Netavisens nyhedslinks uge 49
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


Sydkorea udvider luftforsvarszone i omstridt område
[Netavisen – links 8.12.13] Information
USA's marionet Sydkorea har søndag udvidet en luftforsvarszone, der dermed overlapper en zone, som Kina oprettede for nylig.

Flere franske soldater til Afrika
[Netavisen – links 8.12.13] Information
Der bliver ved med at komme soldater fra det franske militær til Den Centralafrikanske Republik (CAR). François Hollande, Frankrigs præsident, siger, at der sent lørdag vil være 1600 udstationerede soldater i landet.

Månen for kinesiske gæster
[Netavisen – links 7.12.13] Spaceflight Now (eng)
Kina har sendt en lille fjernstyret bil til månen, i det mest ambitiøse ubemandede projekt for det kinesiske rumfarstprogram til dato. Går alt efter planen vil det lille kørertøj på 140 kg. rulle afsted på Månens overflade den 14. december. Månen har ikke haft besøg af en mission af denne type siden 1976 hvor det lykkedes Sovjet at tage en jordprøve og sende den retur til Jorden.

Oliegiganter som Shell, Eni og OMV vejrer morgenluft i Iran 
[Netavisen – links 7.12.13] Foreign Policy (eng)
De europæiske olieselskaber har holdt møde med iranske embedsmænd i denne uge, på sidelinjen af et OPEC-møde i Wien, for at drøfte forretningsmuligheder, der kunne åbne op, hvis sanktionerne ophæves.  Den midlertidig aftale mellem USA og Iran for to uger siden i Genève har givet håb i olieindustrien, om at iransk olie kan komme tilbage, efter at være stort set lukket af det globale marked på grund af strenge amerikanske sanktioner. Men kongresmedlemmer advarer mod at være for tidligt ude

WTO vedtager historisk handelsaftale - til fordel for de rige
[Netavisen – links 7.12.13] avisen.dk
Efter 12 års forhandlinger er Verdenshandelsorganisationen klar med en ny global handelsreform. Det er de rige industrilande, som har størst grund til at juble over aftalen.

Studenter-uroligheder på London Universitet: 39 anholdt
[Netavisen – links 7.12.13] Modkraft
Studerende besætter London Universitet for at støtte ansattes kamp for pension, ferie og løn under sygdom. Politiet svarer igen med masseanholdelse og overvågning for at stoppe landsdækkende protester.

Eksperter om frihandelsaftale: Beskyttelse af investorer er en dårlig ide
[Netavisen – links 6.12.13] Information
Rapport til den britiske regering siger, at et ISDS-system i en transatlantisk frihandelsaftale mellem EU og USA vil give ekstra omkostninger, politiske risici samt særlige rettigheder og direkte økonomisk subvention til udenlandske investorer

Frihandelsaftalen TTP kan blive en bitter pille for australiere
[Netavisen – links 6.12.13] The Guardian (eng)
Frihandelsaftalen TTP, med bl.a.USA, vil hæve priserne på medicin og vil ramme de syge, som er blandt dem der har allermindst mulighed for at betale mere.

Brasilien: Fattige må vige for OL og VM
[Netavisen – links 6.12.13] U-landsnyt
Mindst 19.000 familier har myndighederne tvunget til at flytte fra deres hjem i slumkvarterer i Brasiliens hovedstad, skriver The Guardian torsdag. Familierne føler sig som ofre for social oprydning, mens byen gør sig klar til at være vært for verdens næste to store sportsbegivenheder: VM i 2014 og OL i 2016.

Honduras: Militær spærrer havnearbejdere inde i privatiseret havn
[Netavisen – links 05.12.13] Modkraft
Honduras militær har stormet landets havne og taget strejkende havnearbejdere som gidsler. Havnearbejdere har sendt fotos af aktionen ud, mens de tilbageholdes af militæret. »Flabet signal om hvem militæret mener har vundet valget«, siger dansk fagforeningsmand.

EU’s nedskæringspolitik bringer menneskerettigheder i fare
[Netavisen – links 05.12.13] Folkebevægelsen mod EU
Europarådet advarer om konsekvenserne af nedskæringspolitikken, som dominerer EU.

Genoptælling af stemmer i Honduras
[Netavisen – links 05.12.13] Modkraft
Honduras Valgkommision har accepteret et krav fra venstrefløjspartiet Libre om at genoptælle stemmerne fra præsident- og parlamentsvalget søndag den 24. november.

Angolas myndigheder slår hårdt imod demonstranter og aktivister
[Netavisen – links 4.12.13] U-landsnyt
Inspireret af det arabiske forår har uroen ulmet i Angola siden 2011. Efter det for nylig kom frem at myndighederne stod bag bortførelsen og drabene på to aktivister har der været flere demonstrationen og sammenstød mellem politi og demonstranter.

USA og EU dækker over valgfusk i Honduras
[Netavisen – link 04.12.13] Orientering på P1 (radio)
De officielle valgobservatører fra USA og EU var i sidste uge hurtige til at godkende præsidentvalget i Honduras som frit, fair og åbent. Men tilsyneladende mener et flertal af EU's observatører, at der blev svindlet efter noder. Deres kritik må bare ikke komme frem for lederne af EU's observatørkorps.

Amerikansk storby konkurs
[Netavisen – links 4.12.13] Politiken
Den amerikanske storby Detroit har ved en historisk afgørelse i forbundsdomstolen i Michigan fået grønt lys til at gå konkurs. Dermed kan tusindvis af tidligere og nuværende offentligt ansatte se frem til at få deres pensioner og sundhedsforsikringer drastisk beskåret. 

Kina og USA udfordrer hinanden
[Netavisen – links 3.12.13] Information
Når USA’s vicepræsident Joe Biden fra i dag er på en ugelang rundtur i Nordøstasien, vil dagsordenen være domineret af et forsøg på at finde en fredelig løsning på konflikten om en ny kinesiske luftforsvarszone, der har bragt Kina på kollisionskurs med USA og de amerikanske allierede Japan og Sydkorea.

Nynazister del af pro-EU protest i Ukraine
[Netavisen – links 2.12.13] Global Research
På grund af EU's økonomiske interesser fremstiller den dominerende del af pressen protesterne i Ukraine som noble og positive. Der ses helt bort fra, at der deltagernazistiske strømninger. I demonstrationerne ses bl.a. det nynazistiske Svoboda parti med dets trefingrede hilsen.

Pakistan: Protester mod USA's dronedrab
[Netavisen – links 2.12.13] RT
5000 mennesker demonstrerede i i det østlige Pakistan. Bevægelsen mod dronedrabene tager til. I sidste uge blokerede demonstranter en hovedvej i det nordlige Pakistan, der bruges af NATO til forsyningstransport.

18 år med WTO er nok! Bondebevægelsen mobiliserer
[Netavisen – links 2.12.13] La Via Campesina (eng)
Den internationale bondebevægelse La Via Campesina, med mere end 200 millioner medlemmer i 70 lande, planlægger en stor manifestation ved WTO's møde på Bali fra d. 1. til d. 6. december.

Thulebasen er en del af USAs spionprogram
[Netavisen – links 1.12.13] dr.dk
Dokumenter, der er blevet afklassificeret i 2013, og oplysninger fra det amerikanske forsvar afslører, at en tredjedel af de oplysninger, som hentes ned fra satellitter via den såkaldte Thule Tracking Station, TTS, bruges af et amerikansk efterretningsnetværk med base i USA.

Drone, dit navn er statsterrorisme
[Netavisen – links 1.12.13] Information
Drone-fortalernes sofistiske snak om ’krig uden døde’ fjerner simpelthen fokus fra den kendsgerning, at stater bygger på vold. Det amerikanske militær giver sine droner poetiske navne som Rovfuglen og Dødsenglen, men det er på høje tid, at vi kalder dronen ved dens rigtige navn, siger Chamayou. For dronens navn er statsterrorisme, og det må standses i tide.

Portugal strejker mod finanslov
[Netavisen – links 30.11.13] Arbejderen
Portugals parlament vedtog tirsdag en finanslov for 2014, der indholder voldsomme angreb på offentligt ansatte. Arbejdstiden øges, de mister tre feriedage og lønnen skæres ned. Udenfor parlamentet demonstrerede tusinder i protest.

EU's grænsekontrol er livsfarlig
[Netavisen – links 30.11.13] Folkebevægelsen mod EU
EUs skærpede grænsekontrol bliver udsat for massiv kritik af FN og Dansk Røde Kors. Det frygtes, at den oprustede grænsekontrol bringer flygtninge i livsfare

Forlag trækker artikel om rotteforsøg med GMO tilbage
[Netavisen – links 30.11.13] Ingeniøren
Det er lykkedes GMO-industrien at få et forsøg der viste kræftudvikling hos rotter på grund af genmodificeret foder trukket tilbage. Kritikken går bl.a. på, at rottetypen der er brugt, er en der let udvikler kræft. Det er påfaldende, at den samme rottetype blev anvendt i de forsøg firmaet selv brugte, da de skulle påvise, at deres produkt var uskadeligt. Godkendelser tages generelt ud fra firmaernes egne forsøg. Flere har peget på, at et ordentligt forsøg ville kræve mindste 10 gange flere rotter for at leve op til OECD´s retningslinjer. Men en af udfordringerne er prisen, der allerede lå på 24 millioner kroner for det franske forsøg.

Hollands datatilsyn: Googles indsamling af personlige data er ulovlig
[Netavisen – links 30.11.13] Version2
Google overtræder reglerne med den store indsamling af personlige data om kunderne, for de har ikke aktivt givet tilladelse, dømmer det hollandske datatilsyn nu.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder