Netavisens nyhedslinks uge 49
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 


USA's nye forsvarsminister ville bombe Nordkorea
[Netavisen – link 7.12.14] DR
Ashton Carter, som er blevet udnævnt til amerikansk forsvarsminister, har tidligere argumenteret for strategiske bombninger i Nordkorea.

Ministerpræsidentpost i Thüringen til Die Linke udløser anti-kommunistisk kampagne i Tyskland
[Netavisen – link 6.12.14] Modkraft
Die Linke erobrer ministerpræsidentpost i Thüringen i alliance med socialdemokrater og grønne. Højrefløj kritiserer regeringsdannelsen for at være en revival til kommunister.

Nye protester i Mexico: Politichef går af
[Netavisen – link 6.12.14] Information
Politiet i landets hovedstad kritiseres for sin håndtering af demonstrationer i kølvandet på massakre på 43 studerende..

Protester mod politidrab fortsætter i USA
[Netavisen – link 6.12.14] Information
Harme over politibrutalitet over for sorte har udløst nye demonstrationer i amerikanske storbyer. Tusindvis af mennesker gik fredag for tredje aften i træk på gaden for at vise deres harme over en stribe af sager, hvor hvide politimænd har dræbt ubevæbnede sorte.

Atter krig i Europa? Ikke i vores navn!
[Netavisen – link 6.12.14] Fred.dk
Tyske statsmænd, intellektuelle og kunstnere advarer mod storkrig.
Denne appel blev udsendt af forhenværende forbundskansler Gerhard Schröder (SPD), fhv. forbundspræsident Roman Herzog (CDU), fhv. justitsminister Hans-Jochen Vogel (SPD) og fhv. indenrigsminister Otto Schily (SPD) samt skuespiller Klaus Maria Brandauer, instruktør Wim Wenders og mange andre - til sammen i alt 63 kendte personer i Tyskland, den 5/12 2014
Download den i pdf her

Klimaskandale: Japan støtter kulkraft med klimapenge
[Netavisen – link 5.12.14] NOAH
Klimaforhandlingerne i Lima er nu for alvor i gang. Og det er sket med en skandale. Tirsdag blev det nemlig afsløret, at Japan har investeret i et indonesisk kulkraftværk med midler øremærket klimafinansiering.

Haiti: Massemobilisering mod det korrupte Martelly-Lamothe regime
[Netavisen – link 5.12.14] Haiti Liberté (eng)
Befolkningen har ingen tillid til det korrupte og USA-støttede regime. Massebevægelsen kræver at regeringen træder tilbage og mange kræver også, at 'FN's stabiliseringsenhed' (MINUSTAH) straks trækker sig ud af landet. Ved en stor demonstration d. 25. november affyrede politiet skud mod folkemængden og dræbte 2 mennesker. Senere er et 3 måneder gammelt barn blevet dræbt af tåregas. Siden Martelly kom til har han gennem sine 3 og et halvt år ved magten afholdt 3 karneval om året, men ingen valg.
Oprøret i Haiti er blevet kaldt "Operation Burkina Faso,"

og

November 25, 2014: Largest demonstration to date demands President Martelly’s resignation
[Netavisen – link 5.12.14] Canada Haiti Action Network (eng)

Dansk statsborger fængslet i Bahrain: Rev kongefoto i stykker
[Netavisen – link 5.12.14] DR
En domstol i Bahrain har idømt den danske statsborger Zainab al-Khawaja tre års fængsel for at rive et foto af kongen i stykker. Hun er datter af den livstidsdømte Abdulhadi al-Khawaja, der også er dansk statsborger.

EU-lande kan sige nej til gensplejsede afgrøder - men producenterne får vetoret
[Netavisen – link 4.12.14] Information
Ifølge aftalen er det nu frivilligt for det enkelte EU-land, om det vil meddele den virksomhed, der agter at dyrke gensplejsede afgrøder, at det siger nej til den pågældende gmo. Eller om en regering bare vil indføre et forbud. Kritikere frygter, at virksomhederne får for stor indflydelse på processen, hvis regeringer har pligt til at bede dem om at blive undtaget. Men de forudser, at store selskaber nu vil indlede en bølge af retssager mod de regeringer, der siger nej.

USA: Islamisk Stat træner krigere i Libyen
[Netavisen – link 4.12.14] Information
Ifølge det amerikanske militær er Islamisk Stat begyndt at slå rod i det uroplagede Libyen. Tillykke til krigskoalitionen mod LIbyen! Tillykke til Dansk Folkeparti! Det gjorde I godt.

Græsrødder kalder til topmødedemo i Bruxelles 19. december: Stop TTIP
[Netavisen – link 4.12.14] EU-fagligt netværk
Det europæiske faglige netværk, Alter Summit kalder sammen med fagforeninger og græsrødder til demonstration, når EU-toppen mødes i Bruxelles 19. december og kræver Stop den transatlantiske handelsaftale, den betyder mere nedskæringspolitik og mindre demokrati

NATO tilbage i Irak
[Netavisen – link 4.12.14] Berlingske
NATO er på vej tilbage til Irak og en større involvering i kampen mod Islamisk Stat, som ellers hidtil ikke har været i NATO-regi, men i stedet i en global koalition ledet af USA.

Tusinder på gaden i New York
[Netavisen – link 4.12.14] DR
Borgerretsaktivister har indkaldt til protestmarch, efter endnu en sag om politivold.

EU-Kommissionen fastholder ”reformkurs”
[Netavisen – link 3.12.14] EU-fagligt netværk
Usikkerheden om EU-kommissionens kurs er væk, det står klart at det er mere af det samme: Reformer og reformer og endnu flere reformer, konstaterer Ronald Jannsen, økonom i den europæiske fagbevægelse

Valg i Israel: Netanyahu opløser parlamentet
[Netavisen – link 2.12.14] DR
Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, meddeler, at han opløser parlamentet og vil udskrive nyvalg, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Frankrigs parlament anerkender staten Palæstina
[Netavisen – link 2.12.14] DR
Med stort flertal følger det franske parlament lignende beslutninger i Storbritannien og Spanien

Spanien: Podemos vil øge lønmodtagerrettigheder, men dropper nationaliseringer
[Netavisen – link 2.12.14] Modkraft
Det nydannede spanske bevægelsesparti Podemos lægger i udkast til økonomisk program op til arbejdstidsforkortelse og flere lønmodtagerrettigheder, men dropper krav om nedsættelse af pensionsalder og nationaliseringer Det er klassisk udvandet reformisme

Tusk vil bekæmpe EU's fjender
[Netavisen – link 1.12.14] avisen.dk
- I dag er det ikke blot euroskeptikere, der sætter spørgsmålstegn ved EU's værdier. Vi har også fjender og ikke kun skeptikere, siger den nye polske EU-præsident.

Op til NATO-møde: Stoltenberg opfordrer Tyrkiet til boykot af Rusland og er klar til 'hjælp' i Irak
[Netavisen – link 01.12.14] Hurriet Daily News (eng)
Op til NATO's udenrigsministermøde blander generalsekretær Jens Stoltenberg sig åbent i spørgsmålet om økonomiske sanktioner ifht Rusland. Desuden melder han klar til at NATO kan yde 'hjælp' til den irakiske hær i krigen mod Islamisk Stat.

Belgisk fagbevægelse varmer op til generalstrejke
[Netavisen – link 01.12.14] EU-fagligt netværk
I samdrægtighed med EU's budgetkrav vil regeringen i Belgien afskaffe den automatiske dyrtidsregulering af lønninger og pensioner og sætte pensionsalderen op fra 65 til 67 år, ligesom arbejdsløshedsforsikringen er blevet strammet og muligheden for førtidspension beskåret. Belgiske fagforeninger planlægger generalstrejke d. 15. december.

Moldavien trækkes i retning af EU
[Netavisen – link 01.12.14] BBC (eng)
Optællingen af stemmer fra parlamentsvalget er ikke helt færdig, men med 89 % optalt vil de pro-vestlige partier opnå omkring 44% og oppositionen omkring 39%. Ukraine er med til at lægge pres på landet, bl.a. gennem indgåelse af en fælles vidtgående partnerskabsaftale med EU.

Nato-udrykningsstyrke er klar før tid
[Netavisen – link 01.12.14] DR
På Nato-topmødet i Wales i september var der politisk enighed om at etablere en såkaldt spydspids, der ventes at kunne trække på omkring 5.000 mand i så højt beredskab og med militært isenkram forhåndsplaceret i felten, at de kan reagere på mindre end en uge. Den er nu klar før tiden.

COP 20 i Lima starter i dag
[Netavisen – link 01.12.14] DR
I dag begynder COP 20 i Peru i skyggen af en voksende kløft mellem mål og virkelighed i den globale klimaindsats.

Tidligere præsident har erobret magten i Uruguay igen
[Netavisen – link 01.12.14] DR
Venstrefløjens kandidat Tabare Vazquez står som vinder efter søndagens anden valgrunde i Uruguay.

Piloter i strejke mod hævelse af pensionsalder
[Netavisen – links 1.12.14] Politiken
Der har været flere strejker blandt piloter i de senese uger. Onsdag nedlægger piloter i München arbejdet. Lufthansa ønsker blandt andet, at piloternes pensionsalder skal hæves.

London: Nazister kræver løsladelse af græsk nazileder
[Netavisen – links 30.11.14] Demotix (eng)
Nazister fra Grækenland, Polen og England marcherede gennem gaderne og samledes udenfor den græske ambassade i London og krævede Gyldent Daggrys leder løsladt. Anti-fascister protesterede mod nazisamlingen, der var beskyttet af i politi i stort antal.

Ægypten: Tåregas og vandkanoner mod demonstranter ved Mubaraks frikendelse
[Netavisen – links 30.11.14] RT
Det ægyptiske politi brugte tåregas og vandkanoner mod demonstranter der protesterede mod frikendelsen af den tidligere præsident Hosni Mubarak. En demonstrant meldes dræbt.

Domstol dropper drabsanklage mod Mubarak
[Netavisen – links 30.11.14] DR
En domstol i Kairo har afvist sagen mod Egyptens ekspræsident Mubarak for drab på demonstranter i 2011.

Amerikanske betjente skyder for at dræbe
[Netavisen – links 30.11.14] Politiken
Amerikanske betjente sigter efter brystregionen og de skyder for at dræbe, når de angiveligt føler sig truet. At der skydes efter benene for at uskadeliggøre en farlig person er ren Hollywood-myte. I øvrigt skyder amerikanske betjente ikke kun truende personer, en række tilfælde viser, at ubevæbnede teenagere skydes og dræbes.

Juncker snupper milliarder fra forskning til ny vækstfond
[Netavisen – links 30.11.14] Ingeniøren
Junckers opreklamerede vækstinitiativ bygger på penge, der tages fra EU's forskningsprogram.

FN-kritik af USA's politi for vold mod sorte
[Netavisen – link 29.11.14] DR
I kølvandet på vreden over drabet på Michael Brown får det amerikanske politi nu også international kritik.

OPEC vs. USA’s nye oliebaroner
[Netavisen – link 28.11.14] Information
På et møde skal organisationen af olieproducerende lande med Saudi-Arabien i spidsen tage stilling til udfordringen fra de amerikanske skiferolieproducenter, der har oversvømmet markedet og presset prisen ned. Ved mødets start er OPEC internt splittet

Walmart bliver ramt af strejker på gigantisk indkøbsdag
[Netavisen – link 28.11.14] 3F
Historiens største strejke mod supermarkedskæden Walmart er planlagt til på fredag. Her skydes julesalget ind i USA med den såkaldte Sorte Fredag. De ansatte protesterer imod underbetaling.

Franske lovgivere er klar til at anerkende Palæstina
[Netavisen – link 28.11.14] Information
Fredag indledes debatten om Palæstina i det franske parlament, og der ventes stort flertal for forslag.____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder