Netavisens nyhedslinks uge 36
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Aarhus Universitet vil sælge Cheminova til kapitalfond
[Netavisen – link 07.09.14] Avisen.dk
Cheminova efterlader 30 års omfattende og ødelæggende forurening, som der ikke er ryddet op efter endnu og kan forvente et salg for 3,4 milliarder kr. Tillidsfolkene på Cheminova protesterer.

Aarhus: Sikkerhedskrav aflyser succesfuld gadefestival
[Netavisen – link 06.09.14] Modkraft
Kort tid før gadefesten Mejlgade For Mangfoldighed skulle afholdes i Aarhus for niende år i træk lørdag den 13. september er arrangementet blevet aflyst. Det sker på grund af en række nye sikkerhedskrav fra Aarhus Kommune, brandvæsen og politi.

EU-Kommissionen bruger tendentiøse undersøgelser til angreb på lønmodtagere
[Netavisen – link 05.09.14] Ugebrevet A4
En harmdirrende fagbevægelse kritiserer EU-Kommissionen for at designe undersøgelser med henblik på at manipulere en erhvervsvenlig politik igennem. To forskere undrer sig over undersøgelsesmetoderne. Erhvervslivet har sværere ved at se problemet.

Opfordring til Mette Frederiksen: Gennemgå økonomien i Lov 409 med lærerne
[Netavisen – link 05.09.14] Danmarks Lærerforening
I et åbent brev til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen opfordrer Danmaks Lærerforening til at gennemgå de økonomiske konsekvenser af indgrebet i lærerlockouten sidste år, som også var et overgreb mod de gældende overenskomster

Danmark forpligtes til hurtig militarisering på NATO-topmødet i Wales
[Netavisen – link 04.09.14] fmn.dk
Den danske forsvarsminister har i dag underskrevet hensigtserklæringer om dansk ledelse af et multinationalt projekt om præcisionsvåben, deltagelse i en værnsfælles udrykningsstyrke samt en aftale om forøgelse af beredskabet for NATO’s korpshovedkvarter i Stettin, Polen. Endelig vil Danmark sætte øget fokus på multinationale samarbejder ved deltagelse i et initiativ, der skaber fundament for nye samarbejdsområder.

Vikarbureauer og det frygtede daglejersystem breder sig
[Netavisen – link 04.09.14] Politiken
Vikarbureauer har stor fremgang i hele Europa. Fagforbund frygter, at det udhuler overenskomster.

Direktører i regionerne får skjulte million-bonusser
[Netavisen – link 04.09.14] metroXpres
Direktører i regionerne får millioner i fratrædelsesgodtgørelse – også selv om de beholder deres job. Læs mere om de lukrative fratrædelsesordninger til 13 direktører fra regionerne her.​​

Tor-bagmand skal vidne i dansk hackersag
[Netavisen – link 04.09.14] version2
Anklagemyndigheden i Danmarks største hackersag har forsøgt at modsætte sig sikkerhedseksperten Jacob Appelbaums mulighed for at vidne i CSC-sagen. Nu skal han vidne på fredag for forsvaret. Jacob Appelbaum har tidligere vidnet til Gottfrid Svartholm Wargs fordel i en lignende svensk sag.

Rigshospitalet nedlægger 147 stillinger
[Netavisen – link 04.09.14] ugeskriftet.dk
Som led i Region Hovedstadens spareplan skal Rigshospitalet nedlægge 147 stillinger

International støtte til norske havnearbejdere i faglig kamp

[Netavisen – link 03.09.14] Modkraft
Norske havnearbejdere kæmper for retten til deres arbejde. Arbejdsgiverne i de norske havne går efter at erstatte de organiserede havnearbejdere med løsarbejdere. Støtteaktioner for de havnearbejdere, der har været i strejke siden november måned 2013.

Klamt kloakvand: Redningsfolk arbejdede uden beskyttelse
[Netavisen – link 03.09.14] Avisen.dk
Kolibakterier, rotte-sygdomme og livslang leverbetændelse. Myndighederne advarer danskere mod at røre vandet i gader og kældre, når de svømmes over efter skybrud. Men de redningsfolk, der søndag nat og mandag morgen vadede rundt i kloakvand, får ringe beskyttelse.

Syriens-krigere: Regeringen planlægger øget overvågning
[Netavisen – link 03.09.14] Information
Regeringen foreslår forebyggelse for at undgå, at danskere melder sig som Syriens-krigere. Med forebyggelse mener de tilsyneladende mere overvågning fra PET. Bl.a. taler man om at øge overvågning på de sociale medier.

Ekspert om ny reaktionsstyrke: Danmark fortsætter aktivistisk udenrigspolitik
[Netavisen – link 03.09.14] DR
Danmark har straks sluttet op om NATO's nye udrykningsstyrke vendt mod Rusland. Udrykningsstyrken Joint Expeditionary Force (JEF) bliver skabt under brittisk ledelse og består af de meast krigsivrige lande, herunder Danmark. - En indikation af, at Danmark agter at fortsætte sin aktivistiske udenrigspolitik, siger Peter Viggo Jakobsen.

GRAFIK Her er de 41.000, der har mistet dagpengeretten
[Netavisen – link 03.09.14] DR
Tusindvis af mennesker har siden 2013 mistet retten til dagpenge. Se hvor i landet de bor, og hvordan de forsørger sig i dag. Københavns vestegn og dele af Fyn er hårdest ramt.

Ikke set siden besættelsen: Dansk og tysk politi indleder historisk samarbejde
[Netavisen – link 02.09.14] DR
Tyske betjente i Danmark og omvendt. Det bliver realiteten med nye fælles politipatruljer på tværs af grænsen.

Forskere om ledighetz: Vi går mod engelske tilstande
[Netavisen – link 02.09.14] avisen.dk
I Storbritannien har straf af arbejdsløse og krav om nyttejob medført et boom i fattigdomsproblemer. Danmark ender samme sted, hvis vi ikke ændrer kurs, advarer eksperter.

Alternativ venstrepopulisme
[Netavisen – link 02.09.14] Ugebrevet A4
Partiet Alternativet med Uffe Elbæk i spidsen har et bud på bedre hjælp til dem, der mister dagpengene og alle andre ledige. Partiet vil indføre en slags borgerløn, der skal gives til arbejdsløse uden krav om kontrol og aktivering.

Lang sagsbehandling af fleksjob koster tre år uden indtægt
[Netavisen – link 02.09.14] avisen.dk
Det kan tage årevis at få behandlet ansøgninger om fleksjob. Imens har mange ingen indtægt. Kommunerne sparer til gengæld penge på de lange sagsbehandlingstider.

Norsk lærerstrejke slut?
[Netavisen – link 01.09.14] NRK (no)
Den omfattende og langvarige lærerstrejke i Norge er efter alt at dømme historie. Den nye arbejdstidsaftale, som nu er lagt på bordet, er en sejr for lærerne. Det mener i al fald de regionale ledere i lærernes forbund. Efter deres mening har den norske modsvarighed til KL lidt nederlag.
Ikke alle er dog enige i dette. Et mindretal i fagforbundet synes, aftalen indebærer en forringelse.

Praktisk T-shirt: "Jeg er ikke terrorist, jeg er bare med toget"
[Netavisen – link 01.09.14] JP
"Jeg tænkte bare, at hvis man er cyklist, så er det praktisk at have cykelhjelm på, hvis man er bilist, er det praktisk at have sikkerhedssele på, og hvis man så er mørk og har skæg, så er det nok praktisk at have sådan en T-shirt på i toget," siger Nima Zamani til Jyllands-Posten.

Virksomheder med dårligt arbejdsmiljø scorer offentlige million-ordrer
[Netavisen – link 01.09.14] Ugebrevet A-4
Hvert tiende udbud bliver vundet af virksomheder, som har fået en rød eller gul smiley af Arbejdstilsynet for dårligt arbejdsmiljø. FOA forlanger, at det offentlige blacklister virksomheder med beviseligt dårligt arbejdsmiljø.

Grønland i oprør over ny parlamentsbygning
[Netavisen – link 01.09.14] DR
Planerne har ledt til nogle af de største borgerprotester i Grønlands historie; en demonstration i sidste uge havde 1000 deltagere - et usædvanligt højt tal i et land med 56.000 indbyggere.

Margrethe Vestager EU-komissær - Morten Østergaard overtager minister- og partilederpost
[Netavisen – link 01.09.14] avisen.dk
Margrethe forventes at få en økonomisk komissærpost tæt på magten i EU-systemet.

Sverige: Krav om forbud mod nazisterne
[Netavisen – link 01.09.14] Dagens Nyheter (sv)
Racistiske udtryk på gader og torve er forbudt – det har Højesteret slået fast – men alligevel bevilger politiet Svenskernes Parti tilladelse til at demonstrere. Regeringens og Riksdagens holdning møder skarp kritik fra lederen af Sveriges Røde Kors.

Randers: Utilfredshed med spareplaner
[Netavisen – link 01.09.14] TV2 Østjylland
I Randers kommune er der lagt op til en sparerunde indenfor ældreområdet på et allerede nedbarberet budget. 50 millioner kroner skal der spares og som følge deraf skal 75 medarbejdere fyres.

Flere penge til FE i finansloven
[Netavisen – link 01.09.14] Information
Forsvarets Efterretningstjeneste skal også i 2015 have flere penge, end tjenesten fik i 2014. Et mønster som har gentaget sig næsten hvert år siden 2004. Den seneste stigning fremgår af regeringens finanslovudspil, som tirsdag blev præsenteret af finansminister Bjarne Corydon (S).

Politikere overvejer at mørklægge våbenhandel til mange milliarder
[Netavisen – link 31.08.14] Politiken
Regeringen, Venstre og Konservative tøver med at give offentligheden adgang til det politiske grundlag for 'århundredets våbenkøb'.

Gadekampe i Stockholm ved nazistisk demonstration
[Netavisen – link 30.08.14] Modkraft
Det svenske politi har brugt tåregas, knipler og peberspray og sat heste ind mod demonstranter, der kaster med sten og fyrværkeri i protest imod en nazistisk march i Stockholm lørdag.

Norge sender kampvogne og soldater til Letland
[Netavisen – link 30.08.14] Berlingske
Norge sender kampvogne og 190 soldater til Ruslands naboland Letland, hvor de skal indgå i en militærøvelse. Det oplyser den norske forsvarsminister ifølge vg.no.

Fortsat mørke om danske gårde med svine-MRSA
[Netavisen – link 30.08.14] Information
Selv om offentligheden ifølge Folketingets Ombudsmand har ret til at få at vide, hvilke svinebesætninger der er inficeret med MRSA, har Landbrug & Fødevarer med en stævning foreløbig forhindret offentliggørelse

Ingen samlet viden i EU om resistente svinebakterier
[Netavisen – link 30.08.14] Information
EU har intet overblik over spredning af antibiotikaresistente bakterier fra svin. I Danmark tiltager spredningen, og eksperter advarer om, at EU-landene på grund af det manglende overblik ikke er i stand til at handle effektivt.

Fiskefirma kalder hellefisk tilbage efter listeriafund
[Netavisen – link 30.08.14] DR
Firmaet Hjerting Fisk har fundet bakterien listeria i hellefisk solgt hos Netto, Bilka, Føtex og Irma.

Begmand til rød blok: 3F trækker støtte i valgkamp
[Netavisen – link 30.08.14] Politiken
3F-formand: Et paradigmeskift, at vi ikke bakker op om rød blok i valgkamp.

Dagpenge: ”Tænk hvis vi ikke får sagt fra i tide”
[Netavisen – link 30.08.14] Fagligt Ansvar
Deltagerne på Fagligt Ansvars sommermøde fastholder fagbevægelsens ret og pligt til at stille krav til regeringen og sikre tryghed for medlemmerne

Økonomer: Fremtiden ser sort ud for dansk økonomi
[Netavisen – link 29.08.14] Politiken
Regeringen bliver nødt til at justere sit alt for optimistiske skøn på væksten herhjemme, mener flere økonomer.

Forsker: Cabotageregler udnyttes til det yderste
[Netavisen – link 29.08.14] EU-fagligt Netværk
Mens der køres ulovligt i Sverige, hvor det er billigt at overtræde reglerne, så bliver der kørt til stregen i Danmark. I stedet for at fuske udnyttes reglerne, så formålet med cabotage undergraves, konkluderer den svenske trafikforsker, Henrik Sternberg

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder