Netavisens nyhedslinks uge 50
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

 

FN-soldater skyder på demonstranter i Haiti
[Netavisen – link 14.12.14] Revolution News (eng)
De såkaldte fredsbevarende FN-styrker i Haiti har fyret våben af mod og gasset mange tusinde demonstranter der forsøgte at marchere til præsidentpaladset med krav om hans afgang

Italien: Studenter demonstrerede i solidaritet med generalstrejke
[Netavisen – link 13.12.14] Demotix
Studenter demonstrerede i Milan i solidaritet med generalstrejken og demonstrationerne i Rom og Torino. Uropoliti var til stede i stort antal og mødte studenterne med tåregas.

'Black lives matter': Mod politivold og racisme
[Netavisen – link 13.12.14] evolution News (eng)
Kæmpedemoer fra kyst til kyst i USA kræver retfærdighed. En kæmpeprotest på vej ned ad Pennsylvania Avenue i Washington DC: Hundredtusinder gik på gadere lørdag fra by til by over hele USA for at protestere mod politidrabene på ubevæbnede sorte og for at forlange stop for de indbyggede racistiske og sociale uretfærdigheder i det amerikanske system - som også er fortsat med en sort mand som præsident.
Det er de største protester om sådanne spøgsmål siden borgerrettighedsbevægelsen og "raceurolighederne" i 1960'erne.

EU-Kommissionen blander sig i græsk præsidentvalg
[Netavisen – link 13.12.14] EUObserver (eng)
Jean-Claude Juncker blander sig direkte i det kommende græske parlamentsvalg og 'advarer' mod at 'ekstreme kræfter' kan vinde valget. Hermed mener han Syrizia, der opsamler modstanden mod EU's nedskæringspolitik. Juncker sagde bl.a.: " Jeg tror at grækerne, der har en meget vanskelig tilværelse, udmærket godt ved, hvad et forkert valg vil betyde for Grækenland og Eurozonen".

Italien: Generalstrejke mod arbejdsmarkedsreformer i mere end 50 byer
[Netavisen – link 13.12.14] revolutionnews (eng)
Fredag gennemførtes strejker og store protestdemoer, indkaldt af den største og trediestørste faglige sammenslutning CGIL and UIL. Strjekerne ramte lufthavne, havne, transport, hospitaler og skoler mm. Offentligt og privatansatte protesterede mod nye neoliberale arbejdsmarkedsreformer og flere planlagte nedskæringer.

Eks-Nato-chef: Send NATO-soldater til Ukraine
[Netavisen – link 13.12.14] avisen.dk
Det kræver et mindre antal Nato-soldater i Ukraine at styre kampe mod separatister, mener eks-Nato-chef.

Rasende EU-bønder hælder mælk på Helle Thorning og andre EU-ledere
[Netavisen – link 13.12.14] avisen.dk
Den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) var en af europæiske regeringsledere, der måtte lægge ansigt til flere hundrede vrede bønders mælke-protest. Bønderne fra store landbrugslande som Polen, Frankrig, Belgien og Tyskland var torsdag draget til Bruxelles i frustration over, at EU-politikerne ikke har sikret mælkemarkedet mod de drastisk faldende priser


Nye skeletter vælter ud af Junckers skab
[Netavisen – link 13.12.14] Folkebevægelsen mod EU
31 europæiske medier har løftet sløret for endnu flere virksomheders kreative skatteaftaler med Luxembourg under nuværende Kommissionsformand Jean-Claude Junckers regeringstid.

De små eurolande svækkes i ECB
[Netavisen – link 13.12.14] Folkebevægelsen mod EU
Den Europæiske Centralbank indfører ved årsskiftet det såkaldte stemmerotationsprincip. Det betyder, at magten over europolitikken koncentreres hos de store lande.

Økonomi står i vejen for klimaaftaler i Lima
[Netavisen – link 12.12.14] Information
Forhandlingerne på COP20 er gået helt i stå torsdag eftermiddag.
Om man når frem til at de to formænd får mandat til at skrive et Lima-forhandlingspapir i stedet, eller om G77-landene, der har sat sig sammen og forlangt time out, kommer med et nyt udkast, får vi at se de næste dage.
Under alle omstændigheder kan der ikke opnås enighed om nogen aftale, der ændrer på det, der grundlæggende forhindrer en fungerende klimaindsats: de begrænsninger der følger af den private ejendomsret til produktionsmidlerne med alle de særinteresser og interessemodsætninger det medfører.

Protester mod TTIP afvises af EU
[Netavisen – link 12.12.14] Information
1.101.539 underskrifter indsamlet på 2 måneder afvises i EU-systemet. Kommissionens afvisning indstævnes for EU-domstolen - imens fortsætter underskriftsindsamlingen. Tallet er i dag oppe på 1.136.582

EU’s sparepolitik afskærer millioner fra basale ydelser
[Netavisen – link 12.12.14] Information
Som en konsekvens af EU’s finansielle strammerkurs falder fortsat flere ud af det europæiske arbejdsmarked med fattigdom og basale materielle afsavn til følge, konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd i en ny rapport

Amerikanske medier: Optøjer mod politidrab nødvendige
[Netavisen – link 11.12.14] Modkraft
Den seneste tids uroligheder i USA i protest over racisme og politivold er et nødvendig skridt på vejen til et mere retfærdigt samfund og bør ikke fordømmes, men sammenlignes med historiske kampe mod slaveriet og for homoseksuelles rettigheder. Sådan lyder det fra MTV, The Times og Rolling Stone Magazine.

Massedemonstrationer mod uddannelsesreform i Makedonien

[Netavisen – link 11.12.14] Revolution News (eng)
Titusindvis af studerende gik på gaden i mange byer i Den Macedonske Republik den 10. september i protest mod nyliberale uddannelsesreformer I Skopje alene gik 15.000 på gaden

CIA-rapport: Sådan torterede USA sine fanger
[Netavisen – link 11.12.14] Information
Uhyggelige torturmetider beskrives i CIA-rapport

Politiet i Hongkong rydder demonstranters protestlejr
[Netavisen – link 11.12.14] Information
Politibetjente bærer de sidste demonstranter væk, som er blevet siddende i protestlejren.

Fast-food arbejdere i strejke i 190 byer
[Netavisen – link 10.12.14] Workers World (eng)
Der var arbejdere fra de store kæder som Burger King, McDonald’s, Wendy’s, Taco Bell og Wallmart og for første gang også arbejdere fra Dollar og løsarbejdere. De srrejkende udviste stort mod, idet de strejker uden en fagforenings beskyttelse og risikerer deres job. Det var den 8. og mest vidtrækkende strejke siden fast-foodarbejderne begyndte deres kamp for 2 år siden for en timeløn på 15 dollars og retten til at organisere sig.

Palæstinensisk minister død efter konfrontation med israelske soldater
[Netavisen – link 10.12.14] The Guardian (eng)
Minister Ziad Abu Ain døde efter at være blev skubbet i brystet og udsat for tåregas under en demonstration på Vestbredden, hvor man plantede oliventræer i protest mod de israelske bosættelser.

USA:Medicinstuderende laver "white coat die-ins" over hele landet
[Netavisen – link 10.12.14] Revolution News (eng)
På mere end 40 uddannelsessteder protesterer de studerende mod, at politidrab ikke retsforfølges. Forskelbehandling pga race er ikke kun er et retsproblem, men også et problem i sundhedsvæsenet.

Bevægelse mod den fossile industri
[Netavisen – link 10.12.14] Information
På COP20 i Lima protesterer klimaaktivister mod olieselskabernes optræden, og pensionsselskabschefer taler om en hastigt voksende bevægelse bort fra CO2-belastende investeringer

Mickey Mouse i skattely
[Netavisen – link 10.12.14] DR
Endnu en række megakoncerner har fået tophemmelige skattedokumenter lækket. Og denne gang er den globale underholdningsgigant Disney blandt navnene på virksomheder, der har sikret sig skatteunddragelse af sin milliardomsætning. EU påstår de er klar med et direktiv, der vil lukke skattefinten. Dette er slet ikke tilstrækkeligt, udtaler skatterevisor Christen Amby. Der er mange andre måder til at undgå skat, som ikke bliver ramt.

Det står der i amerikansk tortur-rapport
[Netavisen – link 10.12.14] DR
CIA's forhørsledere slog, udmygede og truede fanger i årene efter terrorangrebene 11. september 2001. Ifølge rapport bragte det ingen ny information frem.

Unicef: 2014 har været et rædselsår for mange børn
[Netavisen – link 9.12.14] Information
230 millioner børn lider på grund af verdens kriser, og det gør 2014 til det værste år for børn i længere tid.

Spanien: Miljøaktivister risikerer fængsel
[Netavisen – link 8.12.14] Spanien idag
En aktion på Cofrentes atomkraftværket i Valencia er endt med en kæmpebøde på 357.371 euro, og den offentlige anklager har krævet 16 Greenpeace-aktivister samt den prisbelønnede fotograf og journalist Pedro Armestre fængselt i to år for at trænge ind på anlægget, male graffiti og placere et protestskilt.

Fire scenarier for verdens fremtid
[Netavisen – link 8.12.14] Information
FN's klimapanel, IPCC's, femte rapport dokumenterer, at verden bevæger sig i en særdeles risikabel retning. Allerede nu kan klimaændringer observeres i alle verdens regioner, men hvis ikke der sker omfattende CO2-reduktioner, vil temperaturen stige langt mere 4 grader celsius i forhold til det førindustrielle niveau.
Klimapanelet har opstilet 4 mulige scenarier for verdens fremtid.

Arbejdende fattige i Tyskland
[Netavisen – link 08.12.14] Ugebrevet A4
Ti procent af tyske lønmodtagere har i dag under 7.500 kroner tilbage efter skat om måneden og tjener dermed under 60 procent af landets medianløn. Siden 1998 er andelen af overenskomstdækkede lønmodtagere faldet fra over 70 til 48 procent. Samtidig er andelen af organiserede tyske lønmodtagere styrtdykket til under 20 procent.

Store protester i Grækenland mødt med politivold
[Netavisen – link 08.12.14] SVT (sv)
Politiet slog hårdt ned på demonstrationer på seksårsdagen for politimordet på en 15-årig demonstrant.

Fransk by indførte ‘jødestjerner’ til hjemløse
[Netavisen – link 08.12.14] NRK (no)
I Marseille måtte bystyret alligevel opgive at indføre et påtvunget synligt mærkat til byens hjemløse, efter en proteststorm rejste sig.

Afsløret: Israel støtter syriske oprørere
[Netavisen – link 08.12.14] NRK (no)
Israel har regelmæssig kontakt med væbnede syriske oprørere, fremgår det af rapporter fra FN-observatører på Golanhøjderne.

USA's nye forsvarsminister ville bombe Nordkorea
[Netavisen – link 07.12.14] DR
Ashton Carter, som er blevet udnævnt til amerikansk forsvarsminister, har tidligere argumenteret for strategiske bombninger i Nordkorea.

Nye protester i Mexico: Politichef går af
[Netavisen – link 6.12.14] Information
Politiet i landets hovedstad kritiseres for sin håndtering af demonstrationer i kølvandet på massakre på 43 studerende..

Protester mod politidrab fortsætter i USA
[Netavisen – link 6.12.14] Information
Harme over politibrutalitet over for sorte har udløst nye demonstrationer i amerikanske storbyer. Tusindvis af mennesker gik fredag for tredje aften i træk på gaden for at vise deres harme over en stribe af sager, hvor hvide politimænd har dræbt ubevæbnede sorte.

Klimaskandale: Japan støtter kulkraft med klimapenge
[Netavisen – link 5.12.14] NOAH
Klimaforhandlingerne i Lima er nu for alvor i gang. Og det er sket med en skandale. Tirsdag blev det nemlig afsløret, at Japan har investeret i et indonesisk kulkraftværk med midler øremærket klimafinansiering.

Haiti: Massemobilisering mod det korrupte Martelly-Lamothe regime
[Netavisen – link 5.12.14] Haiti Liberté (eng)
Befolkningen har ingen tillid til det korrupte og USA-støttede regime. Massebevægelsen kræver at regeringen træder tilbage og mange kræver også, at 'FN's stabiliseringsenhed' (MINUSTAH) straks trækker sig ud af landet. Ved en stor demonstration d. 25. november affyrede politiet skud mod folkemængden og dræbte 2 mennesker. Senere er et 3 måneder gammelt barn blevet dræbt af tåregas. Siden Martelly kom til har han gennem sine 3 og et halvt år ved magten afholdt 3 karneval om året, men ingen valg.
Oprøret i Haiti er blevet kaldt "Operation Burkina Faso,"

og

November 25, 2014: Largest demonstration to date demands President Martelly’s resignation
[Netavisen – link 5.12.14] Canada Haiti Action Network (eng)

Dansk statsborger fængslet i Bahrain: Rev kongefoto i stykker
[Netavisen – link 5.12.14] DR
En domstol i Bahrain har idømt den danske statsborger Zainab al-Khawaja tre års fængsel for at rive et foto af kongen i stykker. Hun er datter af den livstidsdømte Abdulhadi al-Khawaja, der også er dansk statsborger.


____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder