Netavisens nyhedslinks uge 43
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

Vrede demonstranter i Washington: Stop Big Brother
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Hundredvis af demonstranter gik lørdag på gaden foran den amerikanske kongres i Washington for at vise deres modstand mod USAs overvågningsprogrammer

Se også
Stop Watching US videoreportage
[Netavisen – links 27.10.13] Stop watching US

Bild: Aflytningen af Merkel personligt godkendt af Obama
[Netavisen – links 27.10.13] dr.dk
Den amerikanske præsident, Barack Obama, ønskede at vide alt om den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og han godkendte selv aflytning af hendes telefon. Det skriver den tyske avis Bild på baggrund af kilder i den amerikanske efterretningstjeneste, National Security Agency - NSA.

Fukushima: Sammenbrud truer
[Netavisen – links 26.10.13] Global Research (eng)
Fjernelse af atombrændsels-elementer fra Fukushima´s Reaktor 4 truer med et 'apokalyptisk' scenarie. Strålingen fra brændselsstavene svarer til det, der kom ud af 14.000 Hiroshima bomber

Vestlige investeringer i Etiopien: Røveri ved højlys dag
[Netavisen – links 26.10.13] Information
Etiopien har udlejet store dele af sin landbrugsjord til udenlandske investorer. Det har ført til stor fødevarehandel og brutale overgreb på lokalbefolkningen, siger menneskerettighedsorganisationer

Forhandlinger om overgangsregering i Tunesien
[Netavisen – links 26.10.13] dr.dk
Den store folkelige bevægelse mod regeringen efter drabene på to ledere fra Folkefronten har nu fået Tunesiens regerende islamiske parti Ennahda til at indlede forhandlinger om en overgangsregering med henblik på at udskrive valg.

Tidsplan for destruktion af syriske våben er for stram
[Netavisen – links 26.10.13] dr.dk
I følge den norske udenrigsminister, Børge Brende er tidsplanen der er sat for at destruere Syriens kemiske våben for stram til at Norge kan påtage sig opgaven.

Bulgarien bygger mur for at standse flygtningestrøm
[Netavisen – links 26.10.13] dr.dk
Flere end to millioner mennesker er flygtet ud af Syrien siden marts 2011. Bulgarien vil nu bygge en 30 kilometer lang mur for at standse flygtningestrømmen fra Syrien. I Bulgarien oplever flere og flere muslimer at blive angrebet af medlemmer fra det nynationalistiske Ataka-parti.

Gælden i EU stiger og stiger
[Netavisen – links 25.10.13] Folkebevægelsen mod EU
Nye tal fra Eurostat viser, at EU’s medlemsstater har store problemer med gælden. Gælden rammer snart de 100 %, hvis udviklingen forsætter.

Aktivistgruppe vinder sejr om Facebook-spionage
[Netavisen – links 25.10.13] dr.dk
Gruppen Europe vs. Facebook får nu den irske højesteret til at gå ind i en sag, der kan ende med at det irske datatilsyn skal efterforske Facebooks samarbejde med amerikanske spioner.

Blodig valgkamp i Honduras
[Netavisen – links 25.10.13] Modkraft
Politiske motiverede mord og angreb eskalerer i Honduras. 18 dræbte og 15 ofre for væbnede angreb mod venstrefløjskandidater og deres slægtninge siden maj 2012, påviser ny rapport fra Rights Action. Men også andre partiers kandidater udsættes for mord og mordforsøg.

Arctic Sunrise-besætningen er hverken pirater eller hooligans
[Netavisen – links 25.10.13] Greenpeace
”Vi vil slås mod de opdigtede anklager om hooliganisme lige så stærkt, som vi kæmpede imod anklagerne om pirateri. Det er fantasianklager, som ikke har noget med virkeligheden at gøre – og intet mindre end et angreb principptet om retten til fredelig protest” siger Vladimir Chruprov, arktisansvarlig i Rusland.

Kampagne mod sultelønninger i Asiens tekstilindustri
[Netavisen – links 25.10.13] U-landsnyt
Den internationale NGO, Clean Clothes Campaign, lancerer i denne uge en europæisk kampagne, som skal oplyse forbrugerne om, at de syersker i Asien, som syr vores tøj, lider under elendige lønforhold. Det sker med aktioner og events i 15 europæiske lande, også i Danmark.

EU's udenrigsminister satser på militære droner
[Netavisen – links 25.10.13] Arbejderen
EU's udenrigsminister Catherine Ashton foreslår, at EU-landene benytter militære droner til at overvåge landegrænser. Det fremgår af et forslag til EU's  sikkerhedsstrategi, som var til debat i går i EU-parlamentet.

NSA-skandalen udvider konflikten over Atlanten
[Netavisen – links 25.10.13] Information
Nye afsløringer fra NSA-afhopperen Edward Snowdens lækkede dokumenter viser, at den amerikanske præsident ikke behøver at ringe til Merkel, men også kan rette henvendelse til efterretningstjenesten NSA, når det gælder om at skaffe sig indblik i den tyske kanslers tanker.

NSA-chef: Vi må stoppe afsløringerne af aflytningen
[Netavisen – links 25.10.13] Politica (eng)
Interview med NSA-chefen blev offentliggjort samme dag som afsløringen af NSA's aflytning af 35 statsledere. NSA-chefen Gen. Keith Alexander forsøger i interviewet at forklare aflytningen som et forsvar for demokratiet – på en lydbaggrund af højtidsstemt underlægningsmusik.

Spansk tænketank: Pensionsalderen skal endnu længere op
[Netavisen – links 25.10.13] Radio Solymar
Tænketanken
IEE (Instituttet for Økonomiske Studier, red.), ideologisk tæt på den spanske arbejdsgiverforening CEOE foreslår, at pensionsalderen i Spanien hæves til 70 år og at fuld folkepension skal kræve mindst 40 års indbetaling af sygesikringsbidrag.

Tyskland: NSA's aflytninger overskider alle grænser
[Netavisen – links 24.10.13] avisen.dk
Tyskland indkalder ambassadør om aflytninger. NSA's aflytningsaktiviteter overskrider alle grænser, siger den politiske leder af kontroludvalg i Berlin.

Saudiarabien åbent ud mod amerikansk Iran- og Syrienpolitik
[Netavisen – links 24.10.13] Reuters (eng)
Det regerende saudiske dynasti vil nedkøle forholdet til USA hvis Obama ikke skifter politik i forhold til Iran og Syrien. Saudiarabien har afvist en plads i FNs sikkerhedsåd.

Seks betjente dræbt under ildkamp i Tunesien
[Netavisen – links 24.10.13] DR
Fagforening kalder til strejke, efter at militante har dræbt seks politifolk i den centrale del af Tunesien.

McDonalds: Ansat arresteret for at bede om lønforhøjelse
[Netavisen – links 24.10.13] avisen.dk
En ansat ved McDonald's spurgte chefen, om en timeløn på 45 kroner var fair. Hun fik vagter og politi på nakken.

Portugal: Tusinder på gaden mod nedskæringer
[Netavisen – links 23.10.13] Aljazeera
Tusinder gik lørdag på gaden og protesterede mod regeringens beslutning om nedskæringer i løn og pensioner og hævelse af skatten for lavtlønnede.

Greenpeace-fængslede: Rusland boykotter havretsdomstol
[Netavisen – links 23.10.13] dr.dk
Rusland vil boykotte Den Internationale Havretsdomstol, som Hollands regering har bedt løslade de fængslede Greenpeaceaktivister.

Eksperter frygter amerikansk atomvåbenulykke

[Netavisen – links 23.10.13] Information
Det amerikanske forsvar prioriterer muligheden for hurtige atomvåbenangreb højere end kravet om sikkerhed i atomvåbenprogrammet. Det er et levn fra Den Kolde Krigs tid og øger risikoen for ulykker markant, advarer eksperter

Internationale forskere: Ingen videnskabelig konsensus om GMO's ufarlighed
[Netavisen – links 23.10.13] U-landsnyt
Forskere fra Monsanto har for nylig modtaget World Foodprice og hyldes for deres GMO forskning som en faktor der bekæmper sult i verden. 90 forskere erklærer at der på ingen måde er enighed om genmodificerede produkters ufarlighed. At GMO løser sultproblemet er i strid med virkeligheden. Der sker ingen forøgelse af udbyttet, det går tværtimod tilbage efter få år og kræver en stigende mængde sprøjtegift

FN: Skov- og naturbrande er forbundet med klimaændringer
[Netavisen – links 23.10.13] Common Dreams (eng)
Mønsteret i udvikling af brand i naturen er ændret. Det vi ser nu i Australien vil være fremtiden, hvis der ikke gøres noget mod klimaforandringerne. Der er stadig tid, men kun meget kort tid.

Udendørs luftforuening værre end passiv rygning: Dræber 223.000 om året
[Netavisen – links 22.10.13] avisen.dk
Godt nok medfører forurening af luften besvær med åndedræt og hjertesygdomme, men WHO, FNs sundhedsorganisation, konstaterer nu, at skidtet også giver cancer. Små partikler såvel som støv anses nu for “giftige”. Antallet af dødsofre af lungekræft fra luftforurening anslås til 223.000 i 2010. Den sundhedsfarlige luftforurening er mest udbredt i lande, der er i færd med at industrialisere. Værst er ikke de kendte storbyer men typisk provinsstorbyer med sværindustri. Udendørs luftforurening anses af WHO for værre end passiv rygning.

Amnesty: USA begår krigsforbrydelser med dronekrig i Pakistan

[Netavisen – links 22.10.13] Information
Nye beviser tyder på, at USA er ansvarlig for drab på mange uskyldige civile i Pakistan. Drabene er sket ved droneangreb, og nogle af dem kan endog betegnes som at være på linje med krigsforbrydelser.


EU: Stramme regler for hormonforstyrrende stoffer får et år mere i syltekrukken

[Netavisen – links 22.10.13] Ingeniøren
En EU-lovpakke, der skulle forbyde hormonforstyrrende stoffer, er blevet udskudt efter heftig debat mellem topforskere i Europa. Dansk professor undrer sig.

EU: Pres for nedskæringer fortsættes
[Netavisen – links 21.10.13] EU-fagligt Netværk
EU's nye instrument for nedskæringer den såkaldte 'Two-pack' bliver taget i brug overfor de enkelte landes budgetter. Two-packen betyder, at EU-kommissionen skal have eurolandenes budgetter til gennemsyn inden de vedtages af de lokale parlamenter. Presset for at fortsætte nedskæringerne er usvækket. EU-landene har de sidste tre år samlet skåret mere end 1600 milliarder kr. på deres offentlige udgifter.

Frankrig: Elever barrikaderer skoler i protest mod udvisning
[Netavisen – links 21.10.13] Common Dreams (eng)
En 15 år gammel skoleelev blev anholdt på en skoleudflugt og udvist af landet. Tusinder af elever barrikaderede deres skolebygninger i protest. 30 skoler i Paris og omegn blev holdt blokeret.

Britiske læger får bonus for at sætte syge på dødsliste
[Netavisen – links 21.10.13] RT eng)
Praktiserende læger har modtaget 50 pund i bonus for at sætte syge patienter på en 'dødsliste' for at spare penge til yderligere behandling.

Blodigt homo-hysteri i Montenegro
[Netavisen – link 21.10.13] DR
Det udviklede sig til voldsomme sammenstød, da homoseksuelle søndag marcherede i Podgoricas gader. Den montenegrinske regering har udtrykt sin opbakning til søndagens Gay Pride som et led i forsøget på at blive optaget i EU.

EU gambler med flysikkerhed
[Netavisen – links 21.10.13] Politiken
EU-kommissionen og den danske regering ignorerer advarsler om, at piloter laver potentielt katastrofale fejl på grund af træthed.

30 millioner lever i moderne slaveri
[Netavisen – links 21.10.13] U-landsnyt
Samlet set lever omkring 30 millioner mennesker i dag som slaver. Især mænd tvinges i arbejde, mens kvinder og børn sælges til sexhandel. Det vurderer NGOen "Walk Free Foundation", som netop har udgivet sit første årlige globale slaveri indeks.

Argentina: “The United Republic of Soybeans"
[Netavisen – links 21.10.13] Common Dreams (eng)
USA har overtaget Argentinas landbrug og gjort det til ét stort produktionsfabrik af genmodificeret soja. Følgen er bl.a. et kæmpe forbrug af sprøjtegifte. Læger advarer i rapport om faren for kræft og fødselsdefekter

70.000 på gaden i Rom i protest mod EU's og regeringens nedskæringspolitik
[Netavisen – links 20 .10.13] DR
Det, der startede med miljøprotester i en dal i det nordlige Italien, har udviklet sig til massedemonstrationer i Rom. 70.000 har deltaget. 15 er blevet arresteret, to politifolk er såret og røgbomber har fyldt gaderne, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Saudiarabien: Sikkerhedsrådet irrelevant
[Netavisen – links 20 .10.13] DR
Appel fra arabiske lande om at genoverveje Nej til plads i sikkerhedsrådet, begrundet med FNs håndtering af konflikter, herunder især borgerkrigen i Syrien. Det (FNs Sikkerhedsråd red.) er ikke i stand til at løse konflikter og afslutte krige, lød det fra Saudiarabien, som er en hovedaktør i den beskidte kig i Syrien og mange andre konflikter i Mellemøsten.

Verden rundt: Her er børnearbejde mest udbredt
Netavisen – links 20 .10.13] epn
Hvert år udarbejder det britiske analysebureau Maplecroft en liste over de lande, hvor børnearbejde er mest udbredt, og hvor de lokale myndigheder gør mindst for at forbedre børnearbejdernes vilkår. Årets liste rummer både godt og skidt nyt.

Sydkorea: Danmarks klimadarling dumper
[Netavisen – links 20 .10.13] Information
Der er ikke blevet sparet på de lovprisende ord fra hverken den tidligere eller nuværende danske regering, når det gjaldt Sydkorea som eksempel på grøn vækst. Men nu peger en ny analyse på, at landet halter langt efter egne målsætninger.

Storbank i USA indgår milliard-forlig om boligboble
Netavisen – links 20 .10.13] epn
JP Morgan har indgået et forlig med anklagemyndigheden på knap 71 milliarder kroner i sag om boliglån.

EU afslutter gigant frihandelsaftale med Canada
[Netavisen – links 19.10.13] Reuters (eng)
Aftalen skal integrere de to store imperialistiske økonomier og bane vej for en endnu større aftale med USA. Det bliver almindelige folk verden over, der kommer til at betale. I Frankig protesterer bønder mod at aftalen vil betyde nedlæggelse af landbrug.

Italien: 24 timers strejke mod regeringens nyeste nedskæringsbudget
[Netavisen – links 19.10.13] Common Dreams (eng)
Transportarbejdere strejkede og titusinder demonstrerede i Rom og andre byer.

Pakistan: Amerikanske droner har dræbt mindst 400 civile
[Netavisen – links 19.10.13] DR
FN-observatør opfordrer USA til at droppe hemmelighedskræmmeriet om civile ofre for amerikanske droneangreb.

Tysk undren: Har BMW købt Merkels klimapolitik?
[Netavisen – links 19.10.13] Information
Tyskland modsætter sig tidligere indgåede EU-aftaler om CO2-reduktion, samtidig med at Angela Merkels CDU modtager store summer fra BMW. Kritikere frygter, at den tyske bilindustri køber sig til indflydelse på europæisk klimapolitik.

Chile: Titusinder kræver gratis offentligt udddannelsessystem
[Netavisen – links 19.10.13] Common Dreams (eng)
Studenter og lærere fastholder kravet om at det privatiserede uddannelsessystem, der blev udformet under Pinochet som neoliberalt eksperiment, bliver afskaffet og reformeret.

 

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder