Netavisens nyhedslinks uge 12
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Venedig vil løsrives fra Italien
[Netavisen – link 23.03.14] Nationen (no)
Et overvældende flertal har stemt for løsrivelse fra Italien i en netbaseret folkeafstemning i Venedig og de omkringliggende områder.

Atomkraft: Verdens værste affald
[Netavisen – link 23.03.14] Information
Tyskland har besluttet sig for at udfase atomkraften. Men hvad der skal ske med det højradioaktive atomaffald som værkerne efterlader sig, er stadig en gåde, og politikere og befolkning har skændtes om placeringen af et endeligt lager igennem 50 år. Indtil de bliver enige, kører affaldet fra sted til sted ad hemmelige ruter på hemmelige tidspunkter

101 sårede, 29 arresterede ved protest i Madrid
[Netavisen – link 23.03.14] RT (eng)
Sammenstød efter massedemonstration. Med billeder og videoer fra March for værdighed.

25 år: Berners-Lee vil have et frihedsbrev til internettet
[Netavisen – link 22.03.14] Information
Internetopfinderen advarer om, at at nettets neutralitet er under massivt angreb fra regeringer og virksomheder. Manden bag world wide web mener, at det er nødvendigt med et internettets 'Magna Carta', et frihedsbrev der kan beskytte og værne om uafhængigheden for det medie, han har skabt, og for dets brugere verden over.

Den irakiske regering dræber civile i Fallujah
[Netavisen – link 22.03.14] thruthout (eng)
Læger, indbyggere og NGO’er i Fallujah beskylder den irakiske regering for krigsfoirbrydelse og forbrydelser mod menneskeheden i det fortsatte angreb på byen – som angiveligt føres mod den al Qaeda-tilknyttede  gruppe Den Islamiske Stat Irak og Syrien. Det skriver Dahr Jamail i denne rapport fra begyndelsen af marts. Siden er angrebene på bydele i Fallujah fortsat med mellemrum. Der skal være valg i Irak den 25. april.

Grækenland: Offentligt ansatte strejker
[Netavisen – link 21.03.14] EU-fagligt netværk
Netop som endnu en runde langtrukne forhandlinger sluttede mellem den såkaldte Trojka (EU, Centralbanken og IMF) og den græske regering er de offentligt ansatte igen gået ud i en todages proteststrejke.

Aftale mellem EU og Ukraine på plads
[Netavisen – link 21.03.14] Information
Den nazistisk ledte kupregering i Ukraine sikrer aftale med EU. Ukraines premierminister og EU's ledere har fredag morgen i Bruxelles skrevet under på en stor del af den aftale, som røg i vasken i november sidste år.

EU-landenes økonomiske afhængighed af Rusland
[Netavisen – link 21.03.14] Politiken
EU's multinationale virksomheder er dybt involveret i investeringer i Rusland ligesom en række EU-lande er afhængige af russisk energitilførsel. Så det kniber med at gennemføre økonomiske sanktioner.

Nato: Frygter Rusland fortsætter til østlige Ukraine
[Netavisen – link 20.03.14] Information
Den notoriske krigsløgner Anders Fogh Rasmussen er bange for, at Rusland planlægger at intervenere i det østlige Ukraine.

Mineindustri i sagsanlæg mod El Salvador
[Netavisen – link 19.03.14] Global Research
Styret i El Salvador har fastholdt landets forbud mod at give nye minekoncessioner siden 2009. Firmaet OceanaGold har ikke respekteret landets beslutning og fastholder et saganlæg mod El Salvador. Rapport afslører firmaets falske påstande i sagen.

Rusland udvider sin indflydelse i Sortehavet
[Netavisen – link 19.03.14] Global Research
Beslutningen om Krims tilslutning til Den russiske Føderation har straegiske og geopolitiske følger. Unionen mellem Krim og Rusland redefinerer både det geografiske og det geopolitiske skalbræt.

Spaniere på march for værdighed
[Netavisen – link 19.03.14] EU-fagligt netværk
Lørdag kulminerer en stort anlagt ”march for værdighed” i Madrids centrum, når marchendeltagere fra hele landet mødes, hvoraf nogen har været på vej i næsten en måned. Med udgangspunkt i ni forskellige ”udkanter” af landet har deltagerne bevæget sig gennem landet og demonstreret og aktioneret undervejs.

NASA-studie: Kapitalismen tæt på at skabe sammenbrud
[Netavisen – link 18.03.14] Ingeniøren
Med dets rovdrift på mennesker og ressourcer skaber kapitalismen et nært forestående kollaps.
»Det indsamlede overskud bliver ikke ligeligt fordelt, men kontrolleres af en elite. Størstedelen af befolkningen, massen, som producerer rigdommen, bliver kun tildelt en mindre del eller kun nøjagtig nok til at overleve af.«

Ukraine: Associerings- og frihandelsaftale med EU hastes igennem
[Netavisen – link 17.03.14] DR
Helle Thorning-Schmidt (S) og de øvrige 27 stats- og regeringsledere fra EU sandsynligvis under på en del af den store associerings- og frihandelsaftale med Ukraine på fredag. På trods af, at Ukraine kke har en valgt regering.

Frihandelsaftalen EU-USA truer uddannelserne
[Netavisen – link 17.03.14] Eur Activ (eng)
TTIP kan betyde, at også uddannelserne bliver underlagt privatisering. I USA sagsøgte private uddanneslsesinstitutioner den amerikanske stat i 2011 og 2012 for at indføre reguleringer, der begrænsede deres profit. De vandt sagen.

UK: Politi beskytter fascistmarch
[Netavisen – link 17.03.14] Demotix (billedserie)
Antifascistister demonstrerede mod en nazistisk march. På billederne ses politiet arrestere antifascistiske demonstranter.

USA's fødevareørkener
[Netavisen – link 17.03.14] The Guardian (eng)
Udviklingen går mod centralisering med færre og stadig større supermarkedsgiganter. Det betyder, at man i nogle områder af USA lever i 'fødevareørkener' uden adgang til at købe frisk mad. Det bevirker flere tilfælde af bl.a. diabetes og hjertesygdomme og lavere levealder, .

USA leverer missiler, rifler og ammunition ind i Irak
[Netavisen – link 17.03.14] Common Dreams (eng)
I stilhed indfører USA våben ind i Irak. Eksperter udtaler, at følgen vil blive, at den sekteriske vold vil øges.

Ukraine: Militær opmarch mod den russiske grænse
[Netavisen – link 17.03.14] RT (eng)
Armerede tanks og andet tungt militært materiel har i de seneste dage bevæget sig mod den russiske grænse. Militæret mødes med protest og blokader i de østlige regioner Donetsk and Lugansk. Det meste af den lovede økonomiske støtte fra USA vil gå til opbygningen af militæret, oplyser en kilde fra Ukraines forsvarsministerium i følge Itar-Tass.

Nu smelter den nordligste del af indlandsisen
[Netavisen – link 17.03.14] DTU
Det er velkendt, at afsmeltningen fra indlandsisen overordnet er steget gennem de sidste årtier. Men at bidraget i løbet de seneste 7-8 år fra den nordøstlige del af indlandsisen er taget til er nyt og meget overraskende

Optælling bekræfter: Krim vil være russisk
[Netavisen – link 17.03.14] Information
Der er stor opbakning på Krim til at tilslutte sig Rusland. Mandag erklæres den ukrainske halvø uafhængig

Russisk måling: 93 procent af Krim vil være en del af Rusland
[Netavisen – link 17.03.14] DR
Den første måling fra Krim viser stor opbakning til forslaget om at blive en del af Rusland.

Spænding ved nazi-veteran-march i Letland
[Netavisen – link 17.03.14] Aftonbladet (sv)
Omkring 1500 personer deltog søndag i den march gennem Letlands hovedstad Riga, som hvert år gennemføres af krigsveteraner, som kæmpede på nazitysk side mod sovjetiske styrker under anden verdenskrig.

Libyen: Krigsherrer kaprer olien
[Netavisen – link 17.03.14] Klassekampen (no)
Valget til ny grundlovs­forsamling i Libyen har ikke standset lovløsheden i landet. Statsministeren er flygtet, og i øst befæster oprørere kontrol over olien.

Syriens hær har medvind på konfliktens fjerdeårsdag
[Netavisen – link 16.03.14] Information
Oprørerne er trængte på slagmarken, hvor regimet vinder frem. På dagen, hvor borgerkrigen i Syrien går ind i sit fjerde år, fortsætter det syriske regime dets fremmarch på slagmarken, da hæren lørdag indtog Yabrud, der er en af oprørenes bastioner tæt på hovedvejen mellem Homs og Damaskus i det vestlige Syrien.

Berkin Elvan: Erdogan beskylder politidræbt dreng for terrorforbindelser
[Netavisen – link 16.03.14] BBC (eng)
Den tyrkiske premierminister opflammer vreden ved at påstår, at Berkin Elvan, der døde tirsdag efter at have ligget i koma i ni måneder, havde forbindelser til terrorisme. Der var været voldsomme protester i mere end 30 byer i forbindelse med hans død.

UK: Tony Benn er død
[Netavisen – link 15.03.14] NYT (eng)
Den mangeårige markante leder af Labour-partiets venstrefløj og tidligere minister Tony Benn er død i en alder af 88.

Rusland efterforsker lederen af Svoboda
[Netavisen – link 15.03.14] Information
Russiske myndigheder har indledt en efterforskning af lederen af nationalistpartiet Svoboda, Oleg Tjagnybok.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder