Netavisens nyhedslinks uge 50
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


Den Centralafrikanske Republik: Frankrig vil sikre sig uran
[Netavisen – links 15.12.13] Arbejderen
Det franske firma Areva har købt en uranmine i sin gamle koloni Den Centralafrikanske Republik, hvor militser hærger landet efter et kup i marts måned.

Kiev-borgmester afsat efter politivold
[Netavisen – links 15.12.13] mx
Borgmester suspenderet og flere embedsmænd fyret efter åbenlys splittelse hos myndighederne i Kiev under uro.

Kina har indtaget Månen
[Netavisen – links 14.12.13] Politiken
Som det kun tredje land har Kina gennemført en landing på Månen.

SPD siger ja til regering med Merkel
[Netavisen – links 14.12.13] Berlingske
Knap tre måneders ventetid er slut. Tyskland får en ny regering bestående af de konservative partier CDU og CSU og socialdemokraterne i SPD med Angela Merkel som kansler.

EU’s datadirektiv i strid med EU-charter
[Netavisen – links 13.12.13] Folkebevægelsen mod EU
Datalagringsdirektivet udgør en alvorlig krænkelse af den grundlæggende ret til privatlivets fred, konstaterer EU-domstolen

EU-USA aftale truer regeringers suværenitet
[Netavisen – links 13.12.13] Folkebevægelsen mod EU
Forhandlingerne om den såkaldte frihandelsaftale mellem EU og USA lægger op til at inkludere en mekanisme, der udfordrer regeringers suverænitet verden over. Andreas Bay-Larsen har skrevet en vigtig artikel om de såkaldte ISDS-domstole til NOTAT’s decembertema om frihandelsaftalen

England: Studerende på gaden mod politi, privatiseringer og protestforbud
[Netavisen – links 13.12.13] Modkraft
Studerende fortsætter offensiv kampagne mod kommercialisering af Englands universiteter. Demonstration mod politiets chikane af studenterbevægelsen samlede flere tusinde i London onsdag.

Fortsat store investeringer i klyngebomber
[Netavisen – links 13.12.13] U-landsnyt
Flertallet af verdens lande har skrevet under på forbud mod klyngebomber. Alligevel investeres der mere end 24 milliarder dollars i firmaer, der producerer klyngebomber.

GGGI kan løbe tør for penge efter nytår
[Netavisen – links 13.12.13] Information
Klimaorganisationen GGGI risikerer at stå med et likviditetsproblem om få måneder. Det fremgår af et brev fra GGGI til den danske udviklingsminister

EU’s finansministre når kompromis om bankunion
[Netavisen – links 12.12.13] Folkebevægelsen mod EU
EU’s finansministre nåede et kompromis på indholdet af den kommende bankunion på et møde i går. Bankunionen kan meget vel blive en realitet inden årets udgang.

FN om fri hash i Uruguay: Konventionsbrud
[Netavisen – links 12.12.13] avisen.dk
Uruguay legaliserer som det første land i verden produktion, salg og forbrug af marihuana. Men det er ulovligt, lyder det fra det FN-organ, der overvåger internationale traktater om narkotika.

Første land: Uruguay legaliserer marijuana
[Netavisen – links 12.12.13] BT
Efter en maratondebat i senatet stemte 16 senatorer ud af 29 tirsdag ja til loven, som nu bare mangler en underskrift fra præsident Jose Mujica for at lovliggøre produktion, salg og brug af marijuana

Voksende uro mod EU-nedskæringer
[Netavisen – links 11.12.13] Folkebevægelsen mod EU
Massedemonstration mod EU-dikterede nedskæringer i Torino mødt med blandede reaktioner fra politiets side

Spanien: Costa Blanca har en million fattige
[Netavisen – links 11.12.13] Radio Solymar
En rapport fra et skatteudvalg viser, at 1.051.500 valencianere lever under fattigdomsgrænsen, der officielt er sat til 687 euro om måneden. På landsplan lever 9,3 millioner personer under fattigdomsgrænsen. Hver femte indbygger på Costa Blanca må klare sig med 700 euro om måneden - eller endnu mindre.

NATO's krig mod Syrien er blevet endnu mere beskidt
[Netavisen – links 11.12.13] Global Research
Den Pulitzer-vindende journalist har skrevet en ny afslørende rapport med titlen ”Hvis sarin?” Rapporten går i detaljer med de vestlige lederes manipulationer for at retfærdiggøre en interventio i Syrien.

EFS fastholder krav om stop for social dumping
[Netavisen – links 11.12.13] EU-fagligt netværk
Mandag blev der indgået forlig mellem EU-landenes beskæftigelsesministre om det såkaldte Håndhævelsesdirektiv, som skal sætte rammerne for kontrollen med udstationerede arbejderes vilkår. Kompromisset om udstationering imødekommer os ikke, fastslår EFS’ generalsekretær

Putin øger militært fokus på Arktis
[Netavisen – links 11.12.13] dr.dk
Præsident Vladimir Putin har givet Ruslands militær ordre til at fokusere mere på Arktis og inden årets udgang færdiggøre planer om at styrke militære baser i den ressourcerige region.USA, Norden og Danmark presser også på for at vinde kontrol over en del af de store mængder af olie og naturgas.

TPP: ”Take Peoples Protections
[Netavisen – links 11.12.13] ICL (video)
Overblik over frihandelsaftalen TTP (The Transpacific Partnership), hvor et hemmeligt dokument blev lækket og afslørede aftalens indhold bl.a. hvad angår de multinationale virksomheders overtrumfning af alle nationale lovgivninger gennem retten til at lægge sag an ved en ikke-national domstol.

EU udnytter besættelsen af Vestsahara
[Netavisen – links 11.12.13] Folkebevægelsen mod EU
I dag godkendte et flertal af EU-parlamentet en ny fiskeriaftale mellem EU og Marokko. Aftalen tillader EU at fiske i Vestsaharas farvand, som har været besat af Marokko siden 1975.

Antiracistisk researchgruppe afslører muslimske ekstremister
[Netavisen – links 10.12.13] Modkraft
Den venstreorienterede researchgruppe Hope Not Hate advarer i ny rapport mod det islamistiske netværk Al-muhajiroun i England, der har tråde til den yderligtgående danske gruppe, Kaldet Til Islam.

Thailands premierminister opløser parlamentet
[Netavisen – links 10.12.13] Information
100.000 går på gaderne i Bangkok. Det sker til trods for, at den thailandske premierminister for kort tid siden har meddelt, at hun vil opløse parlamentet og afholde valg så hurtigt som muligt

Social dimension i EU begravet
[Netavisen – links 10.12.13] Folkebevægelsen mod EU
Den europæiske fagbevægelse inden for byggeriet, EFBWW, erklærede den sociale dimension i EU for død ved protester uden for Rådsbygningen i Bruxelles, hvor EU-landene diskuterede forhold for udstationerede

FAKTA: Se hvad Merkel og socialdemokraterne har aftalt
[Netavisen – link 09.12.13] Information
Hovedpunkter i tysk koalitionsaftale, som CDU-formand Merkel nu har underskrevet med lederne for SPD og CSU.

En fjerdedel af EU's befolkning fattigdomstruet
[Netavisen – link 09.12.13] RT (eng)
EU: Mere end 124 millioner - næsten en fjerdedel af den samlede befolkning - lever med en umiddelbar trussel om fattigdom og social udstødning.

Ukraine: Højreekstreme demonstrerer sammen med EU-ambassadører
[Netavisen – link 09.12.13] Proletæren (sv)
Husker I den Orange revolution? For ni år siden rystedes hovedstaden Kiev af lignende masseoptrin, som vi nu ser. Dengang som nu handler det om en styrkeprøve mellem dem, som vil inordne Ukraine under vestmagternes inflydelse, og dem, som vil fortsætte de nære forbindelser med Rusland.

Se også denne analyse fra Proletären
Ukraine: Interne problemer og stormagtsinteresser

Frankrig: Knap 400 dræbte i afrikansk kaos
[Netavisen – link 09.12.13] Proletären (sv)
Efter at have sendt flere soldater til Den Centralafrikanske Republik gør Frankrig nu status på volden.

Masseprotest i Bangkok: 100.000 går på gaderne
[Netavisen – link 09.12.13] Information
Titusindvis af mennesker tager del i de omfattende gadeprotester trods løfter om nyvalg

Svensker blev ny BWI-præsident
[Netavisen – link 09.12.13] Dansk Elforbund
BWI-kongres er slut: Svensk tømrer blev valgt som ny præsident for den internationale sammenslutning af byggearbejderforbund.

Trojkaen vender tilbage til Grækenland

De internationale nyliberale diktatorer kommer atter til Athen for at vurdere, om Grækenland er klar til ny låneportion.

Sydkorea udvider luftforsvarszone i omstridt område
[Netavisen – links 8.12.13] Information
USA's marionet Sydkorea har søndag udvidet en luftforsvarszone, der dermed overlapper en zone, som Kina oprettede for nylig.

Flere franske soldater til Afrika
[Netavisen – links 8.12.13] Information
Der bliver ved med at komme soldater fra det franske militær til Den Centralafrikanske Republik (CAR). François Hollande, Frankrigs præsident, siger, at der sent lørdag vil være 1600 udstationerede soldater i landet.

Månen for kinesiske gæster
[Netavisen – links 7.12.13] Spaceflight Now (eng)
Kina har sendt en lille fjernstyret bil til månen, i det mest ambitiøse ubemandede projekt for det kinesiske rumfarstprogram til dato. Går alt efter planen vil det lille kørertøj på 140 kg. rulle afsted på Månens overflade den 14. december. Månen har ikke haft besøg af en mission af denne type siden 1976 hvor det lykkedes Sovjet at tage en jordprøve og sende den retur til Jorden.

Oliegiganter som Shell, Eni og OMV vejrer morgenluft i Iran 
[Netavisen – links 7.12.13] Foreign Policy (eng)
De europæiske olieselskaber har holdt møde med iranske embedsmænd i denne uge, på sidelinjen af et OPEC-møde i Wien, for at drøfte forretningsmuligheder, der kunne åbne op, hvis sanktionerne ophæves.  Den midlertidig aftale mellem USA og Iran for to uger siden i Genève har givet håb i olieindustrien, om at iransk olie kan komme tilbage, efter at være stort set lukket af det globale marked på grund af strenge amerikanske sanktioner. Men kongresmedlemmer advarer mod at være for tidligt ude.

WTO vedtager historisk handelsaftale - til fordel for de rige
[Netavisen – links 7.12.13] avisen.dk
Efter 12 års forhandlinger er Verdenshandelsorganisationen klar med en ny global handelsreform. Det er de rige industrilande, som har størst grund til at juble over aftalen.

Studenter-uroligheder på London Universitet: 39 anholdt
[Netavisen – links 7.12.13] Modkraft
Studerende besætter London Universitet for at støtte ansattes kamp for pension, ferie og løn under sygdom. Politiet svarer igen med masseanholdelse og overvågning for at stoppe landsdækkende protester.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder