Netavisens nyhedslinks uge 44
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Costa Rica Mærsk-havn ramt af strejke
[Netavisen – link 02.11.14] Fagbladet 3f
En voldsom strejke mod en storstilet Mærsk havneterminal i Costa Rica truer med at brede sig til andre havne i Nord- og Sydamerika.

Burkina Faso: Oppositionspartierne og Den afrikanske Union kræver at militæret overdrager magten
[Netavisen – link 01.11.14] Reuters (eng)
Lederen af præsidentgarden har udråbt sig selv som politisk leder af Burkina Faso efter diktatoren Compaore stak af til Elfensbenskysten efter et folkeligt oprør mod hans regime Oppositionspartierne i Burkina og Den Afrikanske Union afviser en militærregering og kræver at den politiske magt overdrages til civile. Compaores fald sammenlignes med begivenhederne i Tunesien, der væltede Ben Alis diktatur og antændte det 'arabiske forår' - og altså nu det afrikanske eller 'sorte forår'. I mange afrikanske lande eksisterer en tilsvarende situation og dyb folkelig utilfredshed.

Burkina Fasos præsident væltet: Se billederne af hvad der skete
[Netavisen – link 01.11.14] Huffington Post (eng)
Massedemonstrationer, storm på parlamentet, hævn over næsten 30 års diktatur.

Tyskland: Bekymring over ny alliance mellem hooligans og nynazister
[Netavisen – link 01.11.14] Modkraft
Højreekstremister og voldelige fodboldfans i Tyskland er gået sammen i en kampagne imod yderliggående muslimer. Det har ført til sammenstød med politi og antifascister mobiliserer nu til en modoffensiv.

Israelsk chikane: Soldater fjerner palæstinensisk landsbys eneste legeplads
[Netavisen – link 31.10.14] Counter Current
Et stort antal israelske soldater trængte ind i den palæstinensiske by Bil’in og fjernede byens eneste legeplads med bulldozere. Begrundelsen lød, at legepladsen lå for tæt på den israelske apartheid mur.

30 dræbt i Burkina Faso: Præsidenten nægter at trække sig
[Netavisen – link 31.10.14] DR
Militæret har sat sig på magten i det vestafrikanske land, hvor utilfredshed med præsidenten har ført til uro.

Gennembrud for venstrefløjen ved tunesisk parlamentsvalg
[Netavisen – link 30.10.14] Modkraft
En sammenslutningen af venstrefløjspartier i Tunesien opnåede 7 % af stemmerne ved søndagens parlamentsvalg og er inviteret med i regeringskoalition. 

Højrekræfter vandt valget i Ukraine, men centralmagten er fortsat splittet
[Netavisen – link 30.10.14] Modkraft
Parlamentsvalget søndag den 26. oktober skaber ikke stabilitet i Ukraine, selvom provestlige kræfter vandt valget. Der er lagt op til en fortsættelse af både regionale, politisk og sociale interesser

Borgere i Sydtyrol: Vores kommune skal være pesticidfri
[Netavisen – link 30.10.14] Information
I årtier har Vinschgau-dalen i den norditalienske provins Sydtyrol været domineret af æbleindustrien, som bruger store mængder pesticider. Men i september i år stemte et overvældende flertal af borgerne i Mals kommune for et forbud mod brugen af pesticider i deres kommune

Oxfam rapport: Uligheden er ekstrem
[Netavisen – link 30.10.14] PSI
Milliarder af mennesker verden over vil aldrig kunne overleve på markedets betingelser i en privatiseret verden, dertil er de for fattige. Retten til vand, energi, uddannelse og sundhed kan kun sikres som offentlig service. Oxfam har offentliggjort en ny rapport om den ekstremt ulige fordeling af verdens værdier.

Italien: 1.000.000 arbejdere i protest mod ny lov
[Netavisen – link 30.10.14] Workers World
En million arbejdere gik d. 25. oktober i protestmarch mod premierminister Mateo Renzis forslag om ny lov, der skal gøre italiensk industri 'konkurrencedygtig' - et angreb på løn og en række andre rettigheder, som beskyttelse mod fyringer mm. Renzis lov vil øge udbytningen og fattigdommen. Arbejdere, arbejdsløse, studerende og lærere planlægger en generalstrejke d. 14. november.

Italien: Stålarbejdere mod fyringer på fabrik ejet af Thyssen-Krupp
[Netavisen – link 30.10.14] RT
Arbejdere på den tyske gigantvirksomhed Thyssen-Krupp gik igennem gaderne i Rom i protest mod firmaets fyringer af 535 stålarbejdere. Politiet gik hårdt til angreb på demonstrationen.

NASA-raket op i røg – igen
[Netavisen – link 29.10.14] DR
En amerikansk raket med forsyninger til rumstationen ISS eksploderede ved lift-off natten til i dag. NASA’s projekter benytter sig af private rumfartsvirksomheder, som vinder kontrakterne ved at give det billigste bud. (Det ender af og til fatalt, og USA har derfor ofte måttet bide i det sure æble og købe sig til et lift hos Ruslands gode gamle og pålidelige sovjetiske Sojus-raketter).

Tunesien: Flot valgresultat til Folkefronten
[Netavisen – link 28.10.14] Aljazeera (eng)
Den progressive Tunesiens Folkefront har haft et flot valg og opnår i følge exit polls 12 pladser i parlamentet. Folkefronten blev dannet for at føre revolutionen videre efter 'Det arabiske forår'. Tunesiens sekulære parti Nidaa Tounes blev valgets største med 80 ud af parlamentets 217 pladser. Det endelige resultat foreligger torsdag.

Se også videoklip med Folkefrontens leder Hamma Hammami
Bussiness News

Kidnapningssag i Mexico: Guvernør går af, borgmesteren er hovedmistænkt
[Netavisen – link 27.10.14] Modkraft
Sagen om 43 mexicanske lærerstuderendes forsvinden fører nu til at guvernøren i delstaten Guerreros går af. Borgmester og hans hustru er hovedmistænkt for i samarbejde med en lokal narkobande, at stå bag kidnapning og massedrab på de studerende.

Frankrig: Demonstrant dræbt under miljøprotest
[Netavisen – link 27.10.14] Popular Resistence (eng)
5000 mennesker var samlet til en protest mod ødelæggelsen af et naturområde i det sydlige Frankrig. Politiet udviste yderst voldelig adfærd overfor demonstranterne, brugte tåregas og skød med gummikugler. Under sammenstøddene blev en 21. årig demonstrant dræbt.

Rousseff får fire år mere i Brasilien
[Netavisen – link 27.10.14] DR
Som ventet blev den socialdemokratiske præsident Rousseff genvalgt søndag, men det blev et tæt løb, bl.a. pga. voksende utilfredshed med udgifterne til fodbold-VM.

WTO-dom: Påbyder USA at fjerne mærkning med oprindelses-land på kød
[Netavisen – link 27.10.14] Public Citizen (eng)
Mærkningen bliver i dommen betegnet som en 'handelsbarriere'. Det er Mexico og Canada der har indklaget mærkningsordningen. Lori Wallace fra Public Citizen’s Global Trade Watch udtaler: Disse såkaldte handelsaftaler er spækket med regler, der truer vores mest basale rettigheder, som f.eks. at kende oprindelsen på vores mad.

Irakisk regering blåstempler krigsforbrydelser
[Netavisen – link 27.10.14] Amnesty Internatonal
Shia-muslimske militser, som støttes af regeringen i Irak, har kidnappet og dræbt snesevis af civile sunni-muslimer i de seneste måneder, men regeringen griber ikke ind, dokumenterer Amnesty International.

Euro-exit!
[Netavisen – link 27.10.14] Antiimperialist-Camp
En række ledere fra progressive europæiske organisationer går nu ind for at trække sig ud af Euroen

EU’s miljøplan er en fis i en hornlygte
[Netavisen – link 27.10.14] Klassekampen (no)
EU praler af sin nye ‘ambitiøse’ klimaplan. Men tilmed oliegiganten Shell går ind for mere ambitiøse klimamål end Bruxelles. Storkapitalen har dikteret vilkårene i unionen.

EU udstikker sin klimakurs frem mod 2030
[Netavisen – link 24.10.14] DR
EU vil udlede mindst 40 procent mindre CO2 i 2030 i forhold til 1990.

Kobane:  Byen der er blevet et symbol
[Netavisen – link 24.10.14] Nudem.dk
I stigende grad er man i hele verden blevet klar over, at de kurdiske krigere i Kobanê (YPG) er den eneste reelle modstand på landjorden til gangsterne i IS. Byen er blevet et symbol på kamp for tolerance, frihed og demokrati.

Er der blevet anvendt kemiske våben i Kobanê?
[Netavisen – link 24.10.14] Nudem.dk
YPG-kilder oplyser, at IS i onsdags har anvendt kemiske våben ved deres angreb. YPG siger blandt andet, at der lugtede dårligt i byen efter en eksplosion, og at der ikke er klare beviser om disse såkaldte kemiske våben er blevet brugt af Tyrkiet eller IS. På grund af gassen har mange beboere i Kobanê svært ved at ånde regelmæssigt. Dog er der nogle beboere, der har fået fysiske skader på kroppen.

FN: 824.000 mennesker fordrevet under Ukraine-konflikt
[Netavisen – link 24.10.14] DR
FN's Flygtningehøjkommissariat vurderer, at omkring 824.000 personer er blevet fordrevet under konflikten i Ukraine.

USA: Nationaldag mod politibrutalitet
[Netavisen – link 23.10.14] RT (eng)
På baggrund af politiets brutalitet og militarisering blev d. 22. oktober erklæret som 'National Day of Protest to stop Police Brutality'. Der blev demonstreret i en række byer.

IS kæmper med amerikanske våben
[Netavisen – link 23.10.14] PressTV (eng)
IS er forsynet med amerikanske våben fra flere kilder, bl.a. har de modtaget en del af de våben der angiveligt er nedkastet til kurdernes forsvar af Kobane. USA's mål i Syrien er stadig at skabe kaos, vælte Assad og sikre sig kontrol over olien, bl.a. i irakisk Kurdistan.

Santa Barbara: Kamp for forbud mod fracking
[Netavisen – link 23.10.14] Common Dreams (eng)
I Santa Barbara County i Californien føres en heftig kamp for at forbyde fracking og udvinding af skifergas. Oliefirmaer har brugt 7,6 millioner dollars på at forhindre forbuddet.

Kinesisk vækst falder til femårigt lavpunkt
[Netavisen – link 21.10.14] Information
Kina, der er verdens næststørste økonomi, ser ud til have problemer med at holde væksten oppe i gear.

Kiev-regeringen i Ukraine har brugt klyngebomber mod separatister
[Netavisen – link 21.10.14] Information
Ukrainske regeringsstyrker har tilsyneladende brugt klyngebomber adskillige gange i forsøget på at nedkæmpe prorussiske separatister i den østlige del af landet, skriver The New York Times.

Krise? 24 procent flere millionærer i Spanien
[Netavisen – link 20.10.14] Radio Solymar
Samtidig med, at rekord mange spaniere må gå fra hus og hjem, og hver fjerde står uden arbejde, er antallet af spanske millionærer i løbet af de seneste år steget med en fjerdedel.

Skifergas standser ikke global opvarmning
[Netavisen – link 19.10.14] Politiken
Selv om naturgas kun udleder halvt så meget CO2 som kul, vil skifergasboomet ikke blive en gevinst for klimaet.

Krigskoalitionen bomber civile i Syrien
[Netavisen – link 19.10.14] Information
Syriens Observatorium for Menneskerettigheder hævder, at 10 civile skulle være dræbt ved koalitions luftangreb

Intet ramaskrig: Saudiarabien har indtil videre halshugget 59 mennesker i år
[Netavisen – link 18.10.14] Vice News (eng)
USAs og Vestens vigtigste arabiske allierede: Saudiarabien - der har været med til at opbygge IS, men nu angiveligt er allieret i krig ed dem - har i år halshugget 59 mennesker, dømt efter middelalderlig sharialov - for 'forbrydelser' som frafald fra troen, utroskab og 'heksekunster'. Indbefattet mindreårige under 18 - og dømt på baggrund af 'tilståelser' opnået ved tortur.

Tyrkiet dropper korruptionssag mod ministersønner
[Netavisen – link 18.10.14] DR

Anklagemyndigheden har droppet en korruptionssag, der trækker tråde til præsident Erdogan.

Eksperter: Mordanklager skader ikke opbakning til græsk naziparti
[Netavisen – link 18.10.14] DR
Selv om alle partiets parlamentsmedlemmer er varetægtsfængslet, så nyder Gyldent Daggry stor støtte blandt Grækenlands befolkning.


____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder