Netavisens nyhedslinks uge 20
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

 

Her stod slaget om EL's nye principprogram
[Netavisen – link 18.05.14] Altinget
Hovedbestyrelsens principprogram blev stemt igennem, men med væsentlige tilføjelser om udmeldelse af EU og NATO, samt nedlæggelse af Kongehuset og militæret. Vidtgående forslag om revolution og afskaffelse af privat ejendomsret blev dog klart afvist. Udgangspunktet i hovedbestyrelsens udspil var en kritik af EU men uden en klar formulering om, at partiet arbejder for dansk udmeldelse og en nedlæggelse af EU.

Malik Bendjelloul hædret i Cannes
[Netavisen – link 18.05.14] DN (sv)
Den afdøde svenske filminstruktør Malik Bendjelloul belv hædret med en specialvisning af hans "Searching for Sugar Man" i Cannes söndag morgen. En stille sørgeceremoni på verdens største filmfestival.

Økonomisk rod i regnskabet rammer Enhedslisten
[Netavisen – link 18.05.14] Information
EL diskuterer rod i partiregnskaberne, hvor der ikke som planlagt er hensat 600.000 kroner til en valgfond.

Finsk kritik af hemmelige TTIP-forhandlinger
[Netavisen – link 17.05.14] Folkebevægelsen mod EU
Finlands EU- og handelsminister er utilfreds med, at EUs forhandlingsmandat i TTIP-forhandllingerne med USA holdes hemmelige

Regeringen fordobler bevilling til 'oppositionen' i Syrien
[Netavisen – link 16.05.14] Udenrigsministeriet
Regeringen kalder det stabiliserings- og udviklingsindsats, mens de fortsætter indblandingen i Syrien på 'oprørernes' side for at vælte det nuværende styre i Syrien. Der er afsat 100 mio. kr. til 2014.

DFs vælgere vil ud af EU – men Messerschmidt bliver
[Netavisen – link 17.05.14] Ræson
EU er et fornuftigt europæisk samarbejde, siger Morten Messerschmidt – på trods af, hvad de fleste tror, han mener. Ifølge Messerschmidt styrker man i virkeligheden EU ved at rulle Unionen lidt tilbage. Men hvor meget? Eller hvor lidt?

Svine-MRSA – ministre stikker skamfuldt hovedet i busken
[Netavisen – link 16.05.14] Ingeniøren
De første tre danskere er døde, efter at de er blevet smittet med en særlig stafylokok, MRSA CC398, som har inficeret de danske svinestalde. Med 30 millioner grise i det danske landbrug burde der være grund til at slå alarm og sikre sig, at smitten ikke griber om sig.

Naturstyrelsen fyrer fem tillidsfolk
[Netavisen – link 16.05.14] Fagbladet3F
Naturstyrelsen afskediger 15 skovarbejdere. Her af er hver femte tillidsrepræsentant. Ren chikane og stik imod reglerne, lyder det fra 3F, der vil kører sagerne.

Norwegian-konflikt breder sig
[Netavisen – link 16.05.14] avisen.dk
Den fastlåste Norwegian-konflikt optrappes. 3F Kastrup varsler nemlig sympatikonflikt med det norske fagforbund Parat. Det kan ramme mange flypassagerer.

Erhvervsskoler takker nej til EU-debatter
[Netavisen – link 16.05.14] Ekstrabladet
Elever på tekniske skoler kan se langt efter at diskutere politik med kandidater til Europarlamentsvalg

Se også:
Erhvervsskolernes Elevorganisation
Ungdommens EU: Debat i øjenhøjde
Ungdommens EU vil skabe debat der tager udgangspunkt i elevernes hverdag. Det skal være spændende, relevant og med jordnære eksempler fra det virkelige liv. Politikerne skal ud på skolerne og møde elevernes hverdag.

Enhedslistens norske søsterparti sværger troskab til borgerskabet
[Netavisen – link 16.05.14] Modkraft
Det norske venstrefløjsparti Rødt har efter stor debat i weekenden revideret deres principprogram, så det nu understreges, at et kommende systemskifte skal foregå 'fredeligt og demokratisk'. »Der findes ikke en færdig defineret og fastlagt socialisme, men en mangfoldighed af socialistiske ideer og modeller i kontinuerlig samspil og konflikt med hverandre,« hedder det i programmet.

Polakker snydt for løn på skibakke til 4 mia.
[Netavisen – link 15.05.14] avisen.dk
Dansk storentreprenør fyrer polsk firma, som ikke har udbetalt løn under arbejde på gigantisk forbrændingsanlæg.

Miljøorganisationen NOAH: Europæiske patenter bliver udstedt på uklart lovgrundlag
[Netavisen – link 15.05.14] NOAH
Et ja ved afstemningen om patentdomstolen d. 25. maj vil betyde nemmere adgang til patent og flere patenter i Danmark. Desværre er der så mange smuthuller i den europæiske patentlovgivning, at mange af disse patenter allerede i dag er meget betænkelige.

Strejken på Danfoss fortsætter
[Netavisen – link 15.05.14] DR
Dagholdene på Danfoss-afdelingerne i Gråsten og Nordborg, Tørsbøl og Kliplev har efter et møde her til morgen besluttet at gå hjem. Det betyder, at 500 mand har forladt arbejdet her til morgen.

EU truer dansk realkredit og samfundsøkonomi
[Netavisen – link 15.05.14] Folkebevægelsen mod EU
Det er på tide, at Folketingets partier og Folkebevægelsen mod EU står sammen i denne sag og kræver, at EU skal holde fingrene fra danske boliglån, siger Lave K. Broch, topkandidat i EU-valget for Folkebevægelsen mod EU

FOA: Privat lokalcenter betyder mindre valgfrihed
[Netavisen – link 15.05.14] FOA-Århus
Ældre kan ikke længere vælge kommunal hjemmepleje, når firmaet Forende Care har overtaget driften af Lokalcenter Bøgeskovhus.

Omkring 1000 ansatte på Danfoss strejker
[Netavisen – link 14.05.14] DR
Strejken blandt de ansatte på Danfoss vokser. Nu har omkring 1000 ansatte i produktionen nedlagt arbejdet. Lønforhandlingerne er brudt sammen.

Erhvervsskoleelever demonstrerer for mere uddannelse
[Netavisen – link 14.05.14] EEO
Onsdag den 14. Maj går tusindvis af elever og studerende på gaden for, at demonstrere mod forringelser af vores uddannelser. Karakterkrav og mangel på lærepladser gør det sværere at få en  uddannelse.

Realdania i seng med skandale-firma
[Netavisen – link 14.05.14] Avisen.dk
Den almennyttige forening Realdania er lige nu i gang med et stort prestigebyggeri, der koster over en milliard kroner, ved Københavns Havn ikke langt fra Den Sorte Diamant. En af byggeriets underentreprenører er det polske firma Budomex, der mandag aften blev anklaget for blandt andet lønfusk i DR-dokumentaren "Østarbejdernes bagmænd".

Ingen har overblik over danskernes formuer
[Netavisen – link 14.05.14] Information
Der findes ingen samlet opgørelse af, hvor store danskernes formuer er, selv om det er en vigtig del af den samlede ulighedsdebat. Hvis man tager formuerne med i ulighedsberegningerne, vil uligheden vokse, siger økonomiprofessor

Fjernvarmekunder skal betale vækstpakke-regning på 600 millioner kr.
[Netavisen – link 14.05.14] Ingeniøren
Regeringen sløjfer en pulje på 600 millioner kr. til små kraftvarmeværker, som nu får højere omkostninger - og dermed højere regninger - end de store værker.

Vandmiljøplaner er ikke nok: Danske fjorde har fået varige skader
[Netavisen – link 14.05.14] Ingeniøren
Det massive udslip af næringsstoffer op til vandmiljøplanen i 1985 har skabt et så tykt lag af døde alger på bunden, at danske fjorde risikerer at være fanget i et kvælertag på ubestemt tid.

Politikerne taler til arbejderklassen men lytter til storkapitalen
[Netavisen – link 14.05.14] EU-fagligt Netværk
- Det er et demokratisk problem, arbejderklassen er uden sammenligning den største gruppe i hele EU. Derfor taler alle partier til arbejderklassen, når der er valgkamp. Men når der ikke er valgkamp, så lytter de til storkapitalen, siger Jakob Mathiassen.

Ny EU-lov blotter dine fortrolige patientdata
[Netavisen – link 13.05.14] Politiken
Om to år kan fortrolige data frit videreanvendes til nye kliniske forsøg uden patientens samtykke. Eksperter slår alarm.

Norwegian-ansatte: Kolleger brød sammen under boardingen
[Netavisen – link 13.05.14] business.dk
Norwegians kabinepersonale mødtes mandag med deres fagforbund i Kastrup til orienteringsmøde om den verserende konflikt med ledelsen i det norske lavprisselskab. En konflikt, der præger medarbejdernes evne til at arbejde.

Danske Bank er ikke længere størst
[Netavisen – link 13.05.14] business.dk
Danske Bank har lukket så mange filialer, at Nordea nu er Danmarks største bank målt på antallet af fysiske placeringer.

FAKTA: Så mange køber og sælger sex i Danmark
[Netavisen – link 13.05.14] DR
Hvor mange mænd køber sex? Hvor gamle er de prostituerede? Og hvad er det egentlig loven siger? Få styr på fakta om købesex her.

Ny forskning: Små børn mest stressede
[Netavisen – link 12.05.14] FOA
Stress rammer også børn. Og det er især de yngste, det går ud over. Det viser helt ny forskning, som Ph.d Ole Henrik Hansen fra Århus Universitet i dag præsenterer for godt 500 dagplejere og dagplejeledere på FOAs konference "Kvalitet i dagplejen".

Kommuner blæser på regler og spreder miljøgifte ved nedrivning
[Netavisen – link 12.05.14] Ingeniøren
Kun et fåtal af kommunerne tager hensyn til miljøet, når de river ned, selv når det sker med statsligt tilskud. Derfor havner farlige stoffer som asbest og PCB i miljøet, viser gennemgang fra Dansk Byggeri.

Demonstrationer i Norge: Folkeretsbrud må fordømmes og ikke belønnes!
[Netavisen – link 12.05.14] dr.dk
I et fælles opråb kræver 24 norske organisationer og politiske partier at den norske stat giver Shimon Peres klar besked om at "Standse sin folkeretsstridige politik og ...rette sig efter vedtagende FN-resolutioner. De mange organisationer og partier udtaler:
"Folkerettsbrudd må fordømmes, ikke belønnes med gallamiddag ved Kongens bord, mener de og viser blant annet til Israels bygging av ulovlige bosettinger i okkuperte områder."

Antiracister afbrød nynazistisk demo på Christiansborg Slotsplads
[Netavisen – link 12.05.14] Modkraft
Omkring 40 højreekstremister måtte lørdag stoppe deres demonstration før tid og have politiets beskyttelse, da flere hundrede antiracister dukkede op på Christiansborg Slotsplads. En succes, lyder det fra Antifascistisk Aktion.

DR-dokumentar: Blacklistning under Metrobyggeri
[Netavisen – link 12.05.14] dr.dk
Underleverandør på Metrobyggeriet vikarbureauet Atlanco Rimec har i hemmelighed registreret og blacklistet ansatte, der samarbejder med fagforeningen.
Dokumentaren om ’Østarbejdernes bagmænd’ sendes i aften klokken 20.30 på DR1.

Lønfidus presser Post Danmark-ansatte i knæ
[Netavisen – link 12.05.14] avisen.dk
Elendigt arbejdsmiljø i Post Danmark er et resultat af benhård konkurrence i pakkebranchen, vurderer en forsker. Pakkefirmaer presser prisen i bund med falske selvstændige.

Sparemassakre i Frederikshavn
[Netavisen – link 12.05.14] Arbejderen
En tredjedel af kommunens folkeskoler og 18 børneinstitutioner står til lukning, fordi kommunen skal spare mellem 50 og 80 millioner på børn- og ungeområdet.

Hjemmehjælper-protest i Stockholm
[Netavisen – link 12.05.14] Flamman (sv)
Også i Sverige er den offentlige sektor ved at blive kørt ned til sokkeholderne. I sidste uge protesterede hovedstadens hjemmehjælpere mod nedskæringerne. Som det ikke er nok, at normeringerne til de ældre i forvejen er så usle, kan de langtfra efterleves i praksis med det nuværende budget.

16.000 EU-borgere vil stemme til dansk EU-parlamentsvalg
[Netavisen – link 12.05.14] dr.dk
Næsten 16.000 herboende EU-borgere vil sætte deres kryds ved en dansk kandidat til Europa-parlamentsvalget.

Eurovision blev politisk
[Netavisen – link 11.05.14] Information
Ukraine endte på sjettepladsen, mens Rusland indtog pladsen efter. Vinderen blev den østrigske drag queen Conchita Wurst.

Ballade på togstation: 21 højreradikale anholdt
[Netavisen – link 11.05.14] DR
21 nazister er anholdt efter at have lavet ballade i et S-tog ved Danshøj Station i Valby.

Antiracister afbrød nynazistisk demo på Christiansborg Slotsplads
[Netavisen – link 11.05.14] Modkraft
Omkring 40 højreekstremister måtte lørdag stoppe deres demonstration før tid og have politiets beskyttelse, da flere hundrede antiracister dukkede op på Christiansborg Slotsplads. En succes, lyder det fra Antifascistisk Aktion.

11 personer anholdt under demonstrationer
[Netavisen – link 10.05.14] DR
Politiet har foreløbig anholdt 11 personer og tilbageholdt mindst 30 i forbindelse med dagens demonstrationer i København.

Stop softwarepatenter - stem nej 25. maj
[Netavisen – link 10.05.14] Initiativet mod softwarepatenter
25. maj skal Danmark stemme om, hvorvidt vi skal være en del af den europæiske patentdomstol.
Et ja kan betyde patenter på software. Det vil ramme os alle – ikke kun IT-firmaer og programmører.

Ny vækstplan: Storebæltsbro bruges som malkeko
[Netavisen – link 10.05.14] Information
Regeringens anbefaling om at bruge penge fra Storebæltsbroen til at betale for en del af de initiativer, der skal skabe vækst i Danmark, bliver nu skarpt kritiseret.

Forskerkritik fra hele verden: PISA ødelægger skolen
[Netavisen – link 10.05.14] DLF
Pisa-undersøgelserne skader uddannelse i hele verden, lyder budskabet fra knap 100 uddannelsesforskere i et åbent brev til OECD's Pisa-leder. Vigtigt og relevant budskab, lyder det fra Anders Bondo Christensen.

 

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder