Netavisens nyhedslinks uge 45
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debatDen europæiske fagbevægelse EFS vil skaffe 11 millioner jobs
[Netavisen – links 9.11.13] LO
EFS har tordnet mod de nedskæringer, som gør livet surt for mange ganske almindelige lønmodtagere i Europa. Nu har EFS, Europæisk Faglig Sammenslutning, vedtaget en plan, der skal skabe op mod 11 millioner job i EU.

USA og Israel mister stemmeretten i Unesco
[Netavisen – links 9.11.13] Information
Den amerikanske regering udtrykker fredag "beklagelse" over, at det mister stemmeretten i FN's kultur- og uddannelsesorganisation Unesco to år efter, USA og Israel stoppede deres bidrag til FN-organisationen.

Saudi Arabien køber atomvåben i Pakistan
[Netavisen – links 8.11.13] dr.dk
Atombomberne er faktisk klar. De venter bare på at blive leveret, siger en kilde i NATO.
- De har allerede betalt for bomben. De vil tage til Pakistan og medbringe, hvad de har brug for at medbringe, sagde den tidligere efterretningschef for det israelske militær Amos Yadlin ved en konference i Sverige i september.

CO2 i atmosfæren stiger eksplosivt viser ny rapport
[Netavisen – links 8.11.13] U-landsnyt
I sidste årti er niveauet af CO2 og andre drivhusgasser i atmosfæren steget støt. Og fra 2011 til 2012 gik det endnu hurtigere, så indholdet af klimafarlige stoffer i atmosfæren nu er det højeste i 800.000 år. Det kan få "ødelæggende konsekvenser" for menneskeheden, konkluderer ny FN-rapport.

Tortur i Afghanistan med amerikansk accept
[Netavisen – links 8.11.13] ICH
I en video vises det, hvordan der bliver udøvet tortur, mens amerikanske soldater står ved siden af og ser på.

Kriseopkøb af spanske virksomheder
[Netavisen – links 8.11.13] Radio Solymar
Frem til august i år er der investeret 18,7 milliarder euro i spanske virksomheder. Bl.a. har Bill Gates for nylig købt en aktiepost i byggefirmaet FCC og den amerikanske fødevaregigant Crown Holdings er netop i færd med at erhverve den spanske konserves firmafabrik Mivisa for et astronomisk beløb i nærheden af 1,2 milliarder euro.

PLO kræver internationale øjne på Arafats død
[Netavisen – links 7.11.13] JV
Der er ingen tvivl om, at Yasser Arafat døde efter være blevet forgiftet af det radioaktive stof polonium. hævder Den Palæstinensiske Befrielsesfront  PLO, kræver en international undersøgelse af »drabet« på den palæstinensiske leder Yasser Arafat,

Besat statsradiofonis hovedkvarter ryddet af græsk politi
[Netavisen – links 7.11.13] Modkraft
Græske kampstyrker har ryddet Græsk Statsradiofonis hovedkvarter, der har været besat af  mediearbejdere siden juni måned. Demonstranter samles foran hovedkvarteret i udkanten af Athen.

Folkebevægelsen mod EU vil ikke godkende EU's regnskab
[Netavisen – links 7.11.13] Folkebevægelsen mod EU
Folkebevægelsens MEP Søren Søndergaard fra EU-parlamentets budgetkontroludvalg afviser at godkende EU’s regnskab for 2012 Fejlraten stiger for tredje år i træk

EU vil have egen efterretningstjeneste
[Netavisen – links 7.11.13] Folkebevægelsen mod EU
I kølvandet på NSA-afsløringerne, efterlyser EU-kommissæren for retlige anliggender en fælles efterretningstjeneste i EU-regi.

Holland kører sag mod Rusland for frigivelse af Arctic Sunrise og besætningen
[Netavisen – links 6.11.13] Greenpeace
Den hollandske regering har i dag, onsdag, rejst den vigtige voldgiftssag mod Rusland, der kræver Arctic Sunrise og de 30 fængslede frigivet - herunder også den danske styrmandselev Anne Mie Roer Jensen.

EU godkender GM-majs trods protester
[Netavisen – links 6.11.13] Ingeniøren
Der er tale majsen 1507 fra virksomheden Pioneer-DuPont, som er genetisk modificeret til at modstå sprøjtning med ukrudtsmidlet ammoniumglufosinat og til at producere pesticidet Bt, der i følge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, kan have en skadelig indvirkning på sommerfugle, møl og andre bestøvere. EFSA har trods dette anbefalet godkendelsen.

Generalstrejke lammer Grækenland
[Netavisen – links 6.11.13] Information
Omfattende nedskæringer og spareplaner får græske arbejdere til nok en gang at gå i strejke.

EU-prognose: Økonomisk dødvande
[Netavisen – links 6.11.13] Folkebevægelsen mod EU
EU-kommissionen har fremlagt sin økonomiske prognose for EU de næste par år. Prognosen viser, at økonomien i 2013 befinder sig i økonomisk dødvande og en svag vækst i 2014 og 2015. Samtidig vil der ikke ske væsentlige forbedringer i arbejdsløsheden

FN advarer: Målet om to grader bliver stadig mere uopnåeligt
[Netavisen – links 6.11.13] Ingeniøren
Chancen for at holde den globale opvarmning nede på to graders temperaturstigning svinder ind. Det advarer FN om i sin årlige miljørapport.

Venstreorienterede journalister i Tyrkiet idømt fængsel på livstid
[Netavisen – links 6.11.13] Modkraft
Seks tyrkiske journalister idømt livsvarigt fængsel for at »opildne til en socialistisk opstand«. Dansk Journalistforbund kalder dommen en »skændsel for tyrkisk retsvæsen«.

Arbejdere i Kina betaler prisen for billige danske computere
[Netavisen – links 6.11.13] U-landsnyt
En ny rapport fra DanWatch konkluderer, at arbejdstider på op til 74 timer om ugen, trusler om bøder for at lave fejl, tvunget overarbejde og en løn, der er langt under den lokale mindsteløn i Kina, er virkeligheden hos DELL’s underleverandører i provinserne Guangdong og Jiangsun.

CPH Dox: Film fra den 3. verden
[Netavisen – links 6.11.13] U-landsnyt
Torsdag d. 7. november løber festivalen CPH:DOX af stablen, og frem til d. 17. november fyldes de københavnske biografer med dokumentarfilm fra alle verdens hjørner.

EU-millioner er gået til italiensk mafia
[Netavisen – links 6.11.13] dr.dk
Fire år efter et jordskælv i den italienske by L’Aquila er genopbygningen endnu ikke begyndt. I den forbindelse skaber den danske EU-parlamentariker Søren Søndergaard overskrifter verden rundt.

Forsvundet Pussy Riot-medlem er i sibirisk fangelejr
[Netavisen – links 6.11.13] dr.dk
I søndags kom det frem, at Pussy Riot medlemmet Nadesjda Tolokonnikovas mand, Pyotr Verzilov, ikke havde hørt fra sin kone i over to uger. Nu går der forlydender om, at hun befinder sig i en fangelejr i Sibirien

EU-kommissær vil have europæisk spionagentur
[Netavisen – links 5.11.13] DR
Justitskommissær Viviane Reding vil have en europæisk modvægt til den amerikanske efterretningstjeneste.

Tyrkisk journalist idømt livsvarigt fængsel
[Netavisen – links 5.11.13] journalisten.dk
"Dommen er en skændsel for tyrkisk retsvæsen og udtryk for magtfuldkommenhed," siger formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård

Græske rektorer nægter at tvinge strejkende på arbejde: Generalstrejke onsdag
[Netavisen – links 5.11.13] eufagligt.dk
Græske universitetsrektorer nægter at tvinge strejkende i arbejde, samtidig kalder en samlet fagbevægelse til en 24 timers generalstrejke onsdag

CIA til læger: Drop etisk løfte og torturér
[Netavisen – links 5.11.13] avisen.dk
Læger har været indblandet i tortur under instruktion fra CIA, viser en ny undersøgelse.

FN advarer: 40 procent af syrerne trænger til nødhjælp
[Netavisen – links 5.11.13.] Information
Omkring 9,3 millioner mennesker har hårdt brug for nødhjælp i forbindelse med den syriske borgerkrig, som nu har varet i over to og et halvt år. Det svarer til 40 procent af Syriens befolkning, lyder vurderingen fra FN.

WHO: Hormonforstyrrende stoffer – har vi kun set toppen af isbjerget?
[Netavisen – links 4.11.13.] Ingeniøren
Ifølge en ny rapport fra FN og WHO kan omfanget af sygdomme som følge af hormonforstyrrende stoffer være betydeligt undervurderet. Dansk professor er enig.

Israel beordrer nedrivning af 15.000 menneskers boliger i Østjerusalem
[Netavisen – links 4.11.13.] Ma-an News Agency
Israel har varslet nedrivning af et helt palæstinensisk boligkvarter. Siden den israelske besættelse af Vestbredden i 1967 er mindst 27.000 palæstinensiske hjem blevet destrueret og alene i år er 500 hjem destrueret.

Næsten 27 millioner arbejdsløse i EU
[Netavisen – links 4.11.13.] Folkebevægelsen mod EU
Nye arbejdsløshedstal viser, at krisen langt fra er overstået. Næsten 27 millioner i EU er arbejdsløse

USA: Staten betaler for tomme celler i private fængsler
[Netavisen – links 4.11.13] Arbejderen
Betal bøde, hvis I ikke kan levere fanger nok til vores fængsler...Dét er i korte træk beskeden fra USA's private fængsler til Barack Obama og de amerikanske delstaters politikere. Private fængsler har underskrevet kontrakter med fængselsvæsenet "Federal Bureau of Prisons" og lokale regeringer i 27 af USA's delstater, om, at der skal være belægning på mellem 80-100 procent, selv hvis kriminaliteten falder.

Qatars millardprojekt står hen som forladt spøgelseslufthavn
[Netavisen – links 4.11.13] Politiken
Den nye prestigelufthavn i oliestaten Qatars hovedstad Doha skulle være åbnet i december sidste år, men i sidste øjeblik lukkede myndighederne lufthavnen ned. Nu ligger den 22 kvadratkilometer store gigantlufthavn - en tredjedel af størrelsen på Doha - til mere end 80 milliarder kroner hen som en spøgelsesbygning.

Britiske myndigheder ligestiller journalistik med terrorisme
[Netavisen – links 4.11.13] Common Dreams
David Miranda, der har arbejdet sammen med Glen Greenwald om offentliggørelsen af Edward Snowdens oplysninger om NSA, blev tilbageholdt i 9 timer i London Lufthavn og afhørt. Han har herefter lagt sag an mod den britiske regering. Efterretningsvæsenet betegner nu Miranda som 'terrorist'.

Pussy Riot-medlem forsvundet
[Netavisen – links 4.11.13] avisen.dk
Tolokonnikova gik i sidste måned i sultestrejke for at protestere mod mordtrusler og "slavelignende arbejdsforhold" i straffelejren 400 kilometer fra Moskva. Hendes mand, Pjotr Versilov, siger, at han ikke har hørt noget til hende, siden hun den 21. oktober blev flyttet.

Flertal bag en fælles anklagemyndighed i EU
[Netavisen – links 3.11.13] Arbejderen
11 EU-lande er imod at indføre en ny anklagemyndighed, som skal takle snyd med EU's budgetter, men det er ikke nok til at standse EU-kommissionens forslag.

Australien og USA spionerede på klimatopmøde
[Netavisen – links 3.11.13] Information
Australien og USA gik sammen om at overvåge Indonesien under FN's klimakonference på Bali i 2007.

Nihilistiske anarkister genoptager byguerillakamp
[Netavisen – links 3.11.13] Modkraft
En ny generation af nihilistiske anarkister i Grækenland og Indonesien sender brevbomber, sprænger biler i luften og sætter ild til bygninger i vrede over indespærring af deres ligesindede.

Ny stigning i unges arbejdsløshed i eurozonen
[Netavisen – links 2.11.13] EU-fagligt
Mens den generelle arbejdsløshed i EU har stabiliseret sig, gik de unges arbejdsløshed i eurozonen igen op i september. Selv om Italien og Spanien er i økonomisk bedring, hjælper det ikke på arbejdsløsheden.

Den tyske regering kan tale med Snowden i Moskva
[Netavisen – links 2.11.13] Informtion
Den nylige afsløring af, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA formentlig har aflyttet forbundskansler Angela Merkel mobiltelefon, har vakt stor opstandelse i Tyskland. Oppositionspartierne - det socialdemokratiske SPD, De Grønne og venstrepartiet Die Linke - vil give politisk asyl i Tyskland til Snowden eller som mindstemål give ham frit lejde til at vidne i landet. Forbundsregeringen anser det dog for usandsynligt, at Snowden kommer til Tyskland. Men den lader forstå, at man er interesseret i at høre Snowdens forklaring.

Gaza uden el: FN opfordrer til hurtig løsning
[Netavisen – links 2.11.13] Maan (eng)
Gaza største elværk er lukket pga mangel på brændsel. Der er ingen el op til 16 timer om dagen. FNs humanitære koordinator siger, at meget hurtig løsning er påkrævet.

Nye israelske drab i Gaza
[Netavisen – links 2.11.13] Information
Fire palæstinensere er dræbt under israelske angreb på tunneler, der løber under grænsen til Israel.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder