Netavisens nyhedslinks uge 41
Verden rundt
Se også Danmark og Norden

Global debat - Aktuel debat

Gigantdemonstrationer i Brasilien til støtte for lærerne
[Netavisen – links 13.10.13] Revolution News (eng)
Billedreportage: Mange titusinder demonstrerede imod regeringen i Rio de Janeiro og Sao Paolo til støtte for lærerne, der forlanger højere løn og bedre arbejdsforhold: 'Landet har penge nok til at være vært for De Olympiske Lege og VM i fodbold. Men hvor er penegen til sundhed, uddannelse og alt det andet?"

Snowden tildelt Whistleblower pris
[Netavisen – links 13.10.13] TV2 (Video)
Prisen "Sam Adams Associates for Integrity in Intelligence" bliver uddelt af tidligere CIA-ansatte til ansatte i efterretningstjenester, der er stået frem på grund af integritet og etik, som det hedder. Under overrækkelsen i Moskva talte Snowden om NSA's overvågningsprogrammer.

Demonstrationer mod Monsanto og de globale fødevarepriser
[Netavisen – links 13.10.13] DesMoines Register (eng)
I USA og verden over blev der i går protesteret mod GMO-giganten Monsanto
Se også
Billeder og videoer fra March Against MOnsanto 12. oktober (facebook)

Mindst 50 døde efter ny skibbrud ved Lampedusa
[Netavisen – links 12.10.13] Information
Endnu et tragisk skibbrud kostede fredag mindst 50 personer, inklusiv et dusin børn, livet, da en båd kæntrede mellem Sicilien og Malta ikke langt fra middelhavsøen Lampedusa.

Kinas eksport står stille: Handelsoverskud dykker
[Netavisen – links 12.10.13] DR.dk
På bare en enkelt måned er Kinas handelsoverskud næsten halveret. Kinas overskud på samhandlen med udlandet rasler ned.

Kina: Har pumpet milliarder ind i 93 fattige lande
[Netavisen – links 12.10.13] avisen.dk
Udviklingshjælp er blevet Kinas adgangsbillet til fjerne egne af kloden og ikke mindst natur-ressourcer, der kan være med til at fylde den asiatiske vækstkomets bundløse behov for råvarer. Kinas hjælp kommer vedhæftet betingelser.

Rapport: Syriske oprørere massakrerer civile
[Netavisen – links 12.10.13] Information
Oprørere i Syrien er ansvarlige for forbrydelser mod menneskeheden, siger Human Rights Watch i ny rapport

Ny rapport: EU's sparepolitik skaber ulighed og dyb fattigdom
[Netavisen – links 11.10.13] The Guardian (eng)
Fattigdom og desperation spreder sig i Europa som en følge af EU's politik. Også i de rigeste lande. I Tyskland er omkring 5,5 millioner mennesker gået fra det der betegnes som midelklassestatus til lavindkomst i løbet af de seneste ti år.

Ny tragedie i Bangladesh
[Netavisen – links 11.10.13] 3F
Der er brug for at forbedre sikkerheden for tekstilarbejderne øjeblikkeligt, mener forbundet IndustriALL efter brand i tøjfabrik.

Bangladesh: Voldsom kamp om mindsteløn
[Netavisen – links 11.10.13] 3F
En uges voldsomme protester og optøjer lukkede hundredvis af fabrikker i Bangladesh i slutningen af september. Uroen omfattede blandt andet slagsmål med politiet, brand, knuste ruder og ødelagt inventar.

Nynazist i English Defence League skifter taktik
[Netavisen – links 11.10.13] Modkraft
Venstrefløjen i England er ikke synderligt begejstret for, at lederen af højrefløjsgruppen English Defence League, Tommy Robinson, er hoppet over til tænketank startet af muslimer, der ønsker at bekæmpe ekstremisme. 

Fukushima lækker hver dag 300 tons radioaktivt vand
[Netavisen – links 11.10.13] Global Research (eng)
Katastrofen på atomkraftværket er ikke stoppet, trods peremierminister Shinzo Abes forsikringer om at lækket er blokeret.

Ekspertpanel: Alle atomreaktorer bør lukkes
[Netavisen – links 11.10.13] Common Dreams (eng)
Ulykken på Fukushima viser, at vi ikke kan fortsætte som hidtil. Næste ulykke kan f.eks. være på et af USA's 104 atomkraftværker. En ulykke som på Tjernobyl, Three Mile Island eller Fukushima, udtalte et panel af atomeksperter i denne uge.

EU strammer grebet om 'Fort Europa'
[Netavisen – links 10.10.13] Klassekampen (no)
Efter flygtningetragedien ved Lampedusa ønsker EU at udvide den omstridte grænsestyrke Frontex.

Greenpeace nægter at have påsejlet russiske sikkerhedsfolk
[Netavisen – links 10.10.13] dr.dk (video)
De russiske myndigheder anklager Greenpeace for at bringe andres liv i fare. Greenpeace nægter, og offentliggøre video, der skal bakke deres udsagn op.De russiske myndigheder har også forsøgt sig med en anklage for narkobesiddelse.*

Tyrkisk lømmelpakke på vej
[Netavisen – links 10.10.13] Arbejderen
Den nye lov, som både indenrigministeriet og justitsministeriet står bag, giver politimyndighederne ret til at tilbageholde en mistænkt, som de formoder "vil gennemføre en protest", i op til 24 timer uden nogen dommerkendelse.

USA åbner dronefaciliteter i Tyskland
[Netavisen – links 10.10.13] RT (eng)
Fra næste uge vil to amerikanske 'Hunter' droner overvåge det tyske luftrum. Angiveligt kun til 'øvelsesformål'. Beslutningen har været holdt skjult for offentligheden.

USA-hykleri: Depot med kemiske våben i Panama
[Netavisen – links 10.10.13] Common Dreams
USA afholdt for 60 år siden øvelser med brug af kemiske våben i Panama, bl.a. sennepsgas og fosfor. USA har aldrig ryddet op efter sig. Sagen demonstrerer USA's hykleri i forhold til kemiske våben i Syrien.

Olieboringer i naturparken Virunga i DR Congo
[Netavisen – links 10.10.13] U-landsnyt
Det britisk baserede olieselskab Soco har boreplaner i den dyrerige UNESCO-park Virunga i det østlige DR Congo. Men det er en overtrædelse af OECDs regler og vil ødelægge dyrelivet, skriver WWF (Verdensnaturfonden), der nu har klaget til den britiske regering.

Afrika: Den såkaldte økonomiske vækst skaber fattigdom
[Netavisen – links 9.10.13] Common Dreams (emg)
Verdensbanken indrømmer i en rapport, at den form for økonomisk vækst man ser i Afrka i dag, der bygger på privatisering og udnyttelse af råstoffer fra udenlandsk kapital ikke giver fremgang for afrikanerne, tværtimod. Næsten en ud af to afrikanere lever i dag i ekstrem fattigdom.

Den Dominikanske Republik gør 210.000 medborgere statsløse
[Netavisen – links 9.10.13] avisen.dk
Den Dominikanske Republik i Caribien har besluttet at fratage 210.000 borgere statsborgerskab. Årsagen er, at de er børn af illegale indvandrere fra nabolandet Haiti. Det racistiske tiltag sker med tilbagevirkende kraft fra 1929.

Social opstand i Mexico
[Netavisen – links 9.10.13] Modkraft
Mexico har i syv uger været præget af blokader, strejker, besættelser og demonstrationer. 2. oktober kulminerede i voldelige sammenstød mellem aktivister og politi under en mindedemonstration for studentermassakre i 1968. Rejsebrev fra Mexico.

FN: Vandmangel for halvdelen af verdens befolkning fra 2030
[Netavisen – links 9.10.13] Global Research (eng)
FN holder topmøde om vandressourcer i Budapest. Klimaforandringer og industriens vandforbrug er store problemer for verdens vandforsyning.

USA: Fødevaremyndighederne tillader arsenik i kylling
[Netavisen – links 9.10.13] Global Research (eng)
Arsenik får kyllinger til at vokse hurtigere. Arsenik er en meget stærkt gift der under produktionen også udvaskes til grundvandet. Hvis en frihandelsaftale mellem Eu og USA bliver til virkelighed, vil arsenik i mad kunne blive en af dens mange giftige konsekvenser.

Pres for britisk EU-afstemning i 2014
[Netavisen – link 08.10.13] Folkebevægelsen mod EU
Op mod 80 medlemmer af det britiske parlament har stillet forslag om at fremrykke folkeafstemningen om forholdet til EU

Fra åben krig til globalt snigmord
[Netavisen – link 08.10.13] Informtion
Hvor George W. Bush førte store krige i fuld offentlighed, står Barack Obama i spidsen for et globalt snigmordsprogram. Det er påstanden i en ny bog, der dokumenterer Obamas tavse og globale krig med droner og snigmord

Hovedkvarteret for Tunesiens Arbejderparti (POT) udsat for brandattentat
[Netavisen – link 07.10.13] Parti des Travailleurs
Hovedkvarteret for Tunesiens Arbejderparti (POT) er blevet sat i brand og fuldstændig nedbrændt begået af mørke reaktionære kræfter. Tunesiens Arbejderparti udtaler bl.a. dette:
".... - Hånden bag disse rystende feje forbrydelser mod Arbejderpartiet og andre revolutionære kræfter vil ikke afholde os fra at fortsætte kampen sammen med vores folks masser med at korrigere forløbet af revolutionen og nå dens mål. ... "

Protester verden over mod fængsling og anklage om pirateri
[Netavisen – links 7.10.13] Common Dreams
28 Greenpeace-aktivister holdes fængslet i Rusland og anklagen for pirateri er meget alvorlig. Rusland har mange penge på spil i det arktiskeområde, hvor udvinding af olie er en yderst farlig gambling med miljøet. Der var protester i bl.a. Buenos Aires, Helsinki, Sao Paolo, London og Washington. Også i København blev der demonstreret.

Egypten: Juntaen laver igen blodbad i gaderne
[Netavisen – link 07.10.13] DR.dk
Mindst 28 personer er søndag blevet dræbt, og flere end 94 er såret i Egypten i sammenstød mellem sikkerhedsstyrker og tilhængere af den afsatte præsident Mohamed Mursi.

Tidligere leder af NSA og CIA: Sæt Snowden på drabslisten
[Netavisen – links 7.10.13] Global Research (eng)
Michael Hayden, tidligere leder for CIA og NSA, kom med det kun svagt kamuflerede forslag, at Edward Snowden sættes på Obamas ugentlige drabsliste, hvor folk der betegnes terrorister af CIA, henrettes ved hjælp af droner.

Demonstrationer over hele USA: Intet menneske er illegalt
[Netavisen – links 7.10.13] RT (video) (eng)
I 150 byer blev der demonstreret for retten til anerkendelse af de uregistrede arbejdere der findes i USA. Deres antal er anslået til at være 11 millioner.

Spanien: Gasboringer giver jordskælv
[Netavisen – links 7.10.13] Radio Solymar
Geologiske eksperter har bekræftet, at rystelserne i Castellón og Tarragona har forbindelse til aktiviteterne ved gas-borefeltet. Fænomenet er kendt fra en række andre gasboringer.

Middelalder i dag: Slavearbejdere skal bygge VM 2022-by
[Netavisen – link 07.10.13] avisen.dk
Byggerierne til fodboldverdensmesterskabet i 2022, der skal holdes i Qatar, ventes at ville koste 4.000 gæstearbejdere livet.

Nyt udspil til føderalt EU
[Netavisen – links 5.10.13] Fagligt EU
Markant gruppe af europæiske føderalister lægger forslag frem om en ny traktat for EU, der giver EU-Kommissionen en regerings rolle, og medlemslandene bliver en slags andet kammer i forhold til Europa-Parlamentet.

Egyptens kupmagere  hjælper Israel med at udsulte Gaza
[Netavisen – links 5.10.13] avisen.dk
Over en million i Gaza er afhængige af international bistand. Egypten gør det værre.

Forsker: Umuligt at standse flygtningestrøm med mere kontrol

[Netavisen – links 5.10.13] DR.dk
Flygtninge vil blive ved med at søge mod Europa, selvom risikoen konsekvent bliver større, lyder en ekspertvurdering.

____________________

Arkiv - Nyhedslinks 2012

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder