Netavisens nyhedslinks uge 46
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder


Danske Bank gav blå blok halv million gennem pengeklub
[Netavisen – link 15.11.14] Information
Gennem en forening kan banker yde partistøtte på over 20.000 kroner uden at figurere i partiernes regnskaber.

Ny kontanthjælpsydelse stiller de hidtil skrappeste krav til ledige
[Netavisen – link 15.11.14] JP
Ingen andre steder i hverken dagpenge- eller kontanthjælpssystemet er kravet for at modtage penge så benhårdt, som det partierne bag finansloven stiller med den nye kontanthjælpsydelse til ledige, der opbruger retten til dagpenge. Kravet er konstant aktivering.

Efter reformen: Skolelærerene bliver syge på stribe
[Netavisen – link 15.11.14] avisen.dk
Sygefraværet blandt lærerne i de tre store byer er stigende, og det har sammenhæng med ny reform, mener KL

Mexicansk kidnapningssag giver fortsat uro: Demonstration i København lørdag
[Netavisen – link 14.11.14] Modkraft
Mexicanere bosat i Danmark går på gaden for at vise solidaritet med de 43 forsvundne lærerstuderende og deres pårørende, og for at vise støtte til de folkelige protester, der skyller ind over Mexico i vrede over sagen.
Demonstration in solidarity with the 43 teacher students from Ayotzinapa, México

Udlicitering: Kaos for rengørings-assistenter i Viborg
[Netavisen – link 14.11.14] 3F
Langt over 100 rengøringsassistenter er fritstillet, efter det udskældte Absolut Rengøring med en smart manøvre har smidt alt ansvar for rengøring i Viborg Kommune.

Trods ny ydelse: Ledige mister forsørgelse næste år
[Netavisen – link 14.11.14] JP
Den nye kontantydelse, som regeringen har aftalt med SF og Enhedslisten som en del af næste års finanslov, forhindrer ikke ledige i at miste den offentlige forsørgelse, før et nyt dagpengesystem kan træde i kraft. Ministeriet forklarer, at ledige typisk vil modtage den nye ydelse i en periode på mellem tre og seks måneder, således at den samlede periode, man modtager dagpenge, arbejdsmarkedsydelse og den nye kontantydelse, vil blive tre år.

Endnu en person død af svine-MRSA
[Netavisen – link 14.11.14] DR
Nu er to personer døde af svine-MRSA i 2014. Ingen af de to personer har været i kontakt med svinelandbrug, oplyser Statens Serum Institut.

Afghanistan-evaluering: Den politiske beslutning om at gå i krig holdes ude
[Netavisen – link 14.11.14] DR
Et samlet Folketing, minus Enhedslisten, har besluttet at forudsætningen for at undersøge erfaringerne fra Danmarks krig i Afghanistan skal være, at det var en rigtig beslutning at gå i krig.
"Man skal være opmærksom på, at det jo ikke er et forsøg på at lave en politisk vurdering af, om det var en god idé at gå ind i Afghanistan eller ej. Det er et forsøg på at lære af vores indsats hidtil, understreger Martin Lidegaard.

Regeringen opretter klub med erhvervslivet
[Netavisen – link 14.11.14] Berlingske
Det officielle formål med »Erhvervsforum Vækst DK« er at fremme dialogen mellem landets erhvervsledere og ledende socialdemokratiske politikere, men det koster 15.000 kr. at få adgang til klubben, medlemslisten er hemmelig, og overskuddet går til Socialdemokraternes partikasse.

Forskere: Vi tillader for høje doser giftig kemi
[Netavisen – link 14.11.14] Ingeniøren
Udbredte genmutationer gør ti procent af befolkningen mere sårbare over for skadelige stoffer end flertallet. De beskyttes ikke af de eksisterende grænseværdier, advarer forskere.

Triste fagforeninger: Ny ydelse er en lappeløsning
[Netavisen – link 13.11.14] avisen.dk
Både 3F og FOA kritiserer, at ledige, der mister deres dagpenge, nu ryger over i kontanthjælpssystemet.

Frit fald igennem sikkerhedsnettet
[Netavisen – link 13.11.14] Information
Beskeden fra vejlederen på jobcentret er ikke til at tage fejl af: ’Finder du ikke selv en virksomhedspraktik eller et løntilskudsjob, må vi nødvendigvis placere dig i et nyttejob, og det bliver ikke behageligt, det kan jeg godt love dig’

Lyn-aktivering: Kommune skræmmer unge væk fra kontanthjælp

[Netavisen – link 13.11.14] TV2
Med krav om at tvinge unge i arbejde allerede 24 timer efter de er blevet godkendt til kontanthjælp, er det lykkedes for Greve Kommune at holde 60 procent af de unge væk fra de sociale kasser.

Kommentator: Finanslov giver ny ydelse til ledige
[Netavisen – link 12.11.14] Avisen
Det kan blive en del af kompromiset omkring finansloven, at der lanceres en helt ny ydelse til de hårdest ramte arbejdsløse. De nærmere detaljer er dog ifølge Børsens oplysninger ikke endeligt besluttet, skriver Helle Ib.

Pædagoger: Der er lang vej endnu til en ordentlig kvalitet
[Netavisen – link 12.11.14] Avisen
Regeringen har sammen med SF og Enhedslisten sat en milliard kroner af til flere pædagoger i daginstitutionerne. Det er et skridt i den rigtige retning, men kun et lille et, lyder det fra pædagogernes fagforbund, BUPL. Det er ikke nær nok til at oprette kvaliteten til det niveau, vi havde i 2009," siger formand for BUPL Henning Pedersen.

Ny EU-dom løsner ikke presset på de danske velfærdsydelser
[Netavisen – link 12.11.14] Folkebevægelsen mod EU
Hovedparten af de EU-borgere, der kommer til Danmark, kommer for at arbejde eller studere. Derfor er vi ikke kommet tættere på en afgørelse om, hvorvidt det er EU eller Danmark selv, der bestemmer, hvem der for eksempel skal have dansk kontanthjælp

Arbejderes løn falder - især kvindernes
[Netavisen – link 12.11.14] Avisen
Uligheden stiger. Mens overklassen og de bedst stillede mellemlag er blevet rigere får arbejderklassen mindre at leve for. Det gælder især de ufaglærte og allermest for kvinderne. Kvinder ansat indenfor pleje og omsorg tjener idag det samme som for 30 år siden.

Regeringen, SF og EL beskærer U-landsbistanden
[Netavisen – link 12.11.14] Modkraft
Det er svært at blive i rigtig godt humør på en dag, hvor u-landsbistanden beskæres med 1.000 millioner kroner. Det er rigtig mange penge, som går fra initiativer tiltænkt verdens fattigste, siger kommunikationschef i Folkekirkens Nødhjælp, Mads Klæstrup Kristensen

Elevformand spår dyster fremtid for de unge
[Netavisen – link 11.11.14] DR
Mange unge kan ikke få praktikplads selv om ungdomsårgangene i disse år er meget små.

Østeuropæisk social dumping eskalerer
[Netavisen – link 11.11.14] Ugebrevet A4
Mange landkommuner har i dag dobbelt så mange østeuropæiske borgere som i 2008. Østarbejdere redder produktionen og giver skatteindtægter i udkantsområder, mener arbejdsgivere og borgmestre. Østeuropæerne arbejder hårdt uden at beklage sig eller melde sig syge og til en løn på 80 kr. i timen, jubler arbejdskøberne. Fagforeninger beklager lønpres og frygter, at landjob bliver så dårligt betalte, at flere danskere søger mod byerne.

Helsingør Kommune udliciterer præmierengøring
[Netavisen – link 11.11.14] Fagbladet3f
Den kommunale rengøring i Helsingør er netop nomineret til lokal pris og roses til skyerne. Alligevel skal rengøringen udliciteres. Urimeligt, lyder det fra kritikere.

EL og SF: Vores aftale er noget hø
[Netavisen – link 10.11.14] DR
Enhedslisten og SF har sikret at regeringen kan spare halvanden milliard kroner i den danske udviklingsbistand som et led i den kommende finanslov. En dårlig aftale er altid bedre end en endnu dårligere, er partiernes filosofi og at holde hånden under regeringen og dens asociale politik kommer altid i første række. "Når nu det skal være, så er det den bedste løsning, når man tænker på de fattigste", siger Christian Juhl. Og det skal det åbenbart, når man hedder Enhedslisten.

Se-værdigt TV: Danmark sælger ud
[Netavisen – link 10.11.14] DR
DR Dokumentar undersøger, hvordan de store firmaer unddrager sig skat i Danmark, hvordan skiftende regeringer har solgt danske offentlige virksomheder og både har overgivet kontrollen med deres drift og foræret milliarder til de multinationale kapitaler. Ikke alene ved at lade dem trække profit ud, men også gennem skattefiduser. I EU flyder pengene frit og gennem Luxemburgs særlige regler flyder de videre til skattely i USA.

FOA: Finansloven bør rette op på dagpenge-fadæse
[Netavisen – link 10.11.14] FOA
De midlertidige lappeløsninger af dagpengereformen har placeret tusindvis af mennesker på en meget lav og midlertidigt ydelse. Men det er ved at være sidste chance, hvis politikerne skal sikre en redningsplanke. FOA markerer i morgen, tirsdag den 11. november, den voksende ulighed ved at være på gaden med morgenbrød og materiale 34 steder i landet.

Fleksjob: "De syge ryger ud og om bag i køen"
[Netavisen – link 10.11.14] Avisen
Tidligere fik fire ud af ti fleksjobbere job på deres tidligere arbejdsplads. Forening af fleksjobbere kritiserer drastisk fald efter reform.

Regeringen vil udvide bankers adgang til SKAT’s data om borgere
[Netavisen – link 10.11.14] Information
De data, som de finansielle virksomheder ifølge loven vil kunne indhente, omfatter oplysninger fra borgerens årsopgørelse og det såkaldte indkomstregister, hvor løn og arbejdstid indberettes, samt oplysninger om eventuel gæld til det offentlige.

Samisk uro for norsk kommunereform
[Netavisen – link 10.11.14] Klassekampen (no)
Den norske regerings planer om at slå kommuner sammen truer samernes nationale rettigheder, mener Sametinget.

Glædelig kapitalisme: Flydende arbejdstid fra 7 til 22
[Netavisen – link 10.11.14] Avisen
Står det til lederen af et norsk arbejdsgiverudvalg, skal fremtidens arbejdere regne med at stå fleksibelt til rådighed det meste af døgnet. Det begrundes i teknologiudviklingen.

Thorning og Løkke er klar til EU-folkeafstemning om retsundtagelsen
[Netavisen – link 09.11.14] avisen.dk
Danskerne skal forberede sig på en folkeafstemning om retsforbeholdet hurtigt efter et valg. Det er det fælles udgangspunkt for både statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og oppositionens statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen (V).

Informations spioner
[Netavisen – link 09.11.14] Information
Det har igen vakt postyr, at Information-journalisten Jan Stage i 1960’erne var agent for Cuba. Men selv om koblingen af journalistik og efterretningsvirksomhed i dag ses som totalt uforenelig med avisens værdier, ligger den i Informations DNA. Avisens legendariske grundlægger Børge Outze var f.eks. dobbeltagent under Anden Verdenskrig. Og i årtier var der CIA-spioner i avisens repræsentantskab.

FOA: Rystende stor usikkerhed om udlicitering
[Netavisen – link 08.11.14] FOA
Ny rapport sår kraftig tvivl om de positive effekter ved at udlicitere og konkurrenceudsætte inden for det offentlige.

Metroarbejdere snydt for løn
[Netavisen – link 08.11.14] DR
En voldgiftsret har afgjort, at 45 polske byggearbejdere på metrobyggeriet i København er blevet snydt for løn og feriepenge.

Humanitære organisationer advarer: Børnene taber på ny udlændingelov
[Netavisen – link 08.11.14] Politiken
Midlertidige opholdstilladelser medfører en barndom i konstant frygt.

OW Bunker: Fra børsstjerne til Danmarks hurtigste konkurs
[Netavisen – link 08.11.14] DR
OW Bunker har sat en milliardforretning over styr og er nu gået konkurs. Læs, hvordan det er sket her.

Offentligt ansat? Ingen lønstigning til dig
[Netavisen – link 07.11.14] avisen.dk
Næsten hver anden kommune har ikke afsat penge til lokale lønforhandlinger i flere år, viser ny undersøgelse. Dansk Magisterforening kritiserer kommunerne for at udhule lønnen.

Klassesamabejdet forsvinder: Få virksomheder har medarbejdere i bestyrelsen
[Netavisen – link 07.11.14] Fagbladet3f
Tre ud af fire virksomheder har ikke medarbejdere i bestyrelsen, selvom medarbejderne har ret til det. For første gang er antallet af medarbejdervalgte i virksomhedernes bestyrelser kortlagt.

Kommissionsformand: Vi har opgivet at gennemgå alle krigsdokumenter
[Netavisen – link 07.11.14] Information
Den i to år PET-forsinkede kommission, der skal undersøge Danmarks krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan, kan ikke nå at gennemgå de op mod en million dokumenter, som myndighederne er i besiddelse af om krigene og deres grundlag. Derfor indsnævrer de grundlaget, siger formanden for kommissionen


________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder