Netavisens nyhedslinks uge 04
Danmark og Norden
Se også Verden rundt

Global debat
- Aktuel debat

Norske nyheder


 

 

 

Skærpet retorik i DF-top: Stop muslimsk indvandring
[Netavisen – links 26.01.14] dr.dk
Partiets indfødsretsordfører erkender åbent, at DF har strammet synet på den muslimske minoritet.

Lønnedgang hjælper ikke
[Netavisen – links 26.01.14] avisen.dk
De ansatte på Norfolier i Rødding gik ned i løn for at redde virksomheden. Alligevel blev nøglen drejet om. Daværende tillidsmand på Norfolier Leif Schmidt siger nu, at metoden ikke er vejen frem. Danmark kan ikke konkurrere gennem lave lønninger.

Dong-boss i tæt alliance med Goldman Sachs
[Netavisen – links 26.01.14] Ekstra Bladet
Dong-bossen er bestyrelseskollega med flere af de helt tunge fra kommende Dong-medejer, ligesom han både som boss i TDC og en engelsk kapitalfond har været i nærkontakt med den magtfulde bank

100.000 danskere siger nej til salg af Dong
[Netavisen – links 26.01.14] dr.dk
Flere end 100.000 har underskrevet en protest mod regeringens planer om at sælge dele af Dong til Goldman Sachs.

Militæret hverver unge på uddannelsesmsser
[Netavisen – links 25.01.14] Arbejderen
Tusindvis af danske unge stifter i disse dage bekendtskab med det danske militær på landets uddannelsesmesser. Militærets vigtigste budskab er, at de unge kan få uddannelse og job.

Nye Fælles Mål skrives bag lukkede døre
[Netavisen – links 25.01.14] Folkeskolen.dk
Offentligheden og skolens lærere er bevidst afskåret muligheden for at få indblik i processen bag de Fælles Mål, der ved lanceringen i ministeriet blev beskrevet som "rygraden i den nye folkeskolereform".

Bilderbergmødet 2013: Corydon møder Goldman Sachs
[Netavisen – links 24.01.14] Information
På Bilderbeggruppens møde 2013 deltog både dansk finansminister Bjarne Corydon og fra verdens kapitalelite også J. Michael Evans fra Goldman Sachs & Co.

Dong-salg kan bremse Danmarks grønne omstilling
[Netavisen – links 24.01.14] Ingeniøren
Hvis aftalen omkring kapitaludvidelsen i Dong Energy bliver vedtaget, kan det få konsekvenser for vores mulighed for at omstille energisystemet til vedvarende energi, vurderer energiforskere ved Aalborg Universitet.

Mulig DONG-køber har penge i firmaer der laver klyngebombe
[Netavisen – links 24.01.14] U-landsnyt
Ifølge Folkekirkens Nødhjælp stårGoldmann Sachs som ejer eller forvalter af aktier i diverse klyngevåben-producenter. De har angiveligt også stillet store lån til rådighed for disse virksomheder.

Toppen vil af med militærundtagelse
[Netavisen – links 24.01.14] Folkebevægelsen mod EU
Ny rapport viser stor forskel på, hvad politikere, eksperter, embedsfolk og meningsdannere mener om den militære undtagelse og hvad befolkningen mener

Syg der vil klage? Du får svar om et års tid
[Netavisen – links 24.01.14] avisen.dk
De menneskelige omkostninger er store, når klager over sygedagepengesager trækker ud. HK Østjylland sender i dag et åbent brev til beskæftigelsesministeren og socialministeren og beder dem se på problemet.

Han har udsigt til en gevinst på 28,9 mio. kr. – hvis salget går godt
[Netavisen – links 24.01.14] Information
Finansministeriet holder lav profil med, hvor meget DONG’s direktør og ledende medarbejdere kan tjene ved en børsnotering. Beregninger udført for Information lander på stort tocifret millionbeløb til topchefen, hvis det går selskabet godt, og DONG-aktien som ventet stiger. Til sammen kan der være mere end en milliard til ledergruppen

Eksperter skyder Grønlands drøm om selvstændighed i sænk
[Netavisen – links 24.01.14] dr.dk
Grønlands ventede råstofeventyr er blevet kraftigt overdrevet, og landet vil være afhængigt af bloktilskud fra Danmark i en lang årrække: mindst 25 år og muligvis meget længere, vurderer 13 nordiske forskere.

DONG-ledere kan score milliard på børsnotering
[Netavisen – links 24.01.14] Information
250 ledende ansatte i DONG kan se frem til en samlet gevinst på op til 1,5 mia. kr., og DONG’s øverste chef kan personligt få et stort tocifret millionbeløb oven i sin løn, hvis DONG børsnoteres i 2018, aktiekursen fordobles, og det går selskabet godt. Det viser beregninger, økonomer har foretaget for Information.

Talsmand fra Letz Sushi fyret
[Netavisen – links 24.01.14] 3F
Ulrik Frost, der sammen med sine kolleger i Letz Sushi-kæden kræver overenskomst på arbejdspladsen, er blevet fyret. "Det må skyldes mit organisationsarbejde," siger Ulrik Frost.

Landmændene bryder loven i stor stil
[Netavisen – links 23.01.14] dr.dk
Fødevarestyrelsens kontrollanter finder fejl hos over 40 procent af de danske svineproducenter.

Borgmestre bruger forældet lægeudtalelse til at blåstemple udvidet metroarbejde
[Netavisen – links 23.01.14] Politiken
Overborgmester Frank Jensen og teknik- og miljøborgmester Morten Kabell har argumenteret for døgnarbejde på Metroen ved at misbruge en udtalelse fra embedslægen, der var givet i en anden sammenhæng.

Eksperter: Skuffeselskaber skal minimere DONG-investorers skat
[Netavisen – links 23.01.14] Information
Man skal helt til skattelyet Cayman Island for at finde investorerne bag det Goldman Sachs-selskab, som regeringen ønsker at sælge en del af DONG Energy til.

Corydons syv undladelsessynder
[Netavisen – links 22.01.14] Information
Artiklen linker videre til en artikel i 'Kommunikationsforum' med en gennemgang af DONG salget ud fra en borgerlig synsvinkel. Regeringens nyliberale overvejelser står tydeligt frem.

Hospitalernes brug af forskningsmidler skal undersøges
[Netavisen – links 22.01.14] dr.dk
Rigsrevisionen skal undersøge hospitalernes forvaltning og kontrol af eksterne forskningsmidler som eksempelvis kliniske forsøg betalt af medicinalvirksomheder.

Ejerskab af DONG skal parkeres i skattely
[Netavisen – links 22.01.14] dr.dk
Regeringens salg af DONG-aktier sker via skuffeselskaber i Cayman Islands, blandt andet på en adresse, som præsident Obama har kaldt ”verdens største skattefuskeri”

Miljøet skal stadig mørklægges
[Netavisen – links 22.01.14] Skrivundernet
Loven om mørklægning af miljøsager er alligevel ikke skrottet. Skriv under mod lovændringen.

Krav om uvildig vurdering af bankunion
[Netavisen – links 22.01.14] Folkebevægelsen mod EU
Folkeafstemningskomite 2010 opfordrer i åbent brev til regeringen og Folketinget til uvildig juridisk undersøgelse af om tilslutning til bankunione kræver folkeafstemning

Milliard-pulje til billigere tog samler støv
[Netavisen – links 22.01.14] Politiken
Det meste af den milliard-pulje, der skulle sikre danskerne billigere kollektiv trafik, blev ikke brugt i 2013.

Grønland vil skrotte dansk rådgivning om råstoffer
[Netavisen – links 22.01.14] Information
Grønlænderne vil overtage det geologiske arbejde fra Danmark, når det gælder udvinding af råstoffer

DONG salg fremmer skattely
[Netavisen – links 22.01.14] Information
Det går stik i mod løfterne om at ville bekæmpe skattely, når regeringen samtidig forsøger at sælge en del af den statsejede virksomhed DONG til et Goldman Sachs-selskab i Luxembourg. For Luxembourg er centrum for skattespekulation i EU, siger to skatteeksperter

Hvad koster EU's patentdomstol?
[Netavisen – link 22.01.14] Ole Tanges blog
Fortalerne kikker normalt alene på fordelene for patenttagerne. De glemmer således at enten skal de 300.000 danske virksomheder leve med en højere risiko for at uretmæssigt at blive sagsøgt for patentkrænkelser, eller også skal de betale for forsikring (svarende til 5.6 mia kr/år).

Jan Guillou fylder 70 år
[Netavisen – link 22.01.14] Arbejderen
Den svenske forfatter og debattør Jan Guillou er kendt for sine stærke anti-imperialistiske holdninger og går til stålet i sin kritik af Sverige og Vesten

V og K: Ikke besparelser nok på de arbejdsløse
[Netavisen – links 22.01.14] A4
Carsten Koch udvalget lægger op til besparelser for den del af arbejdsløshedsindsatsen, der kommer de arbejdsløse til gode. Bl.a. ved at nedsætte dagpengetakster, fjerne retten til selvvalgte kurser mm. Men i følge V og K skal mange flere penge flyttes fra de arbejdsløse til skattelettelser og andre gaver til erhvervslivet.

Koch-rapport vil betyde mindre uddannelse
[Netavisen – links 22.01.14] dr.dk
Noget af det allervigtigste for arbejdsløse er at blive dygtigere gennem uddannelse, og netop derfor er de foreløbige oplysninger fra Carsten Koch-rapporten dybt bekymrende.

AP Pension skærer i pengene til pensionister
[Netavisen – link 22.01.14] EPN
Bank- og sparekassepensionister får skåret op til 5 pct. af deres pensionsudbetaling. Dermed får de en forsmag på en udvikling, der kan ramme mange tusinde i de kommende år.

Halvdelen af dansk frugt er fyldt med gift
[Netavisen – link 21.01.14] avisen.dk
En stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelsen viser rester af sprøjtegift i 58 procent af frugtprøverne.

Kysterne er i fare
[Netavisen – link 21.01.14] Altinget
I forbindelse med regeringens vækstplan for turisme udtrykker landdistriksministeren bekymring for, at mulighederne for at bygge i zonen tæt ved kysterne administreres for stramt. Måske skal planloven blødes op til fordel for turisterhvervet. Med ødelæggelse af naturen til følge.

Sverige: Må betale sig til livet
[Netavisen – link 21.01.14] SVT (sv)
Flere og flere svenskere opretter private sygeforsikringer, og folk må tage lån i huset etc. for at betale sig til livsnødvendige operationer. Den lange ventetid på offentlige hospitaler betyder døden for dem, som ikke har råd.

Koch-rapport: Lavere dagpengesats til ledige over 30 år
[Netavisen – links 21.01.14] dr.dk
Nogle af de mere centrale dele af Carsten Koch udvalgets anbefalinger er begyndt at komme til offentlighedens kendskab. Nedsatte dagpenge for arbejdsløse under 30, der tager uddannelse og afskaffelse af retten til selvvalgt uddannelse er blandt forslagene.

Social slagside i regler om opholdstilladelse
[Netavisen – links 21.01.14] Information
Regeringen har søsat en national strategi mod tvangsægteskaber, men ofre bliver stadig ramt af udlændingelovens regel om, at offentlig støtte udelukker dem fra permanent opholdstilladelse. Reglen rammer socialt og økonomisk skævt, siger eksperter

Ny kritik af Udenrigsministeriet i GGGI-sag
[Netavisen – links 21.01.14] Information
Det vækker undren i Rigsrevisionen, at Udenrigsministeriet tilbageholdt oplysninger om økonomisk rod i GGGI. Forklaringen fra tidligere udviklings-minister Christian Friis Bach stemmer ikke overens med Rigsrevisionens forståelse af lov-grundlaget.

K om ny offentlighedslov: Christiania-sagen giver stof til eftertanke
[Netavisen – links 21.01.14] dr.dk
De Konservative noterer sig, at offentlighedsloven gav statsministeren mulighed for at holde dokumenter tilbage. Partiet er ikke klar til at ændre loven.

Ingen EU-garanti for det danske røde Ø-mærke
[Netavisen – links 21.01.14] Folkebevægelsen mod EU
EU’s økologimærke kan måske alligevel godt eksistere side om side med nationale logoer, siger Kommissionen i et svar til Søren Søndergaard (N) og Christel Schaldemose (S). Men den garanterer ikke direkte, at det danske Ø-mærke må eksistere efter en revidering af EU’s lovgivning på området

Måling: Flertal for patentdomstol
[Netavisen – links 20.01.14] Folkebevægelsen mod EU
54 pct. vil stemme ja og 20 pct. vil stemme nej, siger måling som Altinget.dk har offentliggjort. Folkebevægelsen erkender, at det er udordring. Men sådan var det også med euro-afstemningen i 2000

OECD: Landerapport for Danmark
[Netavisen – link 20.01.14] dr.dk
Regeringen er i stor samklang med OECD's nyliberale anbefalinger, der omfordeler til fordel for de rigeste. De anbefaler bl.a. skattenedsættelse for de høje indkomster, produktivitetsreformer, brugerbetaling på uddannelse, begrænsning i førtidspension mm.

PET fik fuld knallertkører fyret
[Netavisen – link 20.01.14] 3F
Spirituskørsel på knallert kostede ikke bare et 3F-medlem alvorlige skader, men også en fyreseddel, efter at Politiets Efterretningstjeneste - PET - gik ind i sagen og inddrog hans sikkerhedsgodkendelse.

Ledig om kursus hos jobfirma: "Spild af tid"
[Netavisen – links 20.01.14] avisen.dk
Anerkendt jobfirma presser ledige til at drukne virksomheder i meningsløse ansøgninger. Jobrobot udsendte Bennys standard-cv til 150 virksomheder på én gang.

Ikke økonomisk boom på vej
[Netavisen – links 20.01.14] Politiken
Danskerne har ikke penge til øget forbrug. Kun gennem låntagning vil forbruget kunne øges. Før finanskrisen brugte en stor del af danskerne flere penge end de havde, nemlig gennem forbrugslån.

It-sikkerheden skal ikke godkendes, når staten outsourcer følsomme data
[Netavisen – link 20.01.14] Version2
Det er helt op til hver enkelte offentlige myndighed at vurdere sikkerheden, når it-systemer bliver overdraget til private leverandører. Datatilsynet bliver ikke spurgt, og der er ingen centrale krav til sikkerheden, mens myndighederne selv kan have svært ved at vurdere situationen.

Arbejdstilsynet har været på storfangst
[Netavisen – link 20.01.14] A4
Arbejdstilsynet afslører dårligt og elendigt arbejdsmiljø som aldrig før. Arbejdstilsynet er blevet bedre til at indfange arbejdsmiljøets slendrianer, men det peger også på, at arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser kan være under pres.

Personalet på bosteder udsættes for vold
[Netavisen – link 20.01.14] FOA
Mere end hver anden medarbejder på bosteder for sindslidende har været udsat for vold i løbet af det sidste år. Det viser en ny undersøgelse fra FOA.

Dagbladet Arbejderen mister millionstøtte
[Netavisen – link 20.01.14] Arbejderen
Den venstreorienterede avis Arbejderen får kraftigt beskåret mediestøtten, efter at den nye mediestøttelov er trådt i kraft. Men at den overhovedet får nogen støtte, er en forbedring i forhold til det oprindelige lovudkast.

Højtuddannede udlændinge arbejder i Danmark for 16 kroner i timen
[Netavisen – link 20.01.14] dr.dk
Over 80 procent af de udlændinge, der er i Danmark på greencard-ordningen, har arbejdet ufaglært hovedsageligt i kiosker, restauranter eller rengøringsselskaber.

Fyringsrunde: Testede postfolk med stopur
[Netavisen – links 19.01.14] avisen.dk
På Københavns Postcenter, der i perioden 2009-2012 gennemførte adskillige fyringsrunder, blev afskedigelserne håndteret på en måde, der gjorde situationen værre, end den behøvede at være. Sådan lyder kritikken fra en lang række ansatte, tillidsrepræsentanter og mellemledere, der nu står frem.

3F varsler konflikt mod storvognmand
[Netavisen – links 19.01.14] Politiken
3F vil forhindre, at udenlandske chauffører arbejder billigere end danske lastbilchauffører

DONG i sachs’en
[Netavisen – links 18.01.14] Information
Man oplever nu en S-finansminister realisere VK’s ideologiske vision ud fra den betragtning, at netop en superkynisk investor som Goldman Sachs kan trimme DONG til øget fokus på konkurrenceevne og indtjening og samtidig sende signalet til kommende investorer, at her er en virksomhed med øjnene stift rettet mod bundlinjen, som det er værd at købe sig ind i, når børsnoteringen kommer.

EL kalder Corydon i samråd om Dong-salg
[Netavisen – links 18.01.14] dr.dk
Enhedslisten anklager finansminister Bjarne Corydon (S) for at hemmeligholde oplysninger om Dong-salg. Han skal derfor forklarer sig for Folketinget.

FOA: Samsø Kommune krænker ytringsfriheden
[Netavisen – links 18.01.14] FOA
Samsø Kommune gav et FOA-medlem en såkaldt tilrettevisning, fordi hun offentligt havde kritiseret besparelser i den kommunale ældrepleje, hvor hun arbejdede. Det skete i to læserbreve, som blev bragt i et lokalt medie, Samsøposten. FOA klager nu til Folketingets Ombudsmand.

Kommuner får grønt lys til at kræve dansk løn
[Netavisen – links 18.01.14] avisen.dk
Onsdag vedtog EU-Parlamentet nye regler om offentlige udbud. Beslutningen skulle gøre det muligt, at stille krav til løn- og arbejdsvilkår.

Redningsplan for Folkets Hus vedtaget
[Netavisen – links 18.01.14] Modkraft
Københavns Kommune vil bruge 2 millioner kroner på at ansætte to aktivister og en lokalbetjent på orlov til at genoplive Folkets Hus på Nørrebro. Initiativet skaber debat blandt venstreradikale.

Enhedslisten giver Thorning næse for Christianiasag
[Netavisen – links 17.01.14] Information
Enhedslisten vil foreslå Folketingets Retsudvalg, at man tildeler statsministeren en næse som udgang på det fire en halv time lange samråd fredag.

Slagteriarbejderne i Faaborg går hjem
[Netavisen – links 17.01.14] avisen.dk
Danish Crown meddelte i går at fabrikken i Fåborg bliver lukket og 472 slagteriarbejdere fyres. De vrede og frustrerede arbejdere nedlagde arbejdet og gik hjem. Et overvældende flertal blandt medarbejderen stemte for at nedlægge arbejdet.

Folkebevægelsen skifter parlamentariker
[Netavisen – links 17.01.14] Folkebevægelsen mod EU
Danmark får en ny EU-parlamentariker, når Søren Søndergaard stopper i EU-parlamentet 4. februar: Den 28-årige Rina Ronja Kari

Her er planen, der skal redde Folkets Hus
[Netavisen – links 17.01.14] Modkraft
To tidligere aktivister og en lokal politibetjent skal ifølge nyt forslag ansættes af en fond under advokat Knud Foldschack til at drive Folkets Hus. Et flertal i Københavns Borgerrepræsentation bakker op.

Jobcentre hyrer ekstra vagtværn
[Netavisen – links 17.01.14] A-4
Reformen af kontanthjælpen slår for alvor igennem i slutningen af måneden, når tusindvis af unge rammes på pengepungen. Otte ud af ti jobcenterchefer forventer reaktioner fra frustrerede kontanthjælpsmodtagere. Nogle jobcentre opruster derfor nu med ekstra sikkerhed. Både Socialrådgivernes og HK-Kommunals formand er bekymrede for udviklingen.

Ny offentlighedslov mørklægger skjulte Bødskov-papirer
[Netavisen – links 17.01.14] dr.dk
Et politisk flertal kræver indsigt i alle dokumenter i sagen, hvor Thorning i dag skal i samråd. Men det kan de ikke få, siger forvaltningsekspert.

Thorning kendte til Bødskovs beklagelse i PET-sag
[Netavisen – links 17.01.14] Information
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde personligt kendskab til de forskellige udkast til Morten Bødskovs udtalelse om retsudvalgets besøg på Christiania.

Dansk pensionsselskab konkurrerede med Goldman Sachs om DONG-medejerskab
[Netavisen – links 17.01.14] Information
Finansministeriet havde et dansk alternativ til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs som ny medejer i DONG. PensionDanmark afgav et bud – og til en højere pris end amerikanerne, siger kilder tæt på forhandlingerne

________________________________

Arkiv - Nyhedslinks 2013

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder