Netavisens nyhedslinks uge 02
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 

 

Undersøgelse i EU-parlamentet: Overvågning er ulovlig
[Netavisen – links 12.01.14] The Guardian
En undersøgelse udført af EU's komité for civile frihedsrettigheder fordømmer efterretningsvæsenernes overvågning.

Frisører er vrede: Barroso regner os ikke for noget
[Netavisen – links 12.01.14] avisen.dk
Europæisk hjælp til frisører med ødelagte klippearme er kørt helt af sporet. EU kommissionens formand har lagt plan for bedre arbejdsmiljø på is i mindst to år. Frisører og fagforeninger er vrede.

Obama bruger krisen i Irak til at presse Malaki for ny olielov
[Netavisen – links 11.01.14] Almonitor
Obama-administrationen forsøger at udnytte den aktuelle krise i Anbar provinsen til at få en aftale om kurdisk olie.

Den beskidte krig i Honduras næres af Vestens behov for ren energi
[Netavisen – links 11.01.14] Information
Godsejere i Honduras udvider deres palme-olieplantager for at imødekomme efterspørgslen på palmeolie til brug i biobrændsel og CO2-kreditter. De småbønder, der hidtil har boet og dyrket den lukrative landbrugsjordjord, fortrænges med vold, trusler og repressalier

Aktivister bag FBI-afsløring: »Vi gjorde som Snowden«
[Netavisen – links 11.01.14] Modkraft
Aktivister, der i 1971 afslørede det amerikanske forbundspoliti FBI’s overvågning og infiltration af venstrefløj og borgerrettighedsaktivister i USA, drager paralleller til Edward Snowdens afsløringer af NSA.

Topmøde opfylder NATO's ønsker
[Netavisen – links 11.01.14] Arbejderen
I foråret 2013 sagde NATO, at EU’s militær havde tre akutte svagheder: Indsamling af efterretninger, overvågning og optankning af fly i luften. EU-topmødet i december vedtog at løse dem.

Israel vil opføre 1800 nye bosætterhjem
[Netavisen – links 10.01.14] Information
Israel offentliggjorde fredag planer om at opføre over 1800 nye bosætterhjem på Vestbredden og i Østjerusalem

Krugman: Danmark skulle aldrig have knyttet sig til euroen
[Netavisen – links 10.01.14] Information
»Danmark har forvandlet sig til et land, der ikke har mere politisk autonomi end en amerikansk stat.

Zionister bragte Cameron til magten
[Netavisen – links 10.01.14] Empirestrikesblack
”Jeg er zionist” sagde Cameron til en gruppe magtfulde lobbyister i 2007. Det viser sig, at David Cameron er af jødisk familie og stærke zionistgrupper har sponsoreret ham frem til hans nuværende post.

USA: Politi dræber psykisk syg teenager
[Netavisen – links 10.01.14] ThinkProgress
Et brutalt og sygt samfund: Politiet bliver tilkaldt til hjemmet, hvor en familie er kommet i problemer. De holder den 18-årige teenager Keith Vidal fast og tager en skruetrækker fra ham. En tredje betjent kommer til, og med ordene ”Vi har ikke tid til det her” trækker han sit våben, skyder og dræber Keith Vidal.

Kemiske våben fra Syrien skal afbrændes på tysk forbrændingsværk
[Netavisen – links 10.01.14] dr.dk
Den tyske regering har tidligere afvist at tage imod kemisk affald, men vil nu tillade at det bliver afbrændt på et forbrændingsværk i byen Münster.

Oppositionsleder arresteret i Colombia
[Netavisen – link 09.01.14] Modkraft
Fransisco Toloza, ledelsesmedlem af den demokratiske oppositionsbevægelse Marcha Patriotica, er lørdag den 4. januar blevet arresteret, anklaget for ‘oprør’. På nettet er der en underskriftindsamling med krav om løsladelse.

Grækenland: Protester ved overtagelse af EU-formandskab
[Netavisen – links 9.01.14] GreekReporter
Demonstrationer ved Grækenlands overtagelse var erklæret ulovlige i Athen og veje og jernbanestationer blev holdt afspærrede i 18 timer. Trods dette blev der gennemført demonstrationer, der blev mødt med tåregas.

Græsk meningsmåling: Syriza det største parti
[Netavisen – links 9.01.14] GreekReporter
I meningsmålingen får venstrefløjspartiet Syriza 22,5 % af stemmerne, Nyt Demokrati får 21,7 % og det nynazistiske Gyldent Daggry står til 7,5 %.

Tunesien: Protester over nye skatter
[Netavisen – links 9.01.14] PressTV
Tunesere er gået på gaden i protest mod de dårlige levevilkår og nye skatter. Protestranter forsøgte at trænge ind i regeringspartiets kontorer og politi og skkerhedsstyrker har været sat ind.

Bahrain: Sikkerhedsstyrker sårer demonstranter
[Netavisen – links 9.01.14] PressTV
Sikkerhedsstyrker har angrebet en demonstration og såret to mænd. Demonstrationen fandt sted efter at regeringen havde annonceret, at den planlagte 'nationale dialog' med oppositionens ledere var afblæst.

Hollandsk pensionsfond boykotter Israel
[Netavisen – links 9.01.14] PressTV
Det er lykkedes Boykot Israel-bevægelsen at få en hollandsk gigant-pensionsfond til at trække sine investeringer i Israels 5 største banker.

Cambodia: Demonstrationer forbydes
[Netavisen – links 9.01.14] GlobalVoices
Efter politiets nedkæmpelse af strejkende tekstilarbejdere og drab på 4 arbejdere har regeringen nu forbudt enhver form for demonstrationer i hovedstaden Phnom Penh. Selv en forsamling på to mennesker er gjort ulovlig.

Aggressiv markedsføring har givet et rekordstort antal rygere globalt
[Netavisen – links 9.01.14] Common Dreams
Begrænsninger i rygning vurderes at have sparet 8 millioner liv i USA. I lande som bl.a. Kina, med færre begrænsninger for tobaksindustrien, er rygning i voldsom fremgang. Fra 1980 til 2012 steg antallet af voksne rygere i verden fra 721 millioner til næsten 1 billion.

Japan: Arbejder på Fukushima forfærdet over sikkerheden
[Netavisen – links 9.01.14] The Asahi Shimbun
Yoshitatsu Uechi, fortæller hvordan katastrofearbejdet på atomkraftværket Fukushima blev udført med en total mangel på sikkerhed. Han var en af 17 arbejdere, der deltog i oprydningsarbejdet umiddelbart efter katastrofen.

UK: 58,6 pct. vil ud af EU
[Netavisen – links 9.01.14] Folkebevægelsen mod EU
Hvis de britiske vælgere i dag fik folkeafstemningen om EU-medlemskabet, som premierminister David Cameron har lovet dem, ville knap 60 pct. af krydserne være sat ved nej. Ja-siden forsøger at hindre endelig vedtagelse af lov om afstemning

Portugal klager til EU-parlamentarikere over sparepakker
[Netavisen – links 9.01.14] Folkebevægelsen mod EU
En delegation fra EU-parlamentet, som er på rundrejse i de såkaldte trojka-lande, er blevet mødt af voldsom kritik på deres første besøg i Portugal. Én af Portugals største fagforeninger, UGT, mener, at trojkaen har overskredet sit mandat ved at have "udøvet mere magt end den portugisiske regering".

Avisgiganter: Anerkend Snowden som whisleblower
[Netavisen – links 8.01.14] Modkraft
Den ledende amerikanske avis New York Times opfordrer til, at Edward Snowden »anerkendes« som whistleblower, og britiske The Guardian ønsker ham »benådet«. Dermed lægger begge aviser afstand til den uforsonlige linje, den amerikanske regering har lagt over for den forhenværende NSA-medarbejder

USA sender droner og flere missiler til Irak
[Netavisen – links 7.01.14] BBC
USA intensiverer den militære indblanding i Irak og sender droner til Malaki-regeringen i kampen mod de terrorgrupper som USA's krig selv har bragt til landet.

Franske arbejdere holder chefer indespærret
[Netavisen – links 7.01.14] dr.dk
Arbejdere ved en Goodyear-fabrik i Frankrig, som protesterer mod en nedlæggelse af fabrikken og fyringer, har spærret deres chefer inde.

USA: NSA afviser at svare på om de spionerer mod Kongressen
[Netavisen – links 7.01.14] RT
NSA undveg at svare direkte på sprøgsmålet fra en senator, om man har gennemført overvågning af medlemmer af Kongressen eller andre lovgivere. Svaret var, at disse behandles som enhver anden.

Irerne afviser nedskæringer for at redde euroen
[Netavisen – links 6.01.14] Folkebevægelsen mod EU
69 pct. af den irske befolkning vil ikke acceptere nedskæringer for at redde euroen, viser ny meningsmåling offentliggjort ved årsskiftet

Regeringen i Cambodia slår ned på folkelige protester
[Netavisen – links 6.01.14] Modkraft
En protestlejr i Cambodias hovedstad blev ryddet af politiet og flere aktivister anholdt, da landets regering i weekenden indførte et forbudt demonstrationer for at dæmme op for ugers omsiggribende masseprotester.

Grækenland overtager EU-formandskabet
[Netavisen – links 6.01.14] Folkebevægelsen mod EU
Grækenlands vigtigste prioriteter for formandskabet er bekæmpelse af arbejdsløsheden og vækst, styrket indsats mod illegal indvandring, fokus på en ny maritim strageti og færdiggørelse af bankunionens fælles afviklingsmekanisme, men det græske formandskab lægger ikke op til at bryde med den nuværende økonomiske politik.

Sydsudan: Blodige kampe frem for fredsforhandlinger
[Netavisen – links 6.01.14] dr.dk
Planen var, at de officielle fredsforhandlinger skulle være indledt søndag ved middagstid, men forhandlingerne, der i første omgang skulle sikre en våbenhvile, er der endnu ikke kommet skub i. Regeringshæren kæmper i øjeblikket med at generobre oliebyen Bor, som er overtaget af oprørerne.

Syrien: Tæt samarbejde mellem 'moderate' og Al Queda-grupper gennem borgerkrigen
[Netavisen – links 6.01.14] TheNational
Terrorgrupper med forbindelse til Al Queda har igennem borgerkrigen indgået i tæt samarbejde med 'de moderate grupper'. ”De er stærkere end os og får flere våben” udtaler en repræsentant for Den Fri Syriske Hær (FSA) som begrundelse for samarbejdet. Nu går de islamistiske grupper i væbnet konfrontation med 'de moderate' grupper og lokalbefolkningen.

Største trussel mod verdensfreden: USA
[Netavisen – links 6.01.14] Common Dreams
Internationale meningsmålinger, gennemført af WIN/Gallup International viser, at mennesker verden over anser USA for at være den største trussel mod verdensfreden. Undersøgelsen er foretaget i 65 lande. Dette gjaldt uanset om landet betrates som allieret eller ej og det var også tilfældet indenfor store dele af det amerikanske samfund selv.

Norsk artist i Israel-boykot
[Netavisen – link 06.01.14] Dagbladet (no)
Den norske artist Moddi/Pål Knutsen aflyser en planlagt koncert i Israel som protest mod besættelse og apartheid.

Dansk Indonesien-dokumentar vinder amerikansk filmpris
[Netavisen – link 06.01.14] DR
Den danskproducerede dokumentarfilm The Act of Killing, som omhandler det blodige antikommunistiske kup i Indonesien i 1965, er årets bedste dokumentarfilm ifølge de amerikanske filmkritikere i sammenslutningen National Society of Film Critics.

NAFTA: 20 års fortrydelse for Mexico
[Netavisen – links 6.01.14] The Guardian
NAFTA har bundet Mexico til en nyliberal politik og til USA. Det er vanskeligt at forestille sig, at Mexico kunne klare sig dårligere, end det gør indenfor NAFTA, og det er forståeligt, hvorfor  'Det amerikanske frihandelsområde' blev afvist i regionen i 2005, og hvorfor det foreslåede 'Transpacific Partnership' er løbet ind i problemer.

Al Queda gruppe tager magten i den irakiske by Fallujah
[Netavisen – links 5.01.14] AP
Al Queda gruppen ISIL, der har indtaget byen, opererer også i Syrien, hvor de er en af de stærkeste grupper. Her har de indført en streng sharia-lov i de områder hvor de har taget magten og udrydder brutalt alle, der ikke indordner sig. Al Queda eksisterede ikke i Irak før den amerikansk ledte krig mod landet.

30.000 afrikanske asylsøgere demonstrerer i Israel
[Netavisen – links 5.01.14] dr.dk
Demonstranterne samlede sig på Rabin-pladsen og luftede deres hårde kritik af den israelske regering, som afviser at give dem flygtningestatus, men i stedet fængsler hundredvis af indvandrere uden ret til at blive stillet for en dommer. Det israelske parlament vedtog for tre uger en siden en lov, der gør det muligt at fængsle indvandrere uden gyldigt visum på ubestemt tid.

Blodig uro og valgsejr til ledende parti i Bangladesh
[Netavisen – links 5.01.14] dr.dk
Mindst 18 personer har mistet livet på valgdagen, hvor landets ledende parti, Awami, med premierminister Sheikh Hasina i spidsen tog en klar sejr. Oppositionen har boykottet valget. BNP (oppositionspartiet Bangladesh Nationalistparti) opfordrer til generalstrejke, der skal gælde til onsdag morgen.

Cambodia: Protestlejr angrebet af politi
[Netavisen – links 5.01.14] BBC (video)
Uropoliti ryddede en protestlejr, hvor omkring 1000 antiregerings aktivister og strejkende tekstilarbejdere har været forsamlet i ca. en måned. Angrebet skete kort efter sammenstød mellem politi og strejkende arbejdere, hvor 5 arbejdere blev dræbt af politiet og 22 såret. Arbejderne stiller krav om højere løn i tekstilproduktionen, der afsætter tøj til en række vestlige firmaer som bl.a. Gap, Nike og Hennes & Mouritz.

Cambodia: Strejkende tekstilarbejdere skudt af politiet
[Netavisen – links 5.01.14] Modkraft
Mindst tre personer meldes dræbt efter bevæbnet politi fredag greb ind overfor strejkende tekstilarbejdere i Cambodias hovedstad Phom Penh. Forud er gået flere uger med masseprotester mod landets regering.

Syrien: Al Qaeda i væbnet angreb på oppositionen
[Netavisen – links 4.01.14] Asharq Al-Awsat
Al Qaeda forbundne grupper i Syrien er i gang med en væbnet overtagelse af oppositionen i landet. Midlerne indbefatter drab og tortur. Mahmoud, der har været aktivist i oppositionen i 3 år udtaler: ”Vi har gjort to fatale fejl. Den første var at gribe til våben. Den anden var at tillade at de udenlandske kræfter at komme ind. Der er ingen revolution mere. Det er slut”

Syriens Frie Hær dræber snesevis af militante islamister
[Netavisen – links 4.01.14] dr.dk
Syriens Frie Hær har dræbt 36 personer med realtioner til al-Qaeda i det område, hvor fem ansatte i Læger Uden Grænser blev bortført i går

2013: Et år med krig imod retten til abort
[Netavisen – links 4.01.14] Common Dreams
I USA set har 22 stater indført begrænsninger af forskellig slag mod retten til abort. Dette er også sket i andre dele af verden, bl.a. i Spanien.

USA: Boeing-ansatte presset til at droppe pension
[Netavisen – links 4.01.14] dr.dk
Med truslen om at flytte arbejdspladser fik Boeing et snævert flertal blandt arbejderne på flyfabrkken til at afgive deres pension

Amerikanske søfolk sagsøger Tepco
[Netavisen – links 4.01.14] Global Research
Søfolk på USS Ronald Reagan der opholdt sig ved det ødelagte japanske atomkraftværk Fukushima i 4 dage er blevet syge af kræft i stort tal. De har bl.a. skjoldbrugskirtelkræft, hjernetumorer og leukømi. De sagsøger nu Tepco, det private firma der driver atomkraftværket og også er ansvarlig for oprydningen og sikringen af værket efter katastrofen. Sikkerhedsforanstaltningerne var under al kritik.

Olie kan produceres af alger
[Netavisen – links 4.01.14] Ingeniøren
I følge amerikanske forskere kan der nu produceres råolie ud fra alger uden stort energiforbrug og angiveligt uden brug af giftige stoffer eller processer.

USA anker distriktsdomstols dom om NSAs overvågning
[Netavisen – links 4.01.14] dr.dk
Det amerikanske justitsministerium vil anke en dom, der siger, at NSAs indsamling af telefondata er ulovlig.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder