Netavisens nyhedslinks uge 02
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

Ny konflikt kan ramme folkeskolen
[Netavisen – link 11.01.15] Politiken
Forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale er netop begyndt mellem lærerne og deres arbejdsgivere, kommunerne. Og ifølge formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, kan det ende med endnu et sammenbrud.

Justitsminister er klar med en pose penge til PET
[Netavisen – link 11.01.15] DR
Efterretningstjenesten skal bare sige til, så får den flere midler, lyder det fra Mette Frederiksen. I weekenden mødes hun med den franske justitsminister og kolleger fra en række andre europæiske lande og USA, hvor den videre oprustning af politi og udvidelsen af kontrol og overvågning skal diskuteres.

Rigspolitiet vil øge overvågning af mobilers lokation
[Netavisen – link 11.01.15] Information
Rigspolitiet vil genindføre en omstridt form for overvågning af borgernes brug af internettet. Samtidig ønsker politiet desuden at logge, hvor mobiler fysisk befinder sig, når de bruges til at besøge hjemmesider eller sende mails

Eksperter advarer politikere mod nye terrorlove
[Netavisen – link 10.01.15] Information
Efter Charlie Hebdo-massakren diskuterer danske politikere igen, hvorvidt PET har tilstrækkelige beføjelser. Men Frankrig har allerede meget vidtgående lovgivning, og det er slet ikke en vej, Danmark bør gå, siger eksperter

Danske højreradikale kopierer antimuslimske mandagsmarcher
[Netavisen – link 09.01.15] Redox
Mandag eftermiddag gennemførte højreradikale aktivister en march i Haderslev. I disse uger forsøger fire forskellige initiativer at importere det tyske Pegida-konceptet til Danmark.

Ventetiden på 1813 er stadig for lang
[Netavisen – link 09.01.15] DR
Ventetiden på Akuttelefonen 1813 er omkring dobbelt så lang som ved den tidligere vagtlægeordning.

MRSA-epidemien er løbet løbsk
[Netavisen – link 09.01.15] Gylle.dk
Trods stigende fokus på udviklingen af svineMRSA-epidemien gennem 2014 tyder meget på, at udbredelsen af de smittefarlige bakterier er ved at løbe løbsk.

Studerende slipper for sigtelser efter blokade af Aarhus Universitet
[Netavisen – link 09.01.15] DR
Aarhus Universitet har trukket anmeldelsen tilbage af 19 studerende, som i november sidste år blokerede universitetet i protest mod regeringens uddannelsespolitik.

Stigende ulighed bekymrer danskerne
[Netavisen – link 08.01.15] Ugebrevet A-4
To ud af tre danskere anser ulighed for et problem. Og flertallet af danskerne forventer, at uligheden vil vokse de kommende år.

Island vil trække EU-ansøgning tilbage
[Netavisen – link 08.01.15] Folkebevægelsen mod EU
Efter længere tids overvejelser vil den islandske regering formelt set trække landets ansøning om EU-medlemskab helt tilbage.

Færre unge får en ungdomsuddannelse
[Netavisen – link 08.01.15] avisen.dk
Det er regeringens officielle mål, at flere unge skal have en uddannelse. Det går den anden vej viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

Skolelukninger og flere i klasserne
[Netavisen – link 08.01.15] DR
I følge en rapport fra KL forventer kommuner at gennemføre nedskæringer på 3 milliarder i 2015. Særligt skolerne vil stå for skud med lukninger og flere børn i klasserne.

Forsker: Aarhus Kommune kan ikke lukke Grimhøj-moske
[Netavisen – link 07.01.14] DR
Kommunalforsker kalder det en billig omgang for Christiansborgpolitikere at kræve, at Aarhus Kommune lukker omstridt moske. Han mener, at sagen minder om Helle Thorning-Schmidts mands skattesag og Eritreasagen, hvor der var et politisk pres på embedsmænd.

Buschauffører forhandler
[Netavisen – link 07.01.15] Avisen.dk
Selv om buschaufførerne ved Arriva i Gladsaxe igen sidder bag rattet i busserne på de otte buslinjer, der mandag blev suspenderet efter chaufførernes arbejdsnedlæggelse, kan tillidsmand Stig Hansen dog ikke udelukke en ny strejke.

Kobane holder stadig stand
[Netavisen – link 07.01.15] Information
Efter over 100 dages hårdnakket kurdisk modstand har Islamisk Stat endnu ikke været i stand til at erobre Kobane

Læger slår alarm: Light-sodavand kan give varige men
[Netavisen – link 06.01.15] MetroExpress
Selvom fødevaremyndighederne erklærer sødestoffet aspartam for uskadeligt, oplever forbrugere, læger og forskere alligevel synsforstyrrelser, hovedpine og migræne

Stor demonstration imod anti-muslismer i Haderslev
[Netavisen – link 06.01.15] Modkraft
400 mennesker deltog mandag i en demonstration med deltagelse af byrådspolitikere og præster i Haderslev vendt mod højreekstremistisk manifestation. Nye demonstrationer og protester i København og Esbjerg på vej.

Buschauffører i strejke: Ledelsen forfølger os
[Netavisen – link 06.01.15] avisen.dk
Dårligt arbejdsmiljø er blevet hverdag for buschaufførerne ved Arriva i Gladsaxe. Sådan lyder anklagen fra tillidsmand Stig Hansen, efter han og de øvrige chauffører mandag nedlagde arbejdet i forbindelse med et fagligt møde. På mødet blev godt 300 chauffører enige om fem kritisable arbejdsforhold.
Tirsdag mødes chauffører med Arriva igen.

Norge: Et skridt nærmere politistaten
[Netavisen – link 05.01.15] Revolusjon (no)
Den norske regering har fremlagt et lovforslag, som vil give politiet tilladelse til at overvåge folks telefoner i et bestemt område, hvis der er mistanke om at der skal foregå "ulovlige demonstrationer" eller optøjer.

Kommuner melder syge borgere raske
[Netavisen – link 05.01.15] avisen.dk
Flere fagforbund fortæller nu, at et stigende antal syge medlemmer ikke er sikret fast indkomst under hele sygdomsforløbet. Reformen af sygedagpenge har skærpet kommunernes vurdering af, hvornår man er rask nok til at gå på arbejde, lyder det fra forbundene.

Kontrol: Ansatte i staten skal måles efter ny metode
[Netavisen – link 05.01.15] Information
Konsulentvirksomheden McKinsey står sammen med Moderniseringsstyrelsen bag en ny model for god arbejdsgiveradfærd. Lederne i staten skal måle og veje deres ansatte gennem talrige resultatmålinger og udbredte medarbejdervurderinger med dertilhørende præstationsløn.

Danmarks kolonialisme forties
[Netavisen – link 05.01.15] Information
Fordums racestereotyper trives på vores dagligvarers emballage, og enhver kritik affejes som politisk korrekt hysteri. Mens mange lande har forladt kolonitidens billedkultur, dyrkes nostalgien i Danmark, hvor erindringen om tiden som slavenation er stort set ikkeeksisterende.

Nyt om historie: Norges atombombe-eksport
[Netavisen – link 05.01.15] NRK (no)
De norske tungtvandssabotører klarede at standse Hitlers atombombe. Men efter krigen blev norsk tungtvand og atomteknologi brugt til at lave atomvåben over hele verden.

Danmark er klar til cyberangreb
[Netavisen – link 02.01.14] Politiken
Danmark vil fra i år kunne angribe fjendtligtsindede stater og organisationer i cyberspace. Den nye offensive cyberkapacitet er en del af forsvarsforliget og er beskrevet i en rapport fra Forsvarsministeriet, der anbefaler, at det nye offensive placeres i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Offensive cyberangreb kan bruges til at lamme for eksempel en fremmed magts luftforsvarssystem.
Læs også
Juridiske finesser kan begrænse politisk kontrol med et dansk cyberangreb
[Netavisen – link 02.01.14] Politiken
Fra regeringens side åbnes der op for, at brugen af cyberangreb kan ske udenom en Folketingsbeslutning.

Dansk rumfarts- og krigsindustri blomstrer
[Netavisen – link 02.01.14] Ingeniøren
Danske virksomheder er storleverandører indenfor både rumfart og krig, hvor Terma er med i front på begge felter.

Reform fører ifølge erhvervsskoler til fyringer
[Netavisen – link 01.01.14] DR
Den nye erhvervsuddannelsesreform får store konsekvenser for flere erhvervsskoler, heriblandt Tech College Aalborg.

Skolelukninger i Randers: Viceborgmester 'Rystet i min politiske grundvold'
[Netavisen – link 31.12.14] TV2 Østjylland
En hidtil uset mail beviser, at skoleforvaltningen i Randers har været med til at iscenesætte hemmeligheds-kræmmeriet omkring de beregninger, der skulle vise, at der er penge at spare på at lukke skoler.

Uligheden stiger under Thorning
[Netavisen – link 31.12.14] Politiken
Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er den såkaldte Ginikoefficient, der måler indkomstfordelingen i samfundet, steget fra 27,4 i 2012 til 27,9 i fjor. Både SF og Enhedslisten udtrykker utilfredshed over udviklingen, som de selv er direkte medansvarlige for gennem støtten til regeringen.


________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder