Netavisens nyhedslinks uge 48
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Norge: ”Alle” er mod EU
[Netavisen – links 30.11.14] VG (no)
På 20-årsdagen for Norges seneste nej til EU slår kvinder og mænd i alle aldre, i alle landsdele og fra alle partier fast: Norge bør ikke melde sig ind i EU.

Offentlig stressbombe: Så mange er lige kollapset
[Netavisen – link 29.11.14] avisen.dk
Hver niende offentligt ansatte har været nedlagt med stress i løbet af det seneste år, viser ny undersøgelse. Dårlig ledelse og manglende håndtering af betændt arbejdsmiljø får skylden – men dermed frikendes de nyliberale reformer, der har har forvandlet den offentlige sektor til serviceorgan for de kapitalistiske virksomheder og til kapitalistisk forretning i sig selv..

Dødt løb i det grønlandske valg med Siumut som kneben sejrherre
[Netavisen – link 29.11.14] Politiko
Ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq har Siumut fået 34,3 procent af stemmerne, mens førsteudfordreren fra Inuit Ataqatigiit - med Sara Olsvig i spidsen - har fået 33,2 procent af stemmerne. Tredjeflest stemmer fik Partii Nalerrag med 11,8 procent af stemmerne, mens Demokraterne fik 11,6 procent.

Video: Politiet fjerner ny studenter-blokade i København
[Netavisen – link 29.11.14] Modkraft
Politiet måtte tilkaldes, da det regeringsnedsatte »Kvalitetesudvalg« fredag skulle fremlægge deres resultater på Professionshøjskolen Metropol på Nørrebro: 15-20 studerende havde nemlig blokeret indgangen i protest over regeringens uddannelsespolitik.

Jagtvej 69: Unge afviser brugsaftale
[Netavisen – link 29.11.14] Modkraft
Virksomheden Procasa har intet legitimt krav til den tidligere Ungdomshusgrund. Det mener aktivistgruppen Byhave 69, som på et stormøde torsdag afviste et tilbud om at 'låne' grunden i to år. Læs hele stormødets udtalelse her.

FOA: Konflikt afblæst: Ansatte får 30.000 mere
[Netavisen – link 29.11.14] FOA
Den private plejevirksomhed Lev Vel har indgået overenskomst med FOA. Dermed undgår Lev Vel den arbejdskonflikt, som FOA havde varslet mod firmaet.

Ikke råd til tandlæge
[Netavisen – link 28.11.14] Politiken
Mange danskere dropper tandlægen. Forskellen på 23 procentpoint, som distancerer, hvor mange borgere fra Allerød og Ishøj, som går til tandlægen skyldes først og fremmest forskel i indtægt. Unge, indvandrere og kontanthjælpsmodtagere har ikke råd til tandlæge. Se Danmarkskortet her.

Dagpengereglerne kan ikke være strammere
[Netavisen – link 28.11.14] DR
Indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard ønsker at stramme rådighedsreglerne. - I dag er det allerede sådan, at hvis man siger nej til et arbejde, så får man karantæne i tre uger. Det svarer til en bøde på omkring 10.000 kroner. Hvis man siger sit arbejde op uden grund, får man tilsvarende karantæne. Hvis man gør det to gange inden for en periode, så mister man dagpengeretten. Reglerne kan ikke være strammere, siger Verner Sand Kirk fra AK-Samvirke.

100 aktivister blokerer uddannelseskonference
[Netavisen – link 28.11.14] DR
Aktivisterne ønsker at forhindre, at en kvalitetskonference om undervisningen på videregående uddannelser bliver gennemført. Gruppen mener blandt andet, at Kvalitetsudvalgets anbefalinger betyder, at universiteterne ikke uddanner de studerende til at være kloge, men kun uddanner efter arbejdsmarkedets behov

Morten Østergaard: Den nye dagpengereform skal give stramninger for de arbejdsløse
[Netavisen – link 28.11.14] JP
Man skal ikke forvente at den kommende reform af dagpengesystemet vil løse problemer for de arbejdsløse, tværtimod. Indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard vil bruge den til bl.a. at stramme rådighedsreglerne.

Regeringens asylstramninger kan skade integrationen
[Netavisen – link 28.11.14] A-4
Et års længere ventetid på familiesammenføring vil gøre flygtninge syge af bekymring og lamme integrationsarbejdet, advarer eksperter og integrationsmedarbejdere.

Måling: DF Danmarks største parti
[Netavisen – link 27.11.14] TV2
Nu har højrepopulisterne overhalet de gamle partier, viser en måling.

ILO vil overvåge offentlige overenskomstforhandlinger
[Netavisen – link 27.11.14] Modkraft/Politiken
Den danske regering brød de internationale fagforeningskonventioner, da den påtvang lærerne en ny overenskomst i foråret 2013. Det får FN’s arbejdsmarkedsorganisation ILO til at overvåge overenskomstforhandlinger til foråret.

Valg fredag: Kæmpe grønlandsk underskud stjæler fokus
[Netavisen – link 27.11.14] DR
Målet om et overskud på 21 millioner kroner i 2014 er skiftet ud med et underskud på 275 millioner kroner.

Analyse: Grønland i dødens gab
[Netavisen – link 27.11.14] DR
Grønland går til valg på fredag. I en stemning af mismod over politisk amoral og på kanten af en økonomisk afgrund, som er døbt dødens gab.


Præmien for troskab mod imperialismen: Lykketoft til FN

[Netavisen – link 27.11.14] DR
Mogens Lykketoft bliver leder for FN's Generalforsamling i september 2015. Han forlader dog ikke dansk politik.

Norske soldater paraderer i Letlands hovedstad
[Netavisen – link 27.11.14] antikrig-stop nato (no)
Tusindet af NATO-soldater indtog Riga på nationaldagen efter først at have gennemført provokerende øvelser ved grænsen til Rusland – deriblandt 200 mand fra den norske lejehær Telemark Bataljonen.

Politiet sigter 19 studerende for at blokere Aarhus Universitet
[Netavisen – link 26.11.14] DR
Politiet har ophævet en blokade foran universitet og sigtet 19 studerende for at nægte at forlade området.

Strejke både på Roskilde og Køge sygehuse
[Netavisen – link 26.11.14] SN
Narkosesygeplejerskerne på både Roskilde og Køge Sygehus har tirsdag nedlagt arbejdet i en overenskomststridig strejke. Årsagen til arbejdsnedlæggelserne er en dårlig løn kombineret med et stadig stigende arbejdspres.

Danskere: Stop strømmen af udenlandske arbejdere
[Netavisen – link 26.11.14] Avisen
I undersøgelsen, som over 150.000 danskere har deltaget i, giver 39 procent udtryk for, at de ønsker at begrænse EU-borgeres ret til at arbejde i Danmark. Altså noget, som går imod en af grundpillerne i EU-samarbejdet.

Aarhus: Politiet rydder studenter-blokade, næste mål regeringsudvalg
[Netavisen – link 26.11.14] Modkraft
Tidligt tirsdag morgen ryddede politiet blokaden af rektoratet på Aarhus Universitet: De studerende vil nu stoppe det regeringsnedsatte Kvalitetsudvalgs fremlæggelse af en ny rapport i Aarhus og København

Ufaglærte bløder lønkroner
[Netavisen – link 25.11.14] avisen.dk
Det fremgår af en ny analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) har udarbejdet for fagforbundet 3F. Ifølge AE-rådets prognoser kan der om seks år være langt flere ufaglærte og folk med kun en studentereksamen, end der er brug for på arbejdsmarkedet. I 2020 kan man stå med 142.000 mennesker, som ingen arbejdsgivere har brug for.

Landbrug & Fødevarer bakker op om blåt landbrugsudspil
[Netavisen – link 25.11.14] Information
Blå blok vil slække på kravene til danske landmænd, og det ser den tdl. socialdemokratiske minister Karen Hækkerup som den rigtige vej at gå.

I dag massefyrer Post Danmark
[Netavisen – link 24.11.14] Avisen
Post Danmark hvor 60 % er ejet af det svenske Post Nord fyrer nu 400 ansatte, denne gang indenfor administrationen.

Blokade af Københavns Universitet ophæves, men udvides i Aarhus
[Netavisen – link 24.11.14] Modkraft
Blokaden af Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universitet, der har varet siden onsdag morgen, blev søndag eftermiddag ophævet. På Aarhus Universitet fortsætter ’Et andet universitets’ blokade af rektoratet og udvides onsdag med blokade mod regeringens Kvalitetsudvalg.

Lundbeck-chef får gyldent håndtryk på 18 millioner kroner trods hans fyring
[Netavisen – link 24.11.14] DR
Den nu tidligere administrerende direktør Ulf Wiinberg i Lundbeck brød de interne regler i virksomheden. Han havde modtaget aktier som gave Stratified Medical uden først at have fået lov til det af sin bestyrelse. Et brud på reglerne der betød en fyring. Alligevel modtager han 18 millioner som arbejdsløshedskompensation fra Lundbeck.

Retsundtagelsen: Regeringen vil luske en tilvalgsordning igennem
[Netavisen – link 24.11.14] JP
Folketingets EU-venlige partier er tæt på aftale om rammerne for at afskaffe retsforbeholdet. Partiledere forhandler tirsdag hos Thorning. Taktikken er at bilde befolkningen ind, at vi fastholder den danske undtagelse, hvis vi stemmer ja til en 'tilvalgsordning', der blot vil give EU-politikerne frie tøjler.

Nye hadforbrydelser i Malmø
[Netavisen – link 24.11.14] SVT (sv)
I den seneste tid har der været flere brandattentater i Malmø mod ludfattige indvandrere fra EU, som bor i teltlejre.

Hurtig og billig arbejdskraft online
[Netavisen – link 24.11.14] Proletæren (sv)
Onlinearbejdsmarkeder for midlertidige job er kommet til Sverige. Et eksempel er Yobeeda, som formidler ”hurtig, enkel og billig” arbejdskraft. Virksomheden henvender sig til virksomheder, som jævnligt har behov for ekstra personale med kort varsel.

MRSA slæbes i stor stil ud fra svinefabrikkerne
[Netavisen – link 23.11.14] Gylle.dk
En ny undersøgelse fra USA tyder på, at næsten halvdelen af personer, der arbejder direkte med produktionsdyr i store industrielle svinefabrikker, kan bære MRSA-bakterier i næsen, og at de potentielt skadelige bakterier overlever hos arbejderne i op til fire dage efter eksponering.

Robotter er begyndt at føre kniven
[Netavisen – link 23.11.14] Politiken
Fjernstyrede robotter opererer dagligt på danske hospitaler, selv om ingen ved, om de gavner patienterne. Alligevel har sundhedsvæsenet købt robotudstyr for over 260 millioner kroner. Og robotoperationer er dyrere, end når lægen selv fører skalpellen.

Forældre protesterer mod massefyring af lærere
[Netavisen – link 23.11.14] TV Øst
340 forældre har organiseret sig i protest mod Lolland Kommunes planer om at massefyre ansatte på skolerne. Lolland kommune vil spare 22 million på skoleområdet, hvilket vil betyde at der skal fyres 30 lærer og pædagoger. Der er indkaldt til demonstration i Nakskov d. 26. november. Se også facebookgruppen Vi vil høres!

Offentligt ansatte: Vi har ikke tid til at udføre vores arbejde
[Netavisen – link 23.11.14] MX
47 procent af offentligt ansatte føler, at de ikke har tid nok til at udføre deres arbejde, viser en ny undersøgelse. Det risikerer at give stress.

Elever: Erhvervsskolerne gider ikke hjælpe os i praktik
[Netavisen – link 23.11.14] Avisen
”Desværre kammerat, det kan vi ikke hjælpe dig med”. Mange erhvervsskoleelever føler ikke, der er hjælp at hente hos skolen, når de går på jagt efter en praktikplads.

Få styr på valget i Grønland
[Netavisen – link 23.11.14] DR
Grønlænderen skal fredag den 28. november vælge en ny landsstyreformand. Få styr valgets fakta

Krav om folkeafstemning om uranudvinding i Grønland
[Netavisen – link 23.11.14] Politiken
Partiet IA ønsker en folkeafstemning, hvor den grønlandske befolkning skal svare ja eller nej til, om de ønsker at genindføre den såkaldte nultolerancepolitik over for radioaktivt materiale i minedrift, som den socialdemokratiske Siumut-regering i oktober 2013 afskaffede i en snæver 15-14-afstemning i det grønlandske parlament.________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder