Netavisens nyhedslinks uge 47
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Frankrig: Demonstrationer mod politidrab mødt med tåregas og vandkanoner
[Netavisen – link 23.11.14]RT (eng)
Den folkelige vrede er boblet over siden politiet dræbte en ung miljøaktivist. Siden drabet d. 26. oktober har en bølge af protester fundet sted. 69 demonstrationer anslås at være holdt fra Paris til mindre byer som Rochelle og Nantes. Lørdag spredte politiet flere demonstrationer. Demonstranterne bar skilte som "End to the license to kill".

Tyskland: Blockupy-aktivister angriber den nybyggede Europæiske Centralbank
[Netavisen – link 23.11.14]RT (eng)
Blockupy-aktivister stormede den nybyggede Europæiske Centralbank. Bygningens pris er på ca 1,3 milliarder Euro, et faktum der har vakt stor kritik i en tid, hvor euro-landene påtvinges kæmpe nedsskæringer.

Tyrkiske grænsevagter dræber syriske flygtninge
[Netavisen – link 23.11.14]Amnesty International
Fra december 2013 til august 2014 er mindst 17 syriske flygtninge blevet dræbt af tyrkiske grænsevagter. Mange andre er blevet tævet eller mishandlet og tvunget tilbage over grænsen til det krigshærgede Syrien.  

ILO: “Flere end 200 millioner arbejdsløse” i kapitalismens verdensorden
[Netavisen – link 23.11.14]Interpress
Den officielle massarbejdsløshed talte for første gang flere end 200 millioner mennesker, ifølge FN´s for arbejde: International Labour Organization (ILO). At massearbejdsløsheden fortsætter med at stige, godt fem år efter udbruddet af krisen i 2008, understreger dybden af det kapitalistiske systems krise.

Kamp mod tjæresandsledning fortsætter efter voldelige arrestationer
[Netavisen – link 22.11.14]Common Dreams (eng)
Protesterne i British Columbia for at stoppe anlægget af en tjæregasledning optrappes efter politivold og anholdelse af 26 demonstranter. Lokalbefolkningen er stærkt imod en udvidelse af det eksisterende tjæresandsanlæg i området. Kampen står også mellem det lokale bystyres ret til at tage beslutninger overfor den føderale regering.

Obama udvider amerikanske troppers rolle i Afghanistan i al hemmelighed
[Netavisen – link 22.11.14] DR
Præsident Obama har angiveligt givet amerikanske styrker mulighed for at blive i offensiven i Afghanistan. Og regeringen ønsker at Danmark er med. Beslutningsforslaget diskuteres i Folketinget d. 28. november.

100 FBI-agenter sættes ind i Ferguson
[Netavisen – link 22.11.14] DR
Nationalgarden er klar og nu sendes også FBI-agenter til Missouri. Juryen vil snart komme med en afgørelse om betjenten der skød og dræbte den ubevæbnede teenager Michael Brown skal retsforfølges.

WHO afsløret i hemmelig massesterialisation af kvinder i Kenya
[Netavisen – link 21.11.14] BFP (eng)
WHO er blevet afsløret i at tilføje et stof (HCG antistof) i stivkrampevaccine, der fremkalder abort. Vaccinerne bliver kun givet til kvinder i den fødedygtige alder. Det er ikke første gang dette er sket, det blev også afsløret i Nicaraqua i 1993 og i Fillipinerne i 1994. Tvanssterialisationerne er siden 1970'erne sket i samarbejde med the Rockefeller Foundation og nu også med the Bill & Melinda Gates Foundation.

Frankrig kan få 30 milliarder kroner i EU-bod
[Netavisen – link 21.11.14] FagligtEU
Frankrigs statsbudget for 2015 indeholder ikke nok nedskæringer efter EU Komissionens mening. En bod på 30 milliarder kr kan blive konsekvensen.

Støt småfiskerne mod Ocean Grabbing
[Netavisen – link 21.11.14] Modkraft
På verdensplan afhænger 800 millioner menneskers livsgrundlag af småfiskeri. Verden over ser vi en stigende tendens til, at småfiskere får frataget deres rettigheder til at fiske, fordi multinationale virksomheder, investorer, regeringer eller andre nyliberale organisationer – øger kontrollen over ret og adgang til fiskeriet.

PFLP ikke bag synagoge-angreb
[Netavisen – link 20.11.14] Modkraft
PFLP kalder drabet på fire amerikanske og britiske rabbinere og en politimand for et ‘naturligt svar’ på Israels besættelse af Palæstina. Men afviser at stå bag angrebet.

13 kemikalier der er forbudt i andre lande men tilladte i USA
[Netavisen – link 20.11.14] Earth (eng)
Apropos handlsaftalen TTIP mellem EU og USA: Disse kemikaler - og meget andet - kunne blive krævet lovlige af de firmaer der i øjeblikket bruger dem. De bruges i fødevarer og der er er bl.a. tale om farvestoffer der er forbundet med hyperaktivitet, arsenik (i kyllinger), væksthormoner (i mælk og oksekød) der er forbundet med øget kræftrisiko, kaliumbromid (i brød) forbundet med nervesygdomme, olestra et kunstigt fedtstof der dræner kroppen for fedtopløselige vitaminer og kan give mavekramper, Diphenylamine der kan omdannes til de stærkt giftige nitrosaminer.

Ingen vækst - kun krisetegn
[Netavisen – link 20.11.14] Information
Eurozonen står på randen af en ny recession, Tysklands vækst er gået i stå, Japan har minusvækst. De brutale EU-nedskæringer uddyber blot krisen. Lord Adair Turner, tidligere formand for det brittiske finanstilsyn mener ikke at lånemuligheder vil sætte økonomien i gang og heller ikke at konkurrere om eksportmarkederne på lavere lønninger som Tyskland har gjort. På baggrund af de økonomiske udsigter og flere nedskæringer, krise og øget arbejdsløshed forventer han en øget politisk radikalisering. "Jeg tror vi leger med ilden" udtaler han.

Spanien: Nu bliver der boret efter olie
[Netavisen – link 20.11.14] EspaniaHoy
Spaniens oliegigant Repsol gik tirsdag i gang med at søge efter olie og gas i farvandene ud for De Kanariske Øer på trods af protester fra miljøforkæmpere og den lokale regering. En Greenpeace-aktivist blev lørdag såret i en direkte konfrontation med den spanske flåde, der har interveneret til fordel for den spanske oliegigant. der havde været masseprotester på flere af øerne.

Voksende protest i Italien mod EU's nedskæringspolitik
[Netavisen – link 19.11.14] World in Struggle
Der er voksende modstand mod de nye arbejdsmarkedsreformer i Italien. Efter den store demonstration i Rom d. 25.10. fyldte arbejdere og unge igen gaderne d. 14. november i mindst 25 byer. Demonstrationerne var rettet både imod regeringens økonomiske politik og mod EU.

Klimaaftale forpligter kun Obama – ikke USA
[Netavisen – link 19.11.14] Ingeniøren
Obamas klimaløfter er kun bindende for ham selv og kun indtil en ny præsident har en anden holdning. For at undgå, at uenigheden mellem præsidenten og kongressen skal blive for åbenlys, modarbejder Obamas administration i de løbende klimaforhandlinger da også ethvert forsøg på at gøre reduktionsmålsætninger juridisk bindende.

Burkina Faso er ikke alene - strejkebevægelsen udvikler sig i Vestafrika
[Netavisen – link 18.11.14] Global Research (eng)
Michel Kafando blev d. 17. november udpeget som midlertidig præsident i Burkina Faso. Kafando kommer fra det afsatte regime under Blaise Compaores ledelse og vil næppe gennemføre sociale forbedringer. Til gengæld er der tiltagende røre også i de omkringliggende lande. I Ghana, Niger og Nigeria er der strejker og massedemonstrationer på ugentlig basis. Oliearbejdere, minearbejdere, sundhedsarbejdere, lærere og politifok har været i strejke.

Gruppen Anonymous hacker sig ind og overtager Ku Klux Klan på Twitter
[Netavisen – link 18.11.14] DR
Overtagelsen sker efter, efter den højreekstremistiske organisation har truet demonstranter i byen Ferguson i Missouri forud for retssagen mod den politimand, som tidligere i år skød og dræbte den 18-årige Michael Brown.

Et ud af 30 børn prøvede sidste år at være hjemløs i USA
[Netavisen – link 18.11.14] Information
Tallet afspejler den samlede amerikanske fattigdomsrate, der ligger på 14,5 procent, ligesom at mangel på billige boliger spiller ind.

Guvernøren i Missouri erklærer undtagelsestilstand
[Netavisen – link 17.11.14] Yahoo
Guvernør Jay Nixon har erklæret Missosuri i undtagelsestilstand og mobiliseret National Garden op til domsafsigelsen i sagen fra Ferguson, hvor en politimand skød og dræbte den ubevæbnede Michael Brown.

Grækenland: 20.000 studerende i demonstration i Athen
[Netavisen – link 17.11.14] Revolution News (eng)
Mere end 20.000 græske studerende bevæger sig til aften gennem Athens gader i en markering af 41. året for en studenteropstand mod den daværende militærjunta. 7.000 urobetjente er udkommanderet. Uddannelsesstederne har været besat i en uge.

Japan: Verdens tredjestørste økonomi bevæger sig baglæns
[Netavisen – link 17.11.14] DR
Den japanske økonomi, der er verdens tredjestørste, udvikler sig langt værre end forventet, og landet er nu ramt af recession.

Cameron advarer om ny global finanskrise
[Netavisen – link 17.11.14] DR
Europa balancerer på kanten af recession, og det ser sort ud for verdensøkonomien, skriver regeringschef.

Sydsudan: Tusindvis af børn er forsvundet i blodig borgerkrig
[Netavisen – link 17.11.14] DR
Over 6000 børn er blevet væk fra deres forældre i Sydsudan de seneste 11 måneder, hvor en borgerkrig raser. At Sudan blev delt handlede om olie - og det gør den nye borgerkrig i Sydsudan også.

Det blev lederne fra G20-landene enige om
[Netavisen – link 17.11.14] DR
G20-topmødet er slut, og de 20 deltagende delegationer er blevet enige om en række tiltag.

Russisk tv: Ukrainsk kampfly skød MH17 ned
[Netavisen – link 17.11.14] DR
Et foto viser angiveligt, at det malaysiske passagerfly blev skudt ned af et ukrainsk kampfly.

Små lande mister stemmer i EU’s Ministerråd
[Netavisen – link 16.11.14] EU-fagligt netværk
1. november ændredes styrkeforholdet i EU-ministerråd, de små lande mister stemmevægt mens Tyskland fordobler sin stemmevægt

Britisk udenrigsminister: Vi er klar til at droppe EU
[Netavisen – link 15.11.14] Information
Den britiske befolkning vil nok sige farvel til EU, hvis unionen ikke imødekommer britiske krav, siger Hammond

Amerikanske helte: Historisk FBI-brev kalder Martin Luther King for ond
[Netavisen – link 15.11.14] Information
Det amerikanske forbundspoliti forsøgte at få Martin Luther King til at begå selvmord efter ondsindet brev.

Israel har givet læge Mads Gilbert indrejseforbud til Gaza
[Netavisen – link 14.11.14] RT (eng)
"Jeg er blevet bedt af de norske myndigheder om at fortsætte arbejdet i Gaza. Da vi ankom til Erez grænseovergangen fortale de israelske soldater mig, at jeg ikke havde tilladelse til at rejse ind, og jeg måtte vende hjem til Norge". Mads Gilbert gjorde et kæmpe arbejde på hospitaler i Gaza under Israels angreb tidligere på året og kritiserede Israel for deres massakrer. Den humantære situation i området er stadig kritisk og palæstinenserne mangler i høj grad lægehjælp.

Associeringsaftale mellem EU og Moldova
[Netavisen – link 14.11.14] Europa Parlamentet
Moldova, naboland til Ukraine, har indgået associeringsaftale med EU. Den omfatter en vidtgående og bred frihandelsaftale.

Monsanto og Dow lægger sag an mod Maui County der har forbudt dyrkning af GMO
[Netavisen – link 14.11.14] Huffington Post (eng)
Parlamentet i Maui County - en af fem delstater i Hawaii - besluttede i sidste uge at forbyde dyrkning af genmodificerede afgrøder. De to firmaer Monsanto og Dow svarede øjeblikkeligt igen med et sagsanlæg.

Afsløring i Tyskland af politiets brug af undercover agenter i vestreorienteret miljø
[Netavisen – link 14.11.14] Autonom Infoservice
Politikvinden Iris Plate var i seks år fordækt aktiv i Hamburgs venstre-orienterede miljø.

Grækenland:Studenterprotester mødt af vold fra uro-politi
[Netavisen – link 14.11.14] Revolution News (eng)
Græske studenter havde planlagt en symbolsk besættelse af universitetet i Athen i anledningen af årsdagen for de studerendes oprør mod militærjuntaen i 1973. Universitetet var imidlertid allerede besat af uropoliti. Politiet angreb de studerende og flere blev alvorligt såret. Dette udløste demonstrationer og gadekampe i Athen.

Brasilien: 15.000 i demonstration for folkelige reformer
[Netavisen – link 14.11.14] Revolution News
Landreform, skattereform og demokratisering af medierne er lovet, men præsidenten gennemfører dem ikke. "Hun blev valgt på løfterne og vi vil sikre de bliver gennemført - på gaden, gennem mobilisering, gennem besættelser" udtaler Guilherme Boulos fra MTST (Bevægelsen af boligløse arbejdere),

EU: Ekstarregning på 35 milliarder?
[Netavisen – link 14.11.14] Information
EU's finansministre skal diskutere et forslag om en ekstarregning på 35 milliarder til EU's kasse. Dette beløb er alene til at dække en del af underskuddet for 2014.

USA overvåger mobiler fra fly
[Netavisen – link 14.11.14] DR
Amerikanerne har fly der er forsynet med en boks, som sætter politiet i stand til at overvåge alle mobiltelefoner, flyene passerer, skriver amerikansk avis.

EU-Kommission slæbes i retten: Afviser debat om transatlantisk frihandelsaftale
[Netavisen – link 14.11.14] Modkraft
Omstridt transatlantiske frihandelsaftale mellem EU og USA – kaldet TTIP – er ikke omfattet af EU´s regler om borgerindflydelse, mener EU-kommissionen.

Ekspert: Våbenhvilen i Ukraine er reelt død
[Netavisen – link 14.11.14] DR
Både Ukraines hær og fascistiske militser forbereder en militær offensiv mod det østlige Ukraine og er reelt i fuld gang. Regeringen bruger de selvstændige valg, der er afholdt i Lugansk og Donetsk, som påskud for at bryde våbenhvilen. Søren Rishøj betegner situationen i Donetsk og Lugansk som katastrofal, fordi befolkningen efterhånden er afskåret fra at få vand og elektricitet, nu da vinteren står for døren.


____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder