Netavisens nyhedslinks uge 49
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

Tusindvis af sosu'er, lærere og pædagoger sparet væk
[Netavisen – links 7.12.14] avisen.dk
I de seneste tre år er 11.000 fuldtidsstillinger i landets kommuner forsvundet, kan Jyllands-Posten i dag fortælle.

Massefyringer på erhvervsskoler: ”Det rammer som en bombe"
[Netavisen – links 7.12.14] avisen.dk
Den nye erhvervsskolereform, der træder i kraft til sommer, er årsag til fyringer i massevis på landets erhvervsskoler.

Godt resultat af pædagogstrejke: Fyringer trækkes tilbage
[Netavisen – links 6.12.14] nordjyske
Det pædagogiske personale i Thisted Kommunes daginstitutioner har efter to dages strejke besluttet at genoptage arbejdet igen fra mandag morgen.

FTF og FOA spidser: Konkurrencen mellem offentlig og privat er unfair
[Netavisen – links 6.12.14] denoffentlige .dk
Med klare ønsker til den offentlige sektors brug af private leverandører, opfordrer Dennis Kristensen og Bente Sorgenfrey særligt kommunerne til at være samfundsansvarlige i deres brug af udlicitering. Private leverandører er fint nok, siger de to, men de må ikke gå konkurs, og det offentlige skal kunne konkurrere med dem på lige vilkår.

Asylaktivister stoppede udvisning af brødre til Afghanistan
[Netavisen – links 6.12.14] Modkraft
Protester i Kastrup Lufthavn fra en gruppe aktivister fra netværket »Vores asylbørn« forhindrede i denne uge udvisningen af to bødre til Afghanistan. Samtidig spreder kampagne imod regeringens stramninger af asyllovgivning sig.

Færre fiskere sælger flere fisk
[Netavisen – links 5.12.14] Fødevarewatch
Fiskeeksporten sætter rekord for tredje år i træk og vokser med 1,7 mia. kr. Antallet af fartøjer falder samtidig for tiende år i træk. Åbningen for at handle med fiskekvoter der blev besluttet i 2004 har været en vigtig faktor i udkonkurreringen af de mindre fiskere.

Ledige om debattone: Det er ganske hæsligt
[Netavisen – links 5.12.14] avisen.dk
Tv-programmer som ‘Den dag de fremmede forsvandt’ lægger skylden for arbejdsløsheden på de arbejdsløse. "Du kan sende hundredvis af ansøgninger...I min by (Randers, red.) har de lige fyret 32 sosu-hjælpere. Samtidig fordobler man antallet af frivillige fra 300 til 600. Man opretter i stigende grad nyttejob og ulønnet praktik. Så kan det altså godt være svært at tage hånd om sin egen situation", udtaler Helle Nielsen, arbejdsløs pædagog.

Tusindvis af lærere og pædagoger sparet væk
[Netavisen – links 5.12.14] 3F
I de seneste tre år er 11.000 fuldtidsstillinger i landets kommuner forsvundet, og går regnestykket tilbage til 2009, da personaletallet toppede, er reduktionen på godt 33.000 ansatte, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Nye retsmedicinske beviser for Irak-tortur
[Netavisen – links 5.12.14] Arbejderen
11 nye retsmedicinske undersøgelser bidrager yderligere til dokumentationen for, at civile irakere blev udsat for voldsom tortur efter at være blevet taget til fange af danske soldater.

Ulovligt indsamlede patientdata skal i Statens Arkiver
[Netavisen – links 5.12.14] DR
Først indsamler man ulovligt data fra lægernes praksis. Når det bliver afsløret at det er ulovligt forsøger man at finde en anden begrundelse for at bevare data. Problemet kastes omkring fra det ene ministerium til det andet. Nu er planen at arkivere de ulovligt indsamlede data. Måske.
Hvem mon bruger dem? Det skulle vel aldrig være medicinalindustriens interesser, der her er på spil?

Rigsarkivet mener det SKAL gemme ulovlige patientdata
[Netavisen – links 5.12.14] DR
Der står ikke noget i lovgivningen om, at vi ikke må opbevare ulovligt indhentede data, siger vicedirektør i Rigsarkivet, Kirsten Villadsen Kristmar til DR Nyheder.

Regeringen skal genoptage arbejdet for særaftale om Europol
[Netavisen – links 5.12.14] Folkebevægelsen mod EU
MEP Rina Ronja Kari kræver, at den danske regering genoptager arbejdet for en særaftale om Europol, efter det er kommet frem, at regeringen har droppet det forberedende arbejde for et samarbejde mellem Danmark og EU om Europol.

Beretning fra en nyttejobber: Pisk, kontrol, straf og spild af penge
[Netavisen – links 5.12.14] TVBella
Folk der sendes i nyttejob har desperat brug for et arbejde, men nyttejobs bringer ikke de arbejdsløse nærmere til et job. Beretning fra nyttejobber Anne Rosengård, der også har skrevet en bog om tvansaktivering og livet som arbejdsløs.

Nu falder dommen over de skandaleramte IC4-tog
[Netavisen – links 5.12.14] Information
Fredag afgøres det, om IC4 og IC2-togene har en fremtid på de danske skinner. Og hvordan den i så fald ser ud. I følge transportminister Magnus Heunickeen vil skrotning af IC4 vil gøre DSB insolvent.

Grønland: Siumut, Atassut og Demokraterne danner koalition
[Netavisen – links 4.12.14] Sermitsiaq
Tre partier bakker op om ny grønlandsk regering med Kim Kielsen (Siumut) som leder. Siumut får fem poster i Naalakkersuisut, mens Atassut og Demokraterne hver får to poster. Tilsammen råder de over 17 parlamentspladser, mens oppositionen i form af IA (Inuit Ataqatigiit) har 11 og Partii Naleraq 3.

Forbrugerrådet: Vi betaler milliarder for meget i gebyrer
[Netavisen – links 4.12.14] DR
Bankernes investeringsforeninger er blevet et tag-selv-bord, når det gælder gebyrer, mener Forbrugerrådet Tænk.

Kommunale besparelser rammer de ældre
[Netavisen – links 4.12.14] avisen.dk
De danske kommuner har over de seneste tre år sparet otte procent af udgifterne til de ældre.

Fagforbund dropper den faste støtte til S
[Netavisen – links 4.12.14] Ugebrevet A4
'Røde' partier kan ikke længere regne med fast støtte fra forbund i LO-fagbevægelsen. Det viser kortlægning af 17 forbund. For nylig har et forbund lukket kassen helt, og et andet har sagt, at det kun måske støtter partier, som de tidligere har støttet. Forbundene kommer fremover til at vandre rundt som sigøjnere i det politiske landskab, vurderer professor.

Gartneriejer fra omstridt DR-program bryder overenskomsten
[Netavisen – links 3.12.14] avisen.dk
En af de centrale figurer i DR's tv-eksperiment, 'Den dag de fremmede forsvandt', overholder ikke den overenskomst, han har med 3F. Udsendelsen er i høj grad blevet brugt som murbrækker for nye dagpengestramninger.

Sveriges statsminister sender dødsdømt finanslov til afstemning
[Netavisen – links 3.12.14] Politiken
Skæbneafstemning venter regeringen i eftermiddag i Riksdagen efter 62 dage ved magten.

Lidegaard støtter dansk deltagelse i EU's bankunion
[Netavisen – links 3.12.14] Information
Udenrigsminister Martin Lidegaard har nu ligesom Martin Østergaard meldt posituvt ud om dansk tilslutning til EU's bankunion, selvom regeringen officielt ikke har færdiggjort undersøgelser for og imod.

Opbremsning i økonomien giver flere konkurser
[Netavisen – links 2.12.14] Information
OW Bunker er med til at holde konkurstallet oppe. Men lav vækst gør også sit til, at konkurstallet er stabilt.

Studerende vil skabe debat med blokade på Roskilde Universitet
[Netavisen – links 2.12.14] Modkraft
50 studerende har arrangeret en fredelig blokade af rektoratet på Roskilde Universitet i protest over regeringens uddannelsespolitik, der fortsætter foreløbig til tirsdag. Tiden skal bruges på debat om universiteternes fremtid.

Mordforsøg på Arla i Saudiarabien: Dansk IS-krig påvirker virksomheder i udlandet
[Netavisen – links 2.12.14] Information
Dansk Industri (DI) samarbejder med PET om sikkerheden for danske virksomheder og deres ansatte i udlandet. Efter Muhammed-krisen i 2006 har Arla et skrøbeligt ry - også i Saudiarabien, hvor en medarbejder blev ramt af skud.

Gymnasierne tilpasser sig samfundet
[Netavisen – links 2.12.14] Information
Udspillet til den nye gymnasiereform kan ses som uddannelsesinstitutionens tilpasning til et moderne og dialogorienteret samfund, siger eksperter. Og et samfund, hvor matematikken spiller en stadig større rolle

Den bitre arv efter Søren Gade
[Netavisen – links 1.12.14] gylle.dk
For knap et år siden blev det opdaget af myndighederne ved en stikprøvekontrol, at der var blevet svindlet med EU-støttemidler i millionklassen i det såkaldte Videncenter for Svineproduktion, der ejes og drives af den private interesseorganisation landbrug & Fødevarer. Nu viser det sig, at omfanget af svindlen er langt større end først antaget.

Beskæftigelsesminister: Klar til at følge Radikale i nye dagpengestramninger
[Netavisen – links 1.12.14] avisen.dk
Regringspolitikerne konkurrerer om at hænge de arbejdsløse ud som skyldige i egen arbejdsløshed. Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen melder sig klar til at bakke op om nye stramninger af rådighedsreglerne.

Akademikerlønnen i kommunerne stikker af
[Netavisen – links 1.12.14] FOA
Klassemodsætningerne blandt offentligt ansatte bliver stadigt tyeligere. DJØF-lønningerne vokser mest og hurtigst. En DJØF’er fik i gennemsnit 3.130 kr. mere om måneden i årene fra 2011 til 2014. En SUSU-hjælper måtte nøjes med 1.245 kr. De lavtlønnede må prioriteres højt i de kommende overenskomstforhandlinger, mener FOA.

Millioner til billige boliger bliver i kommunekassen
[Netavisen – links 1.12.14] A-4
Fem store bykommuner har med finansloven fået lov til at låne i alt 500 millioner kroner ud til at bygge almene boliger i attraktive byområder. Men kun København har konkrete planer om at bygge billige boliger.

Tysk atomekspert underkender dansk slutdepot
[Netavisen – links 1.12.14] Information
Danske myndigheder har fejlagtigt karakteriseret det meste af det danske atomaffald fra Risø som relativt ufarligt. Planerne om at anbringe alt affaldet i et overfladenært dansk slutdepot er derfor helt utilstrækkelige, og processen bør gå om, mener atomforskeren Gerhard Schmidt fra det anerkendte tyske Öko-Institut i Darmstadt

Messerschmidt: Danmark skal blive i EU
[Netavisen – links 1.12.14] EB
Dansk Folkeparti vil ikke kræve en dansk folkeafstemning om det danske EU-medlemskab, selv om Storbritannien skulle ende med at forlade Den Europæiske Union, udtaler Dansk Folkepartis EU-parlamentsmedlem Morten Messerschmidt. Det er kun Folkebevægelsen mod EU der repræsenterer EU-modstanden og arbejder frem mod en udmelding af unionen.

Norge: ”Alle” er mod EU
[Netavisen – links 30.11.14] VG (no)
På 20-årsdagen for Norges seneste nej til EU slår kvinder og mænd i alle aldre, i alle landsdele og fra alle partier fast: Norge bør ikke melde sig ind i EU.

Offentlig stressbombe: Så mange er lige kollapset
[Netavisen – link 29.11.14] avisen.dk
Hver niende offentligt ansatte har været nedlagt med stress i løbet af det seneste år, viser ny undersøgelse. Dårlig ledelse og manglende håndtering af betændt arbejdsmiljø får skylden – men dermed frikendes de nyliberale reformer, der har har forvandlet den offentlige sektor til serviceorgan for de kapitalistiske virksomheder og til kapitalistisk forretning i sig selv..

Dødt løb i det grønlandske valg med Siumut som kneben sejrherre
[Netavisen – link 29.11.14] Politiko
Ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq har Siumut fået 34,3 procent af stemmerne, mens førsteudfordreren fra Inuit Ataqatigiit - med Sara Olsvig i spidsen - har fået 33,2 procent af stemmerne. Tredjeflest stemmer fik Partii Nalerrag med 11,8 procent af stemmerne, mens Demokraterne fik 11,6 procent.

Video: Politiet fjerner ny studenter-blokade i København
[Netavisen – link 29.11.14] Modkraft
Politiet måtte tilkaldes, da det regeringsnedsatte »Kvalitetesudvalg« fredag skulle fremlægge deres resultater på Professionshøjskolen Metropol på Nørrebro: 15-20 studerende havde nemlig blokeret indgangen i protest over regeringens uddannelsespolitik.

Jagtvej 69: Unge afviser brugsaftale
[Netavisen – link 29.11.14] Modkraft
Virksomheden Procasa har intet legitimt krav til den tidligere Ungdomshusgrund. Det mener aktivistgruppen Byhave 69, som på et stormøde torsdag afviste et tilbud om at 'låne' grunden i to år. Læs hele stormødets udtalelse her.

FOA: Konflikt afblæst: Ansatte får 30.000 mere
[Netavisen – link 29.11.14] FOA
Den private plejevirksomhed Lev Vel har indgået overenskomst med FOA. Dermed undgår Lev Vel den arbejdskonflikt, som FOA havde varslet mod firmaet.

Ikke råd til tandlæge
[Netavisen – link 28.11.14] Politiken
Mange danskere dropper tandlægen. Forskellen på 23 procentpoint, som distancerer, hvor mange borgere fra Allerød og Ishøj, som går til tandlægen skyldes først og fremmest forskel i indtægt. Unge, indvandrere og kontanthjælpsmodtagere har ikke råd til tandlæge. Se Danmarkskortet her.

Dagpengereglerne kan ikke være strammere
[Netavisen – link 28.11.14] DR
Indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard ønsker at stramme rådighedsreglerne. - I dag er det allerede sådan, at hvis man siger nej til et arbejde, så får man karantæne i tre uger. Det svarer til en bøde på omkring 10.000 kroner. Hvis man siger sit arbejde op uden grund, får man tilsvarende karantæne. Hvis man gør det to gange inden for en periode, så mister man dagpengeretten. Reglerne kan ikke være strammere, siger Verner Sand Kirk fra AK-Samvirke.

100 aktivister blokerer uddannelseskonference
[Netavisen – link 28.11.14] DR
Aktivisterne ønsker at forhindre, at en kvalitetskonference om undervisningen på videregående uddannelser bliver gennemført. Gruppen mener blandt andet, at Kvalitetsudvalgets anbefalinger betyder, at universiteterne ikke uddanner de studerende til at være kloge, men kun uddanner efter arbejdsmarkedets behov

Morten Østergaard: Den nye dagpengereform skal give stramninger for de arbejdsløse
[Netavisen – link 28.11.14] JP
Man skal ikke forvente at den kommende reform af dagpengesystemet vil løse problemer for de arbejdsløse, tværtimod. Indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard vil bruge den til bl.a. at stramme rådighedsreglerne.

Regeringens asylstramninger kan skade integrationen
[Netavisen – link 28.11.14] A-4
Et års længere ventetid på familiesammenføring vil gøre flygtninge syge af bekymring og lamme integrationsarbejdet, advarer eksperter og integrationsmedarbejdere.

XXX

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder