Netavisens nyhedslinks uge 44
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat


Flertal bag en fælles anklagemyndighed i EU
[Netavisen – links 3.11.13] Arbejderen
11 EU-lande er imod at indføre en ny anklagemyndighed, som skal takle snyd med EU's budgetter, men det er ikke nok til at standse EU-kommissionens forslag.

Australien og USA spionerede på klimatopmøde
[Netavisen – links 3.11.13] Information
Australien og USA gik sammen om at overvåge Indonesien under FN's klimakonference på Bali i 2007.

Nihilistiske anarkister genoptager byguerillakamp
[Netavisen – links 3.11.13] Modkraft
En ny generation af nihilistiske anarkister i Grækenland og Indonesien sender brevbomber, sprænger biler i luften og sætter ild til bygninger i vrede over indespærring af deres ligesindede.

Ny stigning i unges arbejdsløshed i eurozonen
[Netavisen – links 2.11.13.] EU-fagligt
Mens den generelle arbejdsløshed i EU har stabiliseret sig, gik de unges arbejdsløshed i eurozonen igen op i september. Selv om Italien og Spanien er i økonomisk bedring, hjælper det ikke på arbejdsløsheden

Den tyske regering kan tale med Snowden i Moskva
[Netavisen – links 2.11.13.] Informtion
Den nylige afsløring af, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA formentlig har aflyttet forbundskansler Angela Merkel mobiltelefon, har vakt stor opstandelse i Tyskland. Oppositionspartierne - det socialdemokratiske SPD, De Grønne og venstrepartiet Die Linke - vil give politisk asyl i Tyskland til Snowden eller som mindstemål give ham frit lejde til at vidne i landet. Forbundsregeringen anser det dog for usandsynligt, at Snowden kommer til Tyskland. Men den lader forstå, at man er interesseret i at høre Snowdens forklaring.

Gaza uden el: FN opfordrer til hurtig løsning
[Netavisen – links 2.11.13.] Maan (eng)
Gaza største elværk er lukket pga mangel på brændsel. Der er ingen el op til 16 timer om dagen. FNs humanitære koordinator siger, at meget hurtig løsning er påkrævet.

Nye israelske drab i Gaza
[Netavisen – links 2.11.13.] Information
Fire palæstinensere er dræbt under israelske angreb på tunneler, der løber under grænsen til Israel.

Rekord stort antal nationer vender sig imod USA´s embargo ved FN afstemning
[Netavisen – links 1.11.13.] RT (eng)
188 lande opfordrede USA til at hæve dets 53-årige handels embargo af Cuba. 
Israel var isoleret som det eneste land der stemte for støtte til USA.

Spanien: Regeringen kendte til aflytninger
[Netavisen – links 1.11.13.] Radio Solymar
Samtidig med at regeringen hævder at være ”overrasket” over afsløringer af USA's omfattende spionage, viser dokumenter fra den spanske efterretningstjeneste, at landets ledelse i over 13 år har været vel vidende om forehavendet.

Israelsk flyangreb på syrisk militærbase
[Netavisen – links 1.11.13.] RT (eng)
At Israel har foretaget et angreb skulle være bekræftet af officielle amerikanske kilder. Det er det 6. israelske angreb på Syrien siden januar.

Fukushima: Japansk organiseret kriminalitet involveret i oprydningsarbejdet
[Netavisen – links 1.11.13.] Global Research (eng)
Arbejdet er organiseret som et koorupt system med underleverandører gennem det kriminelle Yakuza som Abe-regeringen har hyret for at spare penge. Denne praksis er ikke betryggende i forhold til at sikre kvalificeret arbejdskraft til opgaven.
Den store, og yderst farlige operation, hvor Tepco vil flytte radioaktivt materiale der svarer til 14.000 Hiroshima-bomber, vil finde sted om ca 1 uge.

Brasilien: 50.000 kilometer asfalt midt i Amazonas
[Netavisen – links 1.11.13.] U-landsnyt
Nyt studie viser, at vejnettet i den brasilianske del af Amazonas er vokset med 50.000 kilometer på tre år. Det åbner bl. a. den gigantiske regnskov op for skovhuggere, minearbejdere og jordspekulanter, og dermed også miljøskadelig skovrydning.

Snowden: NSA er med direkte på Googles kabler
[Netavisen – links 31.10.13] DR
En helt udsædvanligt aggressiv overvågningsteknik er nu blevet afsløret af whistlebloweren Edward Snowden. Google raser. NSA benægter.

Medie: NSA aflyttede Vatikanet
[Netavisen – links 31.10.13] DR
USAs efterretningstjenste har ifølge italiensk magasin aflyttet telefonsamtaler ind og ud af den katolske kirkes hovedkvarter.

Ny flygtningetragedie: Ligene af næsten 50 børn fundet i Sahara
[Netavisen – links 31.10.13] DR
En stor gruppe flygtninge er fundet døde i Saharas ørken. Angiveligt var de på vej mod Algeriet, da de døde.

Spanien: Strejker og protestmarch mod privatisering af jernbanerne
[Netavisen – links 30.10.13] Radio Solymar
Den spanske regering planlægger omfattende privatisering af jernbanerne. De spanske statsbaner, RENFE skal deles op i fire forskellige virksomheder, og jernbanernes driftsselskab ADIF vil blive opdelt i to. Der vil ske lønnedgang og mange risikerer at miste deres job. Personalet har derfor varslet demonstrationer, en protestmarch den 23. november mellem Chamartín-stationen og Ministeriet for Offentlige Arbejder i Madrid og en række strejker.

Sahel-området: Selv et godt år er der krise
[Netavisen – links 29.10.13] avisen.dk
Fødevarekriser og sultne børn er mere en årlig forventning end et krisespørgsmål i de afrikanske lande syd for Sahara. Trods nedbør og bedre høst i 2013 er der opstået en nærmest kronisk nødsituation, hvor de fattige ikke når at komme på fode, før den er gal igen.

European Left: SYRIZA-formand opstilles som EU-præsidentkandidat
[Netavisen – links 29.10.13] Modkraft
Venstrefløjsalliancen European Left (Europæisk Venstreparti) har besluttet at opstille en præsidentkandidat til EU-valget i maj 2014. Enhedslisten er medlem af European Left (under navnet Red-Green Alliance). Valget er faldet på lederen af det græske venstrefløjsparti SYRIZA, Alexis Tsipras. SYRIZA er i dag det største oppositionsparti i Grækenland. Meget tyder på at Syriza kan indtage regeringskontorerne efter næste valg.
Se mere på
European Lefts hjemmeside

Efter EU-topmødet: Vrede og skuffelse
[Netavisen – links 28.10.13] EU-fagligt Netværk
De forsøger at overbevise os om, at sort er hvidt, men de kan ikke bedrage os. Den sociale dimension er reduceret til en resultattavle, til statistik. Der er ingen handling når det gælder bæredygtig vækst og anstændige job, siger EFS' generalsekretær Bernadette Ségol efter topmødetEU-topmødet: Vrede og skuffelse

Italien: 20.000 i protest mod mafiaens dumpning af giftigt affald
[Netavisen – links 28.10.13] Demotix (billedserie)
Napoli er centrum for den italienske mafia Camorra og bliver brugt til at dumpe giftigt industriaffald fra andre dele af landet. Mere end 20.000 mennesker deltog i protestmarchen.

Globalt voksende rigdom til stadigt færre
[Netavisen – link 28.10.13] Berlingske Business
Den gennemsnitlige indbygger på kloden er over det seneste år blevet tæt ved fem procent rigere, men goderne er ekstremt ulige fordelt. Bare ti procent af verdens voksne befolkning ejer 86 procent af alle private formuer, viser en ny analyse.

USA: Protestbevægelse mod skoletest af småbørn
[Netavisen – links 28.10.13] Common Dreams (video, eng)
Standardiserede tests vinder stadig mere frem i det amerikanske skolesystem. Nu testes børn helt ned i 4 års-alderen. En stor protestbevægelse vinder frem blandt forældre og lærere. Se interview med forældre i en skole i New York City, hvor 88 ud af 97 forældre til børn i de mindste klasser boykotter testene.

Nazilignende symboler hos Manchester United
[Netavisen – links 28.10.13] JP
Et nyhedsbrev, der skulle fortælle om Manchester Uniteds unge fodboldstjerner, har de seneste par dage skabt vild debat blandt klubbens fans. Foruden billeder af spillere var der også et logo, der har fået mange til at henlede opmærksomheden på nazismen. Ligesom udtrykket ”New Order” var brugt.

Syrien overholder plan om kemiske våben
[Netavisen – links 28.10.13] Ekstra Bladet
Syrien har overholdt den første store frist i planen om at destruere landets arsenal af kemiske våben

Vrede demonstranter i Washington: Stop Big Brother
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Hundredvis af demonstranter gik lørdag på gaden foran den amerikanske kongres i Washington for at vise deres modstand mod USAs overvågningsprogrammer

Se også
Stop Watching US videoreportage
[Netavisen – links 27.10.13] Stop watching US

Bild: Aflytningen af Merkel personligt godkendt af Obama
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Den amerikanske præsident, Barack Obama, ønskede at vide alt om den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og han godkendte selv aflytning af hendes telefon. Det skriver den tyske avis Bild på baggrund af kilder i den amerikanske efterretningstjeneste, National Security Agency - NSA.

Fukushima: Sammenbrud truer
[Netavisen – links 26.10.13] Global Research (eng)
Fjernelse af atombrændsels-elementer fra Fukushima´s Reaktor 4 truer med et 'apokalyptisk' scenarie. Strålingen fra brændselsstavene svarer til det, der kom ud af 14.000 Hiroshima bomber

Vestlige investeringer i Etiopien: Røveri ved højlys dag
[Netavisen – links 26.10.13] Information
Etiopien har udlejet store dele af sin landbrugsjord til udenlandske investorer. Det har ført til stor fødevarehandel og brutale overgreb på lokalbefolkningen, siger menneskerettighedsorganisationer

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder