryanairs ”billige” flyrejser. Det er de ansatte, der betaler prisen ved at arbejde under helt urimelige forhold.

Røde vælgere ønsker nyt parti
[Netavisen – link 11.02.15] Ugebrevet A-4
Hver femte vælger på venstrefløjen ønsker et nyt parti, viser ny måling. Især SF’s og Enhedslistens vælgere efterlyser fornyelse. Der er dyb frustration på venstrefløjen, vurderer eksperter.

Råd: Gældsregler fastholder socialt udsatte i fattigdom
[Netavisen – link 10.02.15] Information
Danmark kan lære af Kroatien, hvor man nu sletter fattiges gæld, mener Rådet for Socialt Udsatte og opfordrer regeringen til at gøre det lettere for de mest udsatte at komme af med gæld. De nuværende regler fastholder ifølge ekspert socialt udsatte i deres situation

Priserne falder i Danmark for første gang i 60 år
[Netavisen – link 10.02.15] DR
Forbrugerpriserne i januar var lavere end for et år siden. Den slags deflation er ikke set siden 1954.

Indvandring til Danmark sætter rekord
[Netavisen – link 10.02.15] DR
2014 indvandrede 64.874 udenlandske statsborgere til Danmark. Det er det højeste antal nogensinde på et enkelt år og 15 procent flere end den hidtidige rekordindvandring fra 2013, hvor 56.276 udlændinge indvandrede til Danmark.

8 fra Pegida Sverige og 5000 moddemonstranter
[Netavisen – link 09.02.15] Sydsvenskan
En lille Pegida-gruppe blev mødt af 5.000 moddemonstranter, da de ville holde deres første arrangement i Malmø. Moddemonstrationen var organiseret af No Pegida Sverige. Politiet spærrede store dele af torvet af og beskyttede Pegida-demonstrationen, mens de forsøgte at skabe tilgængelighed for eventuelle Pegida-sympatisører udenfor afspærringen. "Af hensyn til ytringsfriheden", som de udtrykte det.

Boykot af Oslo Havn
[Netavisen – link 09.02.15] kpml.no
Havnekonflikten har gått inn i en ny fase. Norsk Transportarbeiderforbund har iverksatt boikott av containerhavna i Oslo etter at den nye operatøren Yilport nekter å inngå tariffavtale om lossing og lasting.

Dong-ejer er USA's mest hadede selskab
[Netavisen – link 09.02.15] Børsen
Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, i hvis hænder et flertal i Folketinget har lagt dansk energiforsyning, er opgjort til at være USA's mest hadede selskab. Tæt på bundskraberen ligger også Monsanto og Halliburton.

Sverige: Overfald på tigger filmet
[Netavisen – link 09.02.15] Expressen GT (sv)
Et udtryk for det omsiggribende fascistiske menneskesyn blev ved et tilfælde dokumenteret i Jønkøping. En kvinde, som totalt uprovokeret overfaldt en tigger og råbte, han skulle rejse hjem, blev filmet af et mobilkamera. Politiet bagatelliserer problemet, tiggerne anmelder jo aldrig. Filmen viser et formentlig blot en typisk hverdagsforeteelse.

Pegida vil erobre Sverige fra Malmø
[Netavisen – link 09.02.15] Dagens Nyheter (sv)
Mandag aften holdes for første gang en Pegida-demonstration i Sverige. Det sker i Malmø, hvor forventet hundrede demonstranter samt måske ti gange flere moddemonstranter ventes til Stortorget. En af Pegida-lederne er den galleriejer, som udstillede billeder af den nazistiske lokumstegner Dan Park.

Norges mørkeblå regering noterer bundrekord
[Netavisen – link 09.02.15] Klassekampen (no)
Erna Solbergs regering med Højre og Fremskridtspartiet kan høste resultatet af bl.a. arbejdsmiljøloven og udsalget af offentlig ejendom: De to regeringspartier har i den seneste meningsmåling mindre opbakning end socialdemokraterne i Arbejderpartiet.

Metroarbejdere: Sådan foregik underbetalingen af os
[Netavisen – link 09.02.15] Avisen
Om kort tid begynder den hidtil største sag om underbetaling med et samlet krav mod Cipa på næsten 47 millioner kroner. Sagen bliver efter planen afgjort 20. februar, hvor 38 nuværende og tidligere ansatte i Cipa vil stå frem og fortælle om, hvordan de er blevet snydt for i gennemsnit over 20.000 kroner per måned.

FOA: OK-Rammen er fin – indholdet er næsten
[Netavisen – link 08.02.15] FOA
Den overordnede ramme for den nye statslige overenskomst er tilfredsstillende, men det er ærgerligt at der ikke blev plads til et løft for de lavtlønnede, siger FOA's forbundsformand Dennis Kristensen.

Lang række danske økonomer støtter græsk EU-opgør
[Netavisen – link 08.02.15] Folkebevægelsen mod EU
Det nødvendigt støtte den græske befolknings krav om at stoppe nedskæringspolitikken og få en ny retning for Europa, hedder de i et nyt støttebrev til den græske kamp mod Trojkaen, der er underskrevet af flere topøkonomer.

Corydon dropper mindsteløn og giver pension til statsansatte
[Netavisen – link 07.02.15] DR
De statsansatte får en "reallønssikring", men ingen mindsteløn, som de statsansatte ellers kæmpede for


OK-aftalen 2015 - her er de vigtigste punkter
[Netavisen – link 07.02.15] DR
De lavest lønnede statsansatte får mere i pension som plaster på såret for mindsteløn.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder