Netavisens nyhedslinks uge 01
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

 


Al Queda gruppe tager magten i den irakiske by Fallujah

[Netavisen – links 5.01.14] AP
Al Queda gruppen ISIL, der har indtaget byen, opererer også i Syrien, hvor de er en af de stærkeste grupper. Her har de indført en streng sharia-lov i de områder hvor de har taget magten og udrydder brutalt alle, der ikke indordner sig. Al Queda eksisterede ikke i Irak før den amerikansk ledte krig mod landet.

30.000 afrikanske asylsøgere demonstrerer i Israel
[Netavisen – links 5.01.14] dr.dk
Demonstranterne samlede sig på Rabin-pladsen og luftede deres hårde kritik af den israelske regering, som afviser at give dem flygtningestatus, men i stedet fængsler hundredvis af indvandrere uden ret til at blive stillet for en dommer. Det israelske parlament vedtog for tre uger en siden en lov, der gør det muligt at fængsle indvandrere uden gyldigt visum på ubestemt tid.

Blodig uro og valgsejr til ledende parti i Bangladesh
[Netavisen – links 5.01.14] dr.dk
Mindst 18 personer har mistet livet på valgdagen, hvor landets ledende parti, Awami, med premierminister Sheikh Hasina i spidsen tog en klar sejr. Oppositionen har boykottet valget. BNP (oppositionspartiet Bangladesh Nationalistparti) opfordrer til generalstrejke, der skal gælde til onsdag morgen.

Cambodia: Protestlejr angrebet af politi
[Netavisen – links 5.01.14] BBC (video)
Uropoliti ryddede en protestlejr, hvor omkring 1000 antiregerings aktivister og strejkende tekstilarbejdere har været forsamlet i ca. en måned. Angrebet skete kort efter sammenstød mellem politi og strejkende arbejdere, hvor 5 arbejdere blev dræbt af politiet og 22 såret. Arbejderne stiller krav om højere løn i tekstilproduktionen, der afsætter tøj til en række vestlige firmaer som bl.a. Gap, Nike og Hennes & Mouritz.

Cambodia: Strejkende tekstilarbejdere skudt af politiet
[Netavisen – links 5.01.14] Modkraft
Mindst tre personer meldes dræbt efter bevæbnet politi fredag greb ind overfor strejkende tekstilarbejdere i Cambodias hovedstad Phom Penh. Forud er gået flere uger med masseprotester mod landets regering.

Syrien: Al Qaeda i væbnet angreb på oppositionen
[Netavisen – links 4.01.14] Asharq Al-Awsat
Al Qaeda forbundne grupper i Syrien er i gang med en væbnet overtagelse af oppositionen i landet. Midlerne indbefatter drab og tortur. Mahmoud, der har været aktivist i oppositionen i 3 år udtaler: ”Vi har gjort to fatale fejl. Den første var at gribe til våben. Den anden var at tillade at de udenlandske kræfter at komme ind. Der er ingen revolution mere. Det er slut”

Syriens Frie Hær dræber snesevis af militante islamister
[Netavisen – links 4.01.14] dr.dk
Syriens Frie Hær har dræbt 36 personer med realtioner til al-Qaeda i det område, hvor fem ansatte i Læger Uden Grænser blev bortført i går

2013: Et år med krig imod retten til abort
[Netavisen – links 4.01.14] Common Dreams
I USA set har 22 stater indført begrænsninger af forskellig slag mod retten til abort. Dette er også sket i andre dele af verden, bl.a. i Spanien.

USA: Boeing-ansatte presset til at droppe pension
[Netavisen – links 4.01.14] dr.dk
Med truslen om at flytte arbejdspladser fik Boeing et snævert flertal blandt arbejderne på flyfabrkken til at afgive deres pension

Amerikanske søfolk sagsøger Tepco
[Netavisen – links 4.01.14] Global Research
Søfolk på USS Ronald Reagan der opholdt sig ved det ødelagte japanske atomkraftværk Fukushima i 4 dage er blevet syge af kræft i stort tal. De har bl.a. skjoldbrugskirtelkræft, hjernetumorer og leukømi. De sagsøger nu Tepco, det private firma der driver atomkraftværket og også er ansvarlig for oprydningen og sikringen af værket efter katastrofen. Sikkerhedsforanstaltningerne var under al kritik.

Olie kan produceres af alger
[Netavisen – links 4.01.14] Ingeniøren
I følge amerikanske forskere kan der nu produceres råolie ud fra alger uden stort energiforbrug og angiveligt uden brug af giftige stoffer eller processer.

USA anker distriktsdomstols dom om NSAs overvågning
[Netavisen – links 4.01.14] dr.dk
Det amerikanske justitsministerium vil anke en dom, der siger, at NSAs indsamling af telefondata er ulovlig.

Thatcher havde hemmelig plan om at sætte militæret ind mod strejkende minearbejdere
[Netavisen – links 3.01.14] The Guardian
National Archives har offentliggjort Thatcher's ikke gennemførte plan om at erklære undtagelsestilstand og sætte hæren ind mod de strejkende kulminearbejdere i 1984.

Fiasko truer dansk prestigeprojekt i Helmand
[Netavisen – links 3.01.14] dr.dk
38 danske soldater er dræbt i området og der er brugt 50 millioner på prestigeprojektet 'renovering af vandkraftværk i Helmand'. Ingen vil binde an opbygningen midt i krigszonen.

NSA arbejder på kodebrydende supercomputer
[Netavisen – links 3.01.14] dr.dk
Det amerikanske overvågningsagentur NSA arbejder på en supercomputer, der vil kunne bryde gennem stort set al sikkerhed på nettet.

Esbern Snare sejler mod Syrien fredag
[Netavisen – links 3.01.14] dr.dk
De danske og norske skibe, der skal fragte kemiske våben ud af Syrien, sejler fredag tilbage til farvandet ud for den syriske kyst. For nylig overskred man fristen for at få de mest farlige dele af Syriens arsenal af kemiske våben ud af landet senest den 31. december.

Sydkorea: Jernbanearbejderne afslutter strejke
[Netavisen – links 3.01.14] GlobalPost
Mere end 6000 jernbanearbejdere har strejket siden d. 9. december. Årsagen til strejken var frygt for at regeringens plan om omorganisering ville medføre privatisering af arbejdspladsen. Regeringen har nu lovet, at tage arbejdernes krav under overvejelse.

Politiet i Cambodja dræber tre tekstildemonstranter
[Netavisen – links 3.01.14] dr.dk
Tekstilarbejdere, der producerer tøj til Nike og Hennes og Mauritz, kræver mere i løn og retter vreden mod premierminister.

Sydafrikas største fagforening bryder med ANC
[Netavisen – links 2.01.14] Modkraft
Metalarbejderfagforening rejser usædvanlig hård kritik af ANC i Sydafrika – ANC’s fører nyliberal politik og lederskabet tjener »klassefjenden«, lyder det.

Afsløring af nye hacker-metoder
[Netavisen – links 2.01.14] Huffington Post (eng)
En særlig afdeling i NSA arbejder med de mest raffinerede hacking-teknikker. Bl.a. ved at udnytte Microsofts rapporteringssystem til at trænge ind i computere der bruger Windows. I et dokument joker NSA selv med at ændre standardmeddelelsen om at rapportere fejl til i stedet at lyde: ”Denne information kan blive brugt af efterretningsvæsenet til at samle detaljeret information og til bedre at kunne udnytte din computer”

Sydkorea: 100.000 i protest mod regeringsskandale og privatisering
[Netavisen – links 1.01.14] Global Voices
I følge iagttagere er vreden blandt sydkoreanske arbejdere på kogepunktet og der har været massedemonstrationer og strejker mod regeringen. Vreden retter sig bl.a. mod regeringens plan om at privatisere jernbanerne.

Amerikanerne vil have USA ud af Afghanistan nu
[Netavisen – links 1.01.14] PressTV
En meningsmåling viser, at andelen af modstandere i den amerikanske befolkning mod krigen i Afghanistan nu er 82 % mod 46 % fem år tidligere. Meningsmålingen siger også, at USA bør trække sig ud hurtigst muligt.

Slaver fanger fisk i Thailand
[Netavisen – links 1.01.14] dr.dk
Thailands store fiskeindustri eksporterer til store dele af verden. Men mange af fiskene bliver fanget af burmesiske gæstearbejdere, der lever som slaver i det rigere naboland.

Forskere: Klimamodellerne undervurderer den globale opvarmning
[Netavisen – links 1.01.14] Ingeniøren
En fordobling af CO2-indholdet i atmosfæren vil mindst føre til en stigning på tre grader i den globale temperatur viser ny analyse

Letland indfører Euro
[Netavisen – links 1.01.14] avisen.dk
Det sker på et tidspunkt, hvor der er udbredt skepsis i befolkningen over for den europæiske valuta, da det har været hårdt for den baltiske stat at leve op til alle betingelser for møntunionen, ØMU'en. Der er ikke den store tro på, at regeringen får ret, når den lover større interesse for landet hos udenlandske investorer og mere handel. Tværtimod er der udbredt frygt for prisforhøjelser.

108 journalister blev dræbt på jobbet i 2013
[Netavisen – link 31.12.13] MX
Syrien er det farligste land at befinde sig i som journalist. Herefter følger Irak, viser opgørelse.

'Tjetjenien og Dagestan er samfund, der er gået fuldstændig i opløsning’
[Netavisen – link 31.12.13] Information
Eksperter har svært ved at se en løsning på konflikten i det nordlige Kaukasus, hvor religiøse ekstremister har taget over efter Tjetjeniens nationalistiske selvstændighedskamp i 1990’erne. Senest er 32 mennesker dræbt i to selvmordsangreb op mod vinter-OL i den nord-kaukasiske by, Sotji

Sydsudan fra jubel til borgerkrig
[Netavisen – link 30.12.13] Klassekampen (no)
For to et halvt år siden fejrede verden uafhængigheden for Sydsudan. – De næste dage bliver afgørende for at hindre, at landet bliver et nyt Somalia, siger Sydsudan-ekspert Øystein H. Rolandsen.

Kommunismens ideer lever i Indonesien
[Netavisen – link 30.12.13] Proletæren (sv)
Under general Suhartos magtovertagelse i Indonesien 1965-66 myrdedes op mod tre millioner mennesker. Med USA’s hjælp skulle man standse ”den livsfarlige epidemi kommunismen”. Men det går ikke at dræbe idéer. Kommunismen lever stadigvæk, skriver freelancereporteren Ann-Britt Sternfeldt i en reportage fra Indonesien.

Spanien: Dokumentar om arbejdsløse familier
[Netavisen – links 30.12.13] Radio Solymar
I den korte dokumentar ”No Job Land” går freelancejournalisterne Gabriel Pecot, Olmo Calvo og Eva Filgueira tæt på tre arbejdsløse Madrid-borgere.

Kina: Stor politisk korruptionsskandale
[Netavisen – link 30.12.13] Dagens Nyheter (sv)
568 politikere er faldet efter afsløringen af en enorm politisk bestikkelse i regionen Hunan.

Tysk milliard-lufthavn med 140 ansatte har intet at lave
[Netavisen – link 30.12.13] Ingeniøren
Hver dag render 140 ansatte rundt i en spritny lufthavn ved den tyske by Kassel, uden at et eneste fly lander eller letter. Det på trods af, at lufthavnen har kostet 2,2 milliarder kroner.

Ny ‘sniger-drone’ lytter fra 17 kilometers højde
[Netavisen – link 30.12.13] Ingeniøren
Det amerikanske luftvåben har sat gang i udviklingen af nye droner, der skal gøre det muligt for USA at operere over lande som Iran og Nordkorea.

Verdenskapitalismens styrkeforhold forrykkes
[Netavisen – link 30.12.13] Aftonbladet (sv)
Et kapitalistisk analyseinstitut har vurderet den verdensøkonomiske situation for de kommende år, og det forudser en relativ tilbagegang for eurolandene, mens Storbritannien kan blive den vestlige verdens næststørste økonomi. Indien bliver verdens tredjestørste økonomi, siger rapporten, mens Kina på sigt indtager førstepladsen.

Nynazisme i Mongoliet
[Netavisen – links 29.12.13] Information
Racerenhed, ultranationalisme og miljøkamp. En overraskende afart af nazismen er dukket op et overraskende sted. I Mongoliet kæmper ekstremistiske grupper med hagekors på armen for det miljø, som er grundlaget for mongolske traditioner – og som de siger har gjort landets åbne græsmarker til alle civilisationers vugge og mongolerne til verdens herrefolk

En dræbt da studerende satte ild til universitet i Kairo
[Netavisen – links 29.12.13] Information
Flere elever var til eksamen, da sympatisører med Det Muslimske Broderskab satte ild til universitetet.

Politiet slår ned på saudiarabiske kvinder i bil
[Netavisen – links 29.12.13] Information
Saudiarabiske kvinder holder aktionsdag for at få lov til at sidde bag rattet i en bil. Politiet er på tæerne.

Kina lemper loven om et barn per par
[Netavisen – links 28.12.13] dr.dk
Forandringen af familiepolitikken vil tillade, at par får to børn, hvis en af forældrene er enebarn

Israel udvider igen de ulovlige bosættelser
[Netavisen – links 28.12.13] dr.dk
Israel udvider sine ulovlige bosættelser og løslader godt tyve palæstinensiske fanger for at dække over forbrydelsen.

Tyrkisk politi skyder med gummikugler mod demonstranter
[Netavisen – links 27.12.13] dr.dk
Tyrkiske urobetjente har fredag aften skudt med gummikugler og sprøjtet med vandkanoner for at sprede hundredvis af demonstranter, der protesterer imod landets regering og premierminister Recep Tayyip Erdogan.

Se også
Tyrkiet: Demonstrationer mod regeringen
[Netavisen – links 27.12.13] RT (video)

Ny NSA-kendelse godkender overvågning
[Netavisen – links 27.12.13] Politiken
En amerikansk distriktsdomstol har blåstemplet den amerikanske efterretningstjeneste NSAs masseindsamling af telefondata i USA. Kendelsen kommer få uger efter at en lignende domstol fandt, at overvågningen »sandsynligvis« er i strid med den amerikanske forfatning

Et todelt USA: Amerikanere i job tjener ikke nok til mad
[Netavisen – links 27.12.13] dr.dk
De har et job, og de tjener derfor deres penge selv. Men lønnen er så lav, at det kan være svært for dem at brødføde deres børn. Antallet af working poor' stiger i USA. 46 millioner amerikanere bliver i dag betragtet som fattige,

Tyrkisk anklager: Presset til at stoppe korruptionsundersøgelsen
[Netavisen – links 27.12.13] avisen.dk
En tyrkisk anklager er blevet tvunget til at stoppe igangværende korruptionsundersøgelser, som indtil videre har væltet tre ministre og medført en større udskiftning i Recep Tayyip Erdogans regering.

McDonald's advarer sine ansatte mod at spise fastfood
[Netavisen – links 27.12.13] Politiken
På en intern hjemmeside advarer McDonald's sine ansatte mod at spise den type mad, som den gigantiske fastfoodkæde selv langer over disken, skriver det amerikanske medie NBC News. Efter der kom offentlighed omkring advarslen, blev teksten fjernet.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder