Netavisens nyhedslinks uge 08
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder

 

Intet tyder på svensk gevinst ved at sende det offentlige i udbud
[Netavisen – link 22.02.14] Information
Sverige har i 20 år forsøgt sig med udbud og konkurrenceudsættelse af offentlige velfærdsopgaver, sådan som den danske produktivitetskommission nu anbefaler at gøre i højere grad i Danmark. Men intet tyder på, at den svenske strategi er en succes

Politikere opg eksperter kører folkeskolen i sænk
[Netavisen – link 22.02.14] avisen.dk
En lille magtfuld elite af pædagogiske eksperter er sammen med politikerne ved at køre folkeskolen i sænk. Sådan lyder det fra lektor og cand. mag Lone Nørgaard i en kronik, der torsdag blev bragt i Berlingske.

Lidegaard om aftale i Ukraine: EU’s strategi er lykkedes
[Netavisen – links 21.02.14] dr.dk
Bl.a. ved hjæp af fascistiske grupper og massivt pres er det lykkedes EU og USA at presse en aftale igennem i Ukraine. "Hvis det her holder, og vi får en aftale, så er EU's strategi lykkedes nemlig at få lavet en overgangsregering", siger Martin Lidegaard.

Se aftalen her

Danmark bevilger yderligere 10 mill til 'nødhjælp' til CAR
[Netavisen – link 21.02.14] Politiken
Pga Danmarks forsvarsundtagelse deltager vi ikke i EU's militære indgriben i Den Centralafrikanske Republik. Nu er der fundet en genvej til at støtte EU's og Frankrigs tropper, nemlig gennem øget nødhjælp, der gives til den samlede FN-indsats, der indbefatter direkte støtte til militæret.

Sverige: Netværk for solidaritet med det græske folk
[Netavisen – link 21.02.14] EU-fagligt netværk
”Netværket for Grækenland” blev stiftet for nylig i Stockholm og har ambitioner om at skabe afdelinger rundt omkring i hele Sverige. Netværket kommer efter at tunnelarbejderne i Stockholm tidligere har startet en indsamling af penge og mad til græske arbejdere, som er i konflikt.

Vi overvåges på jobbet
[Netavisen – links 21.02.14] mx
Tusindvis af danskere bliver hver dag overvåget ulovligt, når de bevæger sig rundt på arbejdspladsen, i butikker eller hjemme i nabolaget.

Specialbørnehaver lukker på stribe
[Netavisen – links 21.02.14] Børn og Unge
Specialbørnehaver lukker i takt med kommunernes prioritering af inklusion i almindelige dagtilbud. Men ingen har overblik over udviklingen og dens konsekvenser for en´meget sårbar børnegruppe.

Aarhus Universitet: Endnu flere nedlagte stillinger end forventet
[Netavisen – links 21.02.14] TV2Østjylland
400 stillinger fjernes ved nedskæringsrunden, ikke 250 som det tidligere har været anslået.

Verdens største musikfestval for handicappede er truet af lukning
[Netavisen – links 21.02.14] dr.dk
Handicappede kan ikke længere tage en medarbejder fra deres institution med på festival. Heller ikke selvom de betaler selv.

Israelsk ambassadør mødt af protester ved Aarhus Universitet
[Netavisen – links 21.02.14] Modkraft
Boykot Israel økonomisk, kulturel og akademisk. Sådan lød budskabet fra aarhusianske demonstranter, der torsdag den 20. februar 2014 protesteret mod den israelske ambassadør i Danmarks besøg ved Aarhus Universitet.

Seniorer ryger oftest ud af dagpengesystemet
[Netavisen – links 21.02.14] Berlingske
Ledige over 50 år er overrepræsenteret i gruppen af danskere, der sidste år mistede retten til dagpenge. Det gør det endnu mere problematisk, når nu den aldersgruppe også er i høj risiko for at ende med en fyreseddel, lyder det fra fagfolk.

Nettet strammer om SR-regeringen
[Netavisen – links 21.02.14] Information
Frasalget af Nets – selskabet bag NemID og Dankortet – til udenlandske kapitalfonde kan blive lige så eksplosivt for Socialdemokraterne som salget af DONG Energy til Goldman Sachs.

Rapport: Privat børnepasning giver ingen besparelser

[Netavisen – links 20.02.14] Information
Hovedorganisation mener ikke, at det kan betale sig udlicitere ældreområdet eller børnepasning.

Tillidsrepræsentanter vrager slagteri-forslag
[Netavisen – links 20.02.14] avisen.dk
Et forslag om at lade en del af lønnen gå til en fond, der skal sikre arbejdspladser, er blevet afvist af slagterimedarbejdere.

Karakterkrav risikerer at lukke 15 gymnasier
[Netavisen – links 20.02.14] Information
De borgerlige partiers forslag om at indføre karakterkrav kan koste livet for 15 af landets gymnasier.

Århus: Prestigebyggeri på skrumpeløn
[Netavisen – links 19.02.14] EU-fagligt netværk
På Århus kommunes milliardbyggeri på havnen er der hverken plads til byen arbejdsløse tømrere eller til tømrerlærlinge. Og de polske tømrere på pladsen henter med en timeløn på 120 kr. kun godt og vel mindstelønnen, mens tømrere andre steder i byen tjener omkring 200 kr. i timen på akkord.

Topofficer: Forsvarsministeriet snor sig udenom aktindsigt
[Netavisen – links 19.02.14] Information
Forsvaret har af ministeriet flere gange fået forbud mod at kommunikere på skrift for at forhindre medier i at søge aktindsigt, hævder den tidligere chef for internationale operationer, oberst Lars R. Møller

Forskere trækker tæppet væk under Antorini
[Netavisen – links 19.02.14] Folkeskolen
Systematisk misinformation er blevet for meget: Forskere afslører nu over for Folkeskolen, at de i mails og til møde med ministeriets topembedsmænd har fortalt, at ministeren tager fejl, når hun siger, at Pirls- og Timss-undersøgelserne viser sammenhæng mellem faglige resultater og antallet af timer.

Sværere at få anerkendt brystkræft efter natarbejde
[Netavisen – links 19.02.14] FOA
Arbejdsskadestyrelsen har ændret praksis, så man skal have haft mindst 25 års regelmæssigt natarbejde for at få anerkendt brystkræft som erhvervssygdom. Før var det 20år.

Staten fyrer de ældste
[Netavisen – links 19.02.14] Berlingske
Statsminister Helle Thorning-Schmidt opfordrede i sin nytårstale personligt til at beskytte de ældre på arbejdsmarkedet. Alligevel viser helt nye tal, at staten fyrer seniorerne først.

Presset beskæftigelsesminister er klar til at drøfte reel ligestilling i kontanthjælpsreform
[Netavisen – links 19.02.14] JP
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) indkalder partierne bag reformen til drøftelser af skatteregler. Hun reagerer på kritik af forskelsbehandling af gifte og ugifte samlevende par. Men hun vil ikke afskaffe den diskriminerende forsørgerpligt.

Corydon er klar til at udlicitere børn og ældre
[Netavisen – links 18.02.14] Information
Konsulentfirma skal for staten undersøge udlicitering af ældreomsorg, børnepasning og handicaphjælp.

OK-sammenbrud: Bankfolk truer med strejke
[Netavisen – links 18.02.14] avisen.dk
Overenskomstforhandlingerne for de finansansatte er brudt sammen. Forbund truer med strejke fra 1. april. Arbejdsgiverne ønsker forhandlingerne genoptaget.

FOA: Kommission har kikkerten for det blinde øje
[Netavisen – links 18.02.14] FOA
Produktivitetskommissionen anbefaler, at der bliver endnu mere konkurrence og udlicitering på offentlige velfærdsområder. FOA kritiserer kommissionen for at være ideologisk og konkludere på et alt for spinkelt grundlag. Der er ingen dokumenteret sikkerhed for, at private løser opgaverne hverken billigere eller bedre.

Danske kvinder føder det laveste antal babyer i 24 år
[Netavisen – links 18.02.14] Information
Fertiliteten i Danmark sidste år var på det laveste niveau siden 1989, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Se også
Her er fertiliteten højst og lavest

BUPL: Børn skal ikke være forsøgspersoner
[Netavisen – links 18.02.14] avisen.dk
Pædagogernes fagforening BUPL er ikke begejstret for forslaget om, at lade private byde på bløde velfærdsopgaver som børnepasning. Man skal ikke gøre små børn til forsøgspersoner, lyder det.

Offentlige lønninger holder bremsen i bund
[Netavisen – links 18.02.14] avisen.dk
I det forgangne år var der ikke markante lønstigninger at hente, hvis man var offentligt ansat.

Svenske Junilistan vil igen i EU-parlamentet
[Netavisen – links 18.02.14] Folkebevægelsen mod EU
Den tværpolitiske EU-.kritiske liste prøver igen at komme i EU-parlamentet. Den blev dannet efter mønster fra den nu nedlagte danske junibevægelse, og vil ikke ud af EU. selvom et flertal af svenskerne ønsker det.

'Formue' hos kæresten giver kaos i kommunen
[Netavisen – links 18.02.14] avisen.dk
Kommuner er helt uenige om, hvorvidt et par kan få kontanthjælp, hvis de har 20.000 kroner på kontoen. Det kan koste kontanthjælpsmodtagere over 6.000 kroner om måneden, hvis de bor i den 'forkerte' kommune. Alt for indviklet lovgivning, lyder kritik fra ekspert i socialret.

Metal raser: Forslag fører til løndumping
[Netavisen – links 18.02.14] avisen.dk
Produktivitetskommissionen får kritik for forslag om at droppe sociale klausuler.

Nedsatte dagpenge i modvind
[Netavisen – links 18.02.14] Ugebrevet A4
Uddannelse på en ydelse, der er lavere end dagpengene, er ikke vejen frem, hvis flere ufaglærte skal opkvalificeres til faglærte. Det vurderer et flertal i de lokale beskæftigelsesråd, som får opbakning fra en arbejdsmarkedsforsker. Regeringen vil endnu ikke afsløre, om den følger anbefalingen fra Carsten Koch-udvalget.

Nets-salg: USA kan kræve følsomme persondata udleveret
[Netavisen – links 17.02.14] Politiken
Nets, der står bag dankortet, betalingsservice og NemID, er i gang med at blive solgt, og to amerikanske konsortier er med i kampen om at købe Nets. Hvis dankort-ejeren Nets bliver solgt til USA, kan ingen dansk lovgivning garantere, at følsomme persondata ikke bliver udleveret.

Kommission: Private skal kunne drive skoler og gymnasier
[Netavisen – links 17.02.14] JP
Det offentlige skal sende langt flere opgaver i udbud, så private får mulighed for at byde ind på driften - også på områder, hvor det ikke er muligt i dag, lyder det fra Produktivitetskommissionen,

Arbejdsmarkedsforsker: Storkonflikt kan være på vej
[Netavisen – links 17.02.14] EPN
Overenskomsternes moderate lønstigninger vil blive ædt op af inflationen. Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen vil ikke afvise, at de kommende afstemninger blandt lønmodtagerne kan føre til en storkonflikt, som vi ikke har haft i Danmark siden 1998.

Zainab al-Khawaja løsladt efter et års fængsel i Golfen
[Netavisen – links 17.02.14] DR
Selvom dansk-bahbahrainske Zainab al-Khawaja er blevet løsladt, kan hun se frem mod flere retssager ved Bahrains domstole.

Fritidsjobbere fortrænger uddannede butiksansatte
[Netavisen – links 17.02.14] avisen.dk
Jo yngre, jo billigere, jo bedre er supermarkedskædernes rettesnor når der skal ansættes.

Førtidspension: Flere tusinde røget ud af statistikkerne
[Netavisen – links 17.02.14] avisen.dk
En reform af førtidspensionen skulle få folk over i ressourceforløb. Men de mennesker ser ud til at være forsvundet fra statistikkerne.

Ny overenskomst: Inflation sluger lønstigning
[Netavisen – link 17.02.14] dr.dk
I weekenden har Dansk Erhverv og HK Handel indgået overenskomst for omkring 110.000 butiksansatte og Horesta og 3F for cirka 60.000 lønmodtagere, der primært er kokke, tjenere, receptionister og stuepiger. Lønstigningerne forventes dog kun at være på papiret, inflationen betyder at ikke engang reallønnen er sikret.

Mere konkurrence mellem offentligt og privat
[Netavisen – link 17.02.14] dr.dk
Produktivitetskomissionens 6. rapport er kommet. Det EU-dikterede budskab er, at langt mere skal i privat udbud. Selve udbuddet er det afgørende for at presse prisen og dermed kvalitet og arbejdsbetingelser.

Længere til vuggestuen og større centralisering
[Netavisen – link 17.02.14] dr.dk
Det er ikke sikkert, at Københavns Kommune kan holde sin garanti om maksimalt fire kilometer til nærmeste vuggestue. Vi skal regne med at fremtiden vil betyde nogle større daginstitutioner med flere børn, siger Pia Allerslev.

Endnu et troværdighedsknæk for Løkke
[Netavisen – link 17.02.14] dr.dk
Venstres formand Lars Løkke Rasmussen fik allerede i januar 2013 en klar opfordring til at kigge rejsereglerne i den sydkoreanske klimaorganisation GGGI efter i sømmene.

Sverige deltager i NATO-øvelse
[Netavisen – link 17.02.14] Proletæren (sv)
Det officielt neutrale Sverige deltager i en tre uger lang NATO-flyveøvelse ved Island. Trods folkelig modstand lempes landet mere og mere ind i krigsalliancen.

Astronomiske aktiegevinster i Sverige
[Netavisen – link 17.02.14] Proletæren (sv)
Op mod 200 mia. kr. bliver i år uddelt til landets aktionærer, samtidig med at investeringer i produktionen er på lavpunktet. Det er kapitalistisk kriselogik.

En fjerdedel færre får førtidspension
[Netavisen – links 16.02.14] DR
Reform af førtidspensionen skulle få folk over i ressourceforløb, men folk er forsvundet fra statistikkerne.

Socialchefer og socialrådgivere: Lav ny lov om kontanthjælp om
[Netavisen – links 16.02.14] JP
Reform af kontanthjælp rammer familier for hårdt, lyder kritik. Flertallet blandt forligspartier bag loven afviser.

Forsørgerpligt: Mie nægter at forsørge Ronni
[Netavisen – links 16.02.14] avisen.dk
Handicaphjælper Mie Lykke Sørensen synes, at den nye kontanthjælpsreform er så uretfærdig, at hun nægter at forsørge sin arbejdsløse kæreste. Nu truer kommunen med at tilbageholde en del af hendes løn.

Nye oplysninger sår tvivl om Løkkes forklaring i GGGI-sagen
[Netavisen – links 16.02.14] Information
Mødereferat viser, at Venstres formand ikke svarede korrekt i sag om rejseregler.

Regeringen unddrager offentlige selskaber fra aktindsigt
[Netavisen – links 16.02.14] BT
Regeringen har undtaget flere offentligt ejede selskaber fra aktindsigt, end det var hensigten, siger den tidligere formand for Offentlighedskommissionen.

Se også

Ny offentlighedslov skjuler informationer for lokalsamfundet

[Netavisen – links 16.02.14] Information
Den nye offentlighedslov har i al ubemærkethed fået konsekvenser for åbenheden i kommuner og regioner. I modsætning til hidtidig praksis har offentligheden ikke længere ret til indsigt i beslutningsgrundlaget for lokalplaner for sygehuse, skoler, affald og kollektiv trafik.

Tysk sværm om danske unge: 33.000 lærepladser
[Netavisen – links 16.02.14] avisen.dk
11.000 unge danskere mangler en læreplads, men syd for grænsen er der tusindvis af ledige pladser. Undervisningsministeren opfordrer flere unge til at støve tyskverberne af og pakke kufferten. Men lav løn og sproglige vanskeligheder holder mange tilbage.

Forskere: Industriens kemi gambler med børns hjerner
[Netavisen – links 15.02.14] Information
Nyt studium viser, at der er langt flere giftige stoffer, der skader vores hjerner, end vi hidtil har vidst. Eksperter bag studiet råber vagt i gevær og kræver grundigt eftersyn af kemikalierne. Ny lovgivning er nødvendig for at kontrollere de farlige stoffer, lyder opfordringen.

Her er de farlige stoffer
[Netavisen – links 15.02.14] DR
Ny forskning viser, at vi bliver udsat for langt flere farlige kemiske stoffer i vores hverdag, end vi hidtil har troet.

Forsker: De farlige stoffer findes overalt
[Netavisen – links 15.02.14] DR
Dansk forsker har fundet ud af, at vi skader vores børn fra fosterstadiet med skadelige kemiske stoffer.

Al-Khawaja forbløffet over regeringens linje over for Bahrain
[Netavisen – links 15.02.14] BT
Danmark burde ikke diskutere militærsamarbejde med Bahrain, mens danske statsborgere sidder fængslet i diktaturstaten, siger leder af Bahrain Center for Human Rights Maryam al-Khawaja.

Antallet af skilsmisser stiger til nyt rekordniveau
[Netavisen – links 15.02.14] DR
I 2013 blev 36.449 personer med en dansk adresse skilt. Det er en stigning på 20 procent i forhold til 2012, hvor 30.292 personer blev skilt. Det er samtidig det højeste antal skilte personer i de seneste otte år.

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder