Netavisens nyhedslinks uge 31
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

 

Israelere demonstrerer mod Gaza-krig
[Netavisen – link 03.08.14] Arbejderen
Stop krigen og besættelsen, lød det lørdag fra 10.000 demonstranter i Tel Aviv.

Her er Hamas' 10 krav til våbenhvile
[Netavisen – link 02.08.14] Arbejderen
Mange medier taler om Hamas, men få ser på, hvad organisationen egentlig vil. Her kan du læse Hamas' krav til våbenhvile i Gaza.

Gazas civile betaler for Israels jagt på naturgas
[Netavisen – link 02.08.14] Intersol
Vel hader Israel palæstinensernes enhed. Vel ønsker Israel at udvide sit territorium – og vel er dette den tredje invasion af Gaza på seks år, men energien er af ekstraordinær interesse for de zionistiske ledere i Tel Aviv, skriver journalisten Tascha Shahriari-Parsa i The Ecologist.

USA: Det var ikke kun nogle få der blev tortureret
[Netavisen – link 02.08.14] Global Research
Obama udtalte idag: 'Vi torturerede nogle stykker'. Regeringen indrømmer endelig tortur, men der var ikke tale om få, torturen var vidt udbredt og systematisk. Ledelsen i Abu Ghraib fængslet i Irak anslår selv, at 90 % var uskyldige. Der var tale om terror mod befolkningen hvor almindelige landsbybeboere blev taget til fange og tortureret. Stort set alle 'eksperter' erkender, at tortur ikke har nogen værdi i forhold til at opklare forbrydelser eller give information. En tidligere CIA ansat udtaler:
"Tortur - jeg mener ikke det har en effekt. Du får ikke sandheden. Det, der sker, når du torterer folk er, at de finder ud af hvad du godt vil høre og så siger de det"

Bomberne hviler ikke i Gaza
[Netavisen – link 02.08.14] Klassekampen (no)
Nye angreb: Israel skød den humanitære våbenhvil ned med sit angrep på Rafah i det sydlige Gaza. USAs udenrigsminister John Kerry gav Israel grønt lys til fortsætte «defensive operationer»

USA vil træne og væbne ukrainsk nationalgarde næste år

[Netavisen – link 02.08.14] Information
19 millioner dollar skal bruges til at træne ukrainske styrker og sikre global sikkerhed, lyder det fra USA.

EU’s ombudsmand kræver øget åbenhed om frihandelsaftale
[Netavisen – link 02.08.14] Information
Kritikken af EU-Kommissionens og Ministerrådets hemmelighedskræmmeri omkring de transatlantiske frihandelsforhandlinger får nu EU’s Ombudsmand til at lægge pres på for offentliggørelse af forhandlingsmandatet og for større almen åbenhed

88 procent af verdenshavene flyder med plastaffald
[Netavisen – link 01.08.14] Ingeniøren
I den hidtil mest grundige kortlægning af mikroskopiske plaststykker har forskere fundet dem så godt som alle steder i havene, men i langt mindre mængder end ventet. Hvor bliver al den plast af, spørger de nu.

FN: Israels angreb på skoler er ikke tilfældige
[Netavisen – link 31.07.14] DR
FN's menneskerettighedschef mener, at Israel bevidst trodser international ret i offensiven mod Gaza.

Spanien: Hjemløse besætter tomme ferieboliger
[Netavisen – link 31.07.14] Radio Solymar
Forladte ferieboliger bliver tilflugtssted for hjemløse familier. Mere end 80 fattige familier er rykket ind i seks forladte bygninger i det eftertragtede ferieområde Sanlucar de Barrameda uden for Cádiz i det sydvestlige Spanien.

Spanien: Desperate selvmord udløser protester

[Netavisen – link 31.07.14] Radio Solymar
En far til to små børn på tre og 11 år begik selvmord i sidste uge. Den desperate handling var en reaktion på, at han ikke kunne betale af på sit banklån.

USA genopfylder Israels våbenlager
[Netavisen – link 31.07.14] DR
USA har godkendt en israelsk anmodning om at få nyt krigsmateriel og fyldt lagrene.

Israel indkalder yderligere 16.000 soldater fra reserven
[Netavisen – link 31.07.14] Information
Den palæstinensiske modstand i Gaza er så stærk, at Israel indkalder yderligere 16.000 reservister. Dermed er der i alt indkaldt 86.000 soldater fra reserven.

FN-chef fordømmer blodigt israelsk angreb på FN-skole i Gaza
[Netavisen – link 31.07.14] DR
For sjette gang har Israels hær ramt en FN-drevet skole i Gazastriben. Onsdag mistede 16 civile livet. FN har ikke færre end 17 gange sendt de præcise koordinater for skolens placering til den israelske hær

Israel går efter at smadre Gazas infrastruktur
[Netavisen – link 30.07.14] DR
Den israelske hær går nu målrettet efter Gazas skrøbelige infrastruktur. Gazas eneste kraftværk er ramt, hvad der også betyder, at der er langt mindre rent vand. Mangel på rent vand er lig med dødsfald på de i forvejen overfyldte og underforsynede hospitaler. Havnen i Gaza, Al-Shifa hospitalet og Hamas radio- og TV station er ligeledes bombet. Se grafik over de ramte områder.

USA forhandler med Grækenland om dronebaser på Kreta
[Netavisen – link 30.07.14] To Vima (eng)
USA skulle siden januar have forsøgt at presse Grækenland til en aftale. Dronerne skal sættes ind i Mellemøsten.

USA og UK: Fælles atomoprustning
[Netavisen – link 30.07.14] Common Dreams (eng)
USA og Storbritannien har indgået en ny 10-års aftale om øget atomoprustning i Europa. Der er tale om udveksling af klassificeret information, ny teknologi, materialer og udstyr, træning af personel, forskning, fælles evaluering af fjendebilleder, udvikling af reaktorer mm. Obama kalder det en 'afskrækkende foranstaltning', men aftalen indgår som et led i hele USA's og EU's offensiv og agression mod Rusland. Beslutningen står i skærende kontrast til Obamas valgløfter om at 'arbejde for en verden uden atomvåben'.

100 organisationer: Hold kemikalier udenfor frihandelsaftale
[Netavisen – link 30.07.14] Det Økologiske Råd
Frihandelsaftalen mellem EU og USA åbner op for kapitalens rå magt på en lang række områder, bl.a. for giftige kemikalier i industri og fødevarer. 100 organisationer fra både EU og USA stiller i et brev krav til forhandlerne om at stoppe lempelser af reglerne ved at holde kemikalieområdet udenfor TTIP.

20 dræbt efter angreb på FN-pigeskole i Gaza
[Netavisen – link 30.07.14] Information
Israel retter deres våben direkte mod civile palæstinensere. Bombardementet blev rettet mod Jabalia-flygtningelejren, hvor skolen bliver brugt som tilflugtssted for de mange, der er drevet på flugt under konflikten.

Appel fra Palæstinakomiteen i Norge: Boykot Israel!
[Netavisen – link 30.07.14] Palæstinakomiteen i Norge
Palæstinakomiteen opfordrer til boykot på alle områder, bl.a. varehandel, kultursamarbejde, forskningssamarbejde og våbensalg.

Argentina risikerer at gå konkurs onsdag
[Netavisen – link 30.07.14] EPN
Såfremt Argentina undlader at betale renter på et stort obligationslån onsdag, kan landet risikere at ende i den anden konkurs på bare 13 år. Gælden skyldes rentebetaling fra den sidste konkurs.

Ekstremistisk kalifat har startet olieeksport
[Netavisen – link 30.07.14] EPN
Den ekstremistiske milits Islamic State, der tidligere gik under navnet ISIL og før det al-Qaida Iraq, er begyndt at eksportere olie fra de områder, militsen har erobret i Syrien og Irak.

EU vil straffe russisk økonomi fra flere sider, men Donetsk udrenses
[Netavisen – link 29.07.14] Information
Mens de ukrainske sikkerhedsstyrker angiveligt forbereder et angreb på de prorussiske separatisters sidste højborg i det østlige Ukraine, millionbyen Donetsk, ventes EU-landene i dag at stramme sanktionerne mod Rusland markant.

DR2 i aften: Dokumentar viser Israels groteske legitimering af besættelsen
[Netavisen – link 29.07.14] Politiken
Prisbelønnet dokumentar af israelsk instruktør sendes på DR 2 i aften.

Israel optrapper sin terror i Gaza
[Netavisen – link 29.07.14] DR
Israel har optrappet konflikten i Gaza med over 150 angreb i nat, og især angrebet mod en Hamas-leders hjem skal ses som et nyt skridt i konflikten, fortæller DR's korrespondent.

Snart nyt skib til Gaza
[Netavisen – link 29.07.14] Klassekampen (no)
Oprørte over krigen i Gaza-striben og verdenssamfundets passivitet, planlægger aktivister nu at sende et nyt skbp for at trodse blokaden.

Ukrainske missiler kunne nå fly
[Netavisen – link 29.07.14] JP
Mens den amerikanske og ukrainske efterretningstjeneste peger på prorussiske oprørere som ansvarlige for nedskydningen af et malaysisk passagerfly i sidste uge, påstår et russisk nyhedsbureau, at det kan have været et ukrainsk missil, der ramte flyet.

Roundup anklaget for at ødelægge nyrerne på titusindvis
[Netavisen – link 29.07.14] Ingeniøren
Tre forskere fra Sri Lanka mener, at verdens mest solgte sprøjtemiddel er skyld i, at landbefolkningen i en række tropiske lande bliver ramt af en mystisk nyresygdom.

Apple-ansatte kan læse dine sms'er
[Netavisen – link 28.07.14] JP
Private sms'er, billeder og andet indhold på en iPhone er åbent tilgængeligt for Apple-koncernens ansatte. Det indrømmede Apple tidligere på ugen.

Belgien: 10.000 demonstrerede for Gaza
[Netavisen – link 28.07.14] Demotix (billedserie)
10.000 menesker demonstrerede søndag i Bruxelles. NGO'er og fagforeninger sagde stop for bomberne, stop blokaden, befri Palæstina!

UK: Grønt lys for skifergas fracking i stor skala
[Netavisen – link 28.07.14] The Guardian
Den brittiske regering giver tilladelse til fracking i stor skala. Som et taktisk skridt for at bryde igennem modstanden, indfører man særlige regler for fredede naturområder, hvor firmaerne påstås, at kunne 'tage særlige hensyn'. Halvdelen af landet vil herefter ligge åbent for bud fra energiselskaberne. Fredningen af natur undergraves. Der er en aktiv modstand i UK mod udvindingen af skifergas.
Læs også
Olieudvinding sker allerede i naturparkerne

Hvordan kan man skyde på en skole, der er malet blå og hvid over det hele?
[Netavisen – link 28.07.14] Information
UNRWA’s skole i Beit Hanoun var først og fremmest et tilflugtssted for internt fordrevne. Skolerne blev ramt af flere af den israelske hærs missiler, som blev affyret fra tæt ved grænsen.

USA: Fastfoodarbejdere styrker kamp for højere løn og organisering
[Netavisen – link 28.07.14] Popular Resistance
Omkring 1300 arbejdere samles til møde om hvordan de optrapper deres kamp. De er parat til at tage de kampskridt der skal til for at vinde en mindsteløn på 15 dollars og retten til en faglig organisering. "Vi må involvere endnu flere og lukke virksomhederne ned, indtil de lytter til os" udtaler Kendall Fells fra Servicearbejdernes Fagforening.

USA evakuerer deres ambassade i Libyen
[Netavisen – link 28.07.14] ABCNews
Siden det amerikansk ledte angreb på Libyen har kaos hersket i landet. USA har nu evakuret 150 ambassadefolk til Tunesien i armerede køretøjer, assisteret af en drone, to F 16 jagere og to militærhelikoptere.

Vestlige lande vil have borgere ud af Libyen
[Netavisen – link 28.07.14] Information
En lang række vestlige lande er efterhånden så betænkelige over situationen i Libyen, at de opfordrer deres borgere til øjeblikkeligt at forlade det nordafrikanske land, hvor rivaliserende militser og hæren kæmper mod hinanden.

Ukraines angreb på Donetsk udløser flygtningestrøm
[Netavisen – link 28.07.14] antiwar
Ukrainske tanks, artilleri og krigsfly trænger ind på de østlige byer i Ukraine og oprørernes sidste bastioner. USA støtter den ukrainske hærs angreb og kalder Ruslands opfordring til våbenhvile for 'indblanding i Ukraines indre forhold'

Insektgift dræber både bier og fugle
[Netavisen – link 28.07.14] Nationen (no)
Planteværnsmidlerne med neonikotinoider er kendt for at tage livet af bier, men et nyt studie viser, at stofferne også fører til, at fuglene dør.

Voldsomme kampe i Libyen
[Netavisen – link 28.07.14] DR
Over 50 mennesker er blevet dræbt under kampe i den libyske hovedstad Tripoli og byen Benghazi i weekenden, siger hospitaler og sikkerhedskilder søndag.

EU sender militærrådgivere til Ukraine for at bringe lov og orden til oprørsområderne
[Netavisen – links 27.07.14] The Guardian (eng)
EU har nu sendt militærrådgivere for at assistere Kiev-regeringen med at gennemføre lov og orden i de oprørskontrollede områder i Østukraine. EUs udenrigschef Catherine Ashton følger dermed en anmodning fra Kiev-regeringen om at styrke deres sikkerhedstjenester.

Israel dropper våbenhvile
[Netavisen – links 27.07.14] avisen.dk
srael meddelte sent lørdag aften, at landet forlængede den humanitære våbenhvile i Gazastriben til søndag aften klokken 23 dansk tid. Men den våbenhvile har israelerne søndag morgen valgt at ophæve for i stedet at genoptage kampene mod Hamas-bevægelsen - og massakrere mnge flere ivile, kvinder og børn.

Over 1000 palæstinensere er nu dræbt i Gaza
[Netavisen – links 27.07.14] Information
I løbet af lørdagens humanitære våbenhvile i Gazastriben har redningsarbejdere bjerget flere end 100 lig.

Polen dømt for at medvirke i CIA-fangeprogram
[Netavisen – links 27.07.14] Information
For første gang er et EU-land blevet dømt for at assistere med CIA’s hemmelige fangeprogram. Det kan føre til, at der for alvor kommer pres på undersøgelserne af fangeprogrammet i de enkelte europæiske lande, og det kan få konsekvenser for dem, der også er anklaget ved ECHR for at assistere CIA med fange- og torturprogrammet

Kaos i Paris efter demonstration mod Israels angreb på Gaza
[Netavisen – links 27.07.14] DR
Omkring 2000 betjente var udkommanderet for at opløse demonstration lørdag aften i Paris.Demonstrationen endte i slagsmål mellem deltagerne og betjentene og mindst 70 mennesker blev tilbageholdt - 30 af dem er nu fængslet. En politikilde siger til AFP, at betjente havde fået strenge ordrer om at tilbageholde personer, der kom med antijødiske udtalelser eller fagter.

TTIP-status: Et års rejse i modvind og høj søgang
[Netavisen – links 27.07.14] Information
Kritikken af den påtænkte transatlantiske frihandelsaftale vokser, og uenighederne mellem USA og EU begynder at blive synlige

Krigens billeder rykker vores sympati
[Netavisen – links 27.07.14] Information
Billeder af døde palæstinensiske børn på en strand og israelere, der lader sig underholde af bombardementerne, tipper sympatibalancen i Israel Palæstina-konflikten og får danskerne på gaden


 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder