Netavisens nyhedslinks uge 31
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

Danske frivillige arbejder for den israelske hær
[Netavisen – links 03.08.14] Information
Mellem 15 og 25 danske statsborgere er soldater i den israelske hær IDF – både som våbenførende og ikke-våbenførende – hvoraf nogle formentlig deltager i Operation Protective Edge, som Israel indledte den 8. juli. Og 17 danskere har i perioden fra 2009 og til 2013 arbejdet for organisationen Sar-El (på hebraisk Tjeneste for Israel), der løser ikke-væbnede opgaver for IDF som vedligeholdelse og forsyningsopgaver.

Pårørende skal passe de syge og ældre mere
[Netavisen – links 03.08.14] Information
Pårørende vil fremover skulle tage sig mere af deres plejekrævende nærmeste, påpeger eksperter.

Svenskere leverer sønderlemmende kritik af dansk atomdepot
[Netavisen – links 02.08.14] Ingeniøren
De danske planer for et slutdepot for radioaktivt affald er så mangelfulde, at de aldrig ville kunne godkendes efter svenske standarder, advarer svensk miljøorganisation.

Randzoner reduceret - igen
[Netavisen – links 02.08.14] Danmarks Naturfredsningsforening
Regeringen indskrænkede i går ganske upåagtet randzonerne med yderligere ti procent. Det skete ved at nedsætte randzonebredden fra ti meter til ni meter med en begrundelse om, at de besluttede 25.000 hektar randzoner ikke rækker til mere.

Færre unge bliver håndværker
[Netavisen – links 02.08.14] avisen.dk
Færre og færre unge får en praktikplads som håndværkere. Antallet af elever, der har været igennem deres grundforløb og har en praktikplads, svinder ind, viser opgørelse. Social dumping og manglende prestige i faget er årsagen, lyder det ... og så lige manglen på praktikpladser!

Whistleblower fyret fra metroen
[Netavisen – links 01.08.14] Dagbladet 3F
Rumænske metroarbejdere blev fyret, efter de gik til 3F og rejste sag om lønsnyd. Alvorlig sag, erkender Metroselskabet

Desperat uden dagpenge? Flere vikarer på deltid
[Netavisen – links 01.08.14] avisen.dk
I løbet af et år er der sket en markant stigning i antallet af deltidsansatte vikarer. Både fagforeningen HK Privat og Dansk Erhverv mener, at arbejdsløse presses til at søge job tidligere på grund af halveringen af dagpengeperioden.

Nye besparelser udhuler ældremilliarden
[Netavisen – links 01.08.14] FOA
Mens kommunerne og et af landets største dagblade glæder sig over effektiviseringer i ældreplejen, oplever ansatte, at kvaliteten og omsorgen for de gamle er i dramatisk fald.

EU's blå sundhedskort gavner kun forsikringsselskaberne
[Netavisen – links 01.08.14] Arbejderen
Fra i dag skal hver enkelt dansker forsikre sig for omkring 1000 kroner årligt, hvis man skal rejse til et EU-land og ikke vil risikere en dyr hospitalsregning. Nogle vil slet ikke kunne få en forsikring. Den tidligere offentlige rejsesygeforsikring kostede omkring 15 kroner årligt per dansker.

V og DF: Vil gøre op med internationale konventioner

[Netavisen – links 01.08.14] Information
Hvor Venstre tidligere har ført en udlændingepolitik, der handlede om at ’skære ind til benet af konventionerne’, vil partiet ifølge lækket papir nu gå skridtet videre og træde ud af de konventioner, der ’fører til uacceptable resultater’

Danmark får en nøglerolle i Nato's oprustning
[Netavisen – links 31.07.14] Politiken
Danske soldater skal sammen med tyske og polske kollegaer med udgangspunkt i et kraftigt udviddet Nato-hovedkvarter i polske Stettin Russisk stats-tv advarer mod Nato's forberedelser til en »blitzkrig«.

Disse job vil Venstre give til udlændinge
[Netavisen – links 31.07.14] avisen.dk
Venstre vil give udlændinge fra bestemte lande adgang til Danmark, hvis de har et job på hånden med en årsløn på minimum 200.000 kroner. Se her, hvilke job det drejer sig om.

Borgerlige politikere afviser kritik af Israel
[Netavisen – links 31.07.14] DR
Israel har vist nåde overfor palæstinenserne ved ikke at udslette hele Gaza, lyder det fra Dansk Folkeparti. Regeringen og blå blok står sammen også her.

Minister gav forkert besked om amerikansk atomreaktor på Grønland
[Netavisen – links 31.07.14] Information
Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har rettet en oplysning, som blev givet til grønlandsk folketingsmedlem

FCK-fans angrebet af naskerede ukrainske nationalister på tribunen i Kijev
[Netavisen – links 31.07.14] DR
FCK-kamp afbrudt af tilskueroptøjer, da maskerede mænd angreb de danske fans som måtte flygte ud på banen. Det afspejler den opkørte pogromagtige stemning i Kiev, der kontrolleres af ukrainske supernationalister.

Ny landbrugslov skader de små landbrug
[Netavisen – links 30.07.14] TV2/Nord
Det nye lovforslag er en del af regeringens vækstplan, der skal gøre det nemmere for store kapitalfonde og aktieselskaber at købe dansk landbrugsjord. En udvikling der kan gøre de sværere for de mindre landbrug.

Socialpædagogerne er bange for at ytre sig
[Netavisen – links 30.07.14] SL
Næsten hver tredje af landets socialpædagoger har oplevet så kritisable forhold på deres arbejdsplads, at de mener, offentligheden burde have haft kendskab til det. En ny undersøgelse fra Socialpædagogerne viser dog, at 60 pct af dem har undladt at ytre sig – af frygt for konsekvenserne.

Adgangskrav sprænger karakterskalaen
[Netavisen – links 30.07.14] Politiken
12,1 i karaktergennemsnit er kravet for at komme ind på International Business på Copenhagen Business School. Øgede karakterkrav er den almindelige tendens. "Virkelig problematisk", mener Danske Gymnasieelever. "Det er virkelig stressende at skulle få så høje karakterer i rigtig mange fag".

Aarhus-professor: Kraftværker er skyld i mangel på drikkevand
[Netavisen – links 30.07.14] Ingeniøren
Allerede i 2020 vil en tredjedel af verdens befolkning mangle drikkevand, hovedsageligt fordi det bliver brugt i kraftværker, advarer professor fra Aarhus Universitet. Rapporten anbefaler istedet kraftig satsning på vind- og solenergi og stop for brug af fossile brændstoffer. Også udvinding af skifergas kræver et kæmpemæssigt vandforbrug.

Svensk nynazist snigmyrder for fascistisk bataljon i Ukraine
[Netavisen – links 29.07.14] Modkraft
Et medlem af Sveskernes Parti fungerer som snigskytte for den paramilitære Azov-bataljon, der samler højreekstremister fra hele verden i kampen mod pro-russiske oprører i Øst-Ukraine.

Protestlejr mod skifergas starter i denne uge
[Netavisen – links 29.07.14] Modkraft
Det franske energiselskab Total fortsætter forarbejdet til prøveboring efter skifergas i Frederikshavn trods klager: Onsdag åbner miljø- og klimaaktivister protestlejr i den nordjyske by Dybvad.

Pensionskassen køber gården - landmanden driver den
[Netavisen – links 29.07.14] DR
Ny finansieringmodel på landbrugsområdet: Pensionskassen køber det landbrug, som den unge landmand ikke har råd til. Og landmanden bliver forpagter.

16 kommuner tillader polsk løn på byggerier
[Netavisen – links 29.07.14] 3F
Selvom flere og flere kommuner indfører krav om dansk løn på deres byggepladser, er 16 kommuner stadig uden arbejdsklausuler.

Wammen tier om krigsregel
[Netavisen – links 28.07.14] Information
Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) oplyser i en række svar til Folketingets forsvarsudvalg, at det var »helt undtagelsesvist«, han i sidste måned fortalte, at den såkaldte krigsregel i forsvarsloven »ikke er i anvendelse«. Med hjemmel i hvilken lov samarbejder FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at tappe danske fiberkabler med tele- og internettrafik?

Fødeafdeling mister hver fjerde seng
[Netavisen – links 28.07.14] DR/Østjylland
Selvom Aarhus Universitetshospital forvandles til et nyt supersygehus, så er der faktisk færre senge til fødende og nyfødte fremover. 1. juli mistede fødeafdelingen mere end hver fjerde seng, så der nu kun er 29 senge tilbage på en afdeling, hvor 4.700 børn bliver født hvert år.

S afviser at undersøge, om danskerne drikker mere sodavand
[Netavisen – links 28.07.14] DR
Detailhandlen i Danmark melder om stærkt øget salg af sodavand, samtidig med at butikkerne lige på den anden side af den tyske grænse ikke har oplevet en nedgang i salget.

Terroranklaget svensk-colombianer frikendt
[Netavisen – link 28.07.14] Arbetaren (sv)
Den svensk-colombianske journalist Joaquin Pérez Becerra, som i 2012 dømtes til otte års fængsel i Colombia for samarbejde med FARC-guerillaen, er sat på fri fod, efter at en domstol har underkendt beviserne mod ham. Kritik er rettet mod den svenske afdeling af Reportere Uden Grænser, som tidligt valgte ikke at tage sig af sagen.

Efterretningstjeneste nedtoner terrortruslen mod Norge
[Netavisen – links 27.07.14] DR
Det forhøjede beredskab fortsætter dog mindst 24 timer endnu.

Forsker: Sodavandsboom giver flere overvægtige børn
[Netavisen – links 27.07.14] DR
Om to år slår konsekvensen af øget sodavandssalg igennem, siger direktør for Statens Institut for Folkesundhed.

Vil ikke i krig: Unge officerer flygter fra det danske militær
[Netavisen – links 27.07.14] DR
Dansk militærs evne til at føre krig bliver forringet, fordi flere og flere yngre officerer forlader forsvaret.

Ekspert: Mindst 10.000 sager om arbejdsskader skal genoptages
[Netavisen – links 26.07.14] Politiken
I årevis har Arbejdsskadestyrelsen fejlbehandlet sager om arbejdsskader.

Pro-israelsk demonstration i modvind
[Netavisen – links 26.07.14] Modkraft
Både menneskerettighedsorganisationen Amnesty International og foreningen Palæstina Orientering oplyser til Modkraft, at de ikke er blevet spurgt, inden de er blevet brugt i opreklamering af det såkaldte fredsmøde. Desuden har kunstneren Lior Kojo valgt at melde afbud til demonstrationen. 12 dansk-iranere tager i en udtalelse afstand fra organisationen Frit Irans deltage i arrangementet på Christiansborg Slotsplads

16 anholdt ved Palæstina-demo i København
[Netavisen – links 26.07.14] DR
Københavns Politi oplyser, at man fredag har anholdt foreløbig 16 personer ved Rådhuspladsen, hvor Dansk Muslimsk Forening markerer 'Quds-dagen' - en årlig demonstration mod den israelske kontrol af Jerusalem.

Stadig flere østeuropæere i Danmark
[Netavisen – links 26.07.14] avisen.dk
På bare to år er tallet steget med 25 procent. Hvor der i april 2012 var 47.808 østeuropæere ansat på de danske arbejdspladser, var der i april i år 59.258.________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder