Netavisens nyhedslinks uge 33
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

 

PET i hemmeligt samarbejde med Blackwater
[Netavisen – link 16.08.14] JP
Til trods for at det amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater i 2008 blev undersøgt for drab på civile og havde udløst en politisk krise mellem USA og Irak, valgte Politiets Efterretningstjeneste, PET, samme år at indgå et hidtil hemmeligholdt samarbejde med det omstridte firma om træning af PET’s elitestyrker i USA.

Sass og regeringen vil gøre danske arbejdere fattigere
[Netavisen – link 16.08.14] avisen.dk
Fællestillidsrepræsentanten for 1.300 slagteriarbejdere på Danish Crowns slagteri i Horsens kritiserer erhvervs- og vækstministeren for at "stjæle" hans og kollegernes løn, fordi ministeren står bag et lovforslag om kollektiv lønnedgang.

Nørrebro Lokaludvalg: Jarlovs kalot-demo er en unødig provokation
[Netavisen – link 16.08.14] Modkraft
Lørdagens demonstration imod chikane af jøder på Nørrebro arrangeret af leder for De Konservative i København, Rasmus Jarlov, virker stik imod hensigten. Det mener formand for Nørrebro Lokaludvalg Uzma Ahmed Andresen.

Nordjylland: Total beklager overvågning af skifergas-modstandere
[Netavisen – link 16.08.14] Modkraft
Den franske energigigant Total, som borer efter skifergas i Nordjylland, beklager, at deres vagter har taget billeder af og registreret miljøaktivister ved deres byggeplads den lille nordjyske by Dybvad. Protestlejr nær byggepladsen fortsætter.

TV: Boykot Israel demonstration i København
[Netavisen – link 16.08.14] avisen.dk
Fredag eftermiddag gik nogle hundrede personer i en demonstration under mottoet Boykot Israel. Demonstrationen startede ved Svanemøllestation og fik i samlet flok ud til den Israelske ambassade på Ryvangs Alle. Politiet var også tilstede i stort antal. Demonstranterne blev standset flere gader fra den israelske ambassade. Ved politiafspærringen afholdte demonstranterne flere talere. Alt foregik i ro og orden.

Lovforslag om lønnedgangsordning fremsættes til oktober
[Netavisen – link 15.08.14] avisen.dk
Lovforslaget om 'medarbejderinvesteringer' er en opfølgning på modellen, der i foråret betød, at Danish Crown i samarbejde med regeringen kom igennem med at tilføre kapital fra arbejderne til virksomheden ved at de ansatte går ned i løn, og at pengene puttes i et såkaldt medarbejder-investeringsselskab. Lovforslaget får hård kritik fra bl.a. HK, mens LO-toppen 'i store træk er positiv'. Forslaget er en udløber af 'fødevarepolitisk vækstplan' fra foråret.

Hospitaler: Nedsat beredskab betyder dødsfald
[Netavisen – link 15.08.14] MX
Færre læger og sygeplejersker på arbejde betyder flere fejl, og at risikoen for at dø er over dobbelt så stor, hvis man bliver indlagt på hospitalet i weekender og ferier, viser ny dansk forskning.

Alle partier støtter at sende dansk transportfly til Irak
[Netavisen – link 15.08.14] Information
Alle partier i folketinget støtter, at Danmark sender et C 130 Hercules militært transportfly til Irak for at bistå USA's humanitære operation i det nordlige Irak. Den 'humanitære' aktion kan dog ikke undgå at være et led i USA's strategi for indblanding og krig.

Hoteller dropper krav om rengøring af 32 værelser om dagen
[Netavisen – link 15.08.14] 3F
Efter protestskrivelser fra stuepigerne dropper tre Radisson-hoteller nu kravet om, at stuepigerne skal gøre 32 værelser rent på en arbejdsdag.

Regeringen vil bidrage til amerikansk operation i Nordirak
[Netavisen – link 14.08.14] DR
Danmark er tilbage i Irak sammen med USA i et samlet set-up af bombninger, indblanding gennem 'militærrådgivere' og nødhjælp. Danmark sender transportfly.

Martin Lidegaard afviser ikke længere at Danmark sender våben til Irak
[Netavisen – link 14.08.14] Information
Mens udenrigsminister Lidegaard for 3 dage siden klart afviste, at Danmark skulle følge USA og sende våben til Irak, er det nu blevet til en mulighed. »Vi følger situationen time for time, og jeg vil derfor ikke udelukke noget som helst«. I mellemtiden har også EU givet grønt lys.

Klagenævn underkender tilladelse til gift-affald oven på drikkevandsboring
[Netavisen – link 14.08.14] Ingeniøren
Et sorteringsanlæg, der blandt andet skal håndtere radioaktivt affald og medicinrester, kræver en VVM-undersøgelse, før det kan opføres oven på en drikkevandsboring, har Natur- og Miljøklagenævnet afgjort.

Norge ændrer obligatoriske lektiecafeer: Svage elever blev dårligere
[Netavisen – link 14.08.14] DR
I Norge ændrer regeringen efter sommerferien landets lektiehjælpsordning, der har fungeret siden 2010. Ordningen ligner ellers den, vi netop har indført i folkeskolen herhjemme.

Niels Egelund: ’Kald du det bare en politisk udmelding’
[Netavisen – link 14.08.14] Information
Professor Niels Egelund er regeringens og alle mainstream mediers faste 'ekspert'. Senest med udtalelsen: »det er i mine øjne på tide, at lærerne holder kæft med deres pis.«

Danish Crown får 50 mio af EU-fond for at flytte job til Storbritannien
[Netavisen – link 13.08.14] avisen.dk
Lukningen af Danish Crowns udbeningsafdeling i Faaborg medfører, at over 400 job nedlægges i Danmark. Danish Crown flytter nu produktionen til et landdistriktsområde i England og indkasserer 50 millioner i investeringstilskud fra EU's regionale udviklingsfond - mens Fåborg afvikler. Direktør for DC Pork Jesper Friis udtaler, at "beslutningen er faldet på England, fordi det her giver den bedste, samlede løsning for koncernen".

Rejsekort-brugere bliver straffet økonomisk når tog og bus er forsinket
[Netavisen – link 13.08.14] Version2
Passagerer, der bruger rejsekort, risikerer at skulle betale ekstra for turen, hvis bussen eller toget bliver forsinket. Og jo større forsinkelsen er, jo større et beløb kan passagererne ende med at få trukket på deres rejsekort ved check ud.

Norge og Sverige advarer mod dansk kødpålæg
[Netavisen – link 13.08.14] Politiken
Myndighederne i vores nabolande slår alarm. I Sverige har syv mistet livet på grund af listeriabakterier.

USA: Danmark skal poste flere penge i militæret
[Netavisen – link 13.08.14] Information
Danmark og andre Nato-lande skal øge deres forsvarsbudgetter. Det er opfordringen fra USA forud for Natos topmøde til september.

Jurister: Ulovligt tjek af sygefravær
[Netavisen – link 13.08.14] JP
Ældreforvaltningen i Aarhus Kommune tjekker kommende ansattes sygefravær inden ansættelse. FOA, Århus har protesteret, og Ole Hasselbalch, professor i erhvervsret ved Aarhus Universitet, slå fast:
»Man må ikke spørge bredt om helbredsforhold,« og henviser til helbredsoplysningsloven, der skal sikre, at oplysninger om helbredet ikke bliver brugt uberettiget til at begrænse folks mulighed for at blive eller forblive ansat.

Venstres påstand om aylansøgere understøttes ikke af fakta
[Netavisen – link 13.08.14] Information
Ifølge Venstre skyldes stigningen i antallet af asylansøgere regeringens lempelser på flygtningepolitikken. Men tal fra FN viser, at tallet snarere følger udviklingen i resten af Europa. Der kommer ikke færre flygtninge, fordi man indfører ’mindre, nationale justeringer’, vurderer Dansk Flygtningehjælp

MRSA får britisk miljøorganisation til at kalde til boykot af dansk svinekød
[Netavisen – link 12.08.14] Ingeniøren
Politikerne i Storbritannien skal overveje at boykotte dansk svinekød. Sådan lyder det fra en sammenslutning af ngo’er, som frygter smitte med den antibiotikaresistente svinebakterie MRSA.

Kollaps: 260.000 kan miste pensionen
[Netavisen – link 12.08.14] avisen.dk
260.000 danskeres pensionsopsparinger er investeret i selskabet Genan, der kan stå på randen af kollaps.

Kontrol-helvede: Vi drukner i papirarbejde
[Netavisen – link 12.08.14] avisen.dk
Hver tredje dansker bruger mere tid på dokumentation og registrering på jobbet end tidligere. Det skaber mistillid og stress, advarer forskere.

Stor udskiftning af lærere på skolerne
[Netavisen – link 12.08.14] DR
Når eleverne møder ind til første skoledag i dag, vil der være mange nye ansigter blandt lærerne. For sjældent har der været så mange opsigelser og nyansættelser i folkeskolen som i år.

Svenskarnas parti opbygger fascistnetværk
[Netavisen – link 11.08.14] SvD (sv)
Svenskarnas Parti har etableret kontakt med flere voldelige bevægelser i Europa. En drivende kraft i denne netværksopbygning er det italienske parti Forza Nuova, som kombinerer racisme og konspirationsteorier med konservativ katolicisme. Først og fremmest lægger SvP vægten på, hvordan disse bevægelser arbejder socialt med a øge sin opbakning.

Skolereformen udhuler SFO’erne
[Netavisen – link 11.08.14] FOA
Åbningstiden i SFO’erne er faldet med 40 procent, men en plads koster kun 12 procent mindre. FOA foreslår et lovfastlagt loft over, hvor meget forældre må betale for en SFO-plads.
Læs også Timeprisen for SFO stiger fra Ugebrevet A4

Folkeskolelærerne møder ind til kaos i dag
[Netavisen – link 11.08.14] Politiken
Folkeskolereformen kræver, at lærerne lægger hele arbejdsdagen, inklusive forberedelse på skolerne, men møbler mangler og ombygninger er ikke færdige, når skolerne åbner.

Thornings dagpenge-holdning roses af Cepos
[Netavisen – link 11.08.14] Avisen
Den kongelige nyliberale tænketank, som sætter dagsordenen her til lands, udtrykker respekt for statsministerens fortsættelse af sin arbejderfjendske kurs.

Svensk togfirma omgår aftale
[Netavisen – link 11.08.14] Flamman (sv)
Veolia tvister om alting i den nye aftale. Vi må nok erkende, at måske bare 25 procent blev vundet gennem strejken, og at vi nu må kæmpe for faktisk at få alle punkter igennem, siger Jens Kvist Christensen, fagforeningen Sekos tillidsmand på Veolias Øresundstog, om de foreløbige erfaringer efter konflikten i juni.

Thorning: Ingen dagpengeændringer på finansloven
[Netavisen – links 10.08.14] Politiko
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kickstarter nu efterårets forventede dagpengeopgør mellem regeringen og dens to støttepartier, SF og Enhedslisten, med en klar afvisning af at ændre på dagpengesystemet i forbindelse med den forestående finanslov.

Slut med at ringe til klasselæreren efter klokken 17
[Netavisen – links 10.08.14] Information
På mange skoler skal forældrene nu kontakte skolen mellem klokken 8 og 17 på grund af nye arbejdstidsregler.

Her er Danmarks nye folkeskole
[Netavisen – links 10.08.14] Information
Mandag er første skoledag efter sommerferien flere steder i landet - men også første dag i den nye folkeskole.

Forsker: Ebola kan ramme Danmark
[Netavisen – links 10.08.14] TV2
Der kan komme tilfælde af Ebola-smittede personer fra Afrika til Danmark. Det kan for eksempel være i kraft af de mange læger og sygeplejerske, som Danmark har udsendt i Afrika.

 


________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder