Netavisens nyhedslinks uge 46
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat
Napoli: Demo mod giftdumping og mafiaen
[Netavisen – links 17.11.13] DR
Flere tusind italienere demonstrerede i aftes i Napoli mod ulovlig dumping af giftigt affald, som mafiaen beskyldes for at stå bag.

Ekspert: Missilsystemet i Europa er en direkte vej til et våbenkapløb
[Netavisen – links 17.11.13] Radio Ruslands Stemme
Den 28. oktober i Europa gik den anden fase af indsættelsen af ​​et missilforsvarssystem i gang. Det omfatter opførelsen af ​​en base med interceptor-missiler i Rumænien. Den tredje fase er planlagt til at gå i gang på en lignende base i Polen. Indsættelsen af ​​missilsystemer kan være farligt for Rusland, siger politisk analytiker Vladimir Jevsejev i et eksklusivt interview med "Ruslands Stemme".

Dødelig eksplosion i Kabul tæt ved USA-møde
[Netavisen – links 17.11.13] DR
Bomben detonerede tæt ved et sted, hvor der torsdag afholdes en kongres om en sikkerhedsaftale, der sikrer tilstedeværelsen af amerikanske soldater i det krigshærgede land efter 2014.

Stærk israelsk lobby i USA spænder ben for Iran-aftale
[Netavisen – links 17.11.13] DR
Den pro-israelske lobby i USA presser regeringen i Washington til at bakke ud af internationale forhandlinger om en aftale om Irans atomprogram.

COP 19: Vores klima på auktion - Går til højeste bud
[Netavisen – links 16.11.13] pusheurope (eng)
Unge, der er utilfredse med koncernenes enorme indflydelse ved COP19 i Polen organiserede en klimaauktion.

Lovløse Libyen: Milits slagter mindst 27 fredelige demonstranter i Tripoli
[Netavisen – links 16.11.13] Information
Der blev lovet demokrati, sikkerhed og sicial fremgang for libyerne da alliancen mellem islamister og NATO væltede Gaddaffi. I går nedslagtede en milits uden for kontrol en fredelig demonstration i hovedstaden Tripoli.

Vrede i Albanien over planer om at deponere kemiske våben fra Syrien

[Netavisen – links 16.11.13] euronews (eng)
Store demonstrationer i Tirana har fået den albanske regering til at sige nej til en amerikansk/FN plan om at deponere/destruere kemiske våben fra Syrien i landet. Demonstraterne beskylder USA for at udnytte landet.

Bangladesh: Lønkampen fortsætter
[Netavisen – links 15.11.13] Common Dreams (eng)
Strejker lukker flere hundrede fabrikker og titusinder demonstrerer i gaderne imod dårlige lønninger, der ligger langt under arbejdernes krav. Politiet bruger tåregas og gummikugler.

Afrikanske bønder vender sig imod de multinationales frølove
[Netavisen – links 15.11.13] La Via Campesina (eng)
Afrikanske bønder har netop afholdt konference i Harare i Zimbabwe om kampen mod de multinationale investorers overtagelse af afrikansk jord og landbrug. Bl.a. de udenlandske frøfirmaer. En række internationale organisationer, alliancer og initiativer arbejder for et imperialistisk tyveri af de afrikanske ressourcer og et af midlerne fra agroindustrierne er gennemførelse af frølove, der gør de oprindelige afrikanske frø illegale.

Frihandel forhandles bag lukkede døre
[Netavisen – links 15.11.13] Information
Alt vil blive holdt fortroligt, skriver EU’s forhandler til amerikanerne om de aktuelle transatlantiske frihandelsdrøftelser. Men mens civilsamfundets organisationer protesterer og råber på indsigt, holder USA 600 industrifolk tæt orienterede om spillet over Atlanten.

Bulgarien: Sammenstød foran parlamentet
[Netavisen – links 15.11.13] Modkraft
Demonstranters blokering af indgangen til Bulgariens parlamentsbygning, førte tirsdag til nye sammenstød med politi. Flere demonstranter sårede og omkring 350 anholdt.

Militarisering af nødhjælp
[Netavisen – links 15.11.13] dr.dk
Et hangarskib og andre krigsskibe fra USA er torsdag begyndt at bringe vand og fødevarer ud til katastrofeområderne i Filippinerne.

Desperate syriske flygtninge sælger deres nyrer og øjne
[Netavisen – links 15.11.13] dr.dk
Uden penge eller håb i det hele taget træffer hundredvis af syriske flygtninge et ekstremt valg og sælger deres egne kropsdele. En nyre kan give 40.000 kroner og grønne øjne op til 275.000.

Verdens største regnskov svinder ind
[Netavisen – links 15.11.13] dr.dk
Skovrydningen i den del af den kæmpemæssige Amazonas-regnskov, der ligger i Brasilien, er øget med 28 procent fra august 2012 til juli i år.

EFS: Intet opsving i sigte for de arbejdsløse i EU
[Netavisen – links 14.11.13] Fagbevægelsen mod unionen
Mens EU-kommissionen taler om ”vendepunkt” og ”opsving,” så ser den Europæiske Faglige Sammenslutning intet lys for de 27 millioner arbejdsløse

Bangladesh: Ny månedsløn for tekstilarbejdere - 375 kroner
[Netavisen – links 14.11.13] avisen.dk
Fabrikkerne leverer billigt tøj til vestlige detailkæder. Blandt kunderne er giganter som Wal-Mart, Gap og H&M. Så sent om onsdag var der for tredje dag i træk voldelige sammenstød mellem politiet og tusindvis af ansatte fra omkring 250 tekstilfabrikker i hovedstaden Dhaka.

Modstand mod privatisering af vandværker i Grækenland
[Netavisen – links 14.11.13] Modkraft
I Grækenland er vandværker i Athen og Thessaloniki ved at blive solgt til private. Det er en del af aftalen mellem det kriseramte lands regering og den europæiske 'troika' – EU, Den Europæiske Centralbank og IMF – for at låne penge. Men privatiseringen af grækernes vand møder stigende modstand fra borgerinitiativer, der frygter, at beslutningen vil betyde prisstigninger og faldene vandkvalitet.

’Det er svært at retfærdiggøre a-kraft ud fra et klimaperspektiv’
[Netavisen – links 14.11.13] Information
Atomkraft skaber flere problemer, end det løser. Sådan lyder atomkrafteksperten Anthony Froggatt fra World Nuclear Industry Status Reports reaktion på, at fire førende klimaforskere i et åbent brev argumenterer for, at mere atomkraft er nødvendig for at redde klimaet

Tyske regeringsforhandlinger tæt på bankforlig
[Netavisen – links 14.11.13] EU-fagligt
Angela Merkels CDU og SPD ventes at blive enige om væsentlige dele af en bankunion i EU, hvor EU-landenes finansministre og ikke EU-Kommissionen står for mulige lukninger af banker i krise

TPP afsløret: Wikileaks offentliggør hemmelig handelsaftale
[Netavisen – links 14.11.13] RT (eng)
TPP står for Trans Pacific Partnership og er en parallel til TAFTA - Trans Atlantic Trans-Atlantic Free Trade Agreement - den planlagte frihandelsaftale mellem EU og USA. TPP-aftalen handler om at øge de multinationale selskabers og de impeialistiske magters kontrol over og profit fra alle sider af det globale samfund - på ciilsamfundets og den enkeltes bekostning.

Wikileaks afslører hemmelig forhandlingstekst for TPP
[Netavisen – links 13.11.13] Wikileaks
Kapitlet der er lækket omhandler 'intellektuelle rettigheder' og griber ind overfor medicinal-området, internet, presse, frihedsrettigheder og biologiske patenter. TPP er en frihandelsaftale mellem USA, Australien, Canada, Chile, Japan, Malysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore, Brunei og Vietnam, der repræsenterer 40 % af verdens bnp. Selv medlemmer af USA's kongres har kun begrænset indsigt i forhandlingerne.

Racistisk udsmider fra Moldova genindtræder som Israels udenrigsminister
[Netavisen – links 13.11.13] Modkraft
Efter at være blevet frikendt for korruption, genindtræder ultranationalisten Avigdor Lieberman som israelsk udenrigsminister i Binyamin Netanyahus højre-regering.

Gladio B: NATO's samarbejde med islamistiske terrorgrupper
[Netavisen – links 13.11.13] Global Research
Gladio var den organisation NATO oprettede efter 2. verdenskrig til at bekæmpe kommunismen og revolutionær opstand. Det er nu kommet frem, at NATO i dag opererer med en Gladio B. Gladio B arbejder særligt i området Centralasien og Kaukasusregionen, hvor taktikken går ud på, at opbygge islamistiske terrorgrupper med formålet at destabilisere området.

Filippinerne: Nødhjælp kan ikke komme frem
[Netavisen – links 13.11.13] dr.dk
Den filippinske regering er blevet kritiseret voldsomt for ikke at have gjort nok for ofrene, som stadig venter på mad og vand efter fem-seks dage. Udenlandsk nødhjælp er tilsyneladende heller ikke nået frem.

Kina: Forurening truer overvågning af befolkningen
[Netavisen – links 13.11.13] Information
Forureningspartiklerne, der er så solide, at de ifølge eksperter blokerer lys lige så effektivt som en stenmur, gør de allestedsnærværende overvågningskameraer blinde

Nynazister angriber venstreorienterede fristeder i Warszawa
[Netavisen – links 13.11.13] Modkraft
På Polens uafhængighedsdag 11. november 2013 benyttede nynazister lejligheden til at starte uroligheder i hovedstaden Warszawa. Op mod 10.000 nynazister var denne dag på gaden, hvor de blandt andet angreb to venstreorienterede fristeder, Przychodnia og Syrena, med macheter, flasker og slagstokke

EU's chefforhandler ved frihandelsaftale med USA i retten for skattefusk
[Netavisen – links 12.11.13] Folkebevægelsen mod EU
Karel de Gucht, der står i spidsen for forhandlingerne om EU's frihandelsaftale med USA, er nu anklaget for skattesnyd for 7,5 millioner kr. Forhandlingerne om frihandelsaftalen er netop genoptaget.

Fukushima: Ekstrem risiko ved kommende operation
[Netavisen – links 12.11.13] Global Research
Den prisvindende videnskabsmand David Suzuki udtaler, at Fukushima og risikoen på verdensplan er den mest skræmmende han kan forestille sig. Tepco og den japanske regering lyver om situationen.

Nestlé-ansat fagforeningsmedlem dræbt i Colombia
[Netavisen – links 12.11.13] Modkraft
Nestlé-arbejder i Colombia dræbt af fire skud efter sultestrejke foran fabriksanlæg i Bugalagrande.

Globale revisionsfirmaer: Den nålestribede mafia
[Netavisen – links 12.11.13] Information
Verdens fire store revisionsfirmaer udgør en verdensomspændende, slipseklædt mafia, som har fingrene dybt nede i de nationale statskasser. Politikerne flirter selv med firmaerne, og derfor er de svære at forfølge, mener professor i økonomi Prem Sikka fra University of Essex

Fattige briter må vælge mellem mad på bordet eller varme i radiatoren
[Netavisen – links 11.11.13] Politiken
Hos sammenslutningen af britiske pensionister, National Pensioners Convention, er formand Neil Duncan-Jorden forsigtig med at drage en direkte linje mellem højere energipriser og dødsfald på grund af kulde. »Men vi ved, at der hvert år dør 25.000 ældre briter af komplikationer, der kommer som følge af kulde«, siger han. De seks store britiske energiselskaber har varslet prisstigninger, der i gennemsnit er på ni procent, svarende til omkring 1.200 kroner på et år for en husstand.

Så sindssygt er den kapitalistiske planets rigdom fordelt
[Netavisen – link 11.11.13] Proletæren (sv)
Færre end én procent af jordens befolkning sidder på to femtedele af de private formuer. Den fattigste halvdel ejer knap en procent.

Ingen terrorist er afsløret ved hjælp af NSA's total-overvågning
[Netavisen – links 11.11.13] Information
Sagen om David Headley, der blev forhindret i et attentat mod Jyllandsposten bruges igen og igen som eksempel for fortalere af NSA's overvågning af alt og alle, senest af Helle Thorning Schmidt. I virkeligheden kan man ikke finde en eneste sag, hvor den type overvågning har forpurret et terrorangreb. Heller ikke Headley-sagen

Syrien: Fredsforhandling med forhåndsbetingelser
[Netavisen – links 11.11.13] Information
Som betingelse for at starte fredsforhandlinger i Syrien kræver oppositionen blandt andet, at hjælpeorganisationer får adgang til de belejrede områder, at politiske fanger bliver løsladt og at præsident Bashar al-Assad bliver fjernet fra magten.

Stålindustri sponsorerer FN's klimatopmøde
[Netavisen – links 11.11.13] Arbejderen
190 lande diskuterer fra mandag klima på et FN-topmøde i Polen. De polske værter har inviteret nogle af verdens største forurenere til at sponsorere mødet. Det udløser kritik fra miljøorganisaitoner.

Kina: Bo Xilai får nyt parti
[Netavisen – link 11.11.13] SVT (sv)
Tilhængere af den vanærede kinesiske politiker Bo Xilai, som dømtes til livstid for korruption, har startet et politisk parti.

Colombia nærmere en fredsaftale
[Netavisen – link 11.11.13] Orientering på P1 (radio)
Det er ikke bare en delaftale, som blev opnået i fredsforhandlingerne mellem Colombias regering og oprørsgruppen FARC. Det var et af de allerstørste problemer overhovedet, som blev løst med aftalen om, at FARC kan omdanne sig til et almindeligt politisk parti i Colombia, hvis det lægger våbnene fra sig.

Den europæiske fagbevægelse EFS vil skaffe 11 millioner jobs
[Netavisen – links 9.11.13] LO
EFS har tordnet mod de nedskæringer, som gør livet surt for mange ganske almindelige lønmodtagere i Europa. Nu har EFS, Europæisk Faglig Sammenslutning, vedtaget en plan, der skal skabe op mod 11 millioner job i EU.

USA og Israel mister stemmeretten i Unesco
[Netavisen – links 9.11.13] Information
Den amerikanske regering udtrykker fredag "beklagelse" over, at det mister stemmeretten i FN's kultur- og uddannelsesorganisation Unesco to år efter, USA og Israel stoppede deres bidrag til FN-organisationen.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder