Netavisens nyhedslinks uge 11
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 


Salget af Nets giver guldregn over bankerne

[Netavisen – link 16.03.14] epn
'Finaledeltagere' udvalgt under stort hemmelighedskræmmeri og politisk postyr.

Dk: Værste investeringskrise i 50 år
[Netavisen – link 16.03.14] Business
Investeringsklimaet i Danmark er på frysepunktet, og udsigten til øget vækst i investeringerne i industrien er ringe. Det får toppen af dansk erhvervsliv til at efterlyse politisk handling.

Her hverves svenske fascister i Ukraine
[Netavisen – link 15.03.14] SVT (sv)
Flere svenskere rejser til Ukraine for at støtte ukrainske højreekstremister. En af dem er Mikael Skillt fra Sundsvall, medlem i det racistiske Svenskarnas Parti. Han er rejst til Ukraine med et eneste mål: at støtte det, han kalder den nationalistiske revolution.

Svenskernes NATO-modstand øger
[Netavisen – link 15.03.14] Svenska Dagbladet (sv)
Krisen i Ukraine og Vestens politik i forhold til den har kraftigt mindsket svenskernes lyst til, at Sverige skal tilslutte sig den aggressive krigsalliance. Modstandernes forspring er nu større end i mange år, viser en helt ny meningsmåling.

Pressejurist: Ministeriet vildleder fortsat om offentlighedslov
[Netavisen – link 15.03.14] Information
Hvis ministerier og styrelser følger Justitsministeriets nye vejledning til offentlighedsloven, vil de undtage vurderinger af en sags faktiske grundlag, lyder kritikken fra ekspert og tidligere medlem af Offentlighedskommissionen

Fortsat i krig: Danmark til Afghanistan med helikoptere
[Netavisen – link 14.03.14] Information
Danmark sender to-tre transporthelikopterbidrag til den internationale ISAF-koalition i landet. De skal transportere tropper og materiel.

Norsk spiontjeneste frikendt for ulovlig overvågning af venstrefløjen
[Netavisen – link 14.03.14] Modkraft
Regeringsudvalg blåstempler den norske efterretningstjeneste's metoder i kontroversiel sag om overvågning og infiltration af landets venstrefløj. Men anbefaler mere klare retningslinjer for brug af civile agenter.

Regeringen tager ikke social dumping alvorligt
[Netavisen – link 14.03.14] Folkebevægelsen mod EU
Danmark burde tage kampen imod EU for at sikre velfærd og ordentlige arbejdsforhold for alle. I stedet klapper de hælene sammen og parerer ordre fra Bruxelles, siger MEP Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen efter sammenbruddet i forhanndlingerne om børnechecken

Dansk GMO-kartoffel
[Netavisen – link 14.03.14] Ingeniøren
Der foregår en livlig forskning i GMO i Danmark. Aalborg Universitet har arbejdet med den skimmelfri kartoffel i et projekt til 23 millioner, men er nu overhalet af et brittisk. Det amerikanske firma Simplot får mulighed for at udnytte teknologien. GMO-forskningen under Det Strategiske Forskningsråd fortsætter med nye projekter.

Kommuner snyder arbejdsløse: I er for rige
[Netavisen – link 14.03.14] Avisen.dk
Tvivlsomme regler koster syge og arbejdsløse fem-ti millioner kroner om året. For når de vinder sager mod kommunerne, mister de i stedet deres kontanthjælp.

EU bremser regler om tatoveringsblæk
[Netavisen – link 14.03.14] DR
Der er ingen regler for indholdet i tatoveringsblæk, der ofte indeholder meget alvorlige miljøgifte. En EU-dom fra 2013 forhindrer, at Danmark kan lave egne regler.

Hver tiende faglærte er forsvundet fra hovedstaden
[Netavisen – link 14.03.14] A4
Storkøbenhavn har mistet over 20.000 indbyggere med en erhvervsuddannelse som for eksempel håndværker, mekaniker eller industriarbejder siden 2007.

Demo lørdag: Aktivister kræver dansk politi under demokratisk kontrol
[Netavisen – link 13.03.14] Modkraft
Stop ulovlige masseanholdelser, opret en reelt uafhængig klagemyndighed og giv politibetjente numre på uniformen. Sådan lyder kravet fra initiativet PolitiKritik, som går på gaden lørdag.

Folkets vrede kan udløse nyt dansk nej ved EU-afstemning
[Netavisen – link 13.03.14] MX
Danskernes modstand mod at give børnecheck og andre velfærdsydelser til borgere fra andre EU-lande kan medføre dansk nej til fælles patentdomstol.

Studerende vil have kortere sommerferie
[Netavisen – link 13.03.14] JP
Danske Studerendes Fællesråd kommer torsdag med 44 anbefalinger til bedre uddannelseskvalitet på de danske universiteter.

DSF: Karakterkrav en rigtig dårlig idé
[Netavisen – link 13.03.14] DSF facebook/DR
DSF's formand Jakob Ruggaard var i går i TV-avisen for at forklare, hvorfor Københavns Universitets forslag om et karakterkrav på 6 er en rigtig dårlig idé, der vil udelukke motiverede studerende fra at tage en uddannelse. Se med her!

Nye beregninger: Kommuner gemmer velfærds-pengene
[Netavisen – link 13.03.14] FOA
For tredje år i træk har kommunerne brugt mindre på velfærd end planlagt. I alt brugte kommunerne sidste år næsten 5 milliarder kroner mindre, end de havde budgetteret med. Det viser beregninger fra FOA på baggrund af nye tal fra Danmarks Statistik.

Arbejdsnedlæggelser breder sig i hele landet
[Netavisen – link 13.03.14] avisen.dk
Op mod 1.000 VVS'ere nedlægge i dag arbejdet landet over i protest mod de kuldsejlede overenskomstforhandlinger.

EU’s makrel-krig mod Færøerne er slut
[Netavisen – link 13.03.14] Folkebevægelsen mod EU
- Striden handlede ikke ikke om overfiskeri, men om penge og EU’s griskhed. Men når Island ikke er med i aftalen, er problemet ikke løst, siger MEP Rina Ronja Kari fra EU-parlamentets talerstol her til morgen

FOA: Forurening truer p-vagters helbred
[Netavisen – link 13.03.14] FOA
Det er ikke ufarligt at være p-vagt i Københavns trafikerede gader. Den daglige kontakt med luftforureningen kan føre til mange alvorlige sygdomme.

Forhandlinger om slagteri-overenskomst brudt sammen
[Netavisen – link 13.03.14] Information
Forligsmanden opgav onsdag aften at få Fødevareforbundet NNF og DI til at opnå forlig om en overenskomst for 9000 slagteriarbejdere.Slagterioverenskomsten vil derfor blive omfattet af en kommende mæglingsskitse, lyder det fra Fødevareforbundet NNF

Udviklingshæmmede får færre oplevelser
[Netavisen – link 12.03.14] FOA
Mange kommuner har opkrævet ulovlig brugerbetaling for pædagogisk ledsagelse til oplevelser og aktiviteter. Nu har KL indskærpet reglerne for kommunerne. Men konsekvensen er, at mange udviklingshæmmede ikke kommer af sted.

Demonstration mod Letz Sushi
[Netavisen – link 12.03.14] Modkraft
Onsdag er det fire uger siden, at 3F indledte en konflikt mod restaurantkæden Letz Sushi. Dagen markeres med en støtteaktion for overenskomst til de ansatte.

Tusindvis af lærere har været ved at give op
[Netavisen – link 12.03.14] Politiken
To ud af tre lærere svarer i ny undersøgelse, at de har overvejet at forlade faget inden for det seneste år.

NGO’er: Drop støtten til GGGI
[Netavisen – link 12.03.14] Information
Fire af Danmarks største udviklingsorganisationer opfordrer nu regeringen til at droppe planerne om at forny støtten til den kontroversielle klima-organisation Global Green Growth Institute (GGGI).

VVS'ere strejker i jyske byer
[Netavisen – link 12.03.14] Arbejderen
Medlemmer af Dansk Metal og Blik- og Rørarbejderforbundet har her til morgen nedlagt arbejdet i flere større provinsbyer. De er utilfredse med, at arbejdsgiverne vil fjerne det værn mod social dumping, de i dag har i overenskomsten.

Sverige: Nazister stiller op i 30 kommuner
[Netavisen – link 11.03.14] Sydsvenskan (sv)
Det nazistiske Svenskarnas Parti stiller op til valg i tredive kommuner i Sverige, deraf mindst tre i Skåne. I al fald to af de tre mænd, som er anholdt for mordforsøg på 8. marts-demonstranter i Malmø er medlemmer af partiet. Vidner siger, at nazisterne angreb en gruppe fra demonstrationen.


Dansk antinazist knivstukket i Malmø

[Netavisen – link 11.03.14] Ekstrabladet
Forfatteren til bogen ’Forklædt som nazist’ blandt de sårede under weekendens knivoverfald i Malmø

Dong bekræfter tidligere Mærsk-direktør er ny formand
[Netavisen – link 11.03.14] JP
Nu er det officielt, at Thomas Thune Andersen afløser Fritz Schur.

Voksende kø til praktikpladser
[Netavisen – link 11.03.14] 3F
Færre praktikpladser og flere unge i skolepraktik - køen af unge, der forgæves søger praktikplads på en virksomhed, er nu på over 12.000 unge. Antallet af pladser er faldet med 10 pct. trods regeringens løfter om det modsatte.

60 procent på kontanthjælp er stressede
[Netavisen – link 11.03.14] 3F
Markant flere kontanthjælpsmodtagere og ledige er stressede i forhold til folk i arbejde. Ifølge ekspert skyldes det usikkerhed om både penge og fremtid. Det kapitalistiske Danmark straffer de dårligst stillede arbejdsløse med fattigdom og psykiske problemer.

8. marts: Politiet brækkede arm på feministisk aktivist i København
[Netavisen – link 11.03.14] Modkraft
I forbindelse med Ta' natten tilbage - demonstrationen i København 8. marts - arrangeret af 'Sprængfarlige feminister' , anholdt politiet en aktivist og udøvede brutal vold mod hende.

Elendig el-sikkerhed på byggepladser
[Netavisen – link 10.03.14] avisen.dk
Hvis du arbejder på en byggeplads, skal du måske lige tjekke ledningerne, før du tænder for strømmen. For der er alt for mange elektriske installationsfejl på danske byggepladser. I værste fald kan det være livsfarligt for de ansatte.

Mindre tidstyranni i ældreplejen
[Netavisen – link 10.03.14] FOA
I flere kommuner kan medarbejderne i hjemmeplejen nu slippe for at registrere tidsforbruget ved hvert enkelt besøg. Glædeligt, mener FOA.

Danskerne vil have mindre EU
[Netavisen – link 10.03.14] altinget
Et klart flertal af danskerne vil enten have en udmeldelse af EU eller have EU til at bestemme mindre end i dag. Kun 18 procent ønsker alle forbehold væk.

Store mobilisering mod nazistisk mordforsøg
[Netavisen – link 10.03.14] Sydsvenskan (sv)
Nazister overfaldt fire deltagere i en 8. marts demonstration i Malmø, hvor af en af dem var i livsfare efter knivstik. I en række svenske byer blev der hastemobiliseret til demonstrationer søndag.

Svenskerne er skeptiske overfor EU
[Netavisen – link 10.03.14] DN (sv)
Kun 18 % af de svenske vælgere ser positivt på EU og 38 % mener, at udviklingen går den forkerte vej. EU-tilhængerne kalder nu EU's indblanding og støtte til nazister i Ukraine for 'fredsbevarende' og håber på større tilslutning på denne baggrund. Det modsatte vil være mere sandsynligt.

Oslo massemønstrede til forsvar for abortloven
[Netavisen – link 10.03.14] Nationen (no)
Youngstorget i Oslo havde ikke plads til alle, som lørdag ønskede at bruge kvindedagen til at markere et forsvar for abortloven og imod lægers ret til at afvise abort, som regeringen foreslår. Tilstødende sidegader var fyldte, og mange af de fremmødte var unge kvinder.

Svensk uligeløn er alarmerende
[Netavisen – link 10.03.14] Proletæren (sv)
Den faktiske månedsløn for kvinder i LO-erhverv er i gennemsnit 6000 kroner mindre end deres mandlige kammeraters.

Malmø: Politiske motiver bag mordforsøg
[Netavisen – link 09.03.14] DN (sv)
Tre nazister arresteret - protestdemoer i Malmø og andre svenske byer.

Venstrefløjsaktivister kniv-overfaldet efter feministisk demonstration i Malmø
[Netavisen – link 09.03.14] Modkraft
Fire personer blev stukket med kniv og to andre alvorligt såret, da højreekstremister angreb en feministisk demonstration i Malmø lørdag aften. Flere demonstrationer mod nazistisk vold søndag eftermiddag i Sverige. 

8. marts: En skamplet på mange kommuner
[Netavisen – link 08.03.14] FOA
I 2014 er der stadig åbenlys diskrimination af kvinder i Danmark. En række danske kommuner nægter fortsat at forlænge unge elevers uddannelsesaftaler, når de bliver gravide. Gravide elever stilles dermed dårligere end andre gravide på arbejdsmarkedet.

Kommuner vil fastholde prisen på SFO
[Netavisen – link 08.03.14] DR
En stor del af landets borgmestre vil fastholde eller hæve forældrebetalingen i SFOer, selv om børnene skal være på skolen i længere ti.,

Debat om børnecheck baner vej for nye besparelser
[Netavisen – link 08.03.14] Avisen.dk
Efter debatten om børnechecken er der ikke noget spare-tabu, der forhindrer politikerne i at røre ved danskernes velfærdsydelser. Sådan lyder vurderingen fra to politiske kommentatorer.

Broen III: Kamp om dansk løn på Femern
[Netavisen – link 08.03.14] Avisen.dk
Skal danske bygningsarbejdere have Puttgarden-løn, og vil tyskerne bryde loven for at æde dansk overenskomst?

Fagbevægelsen kæmper forgæves for at rekruttere østeuropæere
[Netavisen – link 08.03.14] Information
Opgørelse viser, at fagbevægelsen stadig har svært ved at tiltrække medlemmer fra de østeuropæiske EU-lande. 3F indrømmer, at de kun har ressourcer til at plukke de lavest hængende frugter i kampen mod social dumping.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder