Netavisens nyhedslinks uge 47
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

MRSA slæbes i stor stil ud fra svinefabrikkerne
[Netavisen – link 23.11.14] Gylle.dk
En ny undersøgelse fra USA tyder på, at næsten halvdelen af personer, der arbejder direkte med produktionsdyr i store industrielle svinefabrikker, kan bære MRSA-bakterier i næsen, og at de potentielt skadelige bakterier overlever hos arbejderne i op til fire dage efter eksponering.

Robotter er begyndt at føre kniven
[Netavisen – link 23.11.14] Politiken
Fjernstyrede robotter opererer dagligt på danske hospitaler, selv om ingen ved, om de gavner patienterne. Alligevel har sundhedsvæsenet købt robotudstyr for over 260 millioner kroner. Og robotoperationer er dyrere, end når lægen selv fører skalpellen.

Forældre protesterer mod massefyring af lærere
[Netavisen – link 23.11.14] TV Øst
340 forældre har organiseret sig i protest mod Lolland Kommunes planer om at massefyre ansatte på skolerne. Lolland kommune vil spare 22 million på skoleområdet, hvilket vil betyde at der skal fyres 30 lærer og pædagoger. Der er indkaldt til demonstration i Nakskov d. 26. november. Se også facebookgruppen Vi vil høres!

Offentligt ansatte: Vi har ikke tid til at udføre vores arbejde
[Netavisen – link 23.11.14] MX
47 procent af offentligt ansatte føler, at de ikke har tid nok til at udføre deres arbejde, viser en ny undersøgelse. Det risikerer at give stress.

Elever: Erhvervsskolerne gider ikke hjælpe os i praktik
[Netavisen – link 23.11.14] Avisen
”Desværre kammerat, det kan vi ikke hjælpe dig med”. Mange erhvervsskoleelever føler ikke, der er hjælp at hente hos skolen, når de går på jagt efter en praktikplads.

Få styr på valget i Grønland
[Netavisen – link 23.11.14] DR
Grønlænderen skal fredag den 28. november vælge en ny landsstyreformand. Få styr valgets fakta

Krav om folkeafstemning om uranudvinding i Grønland
[Netavisen – link 23.11.14] Politiken
Partiet IA ønsker en folkeafstemning, hvor den grønlandske befolkning skal svare ja eller nej til, om de ønsker at genindføre den såkaldte nultolerancepolitik over for radioaktivt materiale i minedrift, som den socialdemokratiske Siumut-regering i oktober 2013 afskaffede i en snæver 15-14-afstemning i det grønlandske parlament.

Socialrådgivere tør ikke råbe op om udsatte børn
[Netavisen – link 22.11.14] avisen
Systemet har fået indrettet sig sådan, at man modarbejder al kritik, også internt. Der er kommet en frygtelig angst omkring det at udtrykke sig om vilkårene i hverdagen, siger næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Niels Christian Barkholt.

Københavns Universitet på tilbagetog: Studenterblokader fortsætter
[Netavisen – link 22.11.14] Modkraft
Trusler om udsmidning af studerende, der deltager i blokaden på Københavns Universitet trækkes tilbage. Protesterne mod regeringens universitetsreformer fortsætter i weekenden i både København og Aarhus.

Forsøg på lovgivning mod aflytning faldet til jorden
[Netavisen – link 22.11.14] Information
Regeringen kunne let afvise Enhedslistens forslag om forbud mod masseovervågning af kommunikation på nettet. Det er nemlig allerede formelt forbudt. At det alligevel foregår er dokumenteret, det dækkes blot ind af juridiske spidsfindigheder.

Verdensnaturfonden: Ny dansk nationalret giver dårlig smag i munden
[Netavisen – link 22.11.14] Modkraft
Dansk svineproduktion er så skadelig for miljøet, at der ikke er noget at fejre, lyder det fra Verdensnaturfonden efter at fødevareminister Dan Jørgensen (S) torsdag kårede stegt flæsk med persillesovs som Danmarks officielle nationalret.

Vil Sveriges regering gøre op med nyliberalismen?
[Netavisen – link 21.11.14] A-4
Sveriges statsminister Stefan Löfven er gået til valg på at sikre velfærd, men lader til i modsætning til f.eks. den danske regering, at lade handling følge ord på nogle områder. Sverige har anerkendt Palæstina, budt velkommen til et større antal flygtninge og uden den tidsbegræsning den danske regering vil have gennemført, regeringen vil sætte flere penge af til sundhed, uddanelse af arbejdsløse, højere understøttelse og ældrepleje. Om den omfattende privatisering af den offentlige sektor skal rulles tilbage meldes der ikke ud om. Sker dette, bliver det i hård modsætning til EU's retningslinjer.

Førende forskere stærkt kritiske overfor fælles MRSA front
[Netavisen – link 21.11.14] Ugeskriftet.dk
Mens en ny resolution om bekæmpelse af MRSA-epidemien er blevet udråbt til ”historisk enighed”, går to af de førende MRSA-forskere nu direkte i mod resolutionen og kalder den for både en syltekrukke og manipulerende.

Danmark sender de første træningssoldater til Irak
[Netavisen – link 21.11.14] Politiken
Krigen optrappes. 30 danske soldater udsendes lørdag til Cypern. Godt en uge senere tager de videre til Irak, hvor de skal træne kurdiske sikkerhedsstyrker til indsatsen mod Islamisk Stat.

Natteravne: Nej til mere politi
[Netavisen – link 21.11.14] DR
- Jeg mener absolut, at det er en socialpolitisk opgave og ikke en politiopgave at få bugt med kriminaliteten herude. Du kan jo ikke bare sætte de unge i fængsel og tro, at du så løser et samfundsproblem, siger Ane Marie Henriksen fra Natteravnene.

Københavns Universitet sætter politi ind mod blokade
[Netavisen – link 20.11.14] Modkraft
Universiteterne i København og Aarhus har valgt at reagere vidt forskelligt på de igangværende blokader af henholdsvis et institut og rektoratet. Mens rektor for Aarhus Universitet har udtrykt sin støtte til blokaden, har man på Københavns Universitet tilkaldt politiet.

Aarhus: Utilfredse studerende blokerer universitetes rektoratet
[Netavisen – link 20.11.14] Århus Stiftstidende
Fremdriftsreformen, som blandt andet forringer de studerendes muligheder for at forsinke deres studie, og Dimensioneringsplanerne er det som de studerende kæmper imod. "Vi vil ikke være pølsefabrkker for erhvervslivet" siger talsmand Esben Bøgh Sørensen

SAS forsøger at tryne kabinepersonale med fyringstrussel
[Netavisen – link 20.11.14] DR
Det svenske kabinepersonales fagforening har krævet bedre hvilefaciliteter og SAS har nu varslet fyring og planlægger at ansætte norsk personale, hvor fagforeningen accepterer dårligere forhold.

Ulighed spalter Sjælland
[Netavisen – link 20.11.14] A-4
Sjælland skiller sig ud som den landsdel, hvor der er allerstørst forskel mellem rig og fattig. Kløften i indkomster vokser oven i købet, viser ny analyse. Eksperter advarer om, at Vestsjælland og Lolland-Falster sygner hen i arbejdsløshed og negativ social arv. Det står ikke bedre til i Jylland eller på Fyn, her bor der bare færre rige end på Sjælland.

Fynsk kommune står uden rengøring
[Netavisen – link 20.11.14] Avisen
Endnu engang demonstreres konsekvensen af udlicitering. Nordfyns Kommune står torsdag morgen uden rengøring til 37 skoler, institutioner, rådhuse og plejecentre. Kommunen betjener sig af Firmaet Absolut Rengøring der for nylig blev fyret af Viborg Kommune pga elendig rengøring. De er nu på vej mod konkurs og fiflerier med at oprette et nyt selskab er ikke faldet på plads.

Organisationer og jurister kritiserer asylforslag
[Netavisen – link 20.11.14] Information
Både jurister og organisationer vurderer forud for dagens diskussion af forslaget om at afskaffe krigsflygtninges ret til familiesammenføring, at forslaget kan være på kant med menneskerettighederne.

Studerende blokerer universiteter: Erhvervslivet skal ikke diktere vores uddannelse
[Netavisen – link 19.11.14] Politiken
En gruppe studerende har siden kl. 7.30 blokeret alle indgange til administrationsgangen med planker, låse og Europapaller. Også på Aarhus Universitet har studerende siden i morges blokeret rektoratsgangen. Universitetet skal handle mere om uddannelse og mindre om erhvervsrelevans, mener de.

Militæret øver indsats mod demonstranter
[Netavisen – link 19.11.14] Arbejderen
Et nyoprettet militært efterretningscenter har netop gennemført en storstilet øvelse, hvor der blev trænet i konfrontation med demonstranter og overvågning og indhentning af oplysninger hos civile.

Pause i arbejdstiden?!? Den er afskaffet
[Netavisen – link 19.11.14] Avisen
Hver fjerde dansker knokler næsten non-stop på jobbet med få eller ingen pauser. Det viser en ny måling. Men mange timers arbejde i træk får ikke produktiviteten til at stige - tværtimod, lyder det fra en ekspert.

Oplysninger om patient-database belaster myndigheder
[Netavisen – link 19.11.14] Information
Nye dokumenter og oplysninger i sag om patientdatabase rejser alvorlige spørgsmål om, hvad Sundhedsstyrelsen vidste om indsamling af patientoplysninger

De længere skoledage får flere til at vinke farvel til SFOen
[Netavisen – link 19.11.14] DR
Over halvdelen af de adspurgte SFO-ledere i en Bupl-undersøgelse siger, at de oplever en faldende indskrivning.

Ny partner til SAS skræmmer med dårlige forhold
[Netavisen – link 18.11.14] 3F
Elendigt udstyr og dårlige arbejdsforhold. I Bruxelles er lufthavnsarbejderne stærkt utilfredse med Swissport, der er på vej til at overtage bagagehåndteringen i Københavns Lufthavn.

Blokader på Aarhus og Københavns Universitet onsdag
[Netavisen – link 18.11.14] Modkraft
Gruppen ’Et andet universitet’ har annonceret blokader på universiteterne i Aarhus og København i protest mod den seneste tids reformer på universitetsområdet. Muligvis vil der også komme blokade på RUC

FOA: Lav lovgivningen om privat børnepasning om
[Netavisen – link 18.11.14] FOA
Politikerne bør ændre lovgivningen, så private firmaer som Alleris ikke kan tjene styrtende på børnepasning, ligesom de gør på ældrepleje.

Afghanistan-undersøgelse undgår vigtige spørgsmål
[Netavisen – link 18.11.14] Information
De vigtige spørgsmål bliver udeladt i den undersøgelse af Danmarks krigsdeltagelse, regeringen og partierne bag Afghanistan-indsatsen har vedtaget. Det mener både kaptajn Mads Silberg og professor i international politik Ole Wæver

Dine pensionspenge bliver investeret i sort energi
[Netavisen – link 18.11.14] DR
Danskernes pensionspenge sendes direkte i lommerne på olie, kul og gas-industrien frem for grønne virksomheder, konkluderer en rapport fra WWF.

Indvandrere bremser affolkningen af landet
[Netavisen – link 18.11.14] A-4
Befolkningstallet ville rasle ned i mange kommuner, hvis det ikke var for flygtninge og indvandrere. Siden 2008 har de forhindret, at befolkningen er skrumpet i hver fjerde kommune. Indvandring skaber vækst og liv på landet, mener borgmestre og eksperter.

Eksperter: Undersøgelse af dansk krigsindsats bliver ikke uvildig
[Netavisen – link 18.11.14] Information
Ministeriernes egne embedsmænd og Forsvaret skal selv undersøge deres egen indsats under 13 års krig i Afghanistan. Den eneste del af krigsundersøgelsen, der foregår uafhængigt, skal kun afdække internationale erfaringer – ikke den danske indsats. Heller ikke selve beslutningen om at gå i krig skal vurderes.

Sygdom som følge af arbejdet koster milliarder
[Netavisen – link 18.11.14] A-4
Langvarige sygemeldinger, der skyldes belastninger i arbejdsmiljøet, koster hvert år samfundet 15 milliarder, viser nye beregninger fra LO.

Nationale test gavner hverken elever eller lærere
[Netavisen – link 17.11.14] Information
Den nye folkeskolereform har givet de nationale test af eleverne en central placering i den danske skolepolitik. Men testene, der har kostet 150 mio. at udvikle, fungerer dårligt, mener kritikere. De giver upræcise resultater og kan ikke bruges som redskab til at tilrettelægge undervisningen

Banker får kæmpe gevinst på at omlægge kunders kapitalpension
[Netavisen – link 17.11.14] DR
Banker og pensionsselskaber har tjent over 800 millioner kroner på at omlægge kapitalpensioner

Dyrlæger opfinder falsk enighed om MRSA-bekæmpelse
[Netavisen – link 17.11.14] Gylle.dk
Den Danske Dyrlægeforening påstår i en pressemeddelelse, der er godkendt til udsendelse 17. november 2014, at der er opnået ”historisk enighed” om bekæmpelse af MRSA-epidemien. Dette er ikke korrekt.

Privat velfærdskoncern betaler ikke skat i Danmark
[Netavisen – link 17.11.14] DR
Den svenske velfærdsvirksomhed Attendo har aldrig betalt en krone i skat i Danmark. Det Kan DR Dokumentar afsløre.

Udenlandske hjemløse må igen klare vinteren uden for de danske herberger
[Netavisen – link 17.11.14] DR
De udenlandske hjemløse må håbe på en mild vinter i Danmark, for de er ikke velkomne på de danske herberger. Reglerne siger nemlig stadig, at herbergerne ikke må huse personer uden et dansk cpr-nummer, og det betyder, at omkring 500 hjemløse er uden tag over hovedet.

Stress-syg lærer til Niels Egelund: "Du er nedladende"
[Netavisen – link 17.11.14] Avisen
Den fynske folkeskolelærer Poul Arne Nielsen går i rette med professor Niels Egelund, der kalder det stigende antal sygemeldinger blandt lærerne for en stille protest.

Militæret øver indsats mod demonstranter
[Netavisen – link 17.11.14] Arbejderen
Dansk militær øver sig i at blive indsat mod civile demonstranter. Den nyoprettede enhed Hærens Efterretningscenter (HEC) gennemførte i uge 43 en øvelse i Nymindegab-lejren og Oksbøl øvelsesterræn, som gik ud på at håndtere demonstranter, der er imod en lokal regering og ikke ønsker militærets tilstedeværelse.

Danske Bank gav blå blok halv million gennem pengeklub
[Netavisen – link 15.11.14] Information
Gennem en forening kan banker yde partistøtte på over 20.000 kroner uden at figurere i partiernes regnskaber.

Ny kontanthjælpsydelse stiller de hidtil skrappeste krav til ledige
[Netavisen – link 15.11.14] JP
Ingen andre steder i hverken dagpenge- eller kontanthjælpssystemet er kravet for at modtage penge så benhårdt, som det partierne bag finansloven stiller med den nye kontanthjælpsydelse til ledige, der opbruger retten til dagpenge. Kravet er konstant aktivering.

Efter reformen: Skolelærerene bliver syge på stribe
[Netavisen – link 15.11.14] avisen.dk
Sygefraværet blandt lærerne i de tre store byer er stigende, og det har sammenhæng med ny reform, mener KL

Mexicansk kidnapningssag giver fortsat uro: Demonstration i København lørdag
[Netavisen – link 14.11.14] Modkraft
Mexicanere bosat i Danmark går på gaden for at vise solidaritet med de 43 forsvundne lærerstuderende og deres pårørende, og for at vise støtte til de folkelige protester, der skyller ind over Mexico i vrede over sagen.
Demonstration in solidarity with the 43 teacher students from Ayotzinapa, México

Udlicitering: Kaos for rengørings-assistenter i Viborg
[Netavisen – link 14.11.14] 3F
Langt over 100 rengøringsassistenter er fritstillet, efter det udskældte Absolut Rengøring med en smart manøvre har smidt alt ansvar for rengøring i Viborg Kommune.

Trods ny ydelse: Ledige mister forsørgelse næste år
[Netavisen – link 14.11.14] JP
Den nye kontantydelse, som regeringen har aftalt med SF og Enhedslisten som en del af næste års finanslov, forhindrer ikke ledige i at miste den offentlige forsørgelse, før et nyt dagpengesystem kan træde i kraft. Ministeriet forklarer, at ledige typisk vil modtage den nye ydelse i en periode på mellem tre og seks måneder, således at den samlede periode, man modtager dagpenge, arbejdsmarkedsydelse og den nye kontantydelse, vil blive tre år.

Endnu en person død af svine-MRSA
[Netavisen – link 14.11.14] DR
Nu er to personer døde af svine-MRSA i 2014. Ingen af de to personer har været i kontakt med svinelandbrug, oplyser Statens Serum Institut.

Afghanistan-evaluering: Den politiske beslutning om at gå i krig holdes ude
[Netavisen – link 14.11.14] DR
Et samlet Folketing, minus Enhedslisten, har besluttet at forudsætningen for at undersøge erfaringerne fra Danmarks krig i Afghanistan skal være, at det var en rigtig beslutning at gå i krig.
"Man skal være opmærksom på, at det jo ikke er et forsøg på at lave en politisk vurdering af, om det var en god idé at gå ind i Afghanistan eller ej. Det er et forsøg på at lære af vores indsats hidtil, understreger Martin Lidegaard.

Regeringen opretter klub med erhvervslivet
[Netavisen – link 14.11.14] Berlingske
Det officielle formål med »Erhvervsforum Vækst DK« er at fremme dialogen mellem landets erhvervsledere og ledende socialdemokratiske politikere, men det koster 15.000 kr. at få adgang til klubben, medlemslisten er hemmelig, og overskuddet går til Socialdemokraternes partikasse.

Forskere: Vi tillader for høje doser giftig kemi
[Netavisen – link 14.11.14] Ingeniøren
Udbredte genmutationer gør ti procent af befolkningen mere sårbare over for skadelige stoffer end flertallet. De beskyttes ikke af de eksisterende grænseværdier, advarer forskere.


________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder