Netavisens nyhedslinks uge 47
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


 


EU-Kommissionen: Sådan vinder vi offentligheden for frihandelsaftalen

[Netavisen – links 23.11.13] Information
I et hemmeligt notat beskriver Kommissionen den nødvendige PR-strategi for at demontere den offentlige bekymring og skepsis over for en transatlantisk frihandelsaftale, som allerede er markant. Repræsentanter for EU-landenes regeringer drøftede strategien i Bruxelles i går

USA vil ikke forlade Afghanistan
[Netavisen – links 23.11.13] RT
USA indgår bilateral sikkerhedsaftale med Karzai om en fortsat besættelse af Afghanistan. Det betyder bl.a. at amerikansk militær, sikkerhedsfolk og antiterrorkorps vil operere ud fra baser i landet som et led i omringningen af Rusland og Kina.

EU-parlamentsmedlem kopierer 229 ændringsforslag fra lobbyister
[Netavisen – links 23.11.13] Folkebevægelsen mod EU
Det belgiske liberale medlem af EU-parlamentet, Louis Michel, har kopieret 229 ændringsforslag til databeskyttelseslovpakken direkte fra lobbyister.

Kennedymordet : Hvor peger de nyeste beviser hen?
[Netavisen – links 22.11.13] Global research (eng)
Medierne er fulde af historier på 50-årsdagen for mordet på John F. Kennedy. Men ingen ønsker at inddrage de nyeste kilder, der er blevet deklassificerede i de seneste år. Historien om den 'sindsyge morder' bliver stadig mere undergravet og utroværdig.

Kennedy - 50 år efter Dallas
[Netavisen – links 22.11.13] Modkraft
50 år efter et af historiens mest kendte attentater, har Modkraft samlet en række links og socialistiske artikler om præsident Kennedys politik og Stones film "JFK"fra 1991.

90 store selskaber har udledt to tredjedele af verdens drivhusgasser
[Netavisen – links 22.11.13] Information
Ansvaret for de emissioner, der truer verdens klimabalance, kan snævres ind til en forholdsvis lille gruppe store virksomheder – blandt disse er Chevron, Exxon, BP og Shell, viser ny forskning

Se rapporten bag artiklen
SpringerLink november 2013

Bangladesh: Børn bader i forurenede floder
[Netavisen – links 22.11.13] Demotix (billedreportage)
Fattige indbyggere og områdets børn forsøger at finde fisk og bader i den alvorligt forurenede flod nær Gabtoli i Dhakar. Garverier, møller, pesticidvirksomheder, gummifabrikker og cementproducenter bidrager til flodens forurening.

Frihandelsaftalen mellem USA og EU – velstandsløft eller velfærdstab?
[Netavisen – links 22.11.13] Information
De beregninger, der lover BNP-vækst og øget husstandsindkomst ved en frihandelsaftale på tværs af Atlanten, møder hård kritik. Løfterne bygger på et ’best case’-scenarie og tager ikke højde for det mulige velfærdstab, som eksempelvis ringere forbrugerbeskyttelse risikerer at føre med sig

Israelske soldater angriber universitet med tåregas
[Netavisen – links 22.11.13] Modkraft
Israelske soldater har skudt tåregas, chokgranater og gummikugler mod Al Quds University. Over 40 er blevet såret.

Græsrødder udvandrer fra COP19 i Warzawa
[Netavisen – links 22.11.13] U-landsnyt
En række NGO'er udvandrede torsdag eftermiddag fra COP19 i frustration og protest over manglende resultater i klimaforhandlingerne.

Forurenerne taler - vi går

[Netavisen – links 22.11.13] Common Dreams
Dagen efter at 132 delegationer fra verdens fattige lande forlod COP19 udvandrede også 800 repræsentanter fra en række miljøorganisationer.

EFS mod kompromis om dumping
[Netavisen – links 22.11.13] Folkebevægelsen mod EU
Den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS advarer socialdemokraterne i parlamentet mod at støtte direktivforslag om social dumping

Østlande hænger fast i dårlige leveforhold
[Netavisen – links 21.11.13] Fagligt EU
De tidligere socialistiske lande bag jerntæppet befinder sig 24 år efter murens fald stadig i en økonomisk og social suppedas. Trods gigantisk hjælp (!?) fra EU-lande i Vesteuropa halter de økonomisk og socialt stadig bagefter landene i vest og indhenter måske aldrig de mere velstående lande.

EFS advarer mod kompromis om dumping
[Netavisen – links 21.11.13] Fagligt EU
Den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS advarer socialdemokraterne i parlamentet mod at støtte direktivforslag om social dumping . EU skal ikke på nogen måde lægge begrænsninger på landenes kontrol med social dumping! Baggrunden er det såkaldte håndhævelsesdirektiv, som pt. forhandles på højtryk i EU-systemet.

Avis afslører hemmelig aftale med NSA om overvågning af briter
[Netavisen – links 21.11.13] Information
Det amerikanske NSA har i årevis gemt oplysninger om britiske statsborgere efter aftale med London.

Fukushima: Den yderst farlige flytning af brændselsstavene er startet
[Netavisen – links 20.11.13] Yahoo
Mandag startede flytningen af stavene, der er den farligste operation siden tsunamien ramte atomkraftværket. Går den galt kan følgen bliver en verdensomspændende miljøkatastrofe.

DanWatch: Mobil-producenter skal tage afstand fra børnearbejde
[Netavisen – links 20.11.13] DanWatch
Der skal bruges guld til at producere mobiltelefoner og anden elektronik. Masser af guld. Men om det kommer fra miner i Afrika, der benytter børnearbejde – det vil mobil-producenterne ikke svare på. Sådan lyder kritikken fra DanWatch, der i dag offentliggør en ny rapport om netop børnearbejde i guldminer:

EU gør klar til ny konkurrenceevne-pagt
[Netavisen – links 20.11.13] Folkebevægelsen mod EU
EU støtter op om en ny konkurrenceevne-pagt, hvor medlemsstaterne skal indgå kontrakter med EU. Det kan betyde, at medlemsstaterne kan straffes, hvis de ikke opfylder kontrakten.

Spanien: Forurenere går fri
[Netavisen – links 20.11.13] Radio Solymar
Tusindvis af indbyggere i hele Galicien gik fredag på gaden i protest over domsafsigelsen mod folkene fra tankskibet Prestige. Skibet grundstødte, knækkede over i to dele og forårsagede en af de værste miljøkatastrofer i Europa i det 21. århundrede.

Sådan overvåger NSA Europa
[Netavisen – links 20.11.13] Information
NSA-skandalen ruller over Europa med nærmest daglige afsløringer. Senest er turen kommet til Norge, hvor E-Tjenesten har videregivet metadata om 33 millioner mobilsamtaler over en periode på 30 dage, til NSA. Her vises et europakort, der illustrerer samarbejdet mellem NSA og de enkelte lande. Kortet er baseret på de informationer, som Snowdens læk har bragt frem i lyset indtil videre.

Arctic 30: 12 besætningsmedlemmer kan nu løslades mod kaution
[Netavisen – links 20.11.13] Greenpeace
Tirsdagens retshøringer i Skt. Petersborg er nu afsluttet. Ialt 12 fra besætningen kan nu løslades mod kaution. Greenpeace vil finansiere kautionen, der for hver især lyder på to millioner rubler (ca. 340.000 kr). Anne Mie Roer Jensens retshøring begynder onsdag kl. 11 dansk tid.

EU træner paramilitære i Libyen
[Netavisen – links 19.11.13] euobserver (eng)
EU's påståede 'civile' grænsemission i Libyen er i gang med at oplære paramilitære styrker.

Globalt udslip af CO2 sætter rekord
[Netavisen – links 19.11.13] Information
Udledningen af kuldioxid nåede nye højder i 2012 - først og fremmest på grund af Kina

Israel og Saudi Arabien har planer om Iran-angreb
[Netavisen – links 18.11.13] dr.dk
Onsdag mødes Iran med verdens stormagter i Geneve for at blive enige om fremtiden for landets atomprogram. Forhandlinger der meget vel kan munde ud i en aftale. Men medmindre aftalen stort set lukker ned for Irans atomprogram, vil de to forhenværende ærkefjender angribe, hedder det i The Sunday Times.

10 års fængsel for at trække de digitale bukser af USA's efterretningstjeneste
[Netavisen – links 18.11.13] Modkraft
28-årig topfigur i hackernetværket Anonymous dømt for at have stjålet og offentliggjort flere end fem millioner interne mails, der afslører amerikanske myndigheders omfattende overvågning af fredelige græsrodsbevægelser via privat sikkerhedsfirma

EU vil opruste grænsekontrol med droner
[Netavisen – links 18.11.13] Folkebevægelsen mod EU
I dag skal EUs udenrigs- og forsvarsministre diskutere brugen af droner til civile operationer. Dronerne skal blandt andet bruges til forstærke EUs ydre grænser

Amerikanske agenter overvåger tysk flytrafik
[Netavisen – links 18.11.13] avisen.dk
Amerikanerne beslutter, hvem der kommer om bord på fly, skriver Südeutsche Zeitung. I visse tilfælde tilbageholder de folk i strid med tysk lov, lyder det.

Grækenland: "IMF, EU ud"
[Netavisen – links 18.11.13] Information
Flere end 10.000 mennesker samlede sig søndag på den centrale Syntagma-plads ved parlamentet. Anledningen var den årlige march for at markere et blodigt studenteroprør mod den daværende militærjunta i 1973. Og samtidig demonstreres der mod EU's hestekur.

Spanien: Aktivister i risiko for hårde fængselsdomme
[Netavisen – links 18.11.13] The Guardian (eng)
De 4 aktivister er med i en miljøgruppe der protesterer over en højhastigheds-togbane, der skal føres igennem et skovområde. De risikerer fængselsdomme på 6 til 9 år. Deres forsvarer kalder retssagen et udtryk for en korrupt juridisk og politisk klasse, der opfører sig som et tribunal under inkvisitionen.

EU tæt på indgåelse af frihandelsaftale med 15 vestafrikanske lande
[Netavisen – links 18.11.13] EurActiv (eng)
Forhandlingerne med Ecowas-landene, med en befolkning på omkring 300 millioner mennesker, var tidligere strandet pga afrikansk modstand mod at åbne markedet op og fjerne nationale barrierer. I følge EU-kommissær Karel de Gucht skulle aftalen snart blive indgået.

Napoli: Demo mod giftdumping og mafiaen
[Netavisen – links 17.11.13] DR
Flere tusind italienere demonstrerede i aftes i Napoli mod ulovlig dumping af giftigt affald, som mafiaen beskyldes for at stå bag.

Ekspert: Missilsystemet i Europa er en direkte vej til et våbenkapløb
[Netavisen – links 17.11.13] Radio Ruslands Stemme
Den 28. oktober i Europa gik den anden fase af indsættelsen af ​​et missilforsvarssystem i gang. Det omfatter opførelsen af ​​en base med interceptor-missiler i Rumænien. Den tredje fase er planlagt til at gå i gang på en lignende base i Polen. Indsættelsen af ​​missilsystemer kan være farligt for Rusland, siger politisk analytiker Vladimir Jevsejev i et eksklusivt interview med "Ruslands Stemme".

Dødelig eksplosion i Kabul tæt ved USA-møde
[Netavisen – links 17.11.13] DR
Bomben detonerede tæt ved et sted, hvor der torsdag afholdes en kongres om en sikkerhedsaftale, der sikrer tilstedeværelsen af amerikanske soldater i det krigshærgede land efter 2014.

Stærk israelsk lobby i USA spænder ben for Iran-aftale
[Netavisen – links 17.11.13] DR
Den pro-israelske lobby i USA presser regeringen i Washington til at bakke ud af internationale forhandlinger om en aftale om Irans atomprogram.

COP 19: Vores klima på auktion - Går til højeste bud
[Netavisen – links 16.11.13] pusheurope (eng)
Unge, der er utilfredse med koncernenes enorme indflydelse ved COP19 i Polen organiserede en klimaauktion.

Lovløse Libyen: Milits slagter mindst 27 fredelige demonstranter i Tripoli
[Netavisen – links 16.11.13] Information
Der blev lovet demokrati, sikkerhed og sicial fremgang for libyerne da alliancen mellem islamister og NATO væltede Gaddaffi. I går nedslagtede en milits uden for kontrol en fredelig demonstration i hovedstaden Tripoli.

Vrede i Albanien over planer om at deponere kemiske våben fra Syrien

[Netavisen – links 16.11.13] euronews (eng)
Store demonstrationer i Tirana har fået den albanske regering til at sige nej til en amerikansk/FN plan om at deponere/destruere kemiske våben fra Syrien i landet. Demonstraterne beskylder USA for at udnytte landet.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder