Netavisens nyhedslinks uge 27
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 Staten siger stop: Nu skal Løkke til lommerne

[Netavisen – link 06.07.14] EB
Pengene skal falde på mandag: Lars Løkke Rasmussen har modtaget en opkrævning på de mange penge, han skylder staten


Kommuner vil slække på natur- og miljølove

[Netavisen – link 06.07.14] Information
Miljølove bremser for mange lokalprojekter, mener kommuner, som vil have friere tøjler. Græsrødder skeptiske.


Nye modkøbsregler kan spænde ben for dansk flykøb
[Netavisen – link 05.07.14] Information
Løfter om masser af nye arbejdspladser skal få danskerne til at acceptere kampflykøb til 30 milliarder kroner. Men spørgsmålet er, hvor mange job det kan blive til efter EU-Kommissionen har forbudt Danmark at bruge det traditionelle modkøbssystem, der i årtier har holdt den danske forsvarsindustri beskæftiget

Sundhed og Omsorgs iskolde sygefraværsindsats
[Netavisen – link 04.07.14] FOA
FOA Århus er kommet i besiddelse af en afslørende PowerPoint, der har titlen ” Insisterende systematisk sygefraværsindsats” og som blev brugt på et strategisk ledermøde i april. Dokumentet indeholder blandt andet forslag om at opsige syge tidligere, og at lederen tager med den syge til lægen.


Danske børn holder EU's korteste sommerferie
[Netavisen – link 04.07.14] Ugebrevet A4
Med kun seks uger er Danmark blandt de fire lande, der har EU’s korteste skolesommerferie. Eleverne og lærerne er godt tilfredse med sommerferiens længde, mens forældrene drømmer om en kortere sommerferie og bedre mulighed for at holde ferie resten af året.


Kontanthjælpskrav splitter par

[Netavisen – link 04.07.14] avisen.dk
Kontanthjælpsreformens krav om gensidig forsørgelse får flere par til at flytte fra hinanden. Ulykkeligt, siger socialrådgiver-formand.

Svensk domstol vil genoverveje sagen mod Assange
[Netavisen – link 04.07.14] Information
Hvis Stockholms byret den 16. juli omstøder anholdelsesordre, vil WikiLeaks-stifter være en fri mand


It-firma bag cpr-læk har flere gamle møgsager
[Netavisen – link 04.07.14] DR
It-virksomheden CSC har før været ramt af sikkerhedsbrud. Eksperter kalder selskabets håndtering af cpr-numre for inkompetent.

CSC og politi blev advaret under it-angreb i 2012
[Netavisen – link 04.07.14] Information
Da rapport om it-kontrollen af Rigspolitiets data hos CSC forelå, boltrede hackerne sig i CSC’s systemer


Over 400 slagteriarbejdere nedlægger arbejdet
[Netavisen – link 04.07.14] DR
Fredag morgen har de over 400 medarbejdere på Danish Crown i Faaborg valgt at nedlægge arbejdet. Slagteriarbejderne er utilfredse med ledelsens udmeldinger i kølvandet på lukningen af slagteriet, som blev annonceret i januar.


Danmarks natur er blandt Europas mest forurenede
[Netavisen – link 04.07.14] Ingeniøren
Luftforurening med kvælstofforbindelser er i færd med at ødelægge biodiversiteten i Danmarks mest unikke naturområder, lyder det fra biolog efter dyster EU-rapport.

CSC erkender og beklager fejl bag cpr-lækage
[Netavisen – link 03.07.14] Information
CSC beklager, at 900.000 danskeres cpr-numre ved en fejl blev sendt ud af huset. Ingen tjekkede listen

Rina Ronja Karis udvalgsposter i EU-parlamentet
[Netavisen – link 03.07.14] Folkebevægelsen mod EU
Rina Ronja Kari bliver medlem af EU-parlamentets Udvalg om Beskæftigelse og Sociale Anliggender samt Udvalget om Budgetkontrol. Hun bliver desuden suppleant i Udvalget om Økonomi og Valuta


USA pressede Danmark til at lukke kurdisk TV-station så Fogh Rasmussen kunne blive NATO-boss
[Netavisen – link 03.07.14] RT (eng)
Nye wikileaks-afsløringer: USA lagde pres på Danmark for at lukke Roj TV mod at Tyrkiet opgav modtand mod Fogh som generalsekretær for NATO


NSA spionerer mod (stort set) alle landes regeringer - også Danmarks
[Netavisen – link 03.07.14] Information
Lækkede NSA-dokumenter viser, at den amerikanske efterretningstjeneste har bredere beføjelser, end hidtil antaget. Det står tjenesten frit for at spionere mod regeringerne i 193 lande og en række internationale institutioner, så længe oplysningerne er inden for tjenestens arbejdsområde


Metro slår danmarksrekord i dårligt arbejdsmiljø
[Netavisen – link 03.07.14] A4
Med hele 60 påbud fra Arbejdstilsynet sætter metrobyggeriet danmarksrekord i dårligt arbejdsmiljø. Det viser en gennemgang af arbejdsmiljøet på flere end 7.000 arbejdspladser. 3F er bekymret, men Metroselskabet mener, at arbejdsmiljøet er under kontrol.


Prins Joachim reddet af rige venner
[Netavisen – link 03.07.14] avisen.dk
Den nye fond, der overtager Schakenborg, er ejet af de rige familier bag Danfoss, Lego og Ecco.


Sverige raser over fund af væksthormon i dansk-importerede grise
[Netavisen – link 02.07.14] Ingeniøren
Fund af væksthormonet diethylstilbestrol (DES) i en gris’ urin har fået Danish Crown til at tilbagekalde et stor parti svinekød fra Fjernøsten og forskellige destinationer i Europa, herunder Sverige. Fødevarestyrelsen gjorde fundet i fredags ved et rutinetjek på Danish Crowns slagteri i Sæby i Nordjylland. I går rullede debatten så i Sverige om, hvorvidt Sverige overhovedet skal importere dansk svinekød.


Georgien skal integreres i EU: Danmark sender 25 millioner
[Netavisen – link 02.07.14] DR
Georgien skrev sammen med Ukraine og Moldova under på en associerings- og frihandelsaftale ved det seneste EU-topmøde. Nu øger Danmark sine interesser i landet og 'støtten' fra 5 til 25 millioner kr til det der kaldes 'at styrke den demokratiske og økonomiske udvikling' i Georgien.

Tidligere direktør i NSA: Danmark tæt partner i årevis
[Netavisen – link 02.07.14] Information
Allerede i 1990’erne var Danmark et af få allierede lande, der samarbejdede særlig tæt med NSA om masseovervågningsteknologi. Det siger en tidligere teknisk direktør i den amerikanske efterretningstjeneste NSA

EU trumfer Danmark: Må ikke droppe fire farlige ftalater
[Netavisen – link 01.07.14] DR
Efter pres fra EU-Kommissionen og ny EU-dom dropper regeringen nu planlagt forbud mod fire farlige ftalater.

Vækstplan slagter redningsberedskab
[Netavisen – link 01.07.14] DR
Regeringen og Venstre vil spare 200 millioner kroner årligt på redningsberedskabet. Beredskabet skal effektiviseres, skriver de tre partier i deres skitse til en ny vækstpakke. Konsekvensen er fyringer, lyder det fra flere kritikere.

Ministerium ville holde ’krypteringsballade’ væk fra offentligheden
[Netavisen – link 01.07.14] Information
Da den danske regering i 1998 ændrede politisk kurs i forhold til kryptering, forsøgte flere embedsmænd efterfølgende at skjule en mailudveksling om ’krypteringsballaden’

Overvågning: USA pressede Danmark til mere lempelige krypteringsregler
[Netavisen – link 01.07.14] DR
Amerikanerne tvang den danske regering til at ændre lovgivning for at 'give bedre muligheder for overvågning'.

Danske landmænd slipper for EU-bøder
[Netavisen – link 30.06.14] DR
Regeringen ændrer reglerne for modregning i EU-støtten, så mange hundrede landmænd fremover slipper for at blive trukket i EU-støtte, når de bryder loven. I 2012 blev 1.336 danske landmænd trukket i EU-støtten, fordi de ikke overholdt reglerne.

Arbejdsløse får ikke ledige job at se
[Netavisen – link 30.06.14] JP
Udlændinge har sat sig solidt på jobbene inden for flere - dårligt lønnede - brancher. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) nye hotline for rekruttering af ledige har slet ikke fået henvendelser om sæsonjob. Arbejdsmarkedsordfører for Venstre mener, at de danske arbejdsløse bør gå ind og kæmpe om disse jobs ved at søge dem uopfrodret.

Berlingske solgt billigt: Belgiere ville slet ikke have det danske mediehus
[Netavisen – link 30.06.14] Politiken
Den belgiske mediekoncern De Persgroep, der i dag har købt Berlingske Media, har tilsyneladende fået det danske mediehus til en endog meget billig pris på omkring 182 millioner kroner. Det er en tiendedel af, hvad mediehuset i Pilestræde blev solgt for, da det røg på udenlandske hænder i 2000.

På jobcenteret: ”Hvornår var du sidst i bad?”
[Netavisen – link 30.06.14] avisen.dk
Socialrådgiverne skal lægge mere pres på de arbejdsløse og foreslå ændringer i den personlige fremtoning. En måde at fortælle de arbejdsløse, at det er deres egen skyld, de ikke kan finde et job.

Århundredets våbenhandel går under radaren
[Netavisen – link 30.06.14] Information
Indkøb af nye kampfly til en værdi af 30 mia. kroner er så følsomt, at politikerne forsøger at undgå en offentlig debat. Selv om det er en af Danmarkshistoriens største offentlige investeringer, mener flere eksperter, at processen vil være mørkelagt helt frem til målstregen. Især ønsker man ikke en diskussion af om Danmark overhovedet skal indkøbe kampfly og fortsat være deltagere i en agressiv krigspolitik.

Maersk snyder sig uden om skrotningsregler
[Netavisen – link 30.06.14] DR
Tre tidligere Maersk-skibe blev sidste år hugget op på Alang Beach nord for den indiske millionby Mumbai under livsfarlige forhold af fattige migrantarbejdere. Op til den ulovlige skrotning havde Maersk Line solgt skibene til et græsk selskab og med det samme leaset dem tilbage til sig selv. Umiddelbart efter leasingperioden blev skibene ophugget under livsfarlige forhold.

Danmark har samarbejdet med USA om aflytning i årevis
[Netavisen – link 30.06.14] DR
Danmark har siden slutningen af 90’erne tilhørt den absolutte inderkreds i et internationalt aflytningssamarbejde og man havde teknikker til masseovervågning. DR har fået aktindsigt i papirer fra Erhvervsministeriet fra perioden 1998 til 2000. De viser, at man i den danske administration kaldte aflytningssamarbejdet for 'det gode selskab'. Se papirerne her

Norsk lærerstrejke får folkelig støtte
[Netavisen – link 30.06.14] Klassekampen (no)
Fra i onsdags har lærerne i Norge strejket imod planerne om at presse citronen med deres arbejdstid i stil med den reform, der blev gennemtvunget i Danmark sidste år. Et solidt folkeligt flertal støtter lærernes krav.


Nazister får talerstol på svensk politikertræf
[Netavisen – link 30.06.14] SVT (sv)
Politiet slog hårdt til over for moddemonstranter imod det nazistiske Svenskernes Parti, som fik lov til at tale ved det årlige politikertræf i Almedalen i Visby på Gotland. Aktivisten Dror Feiler, som fik politiets vold at føle ved den anledning, fordømmer normaliseringen af fascistisk ideologi.

Ambassadøren er blevet en omrejsende sælger
[Netavisen – link 30.06.14] Information
Før i tiden var det danske diplomatis fornemste opgave at varetage nationens politiske interesser i udlandet.
I takt med globaliseringen er den opgave imidlertid sivet ud i andre lag af samfundet, og de danske ambassader har fået mere karakter af en form for konsulentkontorer for erhvervslivet, siger professor Martin Marcussen, der er aktuel med en bog om det danske diplomat.

Hvad må FE?
[Netavisen – link 29.06.14] Information
Loven om Forsvarets Efterretningstjeneste åbner flere spørgsmål, end den besvarer i forhold til tapning af fiberkabler. Og de oplysninger, der faktisk fremgår af loven, har danske politikere ikke sat sig ind i

Svenske regeringspartier har rekordlav støtte
[Netavisen – link 28.06.14] Information
Meningsmåling tyder på regeringsskifte i Sverige efter riksdagsvalg i Sverige i september.

Norge sætter sig på internationale topposter
[Netavisen – link 28.06.14] fagligt.eu
På en måned har to nordmænd fra Arbeiderpartiet sikret sin både posten som generalsekretær for Nato og posten som generalsekretær for Europarådet, efter Europarådet genvalgte Thorbjörn Jagland.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder