Netavisens nyhedslinks uge 05
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Gode penge i diabetes og fedme
[Netavisen – link 1.02.15] Politiken
Novo Nordisk, der aflægger årsregnskab i dag, tjener styrtende med penge. Mad af elendig kvalitet giver kæmpe profitter til fødevareindustrien - og det samme gør medicinalindustrien der retter op på skaderne, for dem der har råd. Kun 10 % af verens diabetikere er i behandling og kun få af dem med den bedste medicin, der er hundedyr. Stærk beskyttelse af medicinpatenter er en del af forhandlingerne under TTIP.

Offentligt ansatte: Vi kan ikke gøre vores job godt nok
[Netavisen – link 31.01.15] Avisen.dk
Mere end hver tredje af de offentligt ansatte føler ikke, de har mulighed for at gøre deres arbejde fagligt tilfredsstillende. Den gruppe er meget mere udsat for stress-sygdom.

Ryanair fastholder afvisning af danske overenskomster
[Netavisen – link 30.01.15] Modkraft
Demonstranter krævede arbejde på lige vilkår, da Ryanair holdt pressemøde på Radisson Blu Royal Hotel. LO-fagforeninger varsler sympatikonflikter med flypersonalet.

Danskerne til Ryanair: Tegn overenskomst!
[Netavisen – link 30.01.15] Avisen.dk
Flertallet af danskerne har et klart budskab til flyselskabet Ryanair: Tag nu og indgå en aftale med fagbevægelsen, så jeres ansatte får anstændig løn og rimelige vilkår at arbejde under.

Europaudvalgets kontrol af EU-love er stækket
[Netavisen – link 30.01.15] Folkebevægelsen mod EU
En ny kortlægning viser, at Folketingets Europaudvalg ofte inddrages meget sent, når der udformes ny EU-lovgivning i Bruxelles. Flere udvalgsmedlemmer kritiserer skarpt, at ministres mandat til at forhandle i EU svækkes.

Ufaglærte ender i rabatten på den digitale motorvej
[Netavisen – link 30.01.15] Ugebrevet A-4
Hurtigt bredbånd står højt på ønskelisten i Udkantsdanmark. Men det bliver de bedst uddannede danskere, der høster de digitale gevinster, mens ufaglærte og kortuddannede risikerer at blive kørt af sporet. Ny forskning viser, at bredbånd forstærker skævvridningen af arbejdsmarkedet.

Aflyst undervisning og krisemøde: 75 procent af lærerne har sagt op
[Netavisen – link 30.01.15] Folkeskolen
Omkring 75 procent af lærerne på Vangeboskolen i Rudersdal Kommune har sagt deres job op i løbet af de sidste måneder. Skolebestyrelsen har nu givet skoleledelsen tilladelse til at aflyse undervisningen på mandag fra klokken 12, så ledelsen kan mødes med medarbejderne. Der er ét punkt på dagsordenen: Hvad skal der til for, at lærerne vil blive på skolen?

Sverige: Bistandspenge går til kampagne for NATO og EU
[Netavisen – link 29.01.15] Proletären (sv)
Miljoner svenska skattekronor, som den svenska allmänheten tror går till fattigdomsbekämpning, har i själva verket gått till politiska kampanjer till stöd för Nato- och EU-medlemskap i Georgien.

Video: Happening mod lukning af fritidshjem
[Netavisen – link 29.01.15] TVLorry
Børn, forældre og støttere protesterede foran Københavns rådhus mod luknigsplaner af små velfungerende fritidshjem.
Se også Happening-bevar de små fritidshjem

MRSA udryddet i Norge: – Vi kan have reddet menneskeliv!
[Netavisen – link 29.01.15] Gylle.dk
Det norske officielle Mattilsynet har efter et omfattende projekt udryddet den alvorlige MRSA-bakterie blandhusdyr i Norge. Udryddelsen er unik i verdenssammenhæng, og ikke mindst fordi bakterien anses for en stor trussel mod sundhedsvæsenet i landene i Skandinavien og resten af Europa. I Sverige er avlssvinene nu også fri for MRSA.

Metroansatte udsat for kræftfremkaldende stoffer
[Netavisen – link 29.01.15] Avisen.dk
Man tog ikke særlige beskyttelseshensyn, selv om dele af metrobyggeriet på Enghave Plads i fjor foregik på en stærkt forurenet renserigrund.

Pegida taber pusten, antiracister fylder gaderne
[Netavisen – link 29.01.15] Modkraft
Deltagerantallet i Pegidas demonstrationer i Danmark, Norge og Tyskland daler, mens modstanderne af den antimuslimske bevægelse har fået vind i sejlende og kan mobilisere stadig flere til deres moddemonstrationer.

Ryanair-ansat: 10.000 kr om måneden og ingen ferie
[Netavisen – link 29.01.15] Avisen.dk
Ryanair, som nu satser stort på Danmark, byder ansatte barske vilkår: 10.000 kroner om måneden og blandt andet ingen ferie og ingen løn under sygdom

Varsler konflikt med Ryanair
[Netavisen – link 29.01.15] TV2
Flybranchens Personale Union (FPU) og Serviceforbundet har varslet konflikt over for lavprisselskabet, der formelt har afvist at indgå i drøftelser om en overenskomst for det flyvende personale. Ifølge DR Nyheder er de øvrige LO-forbund klar til at varsle sympatikonflikt og dertil hørende blokade i Københavns Lufthavn.

Skolereformen skræmmer lærerne væk
[Netavisen – link 29.01.15] Information
Det virkelige problemer handler om, at de unge ikke vil være lærere.
- Det er svært at erstatte lærerne. Det er et stort problem, og det kan ikke løses ved et hurtigt fix. Og der er meget, der skal ændres for at få de unge ind på lærerseminarierne igen, siger Claus Hjortdal, formand for Danmarks Skolelederforening..

Kan 500 børn hygge omkring et bål?
[Netavisen – link 29.01.15] Avisen.dk
En række små fritidshjem står til at lukke, hvis politikerne i København får deres vilje. Det bekymrer en mor til tre, der frygter, at hendes yngste barn ikke får mulighed for at opleve den 'oase', som hendes større børn lige nu har glæde af.

Troels Lund Poulsen står til at få næse i skattesagen
[Netavisen – link 28.01.15] Information
En af de mest omtalte politiske skandalesager i nyere tid, sagen om S-formand Helle Thorning-Schmidt og hendes mands skatteforhold, ender nu efter al sandsynlighed med, at et flertal i Folketinget placerer det politiske ansvar for ulovlighederne hos daværende skatteminister Troels Lund Poulsen (V).

Svigtende tilslutning til Sennels' Pegida-fænomen
[Netavisen – link 27.01.15] Redox
Mandag aften demonstrerede Pegida for anden gang i København. Demonstrationen talte blot 55 deltagere. I Aarhus demonstrerede 10 mod "fundamentalistisk islam."  

Landsomfattende generalstrejke i Norge onsdag
[Netavisen – link 27.01.15] EU-fagligt Netværk
En samlet norsk fagbevægelse sætter landet i stå onsdag eftermiddag i protest mod den borgerlige regerings arbejdsmiljølov

Nu kommer kæmpe-SFO'erne
[Netavisen – link 27.01.15] Avisen.dk
Mens op til 20 fritidshjem står til at blive helt nedlagt, vil andelen af kæmpeinstitutioner i hovedstaden stige.
Se også

Demonstration: Bevar de små fritidshjem i København - 14/1 2015

KPnetTV

Dansk Pegida-leder skaber utryghed
[Netavisen – link 27.01.15] Avisen.dk
Fagforeningen LFS kræver, at der rejses en tjenstlig sag mod Nicolai Sennels, der arbejder som børnepsykolog.

Det græske valg er et højlydt nej til EU’s nedskæringspolitik
[Netavisen – link 27.01.15] Folkebevægelsen mod EU
Den græske befolkning har med en overvældende styrke afvist det sparediktat, som Bruxelles og Berlin indtil nu har anvist Grækenland. Den nye Syriza-ledet regerings mål om en genforhandling med EU vandt stor sympati i den græske befolkning.

Venstre og DF: Luk Irak-kommissionen
[Netavisen – link 27.01.15] DR
Irak- og Afghanistan-kommissionen blev nedsat i november 2012 angiveligt med det formål at finkæmme dokumenter fra Danmarks deltagelse i krigene i Irak og Afghanistan. Dog uden at tage stilling til om det havde været en rigtig beslutning at gå i krig. Venstre og DF foretrækker at intet lys kastes over dansk krigsdeltagelse overhovedet.

Professor: Tilvalgsordning kræver fuld afgivelse af suverænitet
[Netavisen – link 26.01.15] Altinget
Den politiske aftale om at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning kræver, at Danmark afgiver suverænitet på alle de områder, forbeholdet dækker. Også asyl- og indvandrerpolitikken, siger professor med speciale i grundlovsforhold.

Fortsat mystik om dansk håndtering af civile tab
[Netavisen – link 26.01.15] Information
Flyvevåbnet vurderede selv efter Libyen-krigen, at man ikke var i stand til at vurdere, om Danmark havde begået civile drab. Men hverken forsvarsminister Nicolai Wammen (S) eller Forsvaret giver et klart svar på, hvordan man i dag forsøger at undgå det i kampen mod Islamisk Stat

Karaktergivning: ’Grisen bliver jo ikke tungere af at blive vejet’
[Netavisen – link 26.01.15] Information
Intet tyder på, at karakterer gavner folkeskoleelevers læring. Tværtimod gør de små tal de fleste elever pressede og umotiverede, og en ny undersøgelse peger på, at børn fra karakterfri skoler klarer sig lige så godt som andre elever. Alligevel er karakterer mere i fokus end nogensinde. Information har besøgt en af landets 31 karakterfri skoler

Regeringen dropper grundlovsændring
[Netavisen – link 26.01.15] DR
Selvom det står i regeringsgrundlaget, at regeringen vil nedsætte en grundlovskommission, som skal kigge den gamle lov igennem og komme med forslag til, hvordan man kan skrive ‘en ny og moderne’ grundlov, skyder SR-regeringen nu en hvid pil efter projektet.

Krav: 19.500 mindste månedsløn
[Netavisen – link 26.01.15] Avisen
Fagforeningerne i staten er gået sammen om at kræve et løft i mindstelønnen. Corydon advarer om, at det kan smitte af på det private erhvervsliv.

Dagens valg i Grækenland er skillevej for Europa
[Netavisen – link 25.01.15] JP
Dagens valg står mellem regeringspartiet Nyt Demokrati og Syriza, som vil genforhandle EU's sparekrav.

Regeringen mørkelægger oplysninger om overvågning
[Netavisen – link 25.01.15] Avisen.dk
Justitsministeriet vil hverken be- eller afkræfte om masseovervågning af mobiler finder sted i Danmark.

Kvikke unge tabes med karakterkrav
[Netavisen – link 25.01.15] Politiken
Umodne elever risikerer at blive afskåret fra at komme i gymnasiet, hvis politikerne indfører karakterkrav. Især drenge bliver ramt, advarer specialister.

Norske regeringer siger Nej til FN, ja til Nato
[Netavisen – link 24.01.15] Klassekampen (no)
Norge driver et sjekkheftediplomati: Vi betaler penger til FN, men sender de militære styrkene til Nato. Dermed blir det opp til de fattigste landene å ta støyten i FN-operasjoner, som blir stadig farligere, sier oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole. At Jens Stoltenberg i 2014 ble utnevnt som ny generalsekretær i Nato, har trolig flere årsaker, men en av grunnene kan være den lojaliteten Norge har vist i Natos militære engasjementer på 2000-tallet.

Tidlig fokus på læring skader børns skolegang
[Netavisen – link 24.01.15] Information
Stadig flere dagtilbud satser på tidlig læring og styret leg. Det sker for at gøre børnene bedre forberedt på at komme i skole. Men et nyt omfattende studie viser, at tidlig læring virker mod hensigten og skader små børns indlæring senere

Flere inkluderede børn går ned med stress
[Netavisen – link 23.01.15] TV2
Flere og flere børn kommer i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem. Og det er især de børn, som med skolereformen er blevet inkluderede i folkeskolen, der bliver stressede. 

Forsvaret: Vi skal have droner, kampfly og satellitter over Arktis
[Netavisen – link 23.01.15] Ingeniøren
Den danske stat har krævet ejendomsret over et betragteligt område i Arktis, der bl.a. byder på en række værdifulde råstoffer og planlægger nu fuld overvågning og kontrol.

Kabinefolk er rystet over SAS-udspil om Cimber
[Netavisen – link 23.01.15] Information
SAS vil overflytte 135 stewardesser til det nye datterselskab Cimber fra 1. marts 2015. SAS købte Cimber i december og fik dermed adgang til en billigere overenskomst end den, man har med sit eget kabinepersonale.

Dansk Industri i græsk valgkamp
[Netavisen – link 23.01.15] Politiken
Ligesom EU forsøger Dansk Industri også at påvirke det græske valg - eller holdningen til det i Danmark. Trojkaens hestekur, der har skabt udbredt fattigdom hyldes som det helt rigtige, og der advares mod at stemme på Syriza, der går til valg på at bryde med EU's nyliberale nedskæringspolitik, der dikteres og følges over hele EU.

Ikke dansk forbud mod GMO
[Netavisen – link 23.01.15] Altinget
En ny mulighed for at forbyde GMO til dyrkning på nationalt plan får EU-lande til at cementere nationale forbud. Det er dog ifølge miljøministeren ikke noget for den danske regering. der foretrækker at holde døren åben for GMO. En dør der kan give amerikanske virksomheder adgang til at sælge GM-produkter i Danmark, hvis TTIP skulle blive en realitet.

Ledige snydes for seniorjob
[Netavisen – link 23.01.15] Ugebrevet A-4
25 kommuner budgetterer med, at de ikke kan følge med og oprette alle de seniorjob, de skal. I stedet må de betale erstatning til de personer, som ikke får seniorjob. For de langtidsledige ældre betyder de manglende seniorjob en økonomisk øretæve. For kompensationen svarer til dagpengesatsen, mens et seniorjob er på overenskomstmæssig løn.________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder