Netavisens nyhedslinks uge 03
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

 

Tyskland: Titusinder i miljødemonstration
[Netavisen – links 19.01.14] Demotix (billedserie)
Titusinder gik i demonstration i Berlin under sloganet: "Vi har fået nok!" Demonstranterne stillede krav i forhold til til fødevareindustrien, fabrikslandbruget og genteknologien.

Spanien: Nedskæringer dræber
[Netavisen – links 19.01.14] Radio Solymar
Antallet af alvorlige lægefejl er støt stigende. Alene sidste år døde 798 mennesker som følge af sjusk. Ombudsmanden skyder skylden på regeringens nedskæringer og advarer om, at det faktiske antal kan være meget højere.

EU dropper bindende klimamål
[Netavisen – links 19.01.14] Arbejderen
Industrilobby har formået at få EU-kommissionen til at fjerne mål for produktion af vedvarende energi i det klimaudspil, som fremlægges i næste uge.

Grækenland vil have krigserstatning
[Netavisen – links 19.01.14] JP
Et gammelt nazi-lån i den græske centralbank skal nu betales tilbage - ifølge grækerne.

Tyrkiet forbyder førstehjælp
[Netavisen – links 18.01.14] JP
En ny kontroversiel lov, der forbyder læger og andre i Tyrkiet at yde førstehjælp, hvis de ikke har indhentet særlig autorisation, vækker vrede. Kritikere frygter, at loven kan bruges til at forhindre læger og andre førstehjælpsarbejdere i at hjælpe sårede under demonstrationer mod regeringen.

Geografi er big bussiness
[Netavisen – links 18.01.14] Information
Google Maps fungerer fortræffeligt, men i sidste ende drejer spørgsmålet om brug af korttjenester sig ikke om praktisk bekvemmelighed. Det drejer sig om, hvilket samfund vi gerne vil leve i. 

Israel: Scarlett Johansson bliver boykotramte Sodastreams 'ansigt'
[Netavisen – links 18.01.14] Klassekampen (no)
Hollywood-stjernen Scarlett Johansson er blevet gjort til 'global varemærkeambassadør' for israelske Sodastream, som producerer varer på besat jord. Boykotbevægelsen reagerer.

Åbner Israels skjulte historie
[Netavisen – links 18.01.14] Klassekampen (no)
Den israelske organisation Zochrot vil have israelere til at huske fordrivelsen af palæstinenserne.

Nyliberalisme følger i krigens spor
[Netavisen – links 18.01.14] Arbejderen
Interview med økonomiprofessor Michel Chossudovsky. Han slog fast, at nutidens krige handler om at nedbryde stater og åbne landene for markedskræfterne og for grænseløs nyliberalisme, også ved hjælp af frihandelsaftaler.

Tyrkiet: Erdogan har tætte bånd til saudisk terrorist
[Netavisen – links 17.01.14] EuropeNews (eng)
For anden gang indenfor 4 måneder er den tyrkiske premierminister Tayyip Erdogan blevet tæt forbundet med en person, der betegnes som terrorist af USA.

USA vil træne irakiske tropper i tredieland
[Netavisen – links 17.01.14] The Daily Star (eng)
USA leverer ikke alene våbenforstærkning, men har nu indgået aftale om at træne irakiske soldater i et tredieland, evt. i Jordan.

Mexico: USA støttede opbygning af narkokartel
[Netavisen – links 17.01.14] ICH
Fra 2000 til 2012 støttede den amerikanske regering opbygningen af narkokartellet Sinaloa mod at modtage informationer om kartellets rivaler, siger en undersøgelse fra El Universal. Taktikken er tidligere anvendt i Colombia, Cambodia, Thailand og Afghanistan.

FN-våbeninspektør: De kemiske våben i Syrien kom fra oprørernes territorium
[Netavisen – links 17.01.14] Global Research
Lederen af FN's våbeninspektører udtaler, at USA's sag angående at lægge skylden på Assad for angrebet med Sarin står svagt. De affyrede raketter har kun en vis rækkevidde, og det regeringskontrollerede områder lå meget længere væk.

Hold fast i den principielle krigsmodstand
[Netavisen – links 17.01.14] Arbejderen
Pas på I ikke kommer til at støtte USA’s krigsdagsorden, lød advarslen til venstrefløjen fra den kendte canadiske økonomiprofessor Michel Chossudovsky på Rosa Luxemburg-konferencen i Berlin.

NSA indsamler 200 millioner sms-beskeder om dagen
[Netavisen – links 17.01.14] Ingeniøren
Efterretningstjenesten NSA indsamler alt, hvad den kan få fingre i af sms-beskeder. Databasen kan afsløre rejseaktivitet og kontaktnetværk.

Trojkaens sorte bibel
[Netavisen – links 16.01.14] EU-fagligt Netværk
Mens de ansvarlige fastholder at medicinen virker og opsvinget lurer, er patienten ved at dø, påpeger oppositionspartiet i Grækenland, Syriza i en rapport til EU-parlamentet.

Palæstinensisk minister: Syriske 'oprørere' blokerer for nødhjælp til Yarmouk flygtningelejr
[Netavisen – links 16.01.14] The Daily Star
En konvoj med hjælp til de sultende i flygtningelejren Yarmouk blev mandag angrebet af 'oprørsgrupper'. 45 mennesker er i følge Syrian Observatory for Human Rights døde af mangel på medicin og mad i løbet af den seneste måned.

Amerikanske soldater brænder dræbte irakere

[Netavisen – links 16.01.14] ICH (eng)
Forfærdelige billeder, hvor soldater fra US Marines afbrænder dræbte irakere, er kommet frem.

Frihandelsaftale: Miljøafsnit lækket
[Netavisen – links 16.01.14] WikiLeaks
Aftalen viser, at der ikke vil gælde reelle bindinger eller sanktioner på miljøområdet. Der er kun tale om kosmetik og sukker til at dække over en aftale, hvor profitten hersker over miljøhensyn.

EU-formand: Krise er tabu frem til valget
[Netavisen – links 16.01.14] Folkebevægelsen mod EU
Vil EU give de over 26 millioner arbejdsløse mundkurv på? spørger Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen efter at den græske EU-formandskab har talt for, at borgerne ikke skal gå til EU-valget i maj med en krisesmag i munden

Los Angeles: Succes for kampagne for højere løn
[Netavisen – links 16.01.14] Common Dreams
En fælles kampagne fra fagforeninger og andre grupper har tilkæmpet sig en højere mindsteløn til arbejderne i Los Angeles.

Vestens globale overgreb
[Netavisen – links 16.01.14] Modkraft
Noam Chomsky og Andre Vltchek leverer en kraftfuld kritik af arven efter kolonitiden i bogen »On Western Terrorism. From Hiroshima to Drone Warfare«.

Snowden-dokumenter: NSA overvåger via radiobølger
[Netavisen – links 15.01.14] dr.dk
Spiontjenesten NSA overvåger tusindvis af computere via en snedig teknik, hvor ondsindet kode listes ind via radiobølger. Det sætter spionerne i stand til at overvåge maskiner, der ikke er på nettet.

Tyrkisk soldat: Vi nedbrændte landsbyer og gav bagefter PKK skylden
[Netavisen – links 15.01.14] Jiyan.dk
Soldat: Vi begik forbrydelser. Bagefter fik vi soldater, der kunne tale kurdisk, iklædt lokalt tøj og fik dem til at fortælle pressen, at PKK stod bag forbrydelserne

Tyrkiet: Erdogans regering blokerer hjemmesider for modstanden
[Netavisen – links 15.01.14] ICH (eng)
Den tyrkiske regering har fremlagt et lovforslag, der strammer grebet om befolkningens kommunikation og organisering af modstand mod styret over internettet. Hjemmesider kan blokeres og en log over brugernes internetaktivitet kan gemmes i op til 2 år.

Amerikanske forskere: Jeres jagt på træpiller truer vores skove
[Netavisen – links 15.01.14] Ingeniøren
Markedet træpiller medfører rovdrift på skove i bl.a. USA. Der sker voldsom hugst og nyplantningen risikerer at ske i form af rendyrkede nåletræsplantager uden biodiversitet.

Jord og rigdom: Mandela og Mugabe
[Netavisen – links 15.01.14] U-landsnyt
Mugabe og Mandela har repræsenteret to modsatte tilgange til omfordeling af jord og rigdomme efter kolonitiden: Mugabes tvang og Zimbabwes kollaps, og Mandelas frivillighed, men ineffektivitet. Nu rejser forskere spørgsmålet, om Mugabes politik har været helt så ineffektiv som sit rygte. Den uretfærdige hvid-sorte jordfordeling skal og må laves om, og det skal ske så hurtigt, at det er med til at give nulevende fattige mennesker håb.

Indianske folk vinder lang kamp om historisk område i Rio de Janeiro
[Netavisen – links 15.01.14] U-landsnyt
Brasilianske indianere ser ud til at have reddet det historisk værdifulde område Maracanã i Rio de Janeiro fra at blive destrueret i forbindelse med World Cup 2014.

EU pønser på militær mission i Den Centralafrikanske Republik
[Netavisen – links 15.01.14] Arbejderen
EU-topmødet i december støttede Frankrigs militære operation i Den Centralafrikanske Republik. Nu diskuterer EU's udenrigsministre en selvstændig EU-mission i landet.

Shinzo Abe vil styrke Japans militær
[Netavisen – links 15.01.14] Arbejderen
Siden Anden Verdenskrig har den japanske forfatning forbudt Japan at gå i krig. Det vil landets premierminister Shinzo Abe ændre.

Fredsstyrkes offensive rolle rejser tvivl om neutralitet
[Netavisen – links 15.01.14] Information
FN har i de seneste år givet fredsbevarende operationer håndfaste militære mandater til at beskytte civile i interne konflikter i Afrika. Men det kan give indtryk af partiskhed, når mange FN-soldater kommer fra nabolande. Nu vil nogle have NATO på banen

Trojka afviser ansvar for lånepolitikkens konsekvenser
[Netavisen – links 14.01.14] Modkraft
Det er ikke den internationale Trojka, men regeringerne i Grækenland, Portugal, Irland og Cypern, der er ansvarlige for fattigdom, arbejdsløshed og underminering af overenskomster og sociale rettigheder, mener EU's økonomikommisær Olli Rehn.

Tyrkiet: 20.000 i protest mod Erdogans regering
[Netavisen – links 14.01.14] The News (eng)
Omkring 20.000 demonstranter gik lørdag på gaden i Ankara i protest mod premierminister Erdogans regering, der er rystet af koruptionssager.

Aktivister kæmper om retten til Hamborg
[Netavisen – links 14.01.14] Information
Visitationszoner, demonstrationer og smadrede butiksruder har siden jul været dagligdag i Hamborg. Aktivister, autonome og det socialdemokratiske bystyre står over for hinanden i en uforsonlig konflikt om alt for høje huslejer og retten til at præge byens ansigt

Fredsforhandlinger: Hvem står bag terroristerne i Syrien?
[Netavisen – links 14.01.14] Global Research
Beslutninger angående Syrien vil blive taget bag lukkede døre, og det vigtigste spørgsmål vil være: Hvem står bag terroristerne? Interview med Michel Chossudovsky, leder af Center for Research on Globalization

EU-parlamentarikere: Trojka krænker faglige rettigheder
[Netavisen – links 14.01.14] EU-fagligt Netværk
Kriseprogrammerne i lånerlande har betydet svækkede overenskomster, stor arbejdsløshed og krænkelser af grundlæggende sociale rettigheder, konstaterer MEP’ere og eksperter på høring

Sydsudan: Mere end 200 flygtninge druknet i færgeulykke
[Netavisen – links 14.01.14] dr.dk
Flere end 200 sydsudanere er druknet ved en færgeulykke på Den Hvide Nil i et forsøg på at flygte fra den blodige konflikt i landet, oplyser hæren ifølge AFP.

Overvågning forhindrer ikke terror
[Netavisen – links 14.01.14] Washington Post (eng)
Ud fra en analyse af 225 terrorsager siden 11. september 2001 konkluderer New America Foundation, at den store indhentning af metadata ikke har haft nævneværdig betydning i kampen mod terror

Bygningsarbejdere gør oprør på Samsung fabrik i Vietnam
[Netavisen – link 13.01.14] libcom.org
Tusinder af bygningsarbejdere der bygger Samsungs mobiltelefon fabrik i Vietnam blev angrebet af sikkerhedsvagter. 13 blev sårede og heraf 4 meget alvorligt

Bangkoks centrum er lammet af demonstranter
[Netavisen – link 13.01.14] dr.dk
Demonstranterne kræver, at regeringen, der er trådt tilbage og har udskrevet valg, trækker sig helt ud af politik. 18.000 betjente er udkommanderet for at forhindre, at situationen kommer ud af kontrol.

Tunesien: Unge raser mod fattigdom
[Netavisen – link 13.01.14] Arbejderen
I Tunesien angriber tusinder af unge politistationer og regeringspartiets hovedkvarterer under slagordene "Brød, frihed og social retfærdighed!Vi ønsker en ny revolution. Ned med regimet". Det sker, samtidig med at parlamentet forsøger sig med en parlamentarisk manøvre for at dæmpe protesterne mod det neoliberale styre.

Iran og stormagter indgår atomaftale
[Netavisen – link 13.01.14] dr.dk
Ifølge aftalen går styret i Teheran med til at skrue ned for dele af landets atomprogram til gengæld for, at det internationale samfund vil lette sanktioner mod landet og samtidig love ikke at indføre nye økonomiske sanktioner.

Zionisterne frygter boykotten
[Netavisen – link 13.01.14] Klassekampen (no)
I den israelske presse luftes en stigende frygt for, at den internationale boykot-bevægelse vil få vind i sejlene, nu hvor de såkaldte fredsforhandlinger for gud ved hvilken gang ender i fortsat uhindret besættelse og undertrykkelse af palæstinenserne.

Undersøgelse i EU-parlamentet: Overvågning er ulovlig
[Netavisen – links 12.01.14] The Guardian
En undersøgelse udført af EU's komité for civile frihedsrettigheder fordømmer efterretningsvæsenernes overvågning.

Frisører er vrede: Barroso regner os ikke for noget
[Netavisen – links 12.01.14] avisen.dk
Europæisk hjælp til frisører med ødelagte klippearme er kørt helt af sporet. EU kommissionens formand har lagt plan for bedre arbejdsmiljø på is i mindst to år. Frisører og fagforeninger er vrede.

Obama bruger krisen i Irak til at presse Malaki for ny olielov
[Netavisen – links 11.01.14] Almonitor
Obama-administrationen forsøger at udnytte den aktuelle krise i Anbar provinsen til at få en aftale om kurdisk olie.

Den beskidte krig i Honduras næres af Vestens behov for ren energi
[Netavisen – links 11.01.14] Information
Godsejere i Honduras udvider deres palme-olieplantager for at imødekomme efterspørgslen på palmeolie til brug i biobrændsel og CO2-kreditter. De småbønder, der hidtil har boet og dyrket den lukrative landbrugsjordjord, fortrænges med vold, trusler og repressalier

Aktivister bag FBI-afsløring: »Vi gjorde som Snowden«
[Netavisen – links 11.01.14] Modkraft
Aktivister, der i 1971 afslørede det amerikanske forbundspoliti FBI’s overvågning og infiltration af venstrefløj og borgerrettighedsaktivister i USA, drager paralleller til Edward Snowdens afsløringer af NSA.

Topmøde opfylder NATO's ønsker
[Netavisen – links 11.01.14] Arbejderen
I foråret 2013 sagde NATO, at EU’s militær havde tre akutte svagheder: Indsamling af efterretninger, overvågning og optankning af fly i luften. EU-topmødet i december vedtog at løse dem.

Israel vil opføre 1800 nye bosætterhjem
[Netavisen – links 10.01.14] Information
Israel offentliggjorde fredag planer om at opføre over 1800 nye bosætterhjem på Vestbredden og i Østjerusalem

Krugman: Danmark skulle aldrig have knyttet sig til euroen
[Netavisen – links 10.01.14] Information
»Danmark har forvandlet sig til et land, der ikke har mere politisk autonomi end en amerikansk stat.

Zionister bragte Cameron til magten
[Netavisen – links 10.01.14] Empirestrikesblack
”Jeg er zionist” sagde Cameron til en gruppe magtfulde lobbyister i 2007. Det viser sig, at David Cameron er af jødisk familie og stærke zionistgrupper har sponsoreret ham frem til hans nuværende post.

USA: Politi dræber psykisk syg teenager
[Netavisen – links 10.01.14] ThinkProgress
Et brutalt og sygt samfund: Politiet bliver tilkaldt til hjemmet, hvor en familie er kommet i problemer. De holder den 18-årige teenager Keith Vidal fast og tager en skruetrækker fra ham. En tredje betjent kommer til, og med ordene ”Vi har ikke tid til det her” trækker han sit våben, skyder og dræber Keith Vidal.

Kemiske våben fra Syrien skal afbrændes på tysk forbrændingsværk
[Netavisen – links 10.01.14] dr.dk
Den tyske regering har tidligere afvist at tage imod kemisk affald, men vil nu tillade at det bliver afbrændt på et forbrændingsværk i byen Münster.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder