Netavisens nyhedslinks uge 13
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 


Når ATP er bolværk for Danmark
[Netavisen – link 30.03.14] BUsiness
ATP er i de sidste to store og kontroversielle virksomhedssalg herhjemme, DONG og Nets, gået massivt ind med kapitalens hårdeste halse og særligt hos Nets beskyttet værdier som datasikkerhed. ATP-direktør Carsten Stendevad fortæller, hvad han mener om pensionsgigantens ansvar for Danmark. Hvilken national sikkerhed!

Intern kritik overrasker Danish Crown
[Netavisen – link 29.03.14] FødevareWatch
En række tillidsfolk i Danish Crown retter fredag en skarp kritik mod koncernens ledelse. "En overraskende og ærgerlig kritik," lyder reaktionen fra hovedkontoret i Randers.

Udgifter til jobrotation er gået amok
[Netavisen – link 29.03.14] avisen.dk
Ordningen med at sende ledige i jobrotation er mod forventning endt som en milliardudgift for staten

Venstre: Uinteressant om uligheden vokser
[Netavisen – link 29.03.14] DR
Ifølge Venstres politiske ordfører er det ligegyldigt, om uligheden i indkomster bliver større, så længe flere kommer i arbejde

Coop: Strejke hos supermarked-gigant
[Netavisen – link 28.03.14] avisen.dk
Coop, der blandt andet har kæderne Superbrugsen, Irma og Fakta, er ramt af en strejke blandt lagerarbejderne. Det bekræfter supermarkedskæden overfor epn.dk Det er de ansatte på lagrene i Odense, Albertslund og Hasselager, der strejker, fordi der er blevet ændret i arbejdstiden for en tillidsrepræsentant.

Interpol efterlyser svensk højreekstremist
[Netavisen – link 28.03.14] Modkraft
Andreas Carlsson, der er et centralt medlem i det højreekstremistiske Svenskarnas Parti er blevet efterlyst af Interpol. Det sker efter at den 30-årige mand tidligere på måneden blev anholdt in absentia for hans deltagelse i et voldsomt knivangreb på en gruppe venstrefløjsaktivister i Malmø på Kvindernes Internationale Kampdag.

Aktion mod uorganiseret arbejdskraft i Greve
[Netavisen – link 28.03.14] Modkraft
Torsdag blokerede den nye tværfaglige aktionsgruppe »Arbejdere for ordnede forhold« en byggeplads i Greve i protest mod uorganiseret og underbetalt udenlandsk arbejdskraft.

COSTA DEL SKATTEFRADRAG: Dansk skat støtter håndværkere i EU
[Netavisen – link 28.03.14] Ugebrevet A4
Danskere med fritidshus i Spanien, Sverige eller andre EU-lande kan få et skattefradrag, når de hyrer lokale håndværkere eller havemænd. Den danske støtte til håndværkere i udlandet skyldes EU-regler.

Handicappede presses til snyd
[Netavisen – link 28.03.14] avisen.dk
Handicappede undgår at skrive skavankerne i jobansøgningen, ellers bliver de valgt fra på forhånd. Forening opfordrer unge ledige med handicap til at udelade det fra cv'et.

Kronisk syg sendt i arbejdsprøvning i et år
[Netavisen – link 28.03.14] foa.dk
Tidligere pædagogmedhjælper Yvonne Andersen har været i arbejdsprøvning i knap et år til trods for, at hun må tage ekstra smertestillende piller for at klare arbejdet.

Staten spenderer millioner på ministerbørn
[Netavisen – link 28.03.14] avisen.dk
Hvert år betaler staten flere millioner til børn af tidligere ministre og tjenestemænd. Reglen er forældet og skaber ulighed, mener eksperter.

Nikolaj Villumsen: Minister skyder forbi i svar om EU-droner
[Netavisen – link 28.03.14] Modkraft
Udenrigsminister Martin Lidegaard afviser, at EU investerer i udvikling af militære droner. Men elementer i den civile forskning kan anvendes til militære formål medgiver ministeren i et svar til Folketinget. Folkebevægelsen mod EU rejser nu sagen i EU-parlamentet.

Flere fattige i Danmark under SR-regeringen
[Netavisen – link 27.03.14] Information
Den nuværende SR-regering har fjernet starthjælpen og andre ’fattigdomsydelser’, og dens erklærede målsætning er at nedbringe fattigdommen. Men alligevel er der kommet 700 flere fattige, viser analyse fra Kraka. Socialrådgiverne og Rådet for Socialt Udsatte kalder det ’bekymrende’

Den fattige er 1) enlig 2) mand 3) ikkevestlig og 4) uden uddannelse
[Netavisen – link 27.03.14] Information
Ifølge en ny analyse fra tænketanken Kraka har der i de seneste 10 år aldrig været så mange fattige i Danmark som nu. Den typiske fattige er en enlig mand, og ifølge Dansk Socialrådgiverforening er det særlig problematisk

Kritik hagler ned over rapport om hypermarkeder
[Netavisen – link 27.03.14] Information
Tendentiøs, misvisende og ukorrekt, skriver erhvervsorganisationer i fortrolige høringssvar om den rapport fra Erhvervsministeriet, som vil have lempet planloven for at give plads til store hypermarkeder i det danske landskab

Nej til “historisk aftale” om soja og palmeolie med Dan J.
[Netavisen – link 27.03.14] gylle.dk
Miljøorganisationen NOAH siger fra overfor fødevareminister Dan Jørgensens forsøg på at få en “historisk aftale” i stand om bæredygtig soja og palmeolie. Organisationen har forladt den nedsatte arbejdsgruppe, som i dag afholder det afsluttende møde.

Se også NOAHs pressemeddelelse

Danmarks største 3F-afdeling siger nej til OK14
[Netavisen – link 27.03.14] Arbejderen
Stilladsarbejdere, havnearbejdere og restaurationspersonale melder sig nu også på banen som nej-sigere. Den 11. april bliver afstemningsresultatet offentliggjort.


Danmark sender fly til Baltikum
[Netavisen – link 26.03.14] DR
Som et led i NATO's og EU's optrapning overfor Rusland sender Danmark seks fly til Baltikum for at patruljere i luftrummet over Estland, Letland og Litauen.

Sentio-måling: Godt to mandater til liste N
[Netavisen – link 26.03.14] Folkebevægelsen mod EU
En norske analysevirksomheds målinger giver 15,3 pct. af stemmerne til Folkebevægelsen mod EU

Ja-et til EU's patentdomstol er væk
[Netavisen – link 26.03.14] EB
Siden januar er tilslutningen til et ja til EU’s Patentdomstol faldet brat. Det viser en undersøgelse i Altinget dk. Folkeafstemningen er 25. maj. I januar var der flertal for et ja – det er væk. Samtidig er modstanden steget fra 20 til 25 pct., og en ordentlig klump er stadig helt ude at svømme og ved ikke, hvad de skal mene.

Chaufførformand: Nu må vi stå fast over for EU
[Netavisen – link 26.03.14] EU-fagligt netværk
EU-kommissionen truer med retssag mod stramninger mod social dumping på landevejen. Formanden for Landsklubben for danske Godschauffører opfordrer regeringen til at stå fast.

Verdens mest solgte sprøjtemiddel kan gøre dyr syge
[Netavisen – link 26.03.14] Ingeniøren
Danmarks – og verdens – mest solgte sprøjtemiddel, glyphosat, der er den aktive ingrediens i bl.a. Roundup, er måske ikke helt så ufarligt for dyr og mennesker, som det hidtil har været fremført. Det viser en undersøgelse af de indirekte påvirkninger fra genmodificerede afgrøder sprøjtet med glyphosat udført af forskere ved Aarhus Universitet.

H&M's leverandør giver ansatte tæv og trusler
[Netavisen – link 26.03.14] 3F
Straf, trusler og systematisk vold. Sådan er hverdagen for arbejderne på tøjfabrikken Well-tex i Bangladesh. Den producere blandt andet tøj til modegiganten Hennes & Mauritz.

Kritik hagler ned over rapport om hypermarkeder
[Netavisen – link 26.03.14] Information
Rapporten der bygger på en gammel analyse fra McKinsey bruger Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i sin argumentation for lempelser af planloven, så der kan gives grønt lys for opførelse af store hypermarkeder på mindst 5.000 kvadratmeter i Danmark. Den mødes nu af kritik fra mange sider.

Regnorme mistrives på sprøjtede marker
[Netavisen – link 26.03.14] DR
Ny forskning viser at regnorme på en mark sprøjtet med pesticider skal bruge meget energi til at afgifte sig selv. Det påvirker både deres størrelse og evnen til at få afkom.

Nets-salg: Økonomiske eksperter frygter stigende gebyrer
[Netavisen – link 25.03.14] DR
Salget af Nets kommer umiddelbart ikke forbrugerne til gode. Stigende omkostninger er i vente, fortæller økonomiske eksperter.

Danmarks digitale infrastruktur solgt til amerikanske kapitalfonde
[Netavisen – link 25.03.14] Modkraft
To amerikanske kapitalfonde har mandag købt firmaet bag Dankortet, NemID og Betalingsservice. Dermed er følsomme datatjenester som Dankortet, NemID og Betalingsservice kommet på amerikanske hænder.

Faglig protest: Stærke kræfter i EU strammer løkken om arbejdsmiljø
[Netavisen – link 25.03.14] Ugebrevet A4
Britiske erhvervsfolk presser hårdt på for at få EU til at fjerne skriftlige vurderinger af arbejdsmiljøet i ni ud af ti virksomheder. Fagbevægelsen ser rødt. Men selvom modstanden mod forslaget er udbredt i arbejdsgiverkredse, tyder meget på, at APV-lobbyisterne har medvind.

Forslag om at skrotte APV'er kan blive dyrt
[Netavisen – link 25.03.14] Ugebrevet A4
Både samfundet og den enkelte kan komme til at betale en høj pris, hvis et EU-forslag om at skrotte skriftlige vurderinger af arbejdsmiljøet i små firmaer bliver gennemtrumfet, viser beregninger.

FOA støtter Rigsrevisionen: Syge overlades til sig selv
[Netavisen – link 25.03.14] FOA
Kommunerne tænker mere på økonomi end på at få sygemeldte tilbage i arbejdet. Sådan lyder vurderingen fra Rigsrevisionen. FOA bakker kritikken op.

Midttrafik skabte selv ”gul og gratis”
[Netavisen – link 24.03.14] FOA
Midttrafik begyndte allerede at nedbryde sit eget kontrollørkorps i foråret 2010, da trafikselskabet fyrede to kritiske kontrollører.

Norsk politi fjerner danske aktivister fra olieplatform
[Netavisen – link 24.03.14] DR
Aktivisterne indtog mandag morgen boreriggen West Alpha, som ligger til kaj i Ølen, for at protestere mod, at ExxonMobile vil bore efter olie i det Arktiske Ocean i Rusland.

Nye gravskikke gør hver anden kirkegård overflødig
[Netavisen – link 24.03.14] Information
Traditionen med at blive brændt og nedsat i en urne har gjort omkring halvdelen af landets nuværende kirkegårdsareal overflødigt.

Nets sælges til udenlandske hænder for 17 milliarder
[Netavisen – link 24.03.14] DR
De amerikanske kapitalfonde Advent International og Bain Capital har sammen med det danske pensionsselskab ATP mandag underskrevet en aftale om at købe 100 procent af aktiekapitalen i virksomheden Nets for 17 milliarder kroner.

Professor: Kæden springer af, når alle 6-årige skal i skole
[Netavisen – link 24.03.14] DR
Kommunen forlanger, at barnet skal starte i børnehaveklasse, og det er der, kæden springer af. Kommuner vil have mange børn igennem så hurtigt som muligt. Og så må dem, der har svært ved det, ikke springe et år over. Det er ikke til barnets bedste, siger Stig Broström.

Gammeldags grøntsager virker som medicin på sukkersygepatienter
[Netavisen – link 24.03.14] DR
Nye grøntsagstyper er så ændrede i deres sammensætning hvad angår indhold af sukkerstoffer og bitterstoffer, at alene det at gå over til ældre typer, har betydet at sukkersygepatienter med diabetes 2, får reguleret deres blodsukker så godt, at de ikke længere har sukkersyge. Det viser et forsøg på Sygehus Vendsyssel.

Et betalingsselskab kommer sjældent til salg
[Netavisen – link 24.03.14] JP
Når de pengestærke kapitalfonde kigger sig rundt for at se, hvad der kunne være interessant at lægge penge i, så er det sjældent, at et selskab som Nets dukker op.

Sverige: Friskole-virksomheder får rekordprofitter
[Netavisen – link 24.03.14] Proletæren (sv)
Mange kommunale skoler segner under besparelser og hårde budgetnedskæringer. Når resurserne inddrages, kommer virksomheden uundgåeligt i klemme. Elever, forældre og personale tvinges til at betale den faktiske regning: dårligere uddannelse, ringere trivsel og dårligere resultater. Samtidig øger profitterne hos de store friskole-virksomheder.

Kommune begravede 27 sager om førtidspension
[Netavisen – link 23.03.14] avisen.dk
På trods af løfter om hurtig sagsbehandling har Københavns Kommune syltet 27 borgeres sager om førtidspension i mere end et år.

Se også


Hårrejsende behandling af de svageste
[Netavisen – link 23.03.14] aos
Sådan behandler vi kronisk syge – er det rimeligt?

Ti patientforeninger: Vi vil ikke stemples som psykisk syge
[Netavisen – link 23.03.14] Information
300.000 danskere lider af en såkaldt funktionel lidelse. Deres patientforeninger mener, at lidelserne er fysiske, men systemet giver dem prædikatet psykisk syge. Konsekvensen er, at patienterne bla. får dårligere forsikring og forringede pensionsordninger.

Ny EU-radio skal ramme danske unge
[Netavisen – link 22.03.14] NetAvisen
Podcastet EUtropolis er sat i verden for at gøre EU spiselig for unge.

Naturfredningsforeningen til Venstre: Byforny i stedet for at ødelægge kysterne
[Netavisen – link 22.03.14] NetAvisen
I Danmarks Naturfredningsforening er man uenig med Venstres nye udspil om liberaliseringen af planloven, man bør i stedet byforny eksisterende land, mener de. Venstres udspil vil gøre det nemmere for kommunerne at bygge nær kysten.

Slidgigt koster samfundet 18,3 milliarder årligt
[Netavisen – link 22.03.14] Information
Næsten 900.000 danskere lider af slidgigt, sygdommen koster milliarder, men der forskes ikke i den.

Bred opbakning til antiracistisk markering i Sydhavnen
[Netavisen – link 22.03.14] Modkraft
Græsrodsnetværket »Racismefri By« inviterer lørdag eftermiddag den 22. marts til en stort anlagt markering vendt mod stigende højreekstremistisk aktivitet i den københavnske bydel Sydhavnen. Både Landsforeningen af Socialpædagoger (LFS) og Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening anbefaler deltagelse i demonstrationen, der har overskriften »For mangfoldighed – Mod racisme«.  

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder