Netavisens nyhedslinks uge 12
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

 

Sverige: Friskole-virksomheder får rekordprofitter
[Netavisen – link 23.03.14] Proletæren (sv)
Mange kommunale skoler segner under besparelser og hårde budgetnedskæringer. Når resurserne inddrages, kommer virksomheden uundgåeligt i klemme. Elever, forældre og personale tvinges til at betale den faktiske regning: dårligere uddannelse, ringere trivsel og dårligere resultater. Samtidig øger profitterne hos de store friskole-virksomheder.

Kommune begravede 27 sager om førtidspension
[Netavisen – link 23.03.14] avisen.dk
På trods af løfter om hurtig sagsbehandling har Københavns Kommune syltet 27 borgeres sager om førtidspension i mere end et år.

Se også


Hårrejsende behandling af de svageste
[Netavisen – link 23.03.14] aos
Sådan behandler vi kronisk syge – er det rimeligt?

Ti patientforeninger: Vi vil ikke stemples som psykisk syge
[Netavisen – link 23.03.14] Information
300.000 danskere lider af en såkaldt funktionel lidelse. Deres patientforeninger mener, at lidelserne er fysiske, men systemet giver dem prædikatet psykisk syge. Konsekvensen er, at patienterne bla. får dårligere forsikring og forringede pensionsordninger

Ny EU-radio skal ramme danske unge
[Netavisen – link 22.03.14] NetAvisen
Podcastet EUtropolis er sat i verden for at gøre EU spiselig for unge.

Naturfredningsforeningen til Venstre: Byforny i stedet for at ødelægge kysterne
[Netavisen – link 22.03.14] NetAvisen
I Danmarks Naturfredningsforening er man uenig med Venstres nye udspil om liberaliseringen af planloven, man bør i stedet byforny eksisterende land, mener de. Venstres udspil vil gøre det nemmere for kommunerne at bygge nær kysten.

Slidgigt koster samfundet 18,3 milliarder årligt
[Netavisen – link 22.03.14] Information
Næsten 900.000 danskere lider af slidgigt, sygdommen koster milliarder, men der forskes ikke i den.

Bred opbakning til antiracistisk markering i Sydhavnen
[Netavisen – link 22.03.14] Modkraft
Græsrodsnetværket »Racismefri By« inviterer lørdag eftermiddag den 22. marts til en stort anlagt markering vendt mod stigende højreekstremistisk aktivitet i den københavnske bydel Sydhavnen. Både Landsforeningen af Socialpædagoger (LFS) og Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening anbefaler deltagelse i demonstrationen, der har overskriften »For mangfoldighed – Mod racisme«.   

Ansat i privat rengøring: Jeg arbejder gratis
[Netavisen – link 21.03.14] FOA
Da firmaet Alliance Plus overtog rengøringen på Brøndbyøster Skole, varslede de medarbejderne 85 procent ned i tid.

0g

Umuligt at gøre ordentligt rent efter udlicitering
[Netavisen – link 21.03.14] FOA

Nets til salg: Dankortet på vej i lommen på selskabstømmere
[Netavisen – link 21.03.14] Modkraft
Ejerne af NemID, Dankortet og Betalingsservice forhandler med kontroversielle amerikanske kapitalfonde om overtagelse af selskabet Nets. Danskernes personfølsomme oplysninger kan ende hos de amerikanske myndigheder, frygter ekspert.

Kamp mod social dumping skal sikre nej til lønaftale
[Netavisen – link 21.03.14] Information
Kritikere af forslaget til den nye overenskomst gør nu kampen mod social dumping til kardinalpunktet i en kampagne for få et nej ved den kommende urafstemning.

Mogens Jensen: Flere u-landspenge til erhvervslivet
[Netavisen – link 21.03.14] U-landsnyt
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) vil bruge mere af u-landsbistanden til at øge handel og danske erhvervsinvesteringer i udviklingslandene.

Sparekniv på sygehus-byggerier: Det bliver dyrere i det lange løb
[Netavisen – link 21.03.14] Ingeniøren
Regionerne må igen og igen svinge sparekniven for at holde det samlede budget på 42,7 milliarder kroner for Danmarks seks nye supersygehuse og for akuthospitalerne. Men besparelserne på anlægskontoen vil senere ramme sygehusejerne lige i nakken i form af større driftsudgifter og lavere kvalitet, forudser lektor Kjell Tryggestad

Dansk våbeneksport mangedoblet på få år
[Netavisen – link 21.03.14] DR
Krig er en god forretning - også for den danske forsvarsindustri, der siden 2000 har oplevet en mangedobling af eksporten - og som stadig kan melde om fremgang. EU prioriterer og fremer i høj grad krigens købmandsskab.

NATO og EU får rettet i Danmarkshistorien
[Netavisen – link 21.03.14] TV2
Modstandsbevægelsens indsats under den nazistiske besættelse bevirkede, at Danmark efter krigen kunne regnes på de allieredes side. Hidtil har regeringens samarbejdspolitik overfor besættelsesmagten dog forhindret en fuld anerkendelse. Den er nu givet på NATO's initiativ og Hollande, dronning Magrethe og Anders Fogh Rasmussen vil fejre den sammen på D-dag 2014 som sande allierede i dagens krigspolitik.

Svensk naziparti mobiliserer til valget
[Netavisen – link 20.03.14] DN (sv)
Det nazistiske Svenskernes Parti (SVP) opstiller kandidater i 30-40 kommuner ved valget til september. Det er det største tal soden anden verdeenskrig for et parti af fascistisk eller nazistisk kar4akter, konstaterer historikeren Heléne Lööf

Samsø Kommune bøjer sig i ytringsfrihedssag
[Netavisen – link 20.03.14] FOA
Samsø Kommune har trukket en såkaldt tilrettevisning tilbage, som et medlem havde fået, fordi hun i Samsø Posten havde kritiseret kommunale besparelser.

OK-aktion mod LO
[Netavisen – link 19.03.14] Ungdommen i 3F BJMF
"LO har tydeligvis ikke været særligt fremme i skoene hvad angår overenskomstforhandlingerne i 2014. LO har ikke lykedes med at få de forskellige forbund til at tale med en stemme for at få sat en effektiv stopper for social dumping en såkaldt MUSKETERED, hvilket DA igen har udnyttet til fulde. Håber at det giver fagbevægelsen tid til eftertanke, og medlemmerne mod til at stemme NEJ til overenskomst resultaterne. Få alle dine kollegaer til at stemme denne gang", skriver utilfredse lønmodtagere.

EU styrer dansk forskning med milliarder
[Netavisen – link 19.03.14] Arbejderen
Regeringen skærer ned på de danske forskningsbudgetter. I stedet opfordrer de danske forskere til at søge EU-midler. Men EU's forskermidler er bundet op på bestemte projekter

Arbejdsløshed fordobler risikoen for stress
[Netavisen – link 19.03.14] DR
Hjertebanken, søvnløshed og uro. Det er symptomerne for mange arbejdsløse. Og hvis du mister dit arbejde, fordobles risikoen for at blive stresset. Uvished om fremtiden, ikke mindst når sikkerhedsnettet er fjernet, giver stress.

Fyrede Danish Crown-ansatte snydt for efteruddannelse
[Netavisen – link 19.03.14] DR/Fyn
130 fyrede Danish Crown-ansatte får berøvet den lovede efteruddannelse. Pengekassen er 'tom' hos slagteri-virksomheden med overskud i milliardstørrelse.

Løntilskud skubber fastansatte ud
[Netavisen – link 19.03.14] 3F
Der er rod i 42 procent af sager om løntilskud, så almindeligt ansatte risikerer at blive skubbet ud.

Lav løn får ikke ufaglærte i arbejde
[Netavisen – link 19.03.14] A4
Lav løn er ingen garanti for job til ufaglærte. Det viser en analyse, Cevea har foretaget af løn og ledighed i 22 europæiske lande.

NSA's nære partner er forbillede for dansk cyberlov
[Netavisen – link 18.03.14] Politiken
Storbritannien er et af få lande, der har lagt cyberovervågning ind under efterretningstjenesten som i Danmark.

Dennis Kristensen om plejehjemsfidus: "Plat og svindel"

[Netavisen – link 18.03.14] avisen.dk
"Varme hænder veksles til kolde kontanter hos private," raser FOA-formand efter afsløring af plejehjem, der har betalt kæmpe regninger for kurser, som allerede er betalt.

Dovne nordjyder? Nej, 250 ledige job er fup
[Netavisen – link 18.03.14] avisen.dk
Det passer ikke, at ingen gider søge 250 ledige byggejob i Nordjylland. De fleste stillinger har aldrig været slået op. Beskæftigelsesregion ærgrer sig over historier om dovne ledige på baggrund af deres undersøgelse.

Rasende VVS'ere: Stem nej!
[Netavisen – link 17.03.14] avisen.dk
Stem nej. Sådan vil anbefalingen til cirka 8.000 blikkenslagere, rørlæggere og VVS'ere med al sandsynlighed lyde.

Antallet af nye førtidspensionister rasler ned
[Netavisen – link 17.03.14] Politiken
I 2013 fik under halvt så mange tilkendt førtidspension som i 2012. Arbejdsmarkedsstyrelsen påstod, at der i 2013 ville kunne oprettes 14.600 ressourceforløb som erstatning for førtidspensionen. Men det viste sig, da tallet blev gjort op i februar, at kommunerne kun havde oprettet 2.234 ressourceforløb i hele 2013.

Grønne organisationer kritiserer klimalov for at være varm luft
[Netavisen – link 17.03.14] Information
Klimapolitikken har nu endelig fundet sit fremadrettede ståsted, erklærede klimaministeren efter aftalen om klimaloven. Hans lovudkast imponerer nu ikke de grønne organisationer. Langt fra

Rina Ronja Kari: Mandatet kræver en indsats
[Netavisen – link 17.03.14] Folkebevægelsen mod EU
I følge meningsmålinger vil Folkebevægelsen lige akurat få stemmer nok til ét mandat, men intet er sikkert. Der skal sættes fuld blus på valgkampen.

Titusind på gaden i Malmø: "Antifascisme er selvforsvar!"
[Netavisen – link 17.03.14] ProjektAntifa
Søndagens demonstration i Malmø, efter de fascistiske mordforsøg 8. marts, blev en stor succes. En bred skare på ca. 10.000 aktivister og lokale borgere protesterede sammen imod fascisme.

Arbejdsgivere kommer bedst ud af overenskomst
[Netavisen – link 17.03.14] DR
Det er arbejdsgiverne, der har trukket det længste strå i den netop indgåede overenskomst for blandt andet VVS'ere, slagtere, malere og tekniske tegnere.

EU gør klar til sanktioner mod Rusland
[Netavisen – link 17.03.14] Information
Efter folkeafstemningen på Krim sætter EU sætter nu sanktioner mod Rusland i værk. Martin Lidegaard omtaler folkeafstemningen som "en farce". Sanktionerne skal sættes ind mod "personer, der har ansvar for handlinger, der underminerer eller truer Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed". Både EU selv og USA må høre ind under denne beskrivelse.

DSB trækker sig fra konkurrence om togdrift
[Netavisen – link 17.03.14] JP
Statens togselskab afviser på forhånd at køre med, hvis politikerne indfører øget konkurrence på den danske jernbane. At lave udbuddet kræver en hær af jurister og økonomer og er simpelthen for dyrt. 4 udenlandske selskaber vil byde på dansk togdrift. Bl.a. Arriva, som ejes af tyske Deutsche Bahn og svenske SJ.

Billige kinesiske varer trykker dansk løn
[Netavisen – link 17.03.14] A4
Når importen fra Kina stiger med ti procentpoint, falder timelønnen for de kortudannede i en dansk virksomhed med ni kroner.

Overvågning af danskernes internettrafik er eksploderet
[Netavisen – link 17.03.14] Information
3,5 billioner gange blev danskerne registreret på mobil eller internet i 2013. En revision af loven er gentagne gange blevet udskudt med henvisning til en reform fra EU, som der dog stadig ikke er sat tidsfrist på. Regeringen siger, de ønsker at ændre loven, men vil ikke oplyse hvordan.

Ny overenskomst til 500.000 danskere
[Netavisen – link 17.03.14] JP
Samlet overenskomstaftale er faldet på plads for omkring en halv million privatansatte på LO/DA-området.

Malmø: Tusinder mod nazismen
[Netavisen – link 17.03.14] Sydsvenskan (sv)
Søndag samledes op mod ti tusind Malmø-borgere for at fordømme nazismen.

Gøteborg: Tusinder mod nazismen
[Netavisen – link 17.03.14] Dagens Nyheter (sv)
Også her dukkede der mange flere op, end arrangørerne havde turdet håbe på.

Ny meningsmåling om EU-parlamentsvalget
[Netavisen – link 17.03.14] DR
Folkebevægelsen står til syv procent, men omkring hver tredje vælger svarer 'ved ikke'.

OK 14: Igen modstandsvilje i SAS
[Netavisen – link 17.03.14] Avisen
- Arbejdsgiverne kræver mere fleksibilitet fra medarbejderne, men uden at ville betale for det. Det kan vi ikke gå med til. Vi vil gerne diskutere fleksibilitet, men det koster selvfølgelig, siger Helle Lindgreen fra HK.

Salget af Nets giver guldregn over bankerne
[Netavisen – link 16.03.14] epn
'Finaledeltagere' udvalgt under stort hemmelighedskræmmeri og politisk postyr.

Dk: Værste investeringskrise i 50 år
[Netavisen – link 16.03.14] Business
Investeringsklimaet i Danmark er på frysepunktet, og udsigten til øget vækst i investeringerne i industrien er ringe. Det får toppen af dansk erhvervsliv til at efterlyse politisk handling.

Her hverves svenske fascister i Ukraine
[Netavisen – link 15.03.14] SVT (sv)
Flere svenskere rejser til Ukraine for at støtte ukrainske højreekstremister. En af dem er Mikael Skillt fra Sundsvall, medlem i det racistiske Svenskarnas Parti. Han er rejst til Ukraine med et eneste mål: at støtte det, han kalder den nationalistiske revolution.

Svenskernes NATO-modstand øger
[Netavisen – link 15.03.14] Svenska Dagbladet (sv)
Krisen i Ukraine og Vestens politik i forhold til den har kraftigt mindsket svenskernes lyst til, at Sverige skal tilslutte sig den aggressive krigsalliance. Modstandernes forspring er nu større end i mange år, viser en helt ny meningsmåling.

Pressejurist: Ministeriet vildleder fortsat om offentlighedslov
[Netavisen – link 15.03.14] Information
Hvis ministerier og styrelser følger Justitsministeriets nye vejledning til offentlighedsloven, vil de undtage vurderinger af en sags faktiske grundlag, lyder kritikken fra ekspert og tidligere medlem af Offentlighedskommissionen.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder