Netavisens nyhedslinks uge 03
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 


Håndboldspillere til politikerne: Forbyd os at spille i Qatar
[Netavisen – link 18.01.15] DR
Qatar lever ikke op til ganske basale menneskerettighedsforhold, siger Michael Sahl Hansen, formand i Håndboldspillerforeningen.

Internationale Socialister forlader Enhedslisten
[Netavisen – link 18.01.15] Modkraft
IS forlader Enhedslisten, men gør ikke op med idéen om at støtte en socilademokratisk ledet regering. De anbefaler stadig at stemme på Enhedslisten ved Folketingsvalg.

Københavns idé for fremtidens by: Overvåg alt og alle
[Netavisen – link 16.01.15] Version2
Et idékatalog over, hvordan København i fremtiden kan blive en intelligent by, vil lade byen vide, hvor alle er hele tiden. Til gengæld er planen tavs, når det gælder privacy.

Efter dagpengestop: Kun hver fjerde kommer i arbejde
[Netavisen – link 16.01.15] Information
Knap 48.000 arbejdsløse har nu mistet retten til dagpenge, siden de strammere dagpengeregler trådte i kraft i 2013.
Ifølge Verner Sand Kirk, der er direktør for A-Kassernes Samvirke, gennemhuller de nye tal teorien om, at flere kommer i arbejde, hvis bare man presser dem hårdere.

Økonomisk pisk får ikke indvandrere i arbejde
[Netavisen – link 16.01.15] Information
En ny ph.d.-afhandling viser, at lave sociale ydelser ikke får flere indvandrere i job. De største barrierer er ikke mangel på motivation, men dårlige kompetencer og et arbejdsmarked med høje lønninger. At beskære de sociale ydelser, som flere partier ønsker, kan tværtimod få den stik modsatte effekt, viser erfaringerne.

Eksperter om nyt lovforslag: Regeringen risikerer at bryde menneskerettighederne
[Netavisen – link 16.01.15] DR
I følge lovforslaget kan passet tages fra en person "hvis der er grund til at antage, at de vil være til fare for den danske stat". Der kræves ingen konkrete beviser. Ligeledes kan man fratages opholdstilladelsen, hvis man rejser til Syrien og kæmper for IS. Men altså uden at beviser eller indicier er krævet. Udlændinge, der får frataget deres opholdstilladele på en mistanke om, at de vil rejse til Syrien, kan ikke få prøvet sin sag ved domstolen.

Sådan ser politiets ønskeseddel ud til genoplivning af omstridt sessionslogning
[Netavisen – link 15.01.15] Version2
Rigspolitiet har ikke opgivet at tvinge internetudbydere og teleselskaber at registrere danskernes internetbrug. Den gamle ordning duede ikke, så nu vil politiet kaste et mere finmasket net.

Timeløn på 60 kroner hos stort gartneri
[Netavisen – link 15.01.15] Fagbladet 3F
Topia by Roll, der producerer omkring otte millioner potteplanter om året og leverer til Coop Danmarks butikker, nægter at betale overenskomstmæssig løn til arbejderne, der har været ansat hos gartneriets faste samarbejdspartnere.

Vi vil have kædeansvar
[Netavisen – link 15.01.15] Modkraft
LO's fondsmodel imod social dumping løser ikke byggefagenes problemer, hedder det i en resolution vedtaget af forretningsudvalget for Byggefagenes Samvirke og demonstrerende byggearbejdere foran LO's hovedkontor på Island Brygge.

DLF: Kommune har krænket medarbejders ytringsfrihed
[Netavisen – link 15.01.15] DLF
Odense kommune har givet en lærer en advarsel for at udtale sig kritisk om arbejdsforholdene på skolen. Den officielle hyldest af " ytringsfriheden" afsløres her som rent hykleri. I sagen nedenfor lykkedes det at vinde en sag om ytringsfrihed.

DLF får medhold i ytringsfriheds-sag i Vejen
[Netavisen – link 15.01.15] DLF
Danmarks Lærerforening påpegede, at der var tale om et brud på grundlovens bestemmelser om ytringsfrihed, da Vejen Kommune gav lærerne mundkurv på. Kommunen trækker nu instruks tilbage.

Olieudslip fra Shell langt større end først antaget
[Netavisen – link 15.01.15] DR
100 borgere var mødt frem i Fredericia for at få svar på en lang række af de ubesvarede spørgsmål. Shell vil endnu ikke love, at man renser stranden, hvilket medførte en række kritiske spørgsmål fra salen.

Konfliktboom: “Ny type leder er ekstraordinært kold i røven”
[Netavisen – link 14.01.15] avisen.dk
Cheferne er blevet mere rå og kyniske og behandler i stigende grad deres ansatte respektløst. Det fortæller en række arbejdsmiljøkonsulenter fra tre af landets største fagforbund, 3F, Fødevareforbundet NNF og Dansk Metal.

Regeringen vil stemple Syrien-krigere som landsforrædere
[Netavisen – link 14.01.15] DR
Efter terrorangrebet på Charlie Hebdo er regeringen pludselig tilhængere af at retsforfølge Syrien-krigere som landsforrædere.

Fuldt stop for Grønlands olieeventyr: Selskaber leverer tilladelser tilbage
[Netavisen – link 14.01.15] Ingeniøren
Statoil, Dong og GDF opgiver helt at lede efter olie i Vestgrønland, mens Shell, Mærsk og Cairn Energy er gået i tænkeboks.

Nick og Dan siger nej til hemmelige MRSA-lister – og dog…
[Netavisen – link 13.01.15] Gylle.dk
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kaster nu håndklædet i ringen og opgiver at forsvare hemmeligheds-kræmmeriet omkring de MRSA-smittefarlige svinefabrikker. Imidlertid vil man udsætte udleveringen på ubestemt tid på grund af “denne sags ganske særlige omstændigheder”.

Thorning: Vi skal gøre efterretningstjenesten endnu stærkere
[Netavisen – link 13.01.15] Politiken
Udnyttelsen af terrorangrebet i Paris er i gang på mange fronter. Der er enighed om nye skridt i retning af mere politistat i Folketingets to blokke.

Gymnasielærere: Drop fokus på karakterkrav
[Netavisen – link 13.01.15] avisen.dk
Politikerne skal droppe deres fokus på karakterer, når de tirsdag taget fat på forhandlingerne om regeringens gymnasieudspil.

Monarkiet bygger på et princip om ulighed
[Netavisen – link 13.01.15] avisen.dk
At kongehuset ikke følger de almindelige regler i samfundet og f.eks. tilsidesætter beslutninger som at en bro er lukket for trafik af sikkerhedgrunde vækker berettiget forargelse. Det kan dog i virkeligheden ikke undre nogen, da hele eksistensen af et monarki bygger på ulighed og medfødte privelegier.

Aarhus: Studenteraktivister trænger ind til møde med minister
[Netavisen – link 13.01.15] Modkraft
To aktivister fra studenterbevægelsen ’Et andet universitet’ trængte mandag ind til et såkaldt ’dialogmøde’ med uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) på Aarhus Rådhus, hvor de talte og sang.

Thulebasen spøger igen
[Netavisen – link 12.01.15] Information
Kim Kielsen, Grønlands nye politiske leder, varslede nye krav til USA under sit første besøg i København – og sagde ikke et ord om løsrivelse fra Danmark. Signalet kommer, efter at Thulebasen ikke har fornyet kontrakten om servicering og vedligeholdelse med et dansk-grønlandsk selskab, men i stedet har valgt en amerikansk koncern til jobbet for at understøtte en militær opgradering af den arktiske base.

Ny konflikt kan ramme folkeskolen
[Netavisen – link 11.01.15] Politiken
Forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale er netop begyndt mellem lærerne og deres arbejdsgivere, kommunerne. Og ifølge formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, kan det ende med endnu et sammenbrud.

Justitsminister er klar med en pose penge til PET
[Netavisen – link 11.01.15] DR
Efterretningstjenesten skal bare sige til, så får den flere midler, lyder det fra Mette Frederiksen. I weekenden mødes hun med den franske justitsminister og kolleger fra en række andre europæiske lande og USA, hvor den videre oprustning af politi og udvidelsen af kontrol og overvågning skal diskuteres.

Rigspolitiet vil øge overvågning af mobilers lokation
[Netavisen – link 11.01.15] Information
Rigspolitiet vil genindføre en omstridt form for overvågning af borgernes brug af internettet. Samtidig ønsker politiet desuden at logge, hvor mobiler fysisk befinder sig, når de bruges til at besøge hjemmesider eller sende mails

Eksperter advarer politikere mod nye terrorlove
[Netavisen – link 10.01.15] Information
Efter Charlie Hebdo-massakren diskuterer danske politikere igen, hvorvidt PET har tilstrækkelige beføjelser. Men Frankrig har allerede meget vidtgående lovgivning, og det er slet ikke en vej, Danmark bør gå, siger eksperter

Danske højreradikale kopierer antimuslimske mandagsmarcher
[Netavisen – link 09.01.15] Redox
Mandag eftermiddag gennemførte højreradikale aktivister en march i Haderslev. I disse uger forsøger fire forskellige initiativer at importere det tyske Pegida-konceptet til Danmark.

Ventetiden på 1813 er stadig for lang
[Netavisen – link 09.01.15] DR
Ventetiden på Akuttelefonen 1813 er omkring dobbelt så lang som ved den tidligere vagtlægeordning.

MRSA-epidemien er løbet løbsk
[Netavisen – link 09.01.15] Gylle.dk
Trods stigende fokus på udviklingen af svineMRSA-epidemien gennem 2014 tyder meget på, at udbredelsen af de smittefarlige bakterier er ved at løbe løbsk.

Studerende slipper for sigtelser efter blokade af Aarhus Universitet
[Netavisen – link 09.01.15] DR
Aarhus Universitet har trukket anmeldelsen tilbage af 19 studerende, som i november sidste år blokerede universitetet i protest mod regeringens uddannelsespolitik.

Stigende ulighed bekymrer danskerne
[Netavisen – link 08.01.15] Ugebrevet A-4
To ud af tre danskere anser ulighed for et problem. Og flertallet af danskerne forventer, at uligheden vil vokse de kommende år.

Island vil trække EU-ansøgning tilbage
[Netavisen – link 08.01.15] Folkebevægelsen mod EU
Efter længere tids overvejelser vil den islandske regering formelt set trække landets ansøning om EU-medlemskab helt tilbage.

Færre unge får en ungdomsuddannelse
[Netavisen – link 08.01.15] avisen.dk
Det er regeringens officielle mål, at flere unge skal have en uddannelse. Det går den anden vej viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Skolelukninger og flere i klasserne
[Netavisen – link 08.01.15] DR
I følge en rapport fra KL forventer kommuner at gennemføre nedskæringer på 3 milliarder i 2015. Særligt skolerne vil stå for skud med lukninger og flere børn i klasserne.
________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder