Netavisens nyhedslinks uge 34
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder
Enhedslisten arm i arm med krigspartierne: Støtter våbenfly til Irak

[Netavisen – link 24.08.14] Information
Alle partier i Folketinget støtter nu op om at sende Hercules-fly til Irak. Enhedslistens hovedbestyrelse har søndag godkendt, at folketingsgruppen må stemme for, at Danmark kan transportere våben til kurdere i Irak med et transportfly.

Arbejdsgiveres lønfejl koster fyrede kontanthjælp
[Netavisen – link 23.08.14] avisen.dk
Laver en arbejdsgiver rod i regnskabet og må efterbetale løn til en fyret medarbejder, kan det koste den fyrede retten til kontanthjælp. Dybt urimeligt, siger fagforening.

EU giver tilskud til udflytning af danske arbejdspladser
[Netavisen – link 23.08.14] Information
EU-Kommissionen får kritik i en ny sag om EU-støtte til udflytning af arbejdspladser til Østeuropa. Kongskilde Industries flytter produktionen fra Sorø til Polen og lukker samtidig den danske fabrik.

Dansk støtte til kurdere får konsekvens for terrorsag
[Netavisen – link 22.08.14] Information
10 mænd står anklaget for støtte til PKK, samtidig med at Danmark nu selv støtter kurderne i Nordirak. Det bør få konsekvenser for retssagen, mener mændenes forsvarere. De tltalte i den såkaldte PKK-sag kræver nu vidner genindkaldt efter Danmarks beslutning om at flyve våben og ammunition til kurderne i Irak.

Lidegaard: Bred opbakning til Irak-mission
[Netavisen – link 22.08.14] Information
Alle partier undtagen EL er parat til at støtte plan om at sende fly med våben og ammunition til Irak.

Spare-iver og udlicitering giver dårligere rengøring på folkeskolerne
[Netavisen – link 22.08.14] FOA
Det går ud over både kvaliteten og medarbejderne, når man sparer på rengøringen og udliciterer opgaverne. Ny undersøgelse, viser dårligere kvalitet efter udlicitering.

Enhedslisten dropper 'ulovlig' Israel-boykot
[Netavisen – link 22.08.14] mn
Enhedslisten dropper forslag om, at Rødovre Kommune boykotter israelske varer. Kommuner må nemlig ikke blande sig i udenrigspolitik (!) , har forvaltningen meddelt politikerne.I stedet opfordrer partiet borgerne til at tage stilling med indkøbskurven.

Socialdemokraterne åbner for dansk deltagelse i bankunionen
[Netavisen – link 22.08.14] Altinget
Mens regeringen endnu ikke er klar til at tage stilling til bankunionen, åbner Socialdemokraterne for dansk deltagelse. Også Konservative er positive, mens SF slet ikke forstår, hvorfor partierne tøver. 

Slagteri lukker i Nordjylland - 160 mister jobbet
[Netavisen – link 22.08.14] DR
Ruslands sanktioner mod import af fødevarer fra vestlige lande får direkte konsekvenser i Fjerritslev.

Danmark skal være en del af NATO's missilskjold
[Netavisen – link 21.08.14] TV2
Danmark skal være en del af NATO's missilskjold og kan bidrage med at stille en fregat med radar-kapacitet til rådighed, det betyder en investering på cirka 500 mio. kroner.

Fødevarestyrelsen ved ikke hvordan farlig svinebakterie bliver spredt
[Netavisen – link 21.08.14] DR
Selvom flere mennesker bliver smittet med farlig svinebakterie, vil Fødevarestyrelsen endnu ikke kræve, at smågrise med bakterien bliver sorteret fra.

Sådan er milliarderne i sundhedspakken fordelt
[Netavisen – link 21.08.14] Information
Kronisk syge og kræftpatienter prioriteres i regeringens sundhedsudspil.

Myten om kontanthjælpsmodtagerne: ’Taberens karriere’
[Netavisen – link 20.08.14] Information
Udsvingene i antallet af mennesker på kontanthjælp i velfærdsstaten har udelukkende at gøre med den generelle udvikling på arbejdsmarkedet og skift i konjunkturerne. De har intet at gøre med niveauet på kontanthjælpen. Det viser al forskning på området.

Nul billig frugt til dig: EU-milliard går til destruktion
[Netavisen – link 20.08.14] EB
For at forhindre heftige prisfald på frugt  og grøntsager bevilger EU-kommissionen nu 125 millioner euro, i omegnen af en milliard danske kroner, til de eksportører, der ikke kan sælge deres afgrøder til Rusland. Avlerne skal - for at modtage pengene - destruere eller ødelægge deres tomater, gulerødder, agurker, champignoner, kartofler, blomkål, pærer, solbær, kiwi osv

Corydon afviste ren dansk salgsaftale for DONG-aktier
[Netavisen – link 20.08.14] Information
ATP var klar til at matche den aftale om aktiekøb, som i stedet endte hos Goldman Sachs. Nu ender den ledsagende værditilvækst i skattely, hvor en del af den kunne være endt i statskassen. Regeringens 'bedste aftaler' er dem der indgås med USA og multinational kapital.

Antallet af kommunale tilskudsjob eksploderer
[Netavisen – link 20.08.14] Ugebrevet A-4
På få år er kommunernes brug af tilskudsjob eksploderet. Samtidig er der sket et fald i antallet af fastansatte i kommunerne, viser en ny undersøgelse. Fagforbund beskylder kommunerne for at erstatte ordinære stillinger med de langt billigere tilskudsjob for at spare penge.

LO-toppen: Ingen dagpenge-genopretning
[Netavisen – link 20.08.14] Politiken
Harald Børsting udtaler op til et møde med at regeringen idag, at grundlæggende forbedringer af dagpengesystemet "har ingen gang på jord". Han foreslår istedet, at 'de hårdest ramte' kan bevilges nogle smuler, så de ikke synker helt til bunds. Kravet om halvering af optjeningskravet, som LO-toppen hidtil har sagt de støttede, droppes i samme omgang.

Farlig svinebakterie breder sig hastigt mellem mennesker
[Netavisen – link 20.08.14] DR
I 2009 blev der fundet 43 smittede. Sidste år var tallet eksploderet til 649, og i år er vi allerede oppe på 575, viser tal fra Statens Seruminstitut.
- Det viser jo at det er en epidemi, som er helt ude af kontrol, siger Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitetshospital. 5-punktsplanen er langt fra tilstrækkelig, alle gårde bør screenes.

De norske lærere strejker
[Netavisen – link 19.08.14] Klassekampen (no)
De norske lærere strejker for løn- og arbejdsforhold. Kommunernes sammenslutning kræver lignende ændringer, som de danske lærere har været udsat for, bl.a. kravet om fast arbejdstid tilbragt på skolerne. I dag er 5547 lærere i strejke og fra torsdag yderligere 2237.

Støt lærerne! Lær KS lektien!
[Netavisen – link 19.08.14] KPml (no)
Mens arbeidsgiverne ellers er sjukelig opptatt av «fleksibilisering», går Kommunenes Sentralforbund (KS) motsatt vei og vil tvinge lærerne til å oppholde seg på skolen til faste tider. Samtidig skal de få mindre betalt for overtid. Lærerne har stor makt, om de bruker den riktig. Det er ingen grunn til å gi seg før kravene er innfridd og KS har lagt seg flat.

Hjemmeproducerede hestebønner kan sikre GMO-frit foder
[Netavisen – link 19.08.14] DR
Frygten for at soya fra udlandet ikke er gmo-fri, får danske landmænd til at vende blikket mod danske hestebønner. Bønnerne klarer sig også uden kvælstofgødning, da de selv henter dette fra luften.

Læger og sygeplejersker kræver flere ressourcer
[Netavisen – link 19.08.14] Dansk Sygeplejeråd
Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd advarer mod at glemme de akutte og medicinske patienter i regeringens sundhedspakke og den kommende finanslov. Mange års mangel på ressourcer betyder, at der dør patienter, som kunne være reddet, hvis forholdene havde været i orden.

Sundhed.dk ændrer i diagnoser
[Netavisen – link 19.08.14] Ugeskriftet.dk
Sundhed.dk - hvor man kan læse sin lægejournal på nettet - 'oversætter' de diagnoser de praktiserende læger taster ind, til standardiserede kodediagnoser, der bruges på hospitalerne. F.eks. blev 'akut belastningsreaktion' til 'stress, angst og depression', en diagnose, som patienten blev både chokeret og vred over at se. Oversættelsessystemet skulle nu være fjernet, men fejlene i journalerne er ikke rettet.

Omfattende hackersag mod Redox falder til jorden
[Netavisen – link 19.08.14] JP
I lang tid overvejede myndighederne, om folk fra researchkollektiv Redox skulle tiltales for terror. Redox har bl.a. afsløret et omfattende nynazistisk netværk i Danmark. Anklagemyndigheden har nu opgivet at føre sagen.

Flere end ventet har mistet dagpenge i år
[Netavisen – link 19.08.14] DR
Knap 10.000 personer har i første halvår mistet retten til dagpenge. På den baggrund venter direktør i AK-Samvirke, Verner Sand Kirk, at årstallet når op på mindst 17.000. Tallet er væsentlig højere end Beskæftigelsesministeriets seneste prognose fra maj i fjor, hvor buddet lød på 8000-14.000 for 2014.

Forskere om ledighetz: Vi går mod engelske tilstande
[Netavisen – link 18.08.14] avisen.dk
I Storbritannien har straf af arbejdsløse og krav om nyttejob medført et boom i fattigdomsproblemer. Danmark ender samme sted, hvis vi ikke ændrer kurs, advarer eksperter.

Sygehus vil fyre socialrådgivere
[Netavisen – link 18.08.14] TV2 Østjylland
Aarhus Universitetshospital i Skejby planlægger at nedlægge fire socialrådgiverstillinger i forbindelse med en række besparelser på i alt 44 millioner kroner. Det kan få store konsekvenser for forældrene, hvis muligheden ikke længere er tilgængelig, lyder det i dag fra blandt andet Diabetesforeningen.

Skolelukninger i Randers: Forældre klar til kamp
[Netavisen – link 18.08.14] TV2 Østjylland
Forældrene på fem folkeskoler i Randers går til kamp for at forhindre de planlagte skolelukninger. Der bliver organiseret demonstration ved byrådsmødet tirsdag d. 18. august kl. 17.

Martin Lidegaard ser nødhjælp i Irak som en del af USA's 'krig mod terror'
[Netavisen – link 18.08.14] DR.dk
Nødhjælp og krigshandlinger er aktuelt i Irak to sider af samme sag:
- I øjeblikket er det vores vurdering, at de, der er bedst til at give våbenstøtten til kurderne, er USA, mens vi tror vi hurtigst og bedst kan yde humanitær hjælp. Men begge dele er vigtigt, og vi bakker op om USA's indsats, siger Martin Lidegaard.

Listeria-redegørelse: Styrelsen burde have reageret hurtigere
[Netavisen – link 18.08.14] DR.dk
Fødevarestyrelsen får alvorlig kritik af håndteringen af listeria-udbruddet. Listeria-bakterien har medvirket til op til 12 dødsfald i Danmark.

Nørrebro: Kalot-demo mødt med fredelige protester
[Netavisen – link 18.08.14] Modkraft
Protester imod Israels bombning af Gaza og opfordringer til mere tolerance mødte omkring 1.000 mennesker, der lørdag demonstrerede imod jødehad på Nørrebro.

Thorning & Co. bakker videre
[Netavisen – link 18.08.14] Avisen.dk
I en ny måling er Socialdemokraternes tilslutning nede på 20,8 procent, hvilket er hele fire procentpoint under resultatet fra sidste valg, som i forvejen var historisk dårligt for partiet, som fik den laveste tilslutning i over 100 år.

Hvor blev Den Danske Naturfond af?
[Netavisen – link 18.08.14] Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening hilser SF's ønske til Finansloven om en milliard kroner til naturen velkommen – naturen har brug for det. Men foreningen efterlyser samtidig den fond, der skal omsætte midlerne til gavn for naturen. Den Danske Naturfond blev vedtaget på sidste års Finanslov, men er endnu ikke en realitet.

PET i hemmeligt samarbejde med Blackwater
[Netavisen – link 16.08.14] JP
Til trods for at det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater i 2008 blev undersøgt for drab på civile og havde udløst en politisk krise mellem USA og Irak, valgte Politiets Efterretningstjeneste, PET, samme år at indgå et hidtil hemmeligholdt samarbejde med det omstridte firma om træning af PET’s elitestyrker i USA.

Sass og regeringen vil gøre danske arbejdere fattigere
[Netavisen – link 16.08.14] avisen.dk
Fællestillidsrepræsentanten for 1.300 slagteriarbejdere på Danish Crowns slagteri i Horsens kritiserer erhvervs- og vækstministeren for at "stjæle" hans og kollegernes løn, fordi ministeren står bag et lovforslag om kollektiv lønnedgang.

Nørrebro Lokaludvalg: Jarlovs kalot-demo er en unødig provokation
[Netavisen – link 16.08.14] Modkraft
Lørdagens demonstration imod chikane af jøder på Nørrebro arrangeret af leder for De Konservative i København, Rasmus Jarlov, virker stik imod hensigten. Det mener formand for Nørrebro Lokaludvalg Uzma Ahmed Andresen.

Nordjylland: Total beklager overvågning af skifergas-modstandere
[Netavisen – link 16.08.14] Modkraft
Den franske energigigant Total, som borer efter skifergas i Nordjylland, beklager, at deres vagter har taget billeder af og registreret miljøaktivister ved deres byggeplads den lille nordjyske by Dybvad. Protestlejr nær byggepladsen fortsætter.

TV: Boykot Israel demonstration i København
[Netavisen – link 16.08.14] avisen.dk
Fredag eftermiddag gik nogle hundrede personer i en demonstration under mottoet Boykot Israel. Demonstrationen startede ved Svanemøllestation og fik i samlet flok ud til den Israelske ambassade på Ryvangs Alle. Politiet var også tilstede i stort antal. Demonstranterne blev standset flere gader fra den israelske ambassade. Ved politiafspærringen afholdte demonstranterne flere talere. Alt foregik i ro og orden.


________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder