Netavisens nyhedslinks uge 04
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Dagens valg i Grækenland er skillevej for Europa
[Netavisen – link 25.01.15] JP
Dagens valg står mellem regeringspartiet Nyt Demokrati og Syriza, som vil genforhandle EU's sparekrav.

Regeringen mørkelægger oplysninger om overvågning
[Netavisen – link 25.01.15] Avisen.dk
Justitsministeriet vil hverken be- eller afkræfte om masseovervågning af mobiler finder sted i Danmark.

Kvikke unge tabes med karakterkrav
[Netavisen – link 25.01.15] Politiken
Umodne elever risikerer at blive afskåret fra at komme i gymnasiet, hvis politikerne indfører karakterkrav. Især drenge bliver ramt, advarer specialister.

Norske regeringer siger Nej til FN, ja til Nato
[Netavisen – link 24.01.15] Klassekampen (no)
Norge driver et sjekkheftediplomati: Vi betaler penger til FN, men sender de militære styrkene til Nato. Dermed blir det opp til de fattigste landene å ta støyten i FN-operasjoner, som blir stadig farligere, sier oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets høgskole. At Jens Stoltenberg i 2014 ble utnevnt som ny generalsekretær i Nato, har trolig flere årsaker, men en av grunnene kan være den lojaliteten Norge har vist i Natos militære engasjementer på 2000-tallet.

Tidlig fokus på læring skader børns skolegang
[Netavisen – link 24.01.15] Information
Stadig flere dagtilbud satser på tidlig læring og styret leg. Det sker for at gøre børnene bedre forberedt på at komme i skole. Men et nyt omfattende studie viser, at tidlig læring virker mod hensigten og skader små børns indlæring senere

Flere inkluderede børn går ned med stress
[Netavisen – link 23.01.15] TV2
Flere og flere børn kommer i kontakt med det psykiatriske behandlingssystem. Og det er især de børn, som med skolereformen er blevet inkluderede i folkeskolen, der bliver stressede. 

Forsvaret: Vi skal have droner, kampfly og satellitter over Arktis
[Netavisen – link 23.01.15] Ingeniøren
Den danske stat har krævet ejendomsret over et betragteligt område i Arktis, der bl.a. byder på en række værdifulde råstoffer og planlægger nu fuld overvågning og kontrol.

Kabinefolk er rystet over SAS-udspil om Cimber
[Netavisen – link 23.01.15] Information
SAS vil overflytte 135 stewardesser til det nye datterselskab Cimber fra 1. marts 2015. SAS købte Cimber i december og fik dermed adgang til en billigere overenskomst end den, man har med sit eget kabinepersonale.

Dansk Industri i græsk valgkamp
[Netavisen – link 23.01.15] Politiken
Ligesom EU forsøger Dansk Industri også at påvirke det græske valg - eller holdningen til det i Danmark. Trojkaens hestekur, der har skabt udbredt fattigdom hyldes som det helt rigtige, og der advares mod at stemme på Syriza, der går til valg på at bryde med EU's nyliberale nedskæringspolitik, der dikteres og følges over hele EU.

Ikke dansk forbud mod GMO
[Netavisen – link 23.01.15] Altinget
En ny mulighed for at forbyde GMO til dyrkning på nationalt plan får EU-lande til at cementere nationale forbud. Det er dog ifølge miljøministeren ikke noget for den danske regering. der foretrækker at holde døren åben for GMO. En dør der kan give amerikanske virksomheder adgang til at sælge GM-produkter i Danmark, hvis TTIP skulle blive en realitet.

Ledige snydes for seniorjob
[Netavisen – link 23.01.15] Ugebrevet A-4
25 kommuner budgetterer med, at de ikke kan følge med og oprette alle de seniorjob, de skal. I stedet må de betale erstatning til de personer, som ikke får seniorjob. For de langtidsledige ældre betyder de manglende seniorjob en økonomisk øretæve. For kompensationen svarer til dagpengesatsen, mens et seniorjob er på overenskomstmæssig løn.

Nyt boom af DJØF’ere i det offentlige
[Netavisen – link 22.01.15] Fagbladet 3f
Mens flere end 25.000 stillinger til pædagoger, rengøringsfolk og gartnere er blevet nedlagt i den offentlige velfærd, er der inviteret til jobfest for jurister, regnedrenge og andre akademikere.

Nazister forsøger Folketingsopstilling
[Netavisen – link 22.01.15] Information
Danskernes Parti, der slår sig op som nationalister, men består af nazistiske kræfter, føler sig opmuntret af de aktuelle fremmedfjendske tendenser. De vil forsøge at blive opstillingsberettigede til det kommende Folketingsvalg. Partiet benytter sig af en moderniseret form for nazi propaganda, hvor racebiologi er skiftet ud med indvandrer- og muslimhetz. Ved kommunalvalget i 2013 stillede Danskernes Parti op i 6 kommuner og 4 regioner.

Svenske avlssvin er fri for MRSA – to ud af tre danske er smittede
[Netavisen – link 21.01.15] gylle.dk
MRSA kan forebygges og bekæmpes. De antibiotikaresistente MRSA CC398-bakterier, som 63 pct. af de danske avlssvin bærer, forekommer overhovedet ikke i svenske avlssvin.

Til sommer bliver 5.500 unge afvist af erhvervsuddannelserne
[Netavisen – link 21.01.15] avisen.dk
5.500 unge vil ikke kunne starte på erhvervsskolerne 1. august på grund af deres karakterer, og mange vil falde ud senere, fordi de ikke kan følge med. Et stort eksperiment, siger ekspert, der kalder reformen kynisk.

Måling: 13 % af vælgerne efterlyser et nyt højreparti
[Netavisen – link 21.01.15] Information
Knap 13 procent svarer i en måling foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, at de "savner et parti, der har en strammere udlændingepolitik end Dansk Folkeparti".

Propaganda-sprog manipulerer folk
[Netavisen – link 21.01.15] DR
73 procent af befolkningen tror fejlagtigt, at det at øge "arbejdsudbuddet” betyder at skabe flere job. Det betyder imidlertid, at flere arbejdere kommer til at stå til rådighed på arbejdsmarkedet, eller at flere er villige til at arbejde mere.

Danmark får kritik for slagteforbud og hårde ord om minoriteter
[Netavisen – link 20.01.15] Berlingske
En ny rapport fra Europarådet kritiserer Danmark for at forbyde rituel slagtning og for at ville droppe racisme­paragraffen, ligesom der også er kritik af måden, muslimer og andre minoriteter bliver omtalt i medierne og af politikere.

Rina Ronja Kari vil ophæve EUs udbudsdirektiv efter 3-afsløring
[Netavisen – link 20.01.15] Politiko
Når man ved, at en virksomhed som teleselskabet 3 snyder i skat, skal man kunne fravælge dem som offentlig leverandør. EU-parlamentariker Rina Ronja Kari vil ophæve EUs udbudsdirektiv.

Trusler, løfter og løgne om EU's bankunion
[Netavisen – link 19.01.15] Berlingske
Mens regeringen lurepasser angående deres holdning til EU's bankunion kører tilhængerne en kampagne efter den sædvanlige recept: Vi skal med 'for at få indflydelse' og for at spare, hvor sandheden er at vi afgiver suverænitet ved at gå med i en bankunon, der kan koste den almindelige dansker rigtig mange penge. I følge artiklen menes Justitsministeriets jurister, der på ingen måde er neutrale, men arbejder for regeringen, at være nået frem til, at Danmark ikke vil miste suverænitet ved at gå med og et Folketingsflertal vil således kunne tilslutte Danmark til bankunionen uden debat eller folkeafstemning.

Årelange forsøg på eksport af atomaffald hemmeligholdes
[Netavisen – link 19.01.15] Information
Udenrigsministeriet har i en aktindsigt overstreget alle oplysninger om de lande, hvortil Danmark forsøger at eksportere knap 10.000 kubikmeter atomaffald fra Risø. Et forsøg der har stået på siden 2013.

Dyk i oliepriser får financiering af togfond til at smuldre
[Netavisen – link 19.01.15] DR
De faldende oliepriser får fundamentet under togfonden til at ryste. Der mangler nu 18 milliarder kroner i finansieringen af projektet. Skal de skaffes gennem nedskæringer på andre områder eller droppes regeringens og Enhedslistens flagskib?

Farvel til afgift: Sodavandssalget tordner opad
[Netavisen – link 19.01.15] DR
Det danske salg af sodavand stiger med rekordfart. Ifølge Bryggeriforeningen er salget af læskedrikke steget 11,6 procent fra første halvår 2013 til første halvår i år.

Femårige skal holde øje med mindre børn
[Netavisen – link 19.01.15] DR
I Sennels Børnehave i Thisted er det langtfra unormalt, at én pædagog er alene med store grupper af børn, og når pædagogen er væk, tager de ældste børn over.

Internationale Socialister forlader Enhedslisten
[Netavisen – link 18.01.15] Modkraft
IS forlader Enhedslisten, men gør ikke op med idéen om at støtte en socialdemokratisk ledet regering. En regering som går ind for nyliberale amokreformer, EU og Nato-krig.
De anbefaler stadig at stemme på Enhedslisten ved Folketingsvalg.

Håndboldspillere til politikerne: Forbyd os at spille i Qatar
[Netavisen – link 18.01.15] DR
Qatar lever ikke op til ganske basale menneskerettighedsforhold, siger Michael Sahl Hansen, formand i Håndboldspillerforeningen.

Københavns idé for fremtidens by: Overvåg alt og alle
[Netavisen – link 16.01.15] Version2
Et idékatalog over, hvordan København i fremtiden kan blive en intelligent by, vil lade byen vide, hvor alle er hele tiden. Til gengæld er planen tavs, når det gælder privacy.

Efter dagpengestop: Kun hver fjerde kommer i arbejde
[Netavisen – link 16.01.15] Information
Knap 48.000 arbejdsløse har nu mistet retten til dagpenge, siden de strammere dagpengeregler trådte i kraft i 2013.
Ifølge Verner Sand Kirk, der er direktør for A-Kassernes Samvirke, gennemhuller de nye tal teorien om, at flere kommer i arbejde, hvis bare man presser dem hårdere.

Økonomisk pisk får ikke indvandrere i arbejde
[Netavisen – link 16.01.15] Information
En ny ph.d.-afhandling viser, at lave sociale ydelser ikke får flere indvandrere i job. De største barrierer er ikke mangel på motivation, men dårlige kompetencer og et arbejdsmarked med høje lønninger. At beskære de sociale ydelser, som flere partier ønsker, kan tværtimod få den stik modsatte effekt, viser erfaringerne.

Eksperter om nyt lovforslag: Regeringen risikerer at bryde menneskerettighederne
[Netavisen – link 16.01.15] DR
I følge lovforslaget kan passet tages fra en person "hvis der er grund til at antage, at de vil være til fare for den danske stat". Der kræves ingen konkrete beviser. Ligeledes kan man fratages opholdstilladelsen, hvis man rejser til Syrien og kæmper for IS. Men altså uden at beviser eller indicier er krævet. Udlændinge, der får frataget deres opholdstilladele på en mistanke om, at de vil rejse til Syrien, kan ikke få prøvet sin sag ved domstolen.________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder