Netavisens nyhedslinks uge 05
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

 

Tyskland varmer op til aktivistisk udenrigspolitik
[Netavisen – links 2.02.14] Information
Tysklands internationale alliancepartner i både NATO og EU har længe ønsket øget tysk vilje til at sende soldater til udlandet. Noget tyder på, at den nye tyske forsvarsminister er klar til at efterkomme ønskerne.

Australien: Tilladelse til udvidelse af kulhavn ved Great Barrier Reef
[Netavisen – links 1.02.14] The Guardian (eng)
Der er givet tilladelse til at udvide en kulhavn nær ved Great Barrier Reef. Koralrevet er et unikt naturområde, er på Unescos verdensarvsliste og i disse år truet fra mange sider. Opfyldningsmaterialet vil ikke blive dumpet direkte på revet, men videnskabsfolk mener, at det alligevel vil blive påvirket.

Meningsmåling USA: Krigene i Irak og Afghanistan var fejlagtige
[Netavisen – links 1.02.14] PewResearch (eng)
En meningsmåling viser, at antallet af folk der mener, at det var en fejl at angribe Irak og Afghanistan er voksende og udgør nu flertallet i den amerikanske befolkning. Tilhængere af Republikanerne havde positive forventninger, mens Demokraternes tilhængere havde lave forventninger. Antallet af folk der på nuværende tidspunkt ser krigen i Irak som en success er nu helt det samme i de to grupper og ligger på 37 %.

Spaniere demonstrerer for abort
[Netavisen – links 1.02.14] Information
I tusindvis af spaniere var lørdag eftermiddag på gaderne i hovedstaden Madrid for at vise deres utilfredshed med regeringens planlagte stramninger af abortlovgivningen.

USA: Banker bør ikke eje energiselskaber
[Netavisen – links 1.02.14] Information
Risiko for markeds-manipulation og økonomiske kriser får den amerikanske centralbank og kongresmedlemmer til at varsle indgreb mod investeringsbanker som Goldman Sachs’ ejerskab til energi- og råstofvirksomheder

Italien: Protester over stigende buspriser
[Netavisen – links 1.02.14] Demotix (billedserie)
Buspriserne i Palermo stiger. Se billederne fra protester mod busselskabet Amat. Italien er langt fremme med EU-dikterede privatiseringer og vil privatisere yderligere. Se også Italiens privatisering er thatcheristisk vanvid

USA: Rapport om olieledningen gennem landet viser stor risiko
[Netavisen – links 1.02.14] Common Dreams (eng)
At tillade olieledningen og skifergasudvindingen betyder at føre den mest beskidte olie gennem lande, dert vil true vores landbrug, vores samfund, vores drikkevand og vores klima. Den nye rapport påviser dette.

Børnedødeligheden i Detroit er højere end i mange tredieverdens lande
[Netavisen – links 1.02.14] Global Research
Detroit hører blandt USA's fattigste byer, der er mange unge, enlige mødre og et stort antal børn fødes for tidligt.

USA: Nærgående kropsvisiteringer ved almindelig trafikkontrol
[Netavisen – links 1.02.14] ICH
Det er blevet en udbredt praksis, at amerikansk politi, ved almindelige trafikkontroller uden nogen mistanke om, at der er sket noget ulovligt, trækker folk ud af deres biler, klasker dem op mod bilen, og kropsvisiterer dem nærgående.

Forhandlinger om Syrien-fred fortsætter i februar
[Netavisen – links 31.01.14] Information
Forhandlingerne om Syrien slutter i dag og FN-mægleren Lakhdar Brahimi har opfordret parterne til at fordybe sig i arbejdet i en uges tid og vende forberedte tilbage til Schweiz.

Topmøde for den bevæbnede finanskapital
[Netavisen – links 31.01.14] Arbejderen
Sikkerhedskonferencen i München samler hvert år godt 400 deltagere på Hotel Bayerischer Hof. Der er en stor overvægt af højtstående militærfolk, NATO-ledere, direktører fra rustningsindustrien og topfolk fra bank- og finansverdenen.

EU laver gennemgang af Trojkaens rolle i krisen
[Netavisen – links 31.01.14] EU-fagligt netværk
EU-parlamentets beskæftigelses- og økonomiudvalg afholdt en høring som led i deres omfattende gennemgang af Trojkaens rolle. På mandagens høring i EU-parlamentet stødte den europæiske fagbevægelse og arbejdsgiverne frontalt sammen i synet på den såkaldte Trojkas rolle i den accelererende sociale krise i de lande, som er underlagt Trojkaens reformprogrammer.

Guatemala: Kvindelov bruges til at forfølge fagligt aktive kvinder
[Netavisen – links 31.01.14] U-landsnyt
En særlig lov, der skal bekæmpe kvindehad og kvindemord i Guatemala, bruges nu som våben mod fagligt aktive ansatte i sundhedssektoren. Indtil videre er 30 faglige ledere anklaget efter loven mod kvindemord i et af verdens voldeligste lande.

Lækket rapport om droneangreb i Pakistan
[Netavisen – links 30.01.14] Bureau of Investigative Journalism
Den lækkede, officielle rapport beskriver over 300 droneangreb i Pakistan, hvor de er sket og og hvor mange man anslår, der blev dræbt. Bemærkelsesværdigt er det, at man efter 2008 holdt op med at opgøre de civile tab. Selv kendte tilfælde af civile drab er udeladt.

Obamas tale om nationens tilstand: En lang række løgne
[Netavisen – links 30.01.14] ICH (eng)
Mens Obama har brugt et halvt tiår til at overgive milliarder af dollars til de evigt sultne finanskapitalister, erklærer han det kommende år som ' handlingens år' i retning af større lighed. Præsidenten der i sin valgkamp i 2008 lovede at støtte en højere mindsteløn, og ikke gjorde noget som helst for at gennemføre det, siger det er et 'handlingens år'. Når det kommer til stykket er 'den sympatiske erhversvenlige demokrat' og 'den arrogante erhvervsvenlige republikaner' kun en mindre variation over samme menu.

Tysk finansminister foreslår Eurozone-parlament
[Netavisen – links 30.01.14] Folkebevægelsen mod EU
Den tyske finansminister foreslår at oprette et parlament kun for eurozonen. Ifølge ham overtrumfer medlemsstaterne EU-institutioner, når i vigtige aftaler og afgørelser skal træffes. Det skal et eurozone-parlament lave om på.

NSA spionerede mod COP15-forhandlinger
[Netavisen – links 30.01.14] Information
Et lækket NSA-dokument afslører, at tjenesten spionerede mod andre landes forberedelser til FN-topmødet COP15 i København i 2009 og planlagde at fortsætte spionagen under topmødet. Danmark var et af målene for NSA

Med NSA til klimatopmøde
[Netavisen – links 30.01.14] Information
Et lækket dokument afslører nu, hvordan USA indsatte efterretningstjenesten NSA for at opsnappe oplysninger om andre landes syn på forhandlingerne før og under topmødet. Spionagen kan ifølge iagttagere have medvirket til, at amerikanerne fik deres ønsker igennem ved forhandlingerne. Danmark havde dog på forhånd

Frihandelsaftale EU - USA: Vær opmærksomme på komissionens tricks
[Netavisen – links 29.01.14] Corporate Europe (eng)
EU komissionen har annonceret en udskydelse at forhandlingerne om den særlige domstol, der skal stå over landenes egen lovgivning, hvis frihandelsaftalen kommer igennem Dette er en sejr for den voksende bevægelse imod aftalen, men man må ikke blive lullet i søvn. Beslutningen er et taktisk skridt, hvor man tilsyneladende imødekommer kritikken, mens man fortsætter bestræbelserne i samme retning som før.

Australien: Blokade af kulmineprojekt i New South Wales
[Netavisen – links 29.01.14] Common Dreams (eng)
Regeringen sætter mineindustriens interesser før hensynet til beskyttelsen af naturen og oprindelige folks hellige steder. Indgangene til minen blokeres af aktivister.

Pete Seeger er død 94 år gammel
[Netavisen – links 28.01.14] Yahoo.com
Den legendariske folkesanger Pete Seeger er død 94 år gammel. Hans sange har siden 1940'erne været en del af arbejderklassens, antikrigsbevægelsen og borgerrettighedsbevægelsens kamp.

Interview med Edward Snowden
[Netavisen – links 28.01.14] Common Dreams (eng)
Udskrift af et interview på tysk TV fra d. 25. januar. Edward Snowden udtaler sig bl.a. om Obamas bebudede NSA-reformer, NSA's tætte samarbejde med de europæiske efterretningsvæsener og hans egen situation.

Spanien: Betalingsmotorveje giver bankerot
[Netavisen – links 28.01.14] Radio Solymar
Der bliver færre bilister på motorvejene fordi priserne stiger. Faktisk er der så få, at flere motorveje er gået bankerot. Så hvordan løser man det? Man sætter selvfølgelig priserne op!

De unge fra Tahrir-pladsen gør status i fængslet
[Netavisen – links 27.01.14] Arbejderen
Lederne af de unge revolutionære, der for præcis tre år siden startede protesterne mod diktatoren Hosni Mubarak på Tahrir-pladsen i Kairo, er bag lås og slå i et land, hvor kun 19 ud af 53 millioner stemmeberettigede sagde ja til den nye forfatning i sidste uge.

Voldsomme brasilianske optøjer mod fodbold-VM
[Netavisen – link 27.01.14] Avisen.dk
Aktivisterne er blandt andet utilfredse med, at landet vælger at bruge milliarder af kroner på værtskabet for fodbold-VM, når der er vigtigere problemer at prioritere.

100.000 arbejdere i minestrejke
[Netavisen – links 27.01.14] Arbejderen
Sydafrikansk strejke rammer platin-miner. Mineejerne nægter at give indrømmelser.

CIA køber torturfaciliteter i Polen i 2003
[Netavisen – links 25.01.14] Washington Post
I følge Washington Post oprettede CIA i 2003 et hemmeligt torturfængsel i en afsides liggende villa i Polen. Operationerne hørte under the Special Missions Department of the Counterterrorism Center (CTC). Dette torturfængsel er blot et af flere beliggende udenfor USA. For at undgå opmærksomhed flyttede CIA deres fanger rundt. Efter Polen brugte de Rumænien, Marokko og Litauen.

Flyveledere varsler strejke
[Netavisen – links 25.01.14] Radio Solymar
EU-Kommissionen lovede, at man ville lytte til flyveledernes indvendinger mod EU's nye regler for det europæiske luftrum, derfor blev 14.000 europæiske flyvelederes strejke afblæst i efteråret. Det gjorde EU-kommissionen ikke, så storstrejken er nu varslet til at starte i næste uge. De danske flyveledere deltager ikke.

Obamas dronekampagne: Mere end 2.400 døde
[Netavisen – links 24.01.14] Investigative journalism
For fem år siden, d. 23. januar 2009, ramte en drone et hus i Pakistan. Det skete på Obamas tredie dag som præsident. Siden da er mere end 2.400 mennesker dræbt med droneangreb, heraf mange civile.

Mislighold af elnettet slukker strømmen for 50 millioner mennesker

[Netavisen – links 24.01.14] YouTube
USA har vist os hvad der kan ske, når energiforsyningen bliver privatiseret - og krakker. Det skete, da Enron gik ned i 2000. I denne video går strømmen til 50 millioner mennesker. Årsagen var besparelser på tilsynet med elnettet i det private firma. Vi er dybt afhængige af elektricitet.

Flere arbejdende fattige i EU
[Netavisen – links 23.01.14] EU-fagligt netværk
Risikoen for fattigdom blandt mennesker i den erhvervsaktive alder er vokset, det er en af de mest håndgribelige samfundsmæssige konsekvenser af krisen i Europa, sagde beskæftigelseskommissær László Andor, da han tirsdag præsenterede EU-Kommissionens rapport om beskæftigelse og social udvikling i 2013.

Fascister bag volden i Ukraine
[Netavisen – link 23.01.14] SVT (sv)
En ultrafascistisk gruppe kaldet Højre Sektor spiller en afgørende rolle i demonstrationerne i Ukraine og optrapningen af volden. Gruppen er så fascistisk, at selv det nazistiske parti Svoboda, som er medarrangør af demonstrationerne, ikke er ekstremt nok for dem.

Tyrkiet strammer netcensur og kriminaliserer førstehjælp
[Netavisen – links 23.01.14] Modkraft
Tyrkiske demonstranter blev i weekenden mødt med gummikugler, tåregas og vandkanoner, da de protesterede mod ny lovgivning om mere censur på nettet. I samme uge blev førstehjælp uden statslig autorisation forbudt, hvilket ses som direkte rettet mod hjælp til sårede demonstranter.

NSA–reform får blandet modtagelse
[Netavisen – links 23.01.14] Modkraft
Præsident Obamas forslag til reform af NSA og den massive overvågning af amerikanere får en blandet modtagelse i den amerikanske offentlighed. Skudsmålene går fra »milepæl« til »spin«.

Spanien: Store protester stopper prestigeprotest
[Netavisen – links 22.01.14] Radio Solymar
Borgerne i Burgos i Nordspanien sagde nej til at smide flere hundrede millioner skatteeuro ind i et prestigeprojekt, som ud over at dræne kommunekassen også ville fjerne en del parkeringspladser og ødelægge det nuværende nærmiljø i Gamonal, der er et af Burgos kendte arbejderkvarterer. De omfattende protester og en begyndende sympatibevægelse i andre byer har nu fået taget planerne af bordet.

Klimaforandringer: Forskere tegner dyster fremtid
[Netavisen – links 22.01.14] dr.dk
Flere klimaeksperter fortæller i det amerikanske magasin The Nation , at fremtiden for kloden, som vi måske troede, var virkelig slem, faktisk er intet mindre end katastrofal.

Frihandelsforhandlinger om ISDS sættes i bero efter protester
[Netavisen – links 22.01.14] Information
EU’s chef i forhandlingerne om en frihandelsaftale med USA er så bekymret over protesterne mod investorbeskyttelse (ISDS), at han nu indstiller forhandlingerne om en ISDS-aftale i tre måneder.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder