Netavisens nyhedslinks uge 50
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Måling om retsforbehold: Danskerne vil have norsk model
[Netavisen – link 14.12.14] JP
64 % af danskerne siger i meningsmåling, at de ikke ønsker at skifte retsforbeholdet ud med en tilvalgsordning, hvor et flertal i Folketinget herefter frit kan afstå suverænitet på de områder de måtte ønske. De 64 % foretrækker at Danmarks udelukkende laver aftale angående kriminalitetsbekæmpelse over grænserne med Europol.

Danske organisationer: Lima-dokument skuffer
[Netavisen – link 14.12.14] Information
Danske miljø- og ulandsorganisationer mener, at dokument fra klimakonferencen i Lima udvander topmøde i Paris.

Ny landbrugslov vedtaget: Åbner for kapitalfonde
[Netavisen – link 13.12.14] Landbrugsavisen
En række ændringer af landbrugsloven træder i kraft ved årsskiftet. Blandt andet bliver der åbnet op for flere ejerformer såsom partnerselskaber og udenlandske kapitalfonde.
Se også
Lov om ændring af lov om landbrugsejendomme

Razzia mod norske nynazister afslørede våben og hash
[Netavisen – link 13.12.14] avisen.dk
Norsk politi har under aktioner mod medlemmer af Hitler-inspireret bevægelse beslaglagt våben og narkotika.

It-råd: FE-adgang er uden fortilfælde
[Netavisen – link 13.12.14] Information
Rådet for Digital Sikkerhed tilslutter sig kritikken af et lækket lovudkast, som giver Forsvarets Efterretningstjeneste fysisk adgang til teleselskaber i Danmark uden retskendelse

Metro-chef ville smide ansat i metroskakt
[Netavisen – link 13.12.14] avisen.dk
En portugisisk arbejder på metrobyggeriet, har anmeldt sin chef for grov vold og trusler.

Venstres landbrugspropaganda faldt fra hinanden
[Netavisen – link 12.12.14] DR
Venstre og storlandbrugets interesseorganisation Landbrug & Fødevarer kører en kampagne for at fjerne miljøbegrænsninger i landbruget, bl.a. brugen af gødning. Lars Løkke Rasmussen m.fl. har påstået, at dansk korn undergødskes og er er af så ringe kvalitet pga kvælstofmangel, at det hverken kan bruges til brød- eller ølproduktion. Dette blev afvist i DR's Detektor, idet både en stor del af dansk brød bages af dansk hvede og alt byg i ølproduktionen kommer fra danske marker. Storlandbrugets kampagne kører koordineret gennem kronikker i diverse dagblade og politiske udtalelser til medierne.
Brug af mere kvælstof kan hæve udbyttet, men sænker samtidig næringskvaliteten af kornet, herunder proteinindholdet. Så det er snarere jagten på max udbytte end kvælstofmangel, der får proteinindholdet til at falde.

Lægeforeningen: Sundhedsstyrelsen er ikke uafhængig
[Netavisen – link 12.12.14] HPH vaccine-info
Cirka halvdelen af Sundhedsstyrelsens midler kommer fra medicinalindustrien og det er ifølge Lægeforeningen et stort problem. Sundhedsstyrelsen er ikke uafhængig ifølge Lægeforeningen og de foreslår derfor nye retningslinjer.

"Skam dig Østergaard, du kan selv gå på pension som 60-årig"
[Netavisen – link 12.12.14] avisen.dk
Morten Østergaard har udråbt efterlønsreformen som en succes, fordi den får de 60-årige til at arbejde længere. Det er ikke så underligt, det skyldes kun, at de ikke har noget valg, mener flere af Avisen.dk's læsere.

Den friske luft på landet er usund
[Netavisen – link 12.12.14] DR
Miljømålinger viser, at det kræftfremkaldende stof benzen findes i luften i landsbyer og uden for huse langt ude på landet.

Lækket lovudkast: Efterretningstjeneste skal have direkte adgang til teleselskaber
[Netavisen – link 11.12.14] Information
Regeringen foreslår i lækket lovudkast, at FE’s Center for Cybersikkerhed skal have fysisk adgang til teleselskaber i Danmark for at kunne indsamle oplysninger – uden en dommerkendelse. Meget betænkeligt, mener teleindustrien

EU-partierne vil bruge folkeafstemning til at presse mere EU ind af bagdøren
[Netavisen – link 11.12.14] Folkebevægelsen mod EU
Den europapolitiske aftale mellem de fem ja-partier viser helt tydeligt, at den kommende folkeafstemning ikke handler om retsundtagelsen og dansk retspolitik, men om at danskerne skal lokkes til at give EU-partierne fuld råderet over dansk retspolitik.

De Konservative bad om og fik valgpenge fra tobaksindustrien
[Netavisen – link 11.12.14] Information
Borgerlige partier har fået penge fra tobaksindustrien. Alt bør lægges frem, mener Lægeforeningen

Svensk politi fjerner Pirate Bay
[Netavisen – link 10.12.14] DR
En af nettets største netsteder til fildeling svenske Pirate Bay, forsvandt i går morges fra nettet efter en aktion fra svensk politi. En af stifterne er den for danskerne velkendte Gottfrid Svartholm Warg, der i efteråret blev idømt fængselsstraf for at have hacket CSC og hentet oplysninger fra blandt andet CPR-registret. Om Warg udtalte Julian Assange, stifteren af WikiLeaks:

"It is time someone says it like it is: Gottfrid Svartholm Warg is a political prisoner and Sweden has fallen off the map of decent nations in its treatment of him. Gottfrid has always been ideologically driven to inform the world; he worked tirelessly to help WikiLeaks expose the slaughter of civilians in Iraq by a US helicopter gunship and was responsible for an important part of our infrastructure".

Oliegiganter og storbanker forgylder Løkke
[Netavisen – link 10.12.14] EB
Venstre vil give milliardskattelettelser til banker og olieselskaber – samme firmaer har i årevis været flinke med bidragene til partiets pengekasse

Kendt overlæge fyres for at sige sin mening
[Netavisen – link 10.12.14] avisen.dk
May Olofsson fyres, fordi hun peger på konsekvenser af millionbesparelse. Hospitalsledelsen på Hvidovre Hospital vil spare 20% på indsatsen for gravide med misbrugsproblemer. May Olofsson er initiativtager til Misbrugsambulatorierne.

S,R, SF, V og K: Folkeafstemning om Danmarks retsundtagelse
[Netavisen – link 10.12.14] DR
Regeringen, SF, V og K har erklæret, at de er enige om at angribe Danmarks retsundtagelse og udskrive folkeafstemning senest foråret 2016. De ønsker en såkaldt tilvalgsordning, et taktisk skridt for at forsøge at få afgivelse af suverænitet igennem på meget væsentlige områder som strafferet, overvågning, terrorlove og mange andre ting, der strækker sig langt videre end samarbejde mod kriminalitet over grænserne.

Arbejdsskadestyrelsen er sendt til tælling
[Netavisen – link 10.12.14] 3F
Tusindvis af 3F'ere venter på at få afgjort en sag i Arbejdsskadestyrelsen, og mange af dem kommer til at vente længe endnu.
En undersøgelse af Kammeradvokaten tidligere i år viste uhyrligt mange fejl i sager om erstatning for tab af erhvervsevne. Og det har lammet systemet.

Færre unge får praktikplads
[Netavisen – link 10.12.14] 3F
Nye praktiktal viser nedgang over stort set hele linjen: Færre praktikpladser og færre unge i gang med et hovedforløb.

De små eurolande svækkes i Euro samarbejdet
[Netavisen – link 10.12.14] Folkebevægelsen mod EU
Fra årsskiftet koncentreres magten over europolitikken hos de store lande. "Euro-tilhængernes hovedargument for at gå med i euroen er, at vi å så fald vil sidde med ved bordet, når pengepolitikken bestemmes. Men med de nye stemmeregler smides de små lande uden for døren i mange flere tilfælde end før, og dermed er det de store eurolande, der reelt har magten over pengepolitikken," siger Rina Ronja Kari.

Eritrea-rapport ender som en ny skandalesag
[Netavisen – link 10.12.14] Information
Udlændingestyrelsen vendte i går op og ned på sin vurdering af den omstridte Eritrea-rapports asylretlige betydning. Samme aften stod en embedsmand frem og sørgede for, at det ikke lykkedes styrelsen at forhindre sagen i at udvikle sig til endnu en skandale for det danske embedsværk

Klar til social uro: Danske soldater træner nedkæmpelse af jysk oprør
[Netavisen – link 09.12.14] Arbejderen
Danske soldater træner i at nedkæmpe civile opstande og "neutralisere" oprørere i et tænkt scenarie i Vestjylland. Militæret kan nu blive sat ind mod civile danskere i tilfælde af social uro, bekræfter Forsvarsministeriet

Først var det lærerne - nu står disse faggrupper for tur
[Netavisen – link 09.12.14] avisen.dk
Hver fjerde kommune forventer at spare penge gennem tilpasning af arbejdstidsregler og arbejdsforhold, viser undersøgelse. Fagforbund råber vagt i gevær før forårets overenskomstforhandlinger.

Arbejdsløse skal til 880.000 samtaler
[Netavisen – link 09.12.14] avisen.dk
Beskæftigelsesreformen vil føre til et sandt boom i antallet af samtaler med ledige på landets jobcentre.

Antallet af papirløse indvandrere er fordoblet på fem år
[Netavisen – link 09.12.14] Information
I 2008 var der 15.000. Sidste år var antallet af papirløse ndvandrere anslået 33.000, viser analyse.

Politikere politianmeldt for ulovlig indblanding
[Netavisen – link 08.12.14] fyens.dk
Søndag blev Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, samt værdiordfører Pia Kjærsgaard (DF), udlændingeordfører Martin Henriksen (DF) og retsordfører Peter Skaarup (DF) politianmeldt af forsvarsadvokaten. I dag også retsordfører Trine Bramsen (S). Politikerne har forsøgt at blande sig i en sag der er under behandling af retten, hvilket er ulovligt.

Frihandel rammer Norden negativt
[Netavisen – link 08.12.14] Folkebevægelsen mod EU
Danmark og resten af Norden vil stå tilbage som de store tabere, hvis EU indgår i en handelsunion med USA.

Dine data er til salg og kan afgøre valget
[Netavisen – link 08.12.14] TV2
Analysefirmaer som NN Markedsdata og Geomatic køber enorme mængder af data om vi danskere og sælger det efterfølgende blandt andet videre til de politiske partier.

SAS køber flyselskabet Cimber og sparer lønkroner
[Netavisen – link 08.12.14] DR
Flyselskabet Cimber har en dårligere overenskomst end SAS, så gennem opkøbet kan SAS sænke ønningerne på en del af sine ruter.

Erhvervsskolereform:13 % af 9. klasseelever strander efter eksamen
[Netavisen – link 08.12.14] avisen.dk
I regionen Syddanmark er tallene på elever der ikke har karakterer til at komme videre på erhvervsskole gjort op. 13 procent af en 9. klasses årgang ikke op til de nye krav. Det betyder, at små 2000 afgangselever i Syddanmark hvert år strander efter grundskolen med en ubrugelig eksamen.

Tonsvis af olie fra Shell forurener strand ved Fredericia
[Netavisen – link 08.12.14] Ingeniøren
I flere årtier har diesel og petroleum fået lov til at sive ud af tankene og ned i undergrunden ved Shell-raffinaderi. Nu truer olien miljøet i og omkring Lillebælt.

Mange lærere er alvorligt stressede
[Netavisen – link 08.12.14] DR
Mange lærere er ikke bare stressede, de er så alvorligt stressede, at de bliver henvist til en arbejdsmedicinsk klinik. Det skyldes den nye reform.

Tusindvis af sosu'er, lærere og pædagoger sparet væk
[Netavisen – links 7.12.14] avisen.dk
I de seneste tre år er 11.000 fuldtidsstillinger i landets kommuner forsvundet, kan Jyllands-Posten i dag fortælle.

Massefyringer på erhvervsskoler: ”Det rammer som en bombe"
[Netavisen – links 7.12.14] avisen.dk
Den nye erhvervsskolereform, der træder i kraft til sommer, er årsag til fyringer i massevis på landets erhvervsskoler.

Godt resultat af pædagogstrejke: Fyringer trækkes tilbage
[Netavisen – links 6.12.14] nordjyske
Det pædagogiske personale i Thisted Kommunes daginstitutioner har efter to dages strejke besluttet at genoptage arbejdet igen fra mandag morgen.

FTF og FOA spidser: Konkurrencen mellem offentlig og privat er unfair
[Netavisen – links 6.12.14] denoffentlige .dk
Med klare ønsker til den offentlige sektors brug af private leverandører, opfordrer Dennis Kristensen og Bente Sorgenfrey særligt kommunerne til at være samfundsansvarlige i deres brug af udlicitering. Private leverandører er fint nok, siger de to, men de må ikke gå konkurs, og det offentlige skal kunne konkurrere med dem på lige vilkår.

Asylaktivister stoppede udvisning af brødre til Afghanistan
[Netavisen – links 6.12.14] Modkraft
Protester i Kastrup Lufthavn fra en gruppe aktivister fra netværket »Vores asylbørn« forhindrede i denne uge udvisningen af to bødre til Afghanistan. Samtidig spreder kampagne imod regeringens stramninger af asyllovgivning sig.


________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder