Netavisens nyhedslinks uge 10
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyhederMalmø: Politiske motiver bag mordforsøg
[Netavisen – link 09.03.14] DN (sv)
Tre nazister arresteret - protestdemoer i Malmø og andre svenske byer.

Venstrefløjsaktivister kniv-overfaldet efter feministisk demonstration i Malmø
[Netavisen – link 09.03.14] Modkraft
Fire personer blev stukket med kniv og to andre alvorligt såret, da højreekstremister angreb en feministisk demonstration i Malmø lørdag aften. Flere demonstrationer mod nazistisk vold søndag eftermiddag i Sverige. 

8. marts: En skamplet på mange kommuner
[Netavisen – link 08.03.14] FOA
I 2014 er der stadig åbenlys diskrimination af kvinder i Danmark. En række danske kommuner nægter fortsat at forlænge unge elevers uddannelsesaftaler, når de bliver gravide. Gravide elever stilles dermed dårligere end andre gravide på arbejdsmarkedet.

Kommuner vil fastholde prisen på SFO
[Netavisen – link 08.03.14] DR
En stor del af landets borgmestre vil fastholde eller hæve forældrebetalingen i SFOer, selv om børnene skal være på skolen i længere tid,

Debat om børnecheck baner vej for nye besparelser
[Netavisen – link 08.03.14] Avisen.dk
Efter debatten om børnechecken er der ikke noget spare-tabu, der forhindrer politikerne i at røre ved danskernes velfærdsydelser. Sådan lyder vurderingen fra to politiske kommentatorer.

Broen III: Kamp om dansk løn på Femern
[Netavisen – link 08.03.14] Avisen.dk
Skal danske bygningsarbejdere have Puttgarden-løn, og vil tyskerne bryde loven for at æde dansk overenskomst?

Fagbevægelsen kæmper forgæves for at rekruttere østeuropæere
[Netavisen – link 08.03.14] Information
Opgørelse viser, at fagbevægelsen stadig har svært ved at tiltrække medlemmer fra de østeuropæiske EU-lande. 3F indrømmer, at de kun har ressourcer til at plukke de lavest hængende frugter i kampen mod social dumping

Danmarks rigeste holder udbyttefest: 70 mia. kr. til ejerne i 22 store selskaber
[Netavisen – link 07.03.14] epn
De største danske selskaber vælter penge ud til sine ejere. Det sker både i form af udbytter og aktietilbagekøb.I år kan aktionærerne i 22 af Danmarks største selskaber forvente at modtage en samlet udlodning på 70 mia. kr. Og med udsigten til en forbedret økonomi, både i Danmark og på mange af nærmarkederne, er der lagt op til yderligere udlodningsfest i 2015.

Dårlige betalere går i arv
[Netavisen – link 07.03.14] Information
Håbløst forgældede danskere har ofte forældre, der også er håbløst forgældede, viser forskningsprojekt. Fattigdom er en social arv.

Lars Løkke er bange for spøgelset fra 73
[Netavisen – link 07.03.14] DR
Striden om børnecheck til EU-borgere dækker over en basal uenighed om politisk strategi. Udadtil er Venstre godt tilfredse med, at blå blok står stærkt. Men reelt frygter Lars Løkke Rasmussen for et kommende folketingsvalg, der kan ende med at minde om det herostratisk berømte jorskredsvalg fra 1973, hvor de gamle partier fik læstelige tæv og Fremskridtspartiet og Mogens Glistrup satte helt nye standarder for dansk politik.

Studerende: Københavns Universitets skrappe karakterkrav er elitære
[Netavisen – link 06.03.14] Information
Studenterformand beklager, at Københavns Universitet vil lukke døren for unge, der fik under seks i snit på gymnasiet.

Får danske kvinder flest tæsk i hele EU?
[Netavisen – link 06.03.14] DR
Ny rapport udnævner Danmark til det EU-land, hvor flest kvinder udsættes for vold. Men det kan man ikke stole på, siger ekspert.

Ny måling bekræfter fremgang for Folkebevægelsen
[Netavisen – link 06.03.14] Folkebevægelsen mod EU
Altinget har offentliggjort en ny meningsmåling fra A&B Analyse, der ligesom Gallup-undersøgelsen i februar giver 8,3 pct. til Folkebevægelsens tværpolitiske liste N

FOA om ældremilliard: Ministeriet har sminket tallene
[Netavisen – link 06.03.14] Information
Regnestykket ser pænt ud, men det er kun en brøkdel af milliarden, der går til varme hænder, lyder anklagen.

DSB: 4,5 millioner i bonus for spareplan
[Netavisen – link 05.03.14] Avisen.dk
4,5 millioner kroner. Så meget har DSB-direktør Jesper Lok fået stillet i udsigt, hvis han bliver hos DSB og kommer i mål med spareplanen "Ét sundt DSB", som skal reducere DSB's omkostninger med 1 milliard kroner inden udgangen af året.

Ældresagen: Milliard går ikke tll pleje og omsorg
[Netavisen – link 05.03.14] Politiken
Kun cirka hver syvende krone af den omdiskuterede milliard ekstra kroner til ældre, som spillede en hovedrolle under finanslovsforhandlingerne sidste år, går til et ekstra bad eller mere hjælp til at bekæmpe nullermændene.

Dørene åbnes til Danmarkshistoriens største hackersag
[Netavisen – link 05.03.14] Modkraft
Landsretten giver offentligheden mulighed for at følge sagen mod Pirate Bay-stifter og 20-årig dansker, der er varetægtsfængslet i sag om dataindbrud hos IT-firmaet CSC og politiet.

Danmark beskyldes for at overtræde torturkonvention
[Netavisen – link 05.03.14] Information
Den danske regering har sat sig for at få alle verdens lande til at skrive under på FN’s torturkonvention. Men Amnesty International og Dansk Institut mod Tortur kritiserer regeringen for ikke selv at leve op til konventionen.

Velfærd på udebane
[Netavisen – link 05.03.14] A4
Regeringen snakker om at gøre 'dansk velfærd' til en eksportvare. Læs hvordan det gik, da Japan importerede 'det danske ældrecenter' i 2002.

Faldende faglig organisering
[Netavisen – link 05.03.14] EPN
Mens medlemsflugten fra LO-familiens fagforeninger er velkendt, så mærker de største gule fagforeninger nu også svigtende tilgang.

Forsvarets Efterretningstjeneste får uhindret adgang til danske personlige data
[Netavisen – link 05.03.14] Information
Ny lov giver FE adgang til alle oplysninger, som borgere og virksomheder deler med offentlige myndigheder over internettet, uden at det bliver muligt at følge med i, hvad FE gør med oplysningerne, og hvilke udenlandske tjenester, FE vælger at dele data med.

Ny rapport: De dyre danske hospitaler er en myte
[Netavisen – link 04.03.14] BT
Udgifterne til hospitaler og sundhedsvæsen i Danmark er lavere end i de fleste af de lande, vi typisk sammenligner os med, viser en ny rapport.

EU-finger til Danmark: I har sagt ja til at være med
[Netavisen – link 04.03.14] Ekstrabladet
Vi bestemmer ikke over fremtiden for vores egen velfærdsydelser - det gør EU med dansk velsignelse

SF-landsmøde vedtog eksklusionslov
[Netavisen – link 04.03.14] Folkebevægelsen mod EU
Vi har behov for en bred medlemsdebat om, hvordan vi fremover giver plads til EU-modstandere, siger Jørgen Grøn og Mehmet Aksoy, der beklager vedtagelsen af at ekskludere kandidater på Folkebevægelsens liste, selvom det først træder i kraft efter parlamentsvalget. SF’s landsmøde vedtog også at blive fuldgyldigt medlem af EU-partiet Det Europæiske Grønne Parti.

Dansk regeringsindblanding i Ukraine
[Netavisen – link 04.03.14] Information
Når den danske udenrigsminister onsdag rejser til Ukraine, er det for at vise solidaritet og mødes med både ukrainere og det russiske mindretal i øst, hvor Rusland i øjeblikket er rykket frem på Krim-halvøen, meddles det. Det er ikke for at provokere, men Danmark vil tilbyde den ukrainske kupregering juridisk og økonomisk støtte til udarbejdelsen af en ny forfatning.

Ukrainske kupmagere besøgte danske nazister
[Netavisen – link 04.03.14] Arbejderen
Dokumentation fra Research-kollektivet Redox afslører bånd mellem Danskernes Parti og de fascister, der spiller en nøglerolle disse dage i Ukraine. Det er endnu en illustration af mediernes mørklægning af den fascistiske kerne i kupregeringen i Kiev.

Håndværkere arbejder farligere af frygt for fyring
[Netavisen – link 03.03.14] 3F
Mange bliver truet med en fyreseddel, hvis de for eksempel ikke accepterer at arbejde uden stillads.

Ældrechefer: Udlicitering til private firmaer slår fejl
[Netavisen – link 03.03.14] Politiken
I undersøgelsen fremgår det, at 63 procent eller 38 af ældrecheferne har oplevet, at den private leverandør selv har opsagt kontrakten før tid, typisk på grund af dårlig økonomi, konkurs eller manglende kunder.

Carsten Koch kan spænde ben for ny overenskomst
[Netavisen – link 03.03.14] A4
Eksperter under ledelse af Carsten Koch foreslår, at ledige skal vente mindst et halvt år, før de kan få et kursus. Det er i direkte modstrid med nye overenskomster, som giver fyrede lettere adgang til uddannelse. Fagbevægelsen protesterer højlydt.

SF udrenser EU-modstanderne
[Netavisen – link 03.03.14] Arbejderen
SF's landsmøde har besluttet at forbyde medlemmer af SF at stille op på EU-modstandernes liste Folkebevægelsen mod EU ved kommende EU-parlamentsvalg.

Thorning meldes i spil til EU-toppost
[Netavisen – link 03.03.14] DR
Kilder bekræfter, at der skulle være hold i rygterne om, at Thorning Schmidt cirkulerer blandt de relativt få navne, der i kredsen af stats- og regeringschefer anses for at være gode bud til at overtage en af de tre ledige poster i toppen af EU. At hun har kvalifficeret sig ved hele vejen igennem sin regeringsperiode at have valgt loyalitet overfor EU fremfor den danske befolkning, kan der ikke herske tvivl om.

Moesgaard Museums tilbyggelse koster brasiliansk regnskov
[Netavisen – link 03.03.14] U-landsnyt
En undersøgelse af Verdens Skove viser, at Moesgaard Museums nye bygning indeholder brasiliansk træ, der ofte fældes ubæredygtigt. Moesgård Museum har ikke sikret sig, at træet stammer fra bæredygtige kilder.

SF: Dyhrs nikkedukker valgt til ledelsen
[Netavisen – link 03.03.14] DR
Den nye formand fik den ledelse, hun ville have, helt uden partiets venstrefløj.

Dansk Byggeri og 3F har indgået overenskomst
[Netavisen – link 02.03.14] epn
Det sidste store overenskomstområde er kommet på plads. Forliget omfatter omkring 70.000 medarbejdere.

Dagpenge kan blive næste EU-slagsmål
[Netavisen – link 02.03.14] avisen.dk
EU-kommissionen har truet Finland med retssag, medmindre finnerne afskaffer begrænsninger på andre EU-borgeres mulighed for at få dagpenge.

Caregruppen går konkurs
[Netavisen – link 01.03.14] Fyens
Det private hjemmehjælpsfirma Caregruppen nægtede at indgå overenskomst efter at have overtaget medarbejderne hos Falck Hjemmepleje i Odense, Assens, Kolding, Fredericia og Vejle. Flere hundrede ældre der havde til valgt den private aktør måtte i stedet have hjælp kommunen.

EU ophæver dansk forbud mod parabener i solcreme til børn
[Netavisen – link 01.03.14] Berlingske
Nye EU-regler vil tillade brugen af parabener i solcreme til børn under tre år. Det betyder, at det danske forbud fra 2011 bliver ophævet.

Der er tre gange så mange østarbejdere som ventet
[Netavisen – link 01.03.14] Politiken
Ti år gamle prognoser for indvandring af arbejdere fra øst undervurderede den faktiske udvikling.

Lave lønstigninger i ny overenskomst på transportområdet
[Netavisen – link 01.03.14] DR
Mere efteruddannelse og lave lønstigninger er blevet hevet hjem i ny overenskomstaftale på transportområdet.

Praktiserede læger og regioner har overenskomst på plads
[Netavisen – link 01.03.14] DR
Sidste år gik forhandlingerne i hårknude. Nu er det lykkedes at lave ny treårig aftale mellem lægerne og regionerne.

Landsby reddet af hvidkål og toiletpapir i gammel garage
[Netavisen – link 01.03.14] Politiken
Hvorfor står nogle landsbyer til nedrivning – mens andre formår at holde på folk? Spørger man i Landsforeningen Landsbyerne i Danmark handler det om at organisere sig, og det er en forklaring, der går igen hos både foreninger og forskere

Udliciteringskrav: DR på kant med loven i tv-produktioner
[Netavisen – link 01.03.14] Information
Det er formentlig i strid med loven, når DR undlader at sende opgaver i udbud i forbindelse med drama-produktioner som den aktuelle tv-serie ’Arvingerne’, vurderer eksperter. DR afviser kritikken

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder