Netavisens nyhedslinks uge 48
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


 

Thulebasen er en del af USAs spionprogram
[Netavisen – links 1.12.13] dr.dk
Dokumenter, der er blevet afklassificeret i 2013, og oplysninger fra det amerikanske forsvar afslører, at en tredjedel af de oplysninger, som hentes ned fra satellitter via den såkaldte Thule Tracking Station, TTS, bruges af et amerikansk efterretningsnetværk med base i USA.

Drone, dit navn er statsterrorisme
[Netavisen – links 1.12.13] Information
Drone-fortalernes sofistiske snak om ’krig uden døde’ fjerner simpelthen fokus fra den kendsgerning, at stater bygger på vold. Det amerikanske militær giver sine droner poetiske navne som Rovfuglen og Dødsenglen, men det er på høje tid, at vi kalder dronen ved dens rigtige navn, siger Chamayou. For dronens navn er statsterrorisme, og det må standses i tide.

Portugal strejker mod finanslov
[Netavisen – links 30.11.13] Arbejderen
Portugals parlament vedtog tirsdag en finanslov for 2014, der indholder voldsomme angreb på offentligt ansatte. Arbejdstiden øges, de mister tre feriedage og lønnen skæres ned. Udenfor parlamentet demonstrerede tusinder i protest.

EU's grænsekontrol er livsfarlig
[Netavisen – links 30.11.13] Folkebevægelsen mod EU
EUs skærpede grænsekontrol bliver udsat for massiv kritik af FN og Dansk Røde Kors. Det frygtes, at den oprustede grænsekontrol bringer flygtninge i livsfare

Forlag trækker artikel om rotteforsøg med GMO tilbage
[Netavisen – links 30.11.13] Ingeniøren
Det er lykkedes GMO-industrien at få et forsøg der viste kræftudvikling hos rotter på grund af genmodificeret foder trukket tilbage. Kritikken går bl.a. på, at rottetypen der er brugt, er en der let udvikler kræft. Det er påfaldende, at den samme rottetype blev anvendt i de forsøg firmaet selv brugte, da de skulle påvise, at deres produkt var uskadeligt. Godkendelser tages generelt ud fra firmaernes egne forsøg. Flere har peget på, at et ordentligt forsøg ville kræve mindste 10 gange flere rotter for at leve op til OECD´s retningslinjer. Men en af udfordringerne er prisen, der allerede lå på 24 millioner kroner for det franske forsøg.

Hollands datatilsyn: Googles indsamling af personlige data er ulovlig
[Netavisen – links 30.11.13] Version2
Google overtræder reglerne med den store indsamling af personlige data om kunderne, for de har ikke aktivt givet tilladelse, dømmer det hollandske datatilsyn nu.

Opråb fra nogle af de største whistleblowere: Blæs i fløjten, spioner
[Netavisen – links 29.11.13] Information
Der er brug for, at mange flere medarbejdere i hemmelige tjenester følger Edward Snowdens eksempel. Vore samfund har kurs mod noget, der som minimum minder om forstadier til tyranni

Stadig flere fattige børn dør af aids
[Netavisen – link 29.11.13] SVT (sv)
To ud af tre hiv-smittede børn får ingen behandling for sygdommen. Det anslås, at ca. 110.000 børn og unge dør af aids i år. Det er primært fattige piger, der sælger sex for mad og penge eller bliver voldtaget.

EU vil beskytte investorer i frihandelsaftale
[Netavisen – links 29.11.13] Information
I en mulig transatlantisk frihandelsaftale skal virksomheder og investorer sikres mulighed for erstatning, hvis f.eks. skærpet miljø- og sundhedslovgivning går ud over deres forventede indtjening. Og erstatningssager skal køre ved lukkede tribunaler uden for nationale domstoles regi og med tre private erhvervsadvokater som voldgiftsmænd. Civilsamfundets organisationer raser

Vrede arbejdere sætter stor tekstilfabrik i Bangladesh i brand
[Netavisen – links 29.11.13] dr.dk
Arbejderne var angiveligt vrede over lønninger, hvilket længe har været årsag til demonstrationer og voldelige episoder i det asiatiske land.

Thailandske demonstranter stormer militærhovedkvarter
[Netavisen – links 29.11.13] dr.dk
Omkring 1000 demonstranter, der er utilfredse med den thailandske regering, tiltvang sig fredag adgang til hærens hovedkvarter i Bangkok. Det er det seneste forsøg på at afsætte landets premierminister, Yingluck Shinawatra.

USA vil fastholde baser og allierede i Afghanistan
[Netavisen – links 28.11.13] Klassekampen (no)
USA satser på selv at bevare militære baser i Afghanistan og samtidig også bidraget fra de øvrige lande, der har deltaget i krigen

Radioaktivitet fra Fukushima skader babyer i Californien
[Netavisen – links 28.11.13] The Ecologist (eng)
Ny forskning viser, at radioaktivitet fra Fukushima har givet en tydelig stigning i nedsat funktion af skjoldbrugskirtlen hos babyer så langt borte som i Californien.

GMO giver deformiteter og sygelighed hos husdyr
[Netavisen – links 28.11.13] The Ecologist (eng)
Det meste af Europas animalske fødevarer produceres med genmodificeret foder. Sygdomme og deformiteter hos dyrene rejser spørgsmålet om indvirkningen på mennesker.

Når landsbyer fjernes til fordel for plantager
[Netavisen – links 28.11.13] Modkraft
Menneskeret bør stå over økonomiske rettigheder. Det gør de ikke i Colombia i dag, hvor retsvæsen, paramilitære enheder og offentlige myndigheder lader sig bestikke. Det retter en frihandelsaftale mellem EU og Colombia ikke op på.

Spanien: Færre nyfødte end døde
[Netavisen – links 28.11.13] Radio Solymar
Inden for de næste fire år vil antallet af dødstal i Spanien overstige fødselstallene. Spanierne tøver med at få børn i en kriseramt økonomi, fordi de er bange for, at de ikke har råd til det.

Italien: Berlusconi er smidt ud af parlamentet
[Netavisen – links 28.11.13] Information
Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi er af senatet blevet stemt ud af parlamentet med øjeblikkelig virkning.

Japan skruer op for militærbudgettet
[Netavisen – links 27.11.13] dr.dk
Japans forsvarsudgifter er faldet i årevis. Men nu poster landet i stedet flere penge i flåden og flytter tropper over mod Kina.

Amerikanske bombefly gennem kinesisk luftzone
[Netavisen – links 27.11.13] dr.dk
To amerikanske bombefly - uden våben - fløj natten til tirsdag ind over en omstridt ø-kæde i Det Østkinesiske Hav og ind i en nyerklæret kinesisk forsvarszone, oplyser amerikanske regeringskilder.

Frankrig: Fagbevægelse afviser EU-diktater
[Netavisen – links 27.11.13] Folkebevægelsen mod EU
Både EU-Kommissionen og OECD presser den franske regering med krav om økonomiske opstramninger, men fagbevægelsen afviste på trepartsmøde oplæg, regeringen kom med

WHO: 1/4 af verdens fødevarer forurenet af svampelignende gift
[Netavisen – links 27.11.13] U-landsnyt
4,5 milliarder mennesker, langt de fleste i u-landene, er udsatte for høje og livsfarlige koncentrationer uden at ane det - alene i Afrika syd for Sahara skønnes det, at 26.000 dør af leverkræft hvert år på grund af den snigende forurening af madvarerne.

Danske supermarkeder med til at rydde regnskoven
[Netavisen – links 27.11.13] U-landsnyt
Rema1000 er den eneste danske supermarkedskæde, der ikke bidrager til at rydde regnskoven. I modsætning til Coop Danmark, Dansk Supermarked og SuperGros har Rema1000 nemlig forpligtet sig til kun at forhandle varer, der indeholder palmeolie, hvis disse er miljømærkede

Oprindelige folk på Borneo kæmper mod ødelæggelse af regnskoven
[Netavisen – links 26.11.13] Rainforest Rescue (eng)
I Savarak på Borneo planlægger regeringen at bygge et stort dæmningsområde, der vil ødelægge regnskovsområdet og fordrive den oprindelige befolkning. Befolkningen har besat byggeområdet og adgangsvejene. Det svensk/svejtsiske firma ABB har været involveret i byggeriet af flere dæmninger i Borneo siden 2009.

USA har groft undervurderet sit udslip af drivhusgasser
[Netavisen – links 26.11.13] Ingeniøren
Der lækker så store mængder methan fra især produktionen af naturgas, at det mere end udligner fordelen ved at gå fra kul til skifergas. Det konkluderer forskere på baggrund af ny opgørelse, der går stik imod de officielle tal.

EU-lande opretter drone-fællesskab
[Netavisen – links 26.11.13] Folkebevægelsen mod EU
Syv EU-lande har oprettet en ”klub”, som har til formål at producere militære droner fra år 2020.

Portugisere må sluge længere arbejdsuge
[Netavisen – links 26.11.13] avisen.dk
Portugals forfatningsdomstol har godkendt, at arbejdstiden for offentlige ansatte forlænges med fem timer - til 40 timer om ugen.

Politi skyder tåregas mod studerende i Kairo
[Netavisen – links 26.11.13] dr.dk
Egyptiske sikkerhedsstyrker har mandag affyret tåregas for at sprede en demonstration af vrede studerende i Kairo, skriver landets nationale nyhedsbureau Mena. De unge er gået på gaden i protest mod en ny lov, der begrænser retten til netop demonstrationer, som blev vedtaget søndag af landets midlertidige regering.

Epidemier fra syrisk borgerkrig truer Europa
[Netavisen – links 26.11.13] Politiken
Efter mere end to et halvt års borgerkrig er sundhedssystemet i Syrien brudt sammen. I mange dele af det krigshærgede land er der slet ingen læger tilbage, mere end halvdelen af alle hospitaler er blevet ødelagt eller beskadiget, og hundredtusinder af kronisk syge får ikke den behandling, de har brug for.

Zimbabwe: Lov om nationalt ejerskab
[Netavisen – link 25.11.13] Dagens Nyheter (sv)
En ny lov skal sikre, at udlændinges ejerskab over det zimbawianske erhvervsliv begrænses.

50.000 i fortvivlet protest i Madrid
[Netavisen – link 25.11.13] Arbejderen
Folk går på gaden i stort talt i mange spanske byer for at sige til regeringen og EU, at de ikke vil finde sig i flere fyringer og nedskæringer.

Honduras: Valgkommission giver medierne mundkurv på valgaftnen
[Netavisen – links 25.11.13] Modkraft
Valgkommission og medier i Honduras har indgået en såkaldt tavshedspagt, som forhindrer medierne i at rapportere valgresultater på valgdagen, før valgkommissionen tillader det.

Rusland sætter fuldt tryk på atomkraften
[Netavisen – links 25.11.13] Ingeniøren
Russerne har i den grad sat turbo på udbygningen af atomenergien i landet. Moskva har netop godkendt en plan, der skal føre til byggeriet af i alt 21 nye reaktorer.

USA's frihandelsaftaler vil underminere sundhedsvæsenet
[Netavisen – links 25.11.13] Global Research (eng)
Et af nøglepunkterne på sundhedsområdet i TTP forhandlingerne er, at længevarende patenter på medicin og behandlingsmetoder for at øge profitten til lægemiddelindustrien vil betyde at livsvigtig behandling ikke kommer verdens befolkning til gode. Det vil også betyde, at lande som Australien, New Zealand og Japan (der er med i forhandlingerne om TTP) der har nationale, offentlige sundhedsvæsener vil opleve at udgifterne til disse fuldstændigt vil komme til at underminere systemet.

EU-Kommissionen: Sådan vinder vi offentligheden for frihandelsaftalen
[Netavisen – links 23.11.13] Information
I et hemmeligt notat beskriver Kommissionen den nødvendige PR-strategi for at demontere den offentlige bekymring og skepsis over for en transatlantisk frihandelsaftale, som allerede er markant. Repræsentanter for EU-landenes regeringer drøftede strategien i Bruxelles i går

USA vil ikke forlade Afghanistan
[Netavisen – links 23.11.13] RT (eng)
USA arbejder på en bilateral sikkerhedsaftale med Karzai om en fortsat besættelse af Afghanistan. Den vil bl.a. betyde, at amerikansk militær, sikkerhedsfolk og antiterrorkorps vil operere ud fra baser i landet som et led i omringningen af Rusland og Kina.

EU-parlamentsmedlem kopierer 229 ændringsforslag fra lobbyister
[Netavisen – links 23.11.13] Folkebevægelsen mod EU
Det belgiske liberale medlem af EU-parlamentet, Louis Michel, har kopieret 229 ændringsforslag til databeskyttelseslovpakken direkte fra lobbyister.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder