Netavisens nyhedslinks uge 05
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder


 

 

 

Regn af røde smileys over danske hospitaler
[Netavisen – links 2.02.14] dr.dk
Støj, dårlig luftkvalitet eller vold er en del af hverdagen på flere hospitaler. På 10 ud af landets 53 hospitaler er arbejdsmiljøet nemlig så dårligt, at Arbejdstilsynet har uddelt en rød smiley.

OK-møde for hovedstadens tillidsfolk og klubmedlemmer
[Netavisen – links 2.02.14] Arbejderen
Byggefagenes Samvirke, 3F København og LO Hovedstaden, har taget initiativet til mødet. Formand i Byggefagenes Samvirke, Per Olsen, forklarer, at det gennemgående tema for mødet vil være kampen mod social dumping.

FOA Århus: Video fra DONG demonstration 29. januar
[Netavisen – links 1.02.14] FOA Århus
Omkring 400 mennesker trodsede kulden og kom til demonstrationen onsdag d. 29. januar kl. 16 på Rådhuspladsen i Århus. Der var flere talere og flere fagforeninger, heriblandt FOA Århus, der støttede op om demonstrationen.

Thorning og Løkke har taget mundkurv på i sagen om NSA
[Netavisen – links 1.02.14] Politiken
Thorning, Wammen og Lars Løkke har enslydende svar til sagen om NSA/ USA's aflytning af KOP15: "Ingen kommentarer". Ministrene henviser til det automatiske svar de plejer at give, og også gav ved folketingsdebatten torsdag, at »myndighederne her i landet ikke har grundlag for at antage, at der skulle foregå ulovlige amerikanske efterretningsaktiviteter rettet mod Danmark eller danske interesser«.

Nye regler forsinker kontanthjælpen
[Netavisen – links 31.01.14] JP
De første ydelser efter de nye regler skulle være blevet udbetalt fredag, men på grund af de nye regler om forsørgerpligt, skal kontanthjælpsmodtagerne indsende deres samlevers lønseddel, inden kommunen kan begynde at beregne ydelsen for februar. Så mange har slet ingen penge når regningerne skal betales d. 1. februar.

Juraprofessor: Regeringen taler udenom i NSA-sag
[Netavisen – links 31.01.14] Information
Det er uholdbart, når regeringen blot fastholder forklaringen om, at den ikke har grund til at tro, at NSA spionerer ulovligt mod Danmark. Det siger juraprofessor Gorm Toftegaard Nielsen efter Informations afsløring af NSA’s spionage mod COP15-klimaforhandlingerne

Første udbetalingsdag for halveret kontantjælp
[Netavisen – links 31.01.14] dr.dk
13.000 unge kontantjælpsmodtagere går ned på en ydelse der svarer til SU. Mange steder er der hyret ekstra vagtværn.

Fejl i dosering af kemoterapi koster liv
[Netavisen – links 31.01.14] dr.dk
Tre patienter med prostatakræft kan være døde på grund af overdoseringen, som skyldes, at indholdet af kemoterapi i glassene fra producenten ikke svarede til det, der stod på etiketterne og i produktbladet.

Goldman ser guldgrube i DONG
[Netavisen – links 31.01.14] Berlingske
Storbanken Goldman Sachs ser investeringen i DONG som en »unik mulighed« med begrænset risiko. Det viser Goldman Sachs' fortrolige salgsmateriale til investorerne, som Berlingske er i besiddelse af.

USA vil tvinge Goldman Sachs ud af energisektoren
[Netavisen – links 31.01.14] Politiken
USA vil gøre det ulovligt for banker - som Goldman Sachs - at eje energiaktiver - som Dong Energy.

Norske transportarbejdere vil af med EU-aftale
[Netavisen – links 30.01.14] EU-fagligt netværk
Onsdag vedtog det Norske Transportarbejderforbund som det første LO-forbund i Norge, at det vil arbejde for helt at forlade EØS aftalen, som pålægger landet at følge reglerne i EU’s indre marked.

TVMarineret: Demonstration mod salg af Goldman Sachs
[Netavisen – links 30.01.14] TV Marineret
D. 29. januar blev der demonstreret i København og Aarhus mod salget af DONG til bl.a. finansbanken Goldman Sachs.

Modstandsmand: DONG-salg minder om nazi-tiden
[Netavisen – links 30.01.14] Ekstra Bladet
Svend Erik Nielsen, 89 år, bruger en stor del af sin tid til oplysning om forholdene under besættelsen. Og han kan ikke slippe tanken om at DONG-salget minder om tiden under besættelsen.

Folketinget godkender Dong-salg til Goldman Sachs
[Netavisen – links 30.01.14] dr.dk
Salget af Dong-aktierne til bl.a. Goldman Sachs blev idag vedtaget med stemmer fra regeringen, SF, Venstre, Konservative og Liberal Alliance.

Blå vælgere massivt mod DONG-aftale
[Netavisen – links 30.01.14] Berlingske
Modstanden mod salget af dele af DONG til Goldman Sachs er udbredt blandt borgerlige vælgere, selv om deres partier bakker op om aftalen. V-borgmester mener, at aftalen »vil gøre det dyrere at være dansker«.

Ny dokumentar om Jyske Banks hjælp til skattesvindlere
[Netavisen – links 30.01.14] Information
På DR1 torsdag: En række tidligere ansatte og kunder i Danmarks tredjestørste bank, Jyske Bank, fortæller nu for første gang, hvordan de ansatte aktivt har hjulpet skattesvindlere med at unddrage sig skat.

Thorning truer med at smide SF ud af regering
[Netavisen – links 30.01.14] dr.dk
SF's ledelse besluttede i går at støtte op om salget af DONG til Goldmann Sachs. I følge Öslem Cekic truer Thorning nu med at smide SF ud af regeringen, hvis bare én SF'er ikke stemmer ja i Folketinget i dag.

SF sprængt halvt i stykker
[Netavisen – links 30.01.14] dr.dk
Den brede modstand mod DONG-salget og tydeliggørelsen af regeringens åbenlyse kapitalvenlige politik får følger i SF. Flere SF-ministre vil ikke svare på, om SF skal fortsætte i regering. Samtidig har partiets politiske ordfører og næstformanden forladt posterne.

Skattely-event mod Goldman Sachs foran Christiansborg
[Netavisen – links 29.01.14] U-landsnyt
Da finansminister Bjarne Corydon (S) tirsdag var i samråd om det omstridte salg af DONG-aktier til det amerikanske investeringsfirma, Goldman Sachs, inviterede Mellemfolkeligt Samvirke til Pop Up-skattely på Christianborg Slotsplads kl. 12.30. Og det gik ikke stille af.

Island: 60,8 pct. nej til EU
[Netavisen – links 29.01.14] Folkebevægelsen mod EU
EU-modstanden er solidt forankret i Island. DEn er stærkest blandt de yngre, de lavere lønnede og i landområderne.

Arbejdstilsynet: Barske chefer har frit spil
[Netavisen – links 29.01.14] avisen.dk
Må chefen råbe af dig? Teste dig med et stopur og true dig med fyring, hvis du ikke makker ret? Må han tvinge dig til at arbejde over, uden at varsle dig? Ja, det må han. For dårlig ledelse er ikke Arbejdstilsynets bord.

Selvydmygelsen er fuldendt for SF
[Netavisen – links 29.01.14] Information
Frasalget af DONG Energy har kortsluttet regeringen: De officielle hensigtserklæringer om at ville tiltrække risikovillig kapital til grøn energi og samtidig bekæmpe skattefusk er blevet ædt op indefra af den stik modsatte adfærd. Resterne af troværdighed er i gået opløsning på rekordtid.

Goldman Sachs-aftale udløber først om et halvt år
[Netavisen – links 28.01.14] Politiken
Selvom finansminister Bjarne Corydon (S) siger, at det haster med at få aftalen om salg af en del af Dong Energy på plads, er der ikke noget i den aftale, som Folketingets finansudvalg skal godkende torsdag, der forhindrer, at salget udskydes.

Kløften mellem rige og fattige pensionister vokser
[Netavisen – links 28.01.14] dr.dk
Den halvdel, der sparer mest op, står for 83 procent af årgangens pensionsopsparing i hele årtiet. Det efterlader 17 procent af opsparingen til den anden halvdel, viser analysen, som er foretaget af ATP.

IT-skandale i Region Sjælland
[Netavisen – links 28.01.14] Den Offentlige
Region Sjælland har fuldstændig mistet det økonomiske overblik. Forklaringen skal findes i det nye IT-system, der er indkøbt for at lette økonomistyringen og logistikken i regionens afdelinger.

Dong: Staten giver Goldman Sachs milliardforsikring
[Netavisen – links 28.01.14] dr.dk
Amerikanske Goldman Sachs sikrer sig en forsikring for sin investering i Dong Energy, som er over en milliard kroner værd.

Besparelser tvinger ansatte på weekendvagt
[Netavisen – links 28.01.14] avisen.dk
Vi har færre hænder, og dermed færre at fordele weekend-vagterne på, siger social- og sundhedshjælper Lonnie Thunø, der arbejder i Hvidovre Kommunes Hjemmepleje.

Moms på økologi fordi EU kræver det?
[Netavisen – links 27.01.14] Folkebevægelsen mod EU
Købmænd vil fjerne moms på økologiske fødevarer for at fremme sund forbrugeradfærd. Radikal EU-f’ører siger: Nej, det tillader EU ikke. Lave K. Broch fra Folkebevægelsen siger: EU skal blande sig udenom

8000 danske småbønder mister EU-støtte
[Netavisen – links 27.01.14] avisen.dk
Omkring 8000 af landets helt små landbrug må fra 2015 klare sig uden landbrugsstøtte. Det fremgår af en plan fra regeringen om, hvordan EU's landbrugsreform udmøntes her i landet.

Svenskerne frygter ældreplejen
[Netavisen – link 27.01.14] SVT (sv)
Bare en ud af 50 svenskere føler sig trygge ved udsigten til deres fremtidige ældreomsorg. Utilfredsheden er enorm.

Storkapitalen hjemsøger sosserne
[Netavisen – links 27.01.14] Information
Salget af DONG Energy er en gentagelse af tidligere tiders finansfarcer. Topledelsen hos Socialdemokraterne synes intet at have lært af forgængernes mislykkede privatiseringer i 1990’erne. Næste skandale kan blive salget af Nets

Naboer til svinefarme har fordoblet risiko for smitte med resistent bakterie
[Netavisen – links 27.01.14] Ingeniøren
Naboer til en intensiv svineproduktion får næsten fordoblet sandsynligheden for at blive smittet med den multiresistente MRSA-bakterier, viser amerikansk forskning. Ifølge dansk professor bekræfter det iagttagelser på hospitaler herhjemme.

Modeller kræver ordnede forhold
[Netavisen – links 27.01.14] A4
Danske modeller sætter de høje hæle i og kræver bedre løn- og arbejdsforhold. Med hjælp fra Dansk Artist Forbund vil modellerne kæmpe for gennemskuelige kontrakter og rettigheder som feriepenge og løn under sygdom.

Skærpet retorik i DF-top: Stop muslimsk indvandring
[Netavisen – links 26.01.14] dr.dk
Partiets indfødsretsordfører erkender åbent, at DF har strammet synet på den muslimske minoritet.

Lønnedgang hjælper ikke
[Netavisen – links 26.01.14] avisen.dk
De ansatte på Norfolier i Rødding gik ned i løn for at redde virksomheden. Alligevel blev nøglen drejet om. Daværende tillidsmand på Norfolier Leif Schmidt siger nu, at metoden ikke er vejen frem. Danmark kan ikke konkurrere gennem lave lønninger.

Dong-boss i tæt alliance med Goldman Sachs
[Netavisen – links 26.01.14] Ekstra Bladet
Dong-bossen er bestyrelseskollega med flere af de helt tunge fra kommende Dong-medejer, ligesom han både som boss i TDC og en engelsk kapitalfond har været i nærkontakt med den magtfulde bank

100.000 danskere siger nej til salg af Dong
[Netavisen – links 26.01.14] dr.dk
Flere end 100.000 har underskrevet en protest mod regeringens planer om at sælge dele af Dong til Goldman Sachs.

Militæret hverver unge på uddannelsesmsser
[Netavisen – links 25.01.14] Arbejderen
Tusindvis af danske unge stifter i disse dage bekendtskab med det danske militær på landets uddannelsesmesser. Militærets vigtigste budskab er, at de unge kan få uddannelse og job.

Nye Fælles Mål skrives bag lukkede døre
[Netavisen – links 25.01.14] Folkeskolen.dk
Offentligheden og skolens lærere er bevidst afskåret muligheden for at få indblik i processen bag de Fælles Mål, der ved lanceringen i ministeriet blev beskrevet som "rygraden i den nye folkeskolereform".

Bilderbergmødet 2013: Corydon møder Goldman Sachs
[Netavisen – links 24.01.14] Information
På Bilderbeggruppens møde 2013 deltog både dansk finansminister Bjarne Corydon og fra verdens kapitalelite også J. Michael Evans fra Goldman Sachs & Co.

Dong-salg kan bremse Danmarks grønne omstilling
[Netavisen – links 24.01.14] Ingeniøren
Hvis aftalen omkring kapitaludvidelsen i Dong Energy bliver vedtaget, kan det få konsekvenser for vores mulighed for at omstille energisystemet til vedvarende energi, vurderer energiforskere ved Aalborg Universitet.

Mulig DONG-køber har penge i firmaer der laver klyngebombe
[Netavisen – links 24.01.14] U-landsnyt
Ifølge Folkekirkens Nødhjælp stårGoldmann Sachs som ejer eller forvalter af aktier i diverse klyngevåben-producenter. De har angiveligt også stillet store lån til rådighed for disse virksomheder.

Toppen vil af med militærundtagelse
[Netavisen – links 24.01.14] Folkebevægelsen mod EU
Ny rapport viser stor forskel på, hvad politikere, eksperter, embedsfolk og meningsdannere mener om den militære undtagelse og hvad befolkningen mener

Syg der vil klage? Du får svar om et års tid
[Netavisen – links 24.01.14] avisen.dk
De menneskelige omkostninger er store, når klager over sygedagepengesager trækker ud. HK Østjylland sender i dag et åbent brev til beskæftigelsesministeren og socialministeren og beder dem se på problemet.

Han har udsigt til en gevinst på 28,9 mio. kr. – hvis salget går godt
[Netavisen – links 24.01.14] Information
Finansministeriet holder lav profil med, hvor meget DONG’s direktør og ledende medarbejdere kan tjene ved en børsnotering. Beregninger udført for Information lander på stort tocifret millionbeløb til topchefen, hvis det går selskabet godt, og DONG-aktien som ventet stiger. Til sammen kan der være mere end en milliard til ledergruppen

Eksperter skyder Grønlands drøm om selvstændighed i sænk
[Netavisen – links 24.01.14] dr.dk
Grønlands ventede råstofeventyr er blevet kraftigt overdrevet, og landet vil være afhængigt af bloktilskud fra Danmark i en lang årrække: mindst 25 år og muligvis meget længere, vurderer 13 nordiske forskere.

DONG-ledere kan score milliard på børsnotering
[Netavisen – links 24.01.14] Information
250 ledende ansatte i DONG kan se frem til en samlet gevinst på op til 1,5 mia. kr., og DONG’s øverste chef kan personligt få et stort tocifret millionbeløb oven i sin løn, hvis DONG børsnoteres i 2018, aktiekursen fordobles, og det går selskabet godt. Det viser beregninger, økonomer har foretaget for Information.

Talsmand fra Letz Sushi fyret
[Netavisen – links 24.01.14] 3F
Ulrik Frost, der sammen med sine kolleger i Letz Sushi-kæden kræver overenskomst på arbejdspladsen, er blevet fyret. "Det må skyldes mit organisationsarbejde," siger Ulrik Frost.


________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder