Netavisens nyhedslinks uge 07
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Verden famler efter løsning på frasortering af piger
[Netavisen – links 16.02.14] KD
Verden tøver i kampen mod de kønsbestemte aborter af pigefostre, som ifølge FN er skyld i, at omkring 117 millioner piger ikke er blevet født

Venezuela har indledt menneskejagt på politiker
[Netavisen – links 16.02.14] Information
Meld dig selv, din kujon, siger præsident Maduro om oppositionsleder, som sidst blev set onsdag aften.

UK: Klimaprisen var kendt – nu skal den betales
[Netavisen – links 15.02.14] Information
Eksperter har i årevis advaret om, at prisen for klimaforandring – særlig flere oversvømmelser – vil blive enorm, hvis ikke Storbritannien investerer i øget beskyttelse og nytænker sin strategi. Nu har virkeligheden indhentet briterne, der står over for en regning på op mod ni milliarder kroner, vurderer forsikringsselskaberne

Tysk skandalelufthavn i ny bommert: For lille
[Netavisen – links 15.02.14] JP
Berlins gamle lufthavn må formentlig holdes åben, fordi ny milliardlufthavn er bygget for lille.

EU vil sende 1000 soldater til uroplaget land i Centralafrika
[Netavisen – links 15.02.14] DR
EU vil sende omkring 1000 soldater til Den Centralafrikanske Republik for at genoprette ro og orden i landet.

Tyrkiets regering strammer grebet om landets retsvæsen
[Netavisen – links 15.02.14] DR
Det tyrkiske parlament har vedtaget en omstridt lov, der skærper regeringens kontrol med retsvæsnet.

Spanien: Coca Cola-arbejdere strejker på grund af fyringer
[Netavisen – links 14.02.14] Demotix (eng)
4 ud af af Coca Colas 11 fabrikker i Spanien bliver lukket og 1253 arbejdere er gået i strejke.

Brasilianske bønder i oprør mod landbrugsindustrien
[Netavisen – links 14.02.14] Common Dreams (eng)
Omkring 16.000 bønder demonstrerede på vegne af millioner af jordløse bønder mod regeringens eftergivenhed overfor landbrugsindustrien i forhold til muligheden for landreformer. De blev mødt med tåregas og gummikugler fra uropolitiet.

USA/FN frygter at frie valg i Syrien vil give sejr til Assad
[Netavisen – links 14.02.14] ICH (eng)
Irans ambassadør i LIbanon, Ghazanfar Roknabadi fortæller, at FN-repræsentanten Geoffrey Feltman på et besøg i Iran forsøgte at få Iran til at presse Assad til ikke at stille op til det kommende valg. På spørgsmålet om hvad problemet var, hvis han gjorde det, var svaret, at man frygtede Assad ville vinde valget.

USA skrotter propagandafremstød for USAID i Afghanistan
[Netavisen – links 14.02.14] RT (eng)
Et projekt der skulle vise positive billeder af USA's tilstedeværelse i Afghanistan er blevet opgivet. Kun 17 % af den amerkanske befolkning ser positivt på denne, og fotoprojektet skulle hjælpe til at vende stemningen. Der var udlovet 'høje dusører' for positive fotos, men projektet blev droppet, da det blev stemplet som ren propaganda.

Bosnien: 47 ministre trådt tilbage, protester fortsætter
[Netavisen – links 14.02.14] Modkraft
Voldsomme folkelige protester får fire regionale premierministre og 43 ministre i Bosnien-Hercegovina til at trække sig. Daglige demonstrationer mod arbejdsløshed, fattigdom og privatiseringer fortsætter.

Europas unge tvinges hjem til mor og far
[Netavisen – links 13.02.14] Information
Overalt i Europa tvinger krisen flere og flere unge til at flytte hjem til mor og far igen. Over en fjerdedel af alle unge briter mellem 20 og 34 år boede i 2013 hos deres forældre – en markant stigning siden 2008. Det ofte ufrivillige bofællesskab sætter både de unge og deres forældre under pres, siger eksperterne

Bilos giver tusindvis af blodpropper
[Netavisen – links 13.02.14] DR
Luftforurening fra biler og brændeovne påvirker ikke bare luftvejene, men øger risikoen for blodpropper.

OECD: For stor optimisme skyld i skæve prognoser
[Netavisen – links 13.02.14] Information
OECD erkender nu, at dens prognoser under og efter eurokrisen var alt for optimistiske, men afviser, at årsagen var en undervurdering af konsekvenserne af EU’s stramme krisestyringspolitik. Snarere var tiltroen til kontinentets politikere og en tendens til gruppetænkning problemet, siger organisationens cheføkonom. Tro dem ikke !

EU har brugt 320 millioner Euro på hemmeligt droneprojekt
[Netavisen – links 12.02.14] The Telegraph (eng)
'Statewatch' rapporterer, at de har opdaget en hemmeligholdt post på EU's budget til udviklingen af et droneprogram til overvågning for grænsepoliti og efterretningsvæsen til at 'sikre ro og orden'. Droneprogrammet skulle gennemføres udenom bl.a. EU-parlamentet.

Folkelig opstand ryster Bosnien-Hercegovina
[Netavisen – links 12.02.14] Modkraft
Regeringsbygninger sat i brand og folkekomitéer oprettet i flere byer: Protester mod privatiseringer og arbejdsløshed har udløst krav om demokratisering af det politiske system i Bosnien-Hercegovina.

USA's pressefrihed er under pres efter Snowden-jagt
[Netavisen – links 12.02.14] Information
USA falder hele 13 pladser tilbage på rangliste over pressefrihed. Myndighederne får hård kritik

Syrien: Nødhjælp som dække for militær indgriben?
[Netavisen – link 12.02.14] dr.dk
Rusland vil nedlægge veto mod fransk forslag om nødhjælpskorridorer i Syrien. Forslaget kan være et forsøg på at danne grundlaget for en militær indgriben i Syrien.

GMO-majs glider gennem EU's ministerråd
[Netavisen – link 12.02.14] Ingeniøren
Trods massiv modstand og mistanke om at kunne skade bestøvere som sommerfugle har EU's udenrigsministre valgt ikke at blokere for omdiskuteret GM-majs.

EU's brændstofvalg skader regnskove
[Netavisen – link 12.02.14] Folkebevægelsen mod EU
Europæiske bilister tvinges til at fylde tanken med stadig mere palmeolie, selvom det betyder skovrydning og tab af biodiversitet i Sydøstasien.

Amerikansk lovforslag: Universiteter der boykotter Israel skal fratages støtte
[Netavisen – link 11.02.14] ICH (eng)
Lovforslaget er stillet af to Kongres-medlemmer fra Illinois. Jurister mener, at det sandsynligvis ikke vil være lovligt at gennemføre det. Lovforslaget er rettet imod studenternes faglige organisations beslutning om at boykotte Israels akademiske institutioner.

USA og EU udbygger militær tilstedeværelse i Afrika
[Netavisen – link 11.02.14] CBCNews
USA er nu militært til stede i 38 ud af Afrikas 58 nationer. Samarbejdet om dette med enkeltnationer i Europa og EU optrappes. Frankrig forhandler nu med Washington om et helt nyt 'anti-terrornetværk' der indbefatter at placere 3000 franske soldater som en permanent styrke i Sahelregionen (omkring Mali). Mirage og Rafale kampfly placeres på en base i Chad.

Fillipinerne: Protest på den globale aktionsdag mod masseovervågning
[Netavisen – link 11.02.14] Demotix (billedserie)
Der var idag demonstration foran højesteret i Manila med kravet om at skrotte lov om bekæmpelse af kriminalitet på internettet og mod USA's globale masseovervågning.

EU: Afstemning om genmodificeret majs idag
[Netavisen – link 11.02.14] dr.dk
EU-landenes europaministre skal tage stilling til den genmodificerede majs 1507. Denne type majs bruges sammen med et sprøjtemiddel der pga sin giftighed snart vil være ulovligt i Europa. At firmaet Dupont/Pioneer gennemtrumfer deres ansøgning må ses som en mere principiel sag i forsøget på at få genmodificerede produkter ind i Europa/EU. Danmark stemmer imod på mødet. Der forventes et flertal imod godkendelsen, men EU's regler kræver kvalificeret flertal, så majsen vil formodentligt blive lovlig i EU.

USA’s droner bomber mobiltelefoner
[Netavisen – links 11.02.14] Information
De spor, mobiltelefoner efterlader, og som NSA indsamler globalt, bruges til at lokalisere og dræbe terrormistænkte – uden man er sikker på, hvem der holder telefonen i hånden. Det fører til drab på uskyldige, siger tidligere droneoperatør.

Magtkritisk netmagasin med milliarder i ryggen åbner med NSA-afsløring
[Netavisen – links 11.02.14] Modkraft
Redaktionen tæller journalisten Glenn Greenwald og filmdokumentaristen Laura Poitras, der har arbejdet tæt sammen med whistlebloweren Edward Snowden.

EU-indgreb i Bosnien?
[Netavisen – link 10.02.14] Novinite
Hvis uroen fortsætter må EU overveje at gribe ind med tropper, sagde en 'repræsentant for det internationale samfund i Bosnien og Herzegovina'. Der er nu på 6. dag protester mod den høje arbejdsløshed, politisk korruption og mangel på økonomisk og politisk fremskridt.

Nyt interview med Edward Snowden
[Netavisen – link 10.02.14] dr.dk
I slutningen af januar lykkedes det den tyske journalist Hupert Seipel at få det første tv-interview med Snowden, siden han flygtede til Rusland sidste sommer.

Brasilien: Jordløse mod agrobusiness
[Netavisen – link 10.02.14] Klassekampen (no)
I dag indtager de jordløses bevægelse MST den brasilianske hovedstad Brasilia for at fejre de første 30 års kamp for landarbejdernes rettigheder. Nu om dage har de transnationale koncerner, som opkøber enorme arealer jord til monokulturel soyaproduktion til de rige lande, erstattet de gamle godsejere som hovedmodstandere.

Lave lønninger er ingen løsning
[Netavisen – links 10.02.14] 3F
Selvom lønnen er lav i Tyskland, er der ikke kommet flere jobs. På 20 år er der forsvundet tre millioner arbejdspladser i industrien i Tyskland. De mange arbejdspladser er i høj grad blevet erstattet af lavtlønnede jobs i servicebranchen.

Voldsom uro i Istanbul over ny internet-lov
[Netavisen – links 9.02.14] TV2
Tyrkisk uropoliti brugte tåregas og vandkanoner for at sprede flere tusinde personer, der lørdag demonstrerede mod nye begrænsninger på internettet i Tyrkiet.

Storpolitiske interesser bag Ukraine krisen
[Netavisen – links 9.02.14] Proletären (sv)
Derfor presser USA og EU på for politisk regimeskifte: Hvad sker der i Ukraine er meget mere end en intern politisk magtkamp. Bag den vidtstrakte opposition står både USA og EU, ledet af Tyskland. Det handler om at fremme de økonomiske og militære positioner i kampen mod Rusland.

Iran og FN-vagthund når aftale om atomprogram
[Netavisen – links 9.02.14] Information
Det iranske nyhedsbureau Irna skriver, at de seneste forhandlinger har ført til konkrete aftalepunkter.

Hovedparten af rige kinesere ønsker at forlade landet
[Netavisen – links 9.02.14] Information
USA er fortsat den foretrukne destination for velhavende emigranter fra Kina.

Mistænkt anholdt for politikerdrab i Tunesien
[Netavisen – links 9.02.14] Information
I juli blev Mohamed Brahmi gennemhullet af skud foran sin familie. Formodet gerningsmand er nu i håndjern.

Europarådet: 180 brud på socialt charter
[Netavisen – links 8.02.14] EU-fagligt netværk
Nedskæringspolitikken betyder brud på sociale og økonomiske rettigheder, fastslår Europarådets ekspertkomite i ny rapport.

USA under Obama sætter rekord i udvisninger
[Netavisen – links 8.02.14] SVT (sv)
Under præsident Obama slår USA rekord mht udvisninger af papirløse indvandrere. Næsten to millioner mennesker er udvist.

Goldman Sachs mistænkt for bestikkelse
[Netavisen – links 8.02.14] Politiken
Libyen tabte milliarder på investeringer anbefalet af Goldman Sachs. Libyen kræver erstatning.

Paramilitære udlover dusør for mord på navngivne colombianske venstrefløjsfolk
[Netavisen – links 8.02.14] Modkraft
Colombianske menneskeretsorganisationer og sociale bevægelser frygter ny systematisk udryddelseskampagne mod landets venstrefløj, efter paramilitær gruppe udlover op til 135.000 kroner for drab på navngivne personer.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder