Netavisens nyhedslinks uge 24
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 


Pentagon sender hangarskib til Den Persiske Bugt
[Netavisen – link 15.06.14] EB
Hangarskib tæt på Irak skal sikre Washington "større fleksibilitet," siger forsvarsminister Chuck Hagel.

Imperialistisk 'hjælp': IMF kræver græsk lovgivning imod massefyringer væk
[Netavisen – link 15.06.14] Modkraft
Den Internationale Valutafond, IMF, advarer mod græsk »reformtræthed« og kræver lovgivning mod masseafskedigelser ophævet og fortsatte nedskæringer.

Snowden: ”Obama værre end Bush”
[Netavisen – link 15.06.14] TVFlux
George junior Bush blev afsløret i at give ordre til ulovlige aflytninger og overvågninger. Obama har siden tilladt det hele og godkendt endnu mere global overvågning for at sikre det politiske system og støtte USA’s økonomiske interesser. Det fremgår af Glenn Greenwalds bog om Snowden, der netop er oversat af Informations forlag.

Demonstrationer og strejker over hele Brasilien
[Netavisen – link 14.06.14] Modkraft
Politiets brutale fremfærd og de talrige anholdelser kunne ikke standse protesterne. Internetvideos viser heftige sammenstød mellem demonstranter og politi – i Rio de Janeiro, Belo Horizonte, i den sydbrasilianske millionby Porto Alegre og i São Paulo. Mange demonstranter er blevet såret under konfrontationerne med politiet.  

USA overvejer militær indgriben i Irak
[Netavisen – link 13.06.14] Politiken
Måske vil USA bistå den irakiske hær med for eksempel luftangreb mod militsen. "Jeg vil ikke udelukke noget som helst", udtaler Obama om situationen i Irak, hvor kaoset efter den USA-ledte krig nu har ført til en situation med magtovertagelse og ekstrem vold i store dele af landet fra terrorgruppen ISIL.

Efter Mosuls fald trues Irak af sammenbrud
[Netavisen – link 13.06.14] Information
Den islamistiske kampgruppe ISIL behersker nu et stort, sammenhængende og voksende territorium i Nordirak og Syrien og kan trods sin brutalitet og ekstremisme støtte sig til en opbakning fra lokale sunnistammer.

GUE/NGL gruppen i EU parlamentet konstituerer sig med 17 nye medlemmer
[Netavisen – link 13.06.14] Modkraft
Selv om det græske kommunistparti, KKE, har forladt EU-parlamentsgruppen GUE/NGL, har gruppen - der også tæller Folkebevægelsen mod EU -den 11. juni kunnet konstituere sig med i alt 52 medlemmer. Det er en fremgang på 50 procent frem i forhold før EU Parlamentsvalget i maj 2014.

Uroligheder i São Paulo få timer før åbningskamp
[Netavisen – link 12.06.14] DR.dk
Der er flere demonstrationer i værtsbyen São Paulo i timerne op til åbningskampen. Flere protester tager til, og lige nu svarer politiet med tåregas.

Ny tysk plan for et delt EU
[Netavisen – link 12.06.14] business
EU skal deles i to hastigheder, en for eurogruppen og en for resten. Til gengæld skal EU samarbejde mere om forsvar og energi, og EU skal blive bedre til at knytte østlandene til sig. Det foreslår en centralt placeret tysk embedsmand.

Rio: 170.000 soldater, vagter og betjente skal sikre VM
[Netavisen – link 11.06.14] DR
Sikkehedsopbudet er massivt under VM i Brasilien. DR har besøgt politiet i Rio de Janeiro.

Ægypten- diktaturdom: 15 års fængsel til prominent sekulær aktivist
[Netavisen – link 11.06.14] IBTimes (eng)
Alaa Abdel Fattah, der var fremtrædende i oprøret mod Egyptens tidligere præsident Mubarak, fængsles i 15 år, for at have overtrådt Egyptens love om protester., oplyser hans advokat. Alaa Abdel Fattah var en af de mest prominente og fremtrædende aktivister i det egyptiske oprør mod tidligere præsident Hosni Mubarak i 2011. Dommen falder blot tre dage efter at den tidligere hærchef Abdel Fattah al-Sisi formelt blev indsat som præsident i landet.

Europa står over for en ’kolossal humanitær katastrofe’
[Netavisen – link 11.06.14] Informaion
Titusinder af illegale migranter ventes at sætte livet på spil i et forsøg på at nå Europas kyster, når denne sommers ’Bådsæson’ indledes i disse uger – FN overvejer nu at oprette modtagelses- og behandlingscentre i de afrikanske grænselande.

Togpersonale i VM-by vender tilbage på arbejde
[Netavisen – link 10.06.14] Information
Strejken i São Paulos trafikale undergrund er indstillet, men kan blive genoptaget torsdag.

Pres på Hviderusland fra USA og EU
[Netavisen – link 09.06.14] The Guardian
Hviderusland (Belarus) er endnu et mål for den vestlige imperialisme. Præsident Alexander Lukashenko er på valg i 2015 og artiklen i The Guardian gengiver den kendte propaganda forud for vestens forsøg på at vælte en regering når et nyt område skal gøres 'open for bussiness' a la Ukraine.

USA og EU stopper ny gasledning fra Rusland gennem Bulgarien
[Netavisen – link 09.06.14] BBC (eng)
Som et led i USA's plan om at overtage energimarkedet i Europa fra Rusland, har USA og EU beordret anlægget af en ny gasledning gennem Bulgarien stoppet. Ledningen skulle afløse den afbrudte transport gennem Ukraine. Premierminister Plamen Oresharski vil afvente konsultationer med EU. EU påstår at Bulgarien kan have overtrådt EU's regler for offentlige indkøb, ved at acceptere lokale og russiske bud på arbejdet.

Brasilien: Metroarbejderne trodser forbud og fortsætter VM-strejke
[Netavisen – link 09.06.14] DR
Få dage før startskuddet til fodbold-VM i landet har arbejdere i byens undergrundsbane valgt at fortsætte en strejke, som ellers blev underkendt i retten søndag. Fagforeningen har ved en afstemning vedtaget at fortsætte strejken trods udsigt til dagbøder svarende til cirka 1,2 millioner kroner, fordi en arbejdsret har kendt strejken ulovlig.

Albanien: Europas hashhovedstad
[Netavisen – link 09.06.14] Information
Europas hash-hovedstad ligger på Balkan. Information har besøgt Lazarat, Albaniens bedst bevæbnede by, der hvert år producerer omkring 900 ton cannabis – en produktion, hvis eksistens de lokale myndigheder og beboere ikke er meget for at indrømme, skønt den er åbenlys for alle

Slavyansk er under beskydning uden vand og strøm
[Netavisen – link 09.06.14] RT (eng)
Død og ødelæggelse rapporteret i det østlige Ukraine, hvor Kievs artilleri har genoptaget bombardementet af oprørsbyen Slavyansk. Byen har været udenvand og strøm i dagevis og håbet svinder.

Torturpsykologen sover godt om natten
[Netavisen – link 09.06.14] Berlingske
Det amerikanske senat har færdiggjort sin 6.300 sider hvidbog over tortur. Den retter en sønderlemmende kritik mod de ansvarlige. En af dem, en psykolog, nyder ubekymret sit otium i Florida, fortæller han i interview.

Sap Paulo metroarbejdere i sammenstød med politiet på strejkens 2. dag
[Netavisen – link 08.06.14] Wall Street Journal (eng)
Strejken kommer få dage før byen er vært for VM i fodbold - og harmen over de ødsle VM-udgifter og de sociale nedkæringer og fattigdommen har nået et højdepunkt

Beskidt sag om organhandel overskygger valg i Kosovo
[Netavisen – link 08.06.14] Information
Kosovos premierminister Hashim Thaci og hans nærmeste allierede blev i 2010 beskyldt for salg af krigsfangers organer.

FARC lover våbenhvile under Colombias præsidentvalg
[Netavisen – link 08.06.14] Information
Colombia vælger 15. juni præsident, og spørgsmålet om den væbnede Farc-bevægelse splitter kandidaterne.

Teleselskabet Vodafone afslører hemmelige aflytningskanaler
[Netavisen – link 07.06.14] Information
Statslige tjenester, f.eks. efterretningstjenester, har i flere lande mulighed for at koble sig direkte på Vodafones mobilnetværk og aflytte samtaler. Et mareridtsscenarie er blevet virkelighed, advarer borgerretsgrupper

NATO styrker østflanke
[Netavisen – link 07.06.14] Klassekampen (no)
Natos strateger jobber nå på spreng for å stake ut kursen etter Ukraina-krisa. Russland har igjen blitt Natos beleilige fiende, mener fredsforsker.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder